Caffe frappe, băutura grecească inventată din greșeală
Caffe frappe este o băutură inventată în 1957, în orașul grecesc Salonic, de către un angajat al unei firme producătoare de cafea instant. Rețeta originală este extrem de simplă, însă de-a lungul timpului a tot fost îmbogățită și a ajuns în întreaga lume.
Primul caffe frappe a fost preparat din greșeală. Dimitris Vakondios, un angajat al firmei Nescafe din Grecia, era la Târgul Internațional din Salonic, când a vrut să facă o cană de cafea instant într-una din pauze. Nu a găsit nicăieri apă caldă, astfel încât a folosit apă rece și pentru a se dizolva mai repede a folosit un shaker. Așa a apărut primul caffe frappe.
Pentru frappe grecii au mai multe denumiri în funcție de cât de dulce este:
- Glykós – dulce (două lingurițe de cafea instant și patru lingurițe de zahăr)
- Métrios – mediu (două lingurițe de cafea instant și două lingurițe de zahăr
- Skétos – complet (două lingurițe de cafea instant, fără zahăr)
Caffe frappe cu lichior de cafea
Ingrediente
- 750 g cuburi de gheață,
- 250 ml cafea tare, rece,
- 2 linguri de zahăr granulat,
- 2 linguri de sirop de vanilie,
- 2 shot-uri de lichior de cafea,
- frișcă, scorţişoară, fulgi de ciocolată pentru decor.
Mod de preparare
Se adaugă toate ingredientele într-un blender și se amestecă până se omogenizează. Se toarnă într-un pahar mare și înalt. Se ornează cu frișcă, scorțișoară sau fulgi de ciocolată după gust.
Caffe frappe grecesc
Ingrediente
- 2 -3 linguri de cafea instant,
- 2 lingurițe de zahăr,
- 200 ml de lapte,
- 3 cuburi de gheață,
- 250 ml apă rece.
Mod de preparare
Se adaugă cafeaua instant, zahărul și aproximativ 2-3 linguri de apă rece, cât să acopere cafeaua. Se mixează amestecul până când se formează o spumă groasă, cremoasă.
Se toarnă amestecul în paharul de servire. Apoi se adăugă 3 cuburi de gheață și laptele. Se umple paharul cu apă rece și se servește cu un pai de băut.
Caffe frappe cu ciocolată albă
Ingrediente
- 4 linguri de sos de ciocolată albă,
- 60 ml lapte semidregresat,
- 150 ml cafea,
- gheață.
Mod de preparare
Cafeaua se pune într-un shaker de cocktail și se adaugă apoi laptele și gheața. Se mixează bine. Se pune și sosul de ciocolată caldă și se amestecă. Se toarnă apoi într-un pahar înalt și se decorează cu frișcă și sos de ciocolată albă.
Caffe frappe cu caramel sărat
Ingrediente
- 2 linguri de sos de ciocolată neagră,
- 2 linguri de sirop de caramel sărat,
- 60 ml de lapte,
- 150 ml cafea,
- gheață.
Mod de preparare
Cafeaua, laptele și gheața se mixează într-un shaker de cocktail. Se adaugă apoi sosul de ciocolată neagră și siropul de caramel sărat. Se mai mixează de 2-3 ori.
Se toarnă în pahar. Se servește imediat.
Caffe frappe cu biscuiți
Ingrediente
- 2 lingurițe de cafea instant,
- 5 biscuiți,
- 70 ml lapte condensat,
- 100 ml apă,
- 100 g gheață
Mod de preparare
Într-un blender, se mixează gheața, cafeaua instant, biscuiții, laptele condensat și apa. Se amestecă până se omogenizează complet. Se toarnă într-un pahar înalt și se decorează cu frișcă și biscuiți sfărâmați.