10 rețete vegane cu care vei cuceri toată familia
Dieta vegană nu înseamnăcă vei mânca doar alimente lipsite de gust. Cu ajutorul legumelor și condimentelor pot fi create rețete extrem de delicioase și de sățioase pe care le vor adora chiar și copiii. Mai jos îți venim în ajutor cu 10 rețete vegane cu care vei cuceri toată familia. Iată ce poți prepra data viitoare în perioadele de post.
Dacă ești adepta dietei vegane sau dacă pur și simplu ai o perioadă în care nu mai vrei să consumi alimente de origine animală, atunci poți să încerci aceste 10 rețete vegane pentru toată familia.
Am strâns în același loc supe, feluri principale, garnituri, deserturi sau gustări pe care să le încerci și să le adaptezi potrivit gusturilor tale.
Cea mai simplă rețetă de paste
Acest deliciu este perfect pentru familie și poate fi făcut într-o singură oală, fără prea mari eforturi și cunoștințe culinare. Este una dintre acele rețete vegane pe care o vei prepara de poftă de mai multe ori.
Ingrediente
- 1 lămâie
- 400 g spaghete
- 2 căței de usturoi, feliați subțiri
- 1 ceapă roșie mică, feliată subțire
- 110 ml vin alb sec
- 2 linguri de ulei de măsline
- sare
- piper
- 500 g roșii cherry tăiate în jumătate
- pătrunjel proaspăt tocate
- busuioc proaspăt tocat
- parmezan ras sau alternativă vegană de parmezan, pentru servire
Mod de preparare
Se dă pe răzătoare coaja de la lămâie și se stoarce sucul.
Într-o tigaie mare puneți spaghetele. Se adaugă usturoiul, ceapa, zeama de lămâie, vinul, uleiul, 1l de apă, sarea și piperul. Se aduce la punctul de fierbere și apoi se mai fierbe la foc mic, amestecând des, încă 5 minute.
Se încorporează roșiile și se continuă fierberea la foc mediu până când pastele sunt al dente și aproape tot lichidul a fost absorbit. Se amestecă coaja de lămâie și pătrunjelul, apoi se amestecă cu busuioc. Se servește cu parmezan ras dacă doriți.
Bol de tofu
Aroma acestui preparat este irezistibilă, dulce-sărată. Te duce cu gândul la bucătăria asiatică, la experiențe exotice.
Ingrediente
- 250 g orez
- 350 g tofu ferm
- 4 linguri de ulei, împărțit
- 1 lingură de „five condiments”
- sare
- 1 castravete mic tăiat felii
- 1 lingură de oțet de orez
- 220 g ciuperci shiitake tăiate felii
- 60 g sos de soia cu conținut redus de sodiu
- 1 lingură de zahăr brun închis
- 2 lingurițe de sos de chili
- ceapă verde tocată
- 1 avocado
- semințe de susan
- coriandru
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 220°C. Orezul se fierbe până este moale.
Se usucă ușor brânza tofu cu un prosop de hârtie. Pe o tava de copt se pune hârtie pergament. Se pun bucățile de brânză tofu fărâmițate. Se stropesc cu 2 linguri de ulei, apoi se asezonează cu „five condiments” și sare. Se amestecă ușor pentru a se combina. Se aranjează în strat uniform și se dau la cuptor 10 minute.
Între timp, într-un castron, se pun castraveții cu oțet și sare. Se dau deoparte.
Într-un castron mediu, se pun ciupercile cu restul de 2 linguri de ulei și sare, împrăștiați peste tofu, apoi se amestecă ușor pentru a se combina. Se continuă coacerea până când devin aurii și crocante, încă 8 -10 minute.
În același castron, se amestecă sosul de soia, zahărul și sosul de chili. Se toarnă peste amestecul de tofu și se mai lasă la cuptor 2 minute.
Tofu și ciupercile se servesc peste orez împreună cu avocado feliat, castraveții, ceapa verde, semințele de susan și coriandrul.
Paste bologneze vegane
Această rețetă de paste bologneze pe bază de legume este la fel de gustoasă ca varianta sa originală cu carne. În plus, este la fel de consistentă, cu proteine de calitate de origine vegetală.
