7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii îi spun „meatloaf” și are compoziția mai apropiată de a unei chiftele, însă ideea este aceeași: carne tocată amestecată cu alte ingrediente și dată la cuptor. Iată care sunt cele 7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob. Descoperă secretele care duc la prepararea drobului perfect.
Drobul se face la noi, în mod tradițional, din măruntaie și carne de miel, însă există rețete cu carne de vită, porc, pui, vânat, pește și chiar și cu legume pentru vegetarieni.
Preparatul are o istorie atât de veche încât și istoricul roman Apicius menționa într-o carte din secolul al V-lea o rețetă de carne tocată amestecată cu condimente specifice, iar mai apoi coaptă.
O rețetă similară drobului este foarte populară în Germania, Belgia și Țările Scandinave. În SUA, unde se gătește varianta locală—meatloaf („bucată de carne”)—a ajuns prin intermediul emigranților germani ajunși în Pennsylvania.
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Astăzi există rețete specifice în aproape fiecare țară, de pe fiecare continent.
Pe cât de delicios este drobul pe atât este de pretențios pentru că, dacă nu îl prepari cu atenție, riști să devină uscat și fad. Iată ce greșeli nu trebuie să faci la prepararea drobului sau meatloaf.
Alegi carnea nepotrivită
Secretul unui drob este să alegi carnea potrivită, indiferent că vorbim despre carne de curcan, vită, vițel, miel, porc sau pui.
Părțile slabe de carne nu sunt ceea ce ai nevoie, dacă nu vrei ca drobul să iasă uscat. Ai nevoie de grăsime, așa că uneori este bine să folosești un amestec de cărnuri: vită cu porc, curcan cu pui.
Folosești prea multă pâine
Pâinea înmuiată este unul dintre ingredientele de bază din drob. Totuși, nu trebuie să folosești prea multă pentru că va acoperi gustul condimentelor și al cărnii și va schimba textura finală a preparatului.
Ideal este ca la 5-600 de organe să pui maximum 2 felii de pâine. Aceasta trebuie să fie veche de cel puțin o zi. O vei înmuia în apă după care o vei stoarce foarte bine.
Nu pui suficiente legume
Legumele au rolul nu doar de a da gust, dar și de a aduce un plus de umiditate întregii compoziții. Nu vrei să ai un drob foarte uscat.
Poți pune ceapă, morcovi, țelină, chiar și ciuperci, dacă îți plac. Pentru un plus de dulceață și ardeiul gras tocat foarte mărunt este o variantă delicioasă. Totuși, ține cont de faptul că legumele trebuie să fie călite înainte de a fi adăugate în compoziție.
Nu îl condimentezi suficient
Drobul poate fi fad, dar acest aspect este influențat și de tipul de carne pe care îl folosești. Cel de pasăre are nevoie de cele mai multe condimente pentru a avea mai multă aromă.
Poți pune pătrunjel și mărar proaspete, tocate mărunt, rozmarin, cimbru, oregano. Ideal este să combini ierburile uscate cu cele proaspete pentru a nu face drobul prea moale.
Nu uita de sare și de piper care sunt condimente de bază în orice rețetă. Sunt singurele de care ai nevoie, mai ales dacă pui ierburi aromatice într-o cantitate suficientă și echilibrată.
Nu pui ouă
Ingredientele drobului au nevoie de un element de legătură, care să le țină împreună, iar la final preparatul să aibă aspectul pe care toți îl cunoaștem.
Oul are acest rol, așa că nu ezita să îl folosești. Pentru fiecare 650 g de carne ar trebui să pui un ou. Înainte de a-l adăuga bate-l puțin pentru a-l putea integra mai ușor în rețetă. Apoi amestecă bine pentru a omogeniza compoziția.
Nu coci drobul la temperatura potrivită
Înainte de pune drobul la cuptor trebuie să îl preîncălzești la 180°C. Apoi introduci tava și o lași până când are o temperatură internă de 70°C.
Poți verifica acest lucru cu un termometru special pe care îl poți găsi în orice supermarket. Nu deschide ușa cuptorului decât atunci când drobul pare că este făcut și vrei să îi măsori temperatura.
Nu îl lași să se odihnească
Nu scoate drobul din cuptor imediat ce ai închis focul. Mai lasă-l încă 15 minute pentru ca toate sucurile ingredientelor să se resoarbă. Ai putea chiar să îl acoperi cu o folie pentru a nu se evapora toată umiditatea. Apoi, mai lasă-l încă 15 minute înainte de a-l felia.