Ingrediente
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă tocată mărunt
- sare
- piper
- 220 g ciuperci cremini tocate într-un robot de bucătărie
- 2 căței mari de usturoi, tocați mărunt
- 1/2 linguriță de ardei roșu măcinat
- 3 linguri de pastă de tomate
- 110 ml vin alb sec
- 200 g linte roșii
- 400 g roșii în sos propriu tocate
- 450 g pappardelle, linguine sau fettuccine
- pătrunjel tocat, pentru servire
Mod de preparare
Se încinge uleiul într-o oală mare la temperatură medie. Se adaugă ceapa, sare și se gătește, acoperit, amestecând din când în când, 4 minute. Se dă focul mai tare și se adăugă ciupercile. Se amestecă ocazional și se gătesc 8 – 10 minute.
Se reduce focul la mediu, se adaugă usturoiul și ardeiul iute și se gătește un minut. Se amestecă pasta de roșii și se gătește, amestecând, două minute. Se amestecă vinul, răzuind bucățile rumenite, apoi se amestecă lintea, roșiile și 500 ml de apă.
Se aduce la punctul de fierbere și se lasă până când lintea este fragedă, 30 – 35 de minute. Între timp, se gătesc pastele conform instrucțiunilor de pe pachet. Se servește compoziția de linte peste paste, cu pătrunjel proaspăt tocat.
Tort vegan cu mere
Tortul vegan de mere este chiar și fără gluten, cu o aromă delicată de mere și migdale. Va fi pe placul tuturor, chiar și a celor mai mofturoși.
Ingrediente
- Pentru tort
- 900 g faină de migdale
- 180 g amidon de cartofi
- 60 g amidon de porumb
- 240 g zahăr granulat
- 3 lingurițe de scorțișoară măcinată
- 2 1/4 lingurițe de praf de copt
- 2 1/4 lingutițe de bicarbonat de sodiu
- 1 1/2 linguriță de ienibahar măcinat
- 1 1/2 linguriță de ghimbir măcinat
- 3/4 linguriță de nucșoară măcinată
- 1/2 linguriță de sare
- 620 ml lapte de ovăz sau alt lapte vegetal
- 2 1/4 linguriță de oțet de cidru
- 3 linguri de melasă
- 1 1/2 linguriță de extract pur de vanilie
- 120 ml sos de mere neîndulcit
- Pentru glazură
- 750 ml cidru de mere
- 450 g unt vegan
- 450 g zahăr pudră
Mode de preparare
Se încinge cuptorul la 180°C. Se ung ușor trei forme de prăjitură de 20 cm cu ulei. Se pune apoi hârtie de copt.
Într-un castron mare, se combină făina de migdale, amidonul de cartofi, amidonul de porumb, zahărul granulat, scorțișoara, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, ienibaharul, ghimbirul, nucșoara și sarea.
Într-un al doilea castron, se combină laptele de ovăz, oțetul, melasa și vanilia. Se încorporează în amestecul de făină, apoi compoziția rezultată se amestecă cu sosul de mere.
Se împarte uniform aluatul în tăvile pregătite, se întinde uniform și se dau la cuptor 30 – 35 de minute. Se lasă apoi în tăvi să se răcească complet.
Între timp, se pregătește glazura. Într-o cratiță mică, se fierbe cidrul până când se reduce la aproximativ 2 linguri, 30 – 35 de minute. Se lasă să se răcească. În timp ce siropul de cidru se răcește, se scoate untul vegetal din frigider și se lasă să stea la temperatura camerei timp de 20 de minute, dar fără să se înmoaie prea mult.
Folosind un mixer electric la viteză medie, se bate untul cu zahărul pudră și cidrul redus până când devine omogen și pufos, aproximativ 4 minute.
Se așază un strat de prăjitură, cu partea de jos în sus, pe farfuria de servire și se întinde uniform deasupra 1/3 din cantitatea de glazură. Deasupra se pune o altă bucată de blat, și deasupra ei altă 1/3 de glazură. Se întinde glazura rămasă peste tort și pe părțile laterale ale prăjiturii.
Tacos cu conopidă
Inspirat de mâncărurile clasice mexicane, aceste taco cu conopidă prăjită, ar putea fi noua ta rețetă preferată de taco. Este gata în mai puțin de 30 de minute și îți oferă o cină perfect sănătoasă.
Ingrediente
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de suc proaspăt de lămâie, plus felii pentru servire
- 1/2 linguriță de sirop de agave
- 1 lingură de pastă de tomate
- 1 lingură de pudră de chili
- 1/2 linguriță de coriandru
- 1/2 linguriță de chimen măcinat
- 1/8 linguriță de cayenne
- sare
- 1 conopida mijlocie, tăiată în buchete mici
- 8 tortilla mici
- coriandru, pentru servire
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 220°C. Într-un castron mare, se amestecă uleiul, sucul de lămâie și mierea. Se încorporează pasta de roșii și apoi condimentele și 1/2 linguriță de sare.
Se adaugă conopida și se amestecă. Se aranjează pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor până când devine aurie și se înmoaie, 18 – 22 de minute.
Se pune conopida în tortilla și se acoperă cu salată. Se servește cu felii de lămâie și coriandru.
Supă cremă de dovleac și salvie
Supa cremă de dovleac este perfectă pentru serile reci de toamnă când ai nevoie de un preparat cald și aromat.
Ingrediente
Pentru supă
- 60 ml ulei de măsline
- 3 cepe mari, feliate
- 3 căței de usturoi tocați
- 2 frunze mari de salvie tocate
- 2 lingurițe de ghimbir proaspăt, ras și
- 1/4 linguriță de nucșoară măcinată
- 2 l supă de legume
- 1,5 kg dovleac plăcintar copt și făcut piure
- 1 lingură de suc de lămâie
Pentru garnitură
- 50 ml ulei
- 24 frunze mici de salvie
- sare
- 200 g ciuperci shiitake, cu tulpină și feliate foarte subțire
Mod de preparare
Într-o cratiță de 5 litri, se încălzește uleiul la foc mediu. Se adaugă ceapa și sarea. Se gătesc 4 de minute la foc foarte mic sau până devine ceapa foarte maro, amestecând din când în când.
Se adaugă usturoiul, salvia, ghimbirul și nucșoara. Se lasă la gătit 5 minute sau până când usturoiul devine auriu, amestecând din când în când. Se adaugă supa de legume și piureul de dovleac.
Se lasă până ajunge la punctul de fierbere apoi se reduce focul. Se mai lasă încă 20 de minute amestecând din când în când.
Apoi, se pasează supa cu un blender până la omogenizare. Se amestecă sucul de lămâie, o linguriță de sare și 1/4 linguriță de piper negru.
Pentru garnitură se încălzește uleiul într-o cratiță de doi litri. Se adaugă frunzele de salvie și se lasă 1-2 minute sau până când frunzele se rumenesc, amestecând din când în când. Apoi se scot pe un prosop de hârtie cu o spumieră.
Se adăugă ciupercile shiitake în uleiul fierbinte din oala în care au fost ciupercile. Se prăjesc 2 minute, amestecând din când în când.
Se transferă alături de salvie și se presară cu praf de sare. Se lasă să se răcească complet. Se presară deasupra superi când se servește.
Burger cu ciuperci și quinoa
Acești burgeri vegetali sunt suficient de consistenți chiar și pentru cei care adoră carnea. Nu sunt doar sățioși, dar și gustoși datorită aromelor aduse de legume. Este una dintre acele rețete vegane cu care vei cuceri chiar și copiii.
Ingrediente
- 4 ciuperci portobello tocate
- 110 g nuci
- 1 cățel de usturoi
- 2 linguri de ulei de rapiță
- 1 ceapă roșie tocată
- 3 fire de ceapă verde tocate
- 2 lingurițe de oțet de orez
- 200 g quinoa fiartă
- 110 g amidon de porumb
- chifle de burger din cereale integrale
- salată verde
- roșii tăiate felii
- maioneză vegetală
- 1 lingură de rozmarin proaspăt tocat mărunt
- 1 lingură de suc de lămâie
- sare
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-o tavă, se amestecă ciupercile cu nucile, usturoiul, 1 lingură de ulei, 3⁄4 linguriță de sare și 1⁄4 linguriță de piper.
Compoziția se răspândește în strat uniform în tavă. Se coc 20 de minute sau până când ciupercile sunt fragede. Se dau deoparte până când se răcesc.
În robotul de bucătărie, se amestecă compoziția de ciuperci, ceapa roșie, ceapa verde și oțetul.
Se transferă amestecul într-un castron mare și se adaugă quinoa și amidonul de porumb până se omogenizează bine. Se acoperă vasul cu folie de plastic și se pune la frigider 2 ore.
Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se pune hârtie de copt într-o tavă. Într-o tigaie antiaderentă se încălzește o lingură de ulei și se gătesc chiftele 5 minute sau până se rumenesc bine, pe fiecare parte.
Apoi se transferă chiftelele prăjite în tava de copt pregătită. Se coc 10 minute sau până când sunt fierbinți în centru.
Se scot și între fiecare două jumătăți de chifle se pun amestec de quinoa, maioneză amestecată cu rozmarin și suc de lămâie, felii de roșii, salată verde.
Paste cu pesto
Pastele cu pesto sunt cele mai potrivite în zilele de vară când toate legumele sunt proaspete și ajunse la maturitate. Este una dintre acele rețete vegane care este gata imediat, dar care îți oferă maximum de savoare.
Ingrediente
- 450 g spaghete
- 100 g boabe de porumb din conservă
- 1 dovlecel mediu, tăiat în felii 1 cm
- 1 ardei gras, fără sămânță și tăiat în șase
- 4 fire de ceapă verde tocată
- 2 linguri de ulei de masline
- 1 lămâie
- 70 g sos pesto
- pesto refrigerat cumpărat din magazin
- 400 g roșii cherry tăiate pe jumătate
- pătrunjel proaspăt tocat
Mod de preparare
Se gătesc spaghetele conform indicațiilor de pe etichetă. Se scurg bine și se lasă să se răcească complet.
Într-un castron mare, se pun porumbul, dovleceii, ardeiul gras, ceapa, ulei și sarea și piperul negru. Într-o tigaie se gătesc pe rând porumbul timp de 10 minute, apoi dovleceii și ardeiul gras timp de 4 până la 6 minute, ceapa 2 minute.
Într-un castron mare se rade coaja de la o lămâie, și se stoarce zeama. Se amestecă cu sosul pesto. Se toacă dovlecelul, ardeiul și ceapa.
Se adaugă în bolul cu pesto. Se pun și boabele de porumb, roșiile cherry și spaghetele. Se amestecă până se omogenizează.
Minestrone de primăvară
Minestrone este o supă colorată de primăvară, plină de legume sănătoase precum morcovii, prazul și sparanghelul. Poate fi pregătită în doar 20 de minute.
Ingrediente
- 2 linguri de ulei de măsline
- 2 morcovi medii tocați
- 1 praz mediu, feliat subțire
- 8 crengute de cimbru proaspăt
- 3 cartofi roșii mari, tocați
- 1 l supă de legume
- 10 fire sparanghel, feliat
- 400 g fasole neagră (conservă), clătită și scursă
- mărar proaspăt tocat
Mod de preparare
Într-o cratiță de 8 litri, se încălzesc 2 linguri de ulei de măsline la foc mediu. Se adaugă morcovii, prazul, cimbrul proaspăt și sare. Se gătesc 8 minute, amestecând constant.
Se adăugă cartofii roșii, tocați și supa de legume. Se acoperă parțial vasul și se lasă până ajunge compoziția la punctul de fierbere, apoi se reduce focul la fiert. Se mai lasă 25 de minute sau până când cartofii sunt fragezi.
Se adaugă sparanghelul și se mai fierbe 3 minute sau până se înmoaie. Se scot firele de cimbru și se aruncă. Apoi se adaugă fasolea, mărarul proaspăt și se mai pun sare și piper după gust.
Batoane de ciocolată și cireșe
Batoanele fără coacere cu quinoa, ovăz și chia sunt un mic-dejun consistent, sănătos și delicios. De asemenea, pot fi consumate și la gustare.
Ingrediente
- 500 g fulgi de ovăz
- 110 g quinoa
- 110 g semințe chia
- 110 g migdale feliate
- 110 g cireșe uscate
- 110 g ciocolată neagră tocată
- 170 g unt de migdale
- 70 g miere
- 2 linguri de ulei de cocos
- 110 g piure de prune uscate
Mod de preparare
Se tapetează o tavă mare cu hârtie de copt.
Într-un castron mare, se combină ovăzul, quinoa, semințele de chia, migdalele, cireșele și ciocolata.
Într-o cratiță mică, se încălzesc untul de migdale, mierea, uleiul de cocos și 1/2 linguriță sare. Se lasă până se topește untul și se amestecă până compoziția se omogenizează. Apoi se integrează și piureul de prune.
Se toarnă amestecul de unt de migdale peste amestecul de ovăz și se amestecă până se omogenizează perfect.
Se formează batoane din compoziție. Se așează pe foaia pregatită și se dau la frigider aproximativ o oră. Se păstrează la frigider.