Descoperă povești captivante din lumea gastronomiei și află detalii interesante despre preparate culinare celebre, ingrediente inedite, tehnici secrete din marile bucătării ale lumii.
Orice preparat culinar poate fi îmbunătățit cu un sos potrivit alături. Sosul olandez și cel bearnaise sunt asemănătoare, însă atât de diferite. Unul este un sos de bază, pe cât de simplu, pe atât de catifelat, celălalt îl are la bază pe primul, însă mult mai aromat și mai complex.
Două sosuri clasice: olandez și bearnaise. Care este diferența dintre ele și cum se folosește fiecareDacă îți place brânza atunci sigur ai în frigider tot felul de brânzeturi pe care le consumi în funcție de momentul zilei, de pofte sau de preparatul pe care îl gătești. Am făcut o listă cu cele 8 tipuri de brânzeturi care nu ar trebui să îți lipsească din casă.
8 tipuri de brânzeturi pe care trebuie să le ai mereu în frigiderBucătăria japoneză este din ce în ce mai apreciată și în România. Nu doar că există o mulțime de restaurante cu specific, dar și în supermarketuri gătești ingrediente pentru a-ți putea prepara acasă bucate din Țara Soarelui Răsare. Pasta miso este unul dintre acestea.
Pasta miso, ingredientul special al bucătăriei japonezeLaptele de migdale și cel de ovăz sunt unele dintre cele mai populare alegeri pentru persoanele care vor să evite consumul de lactate. Totuși, care dintre ele este mai sănătos? Hai să aflăm împreună care sunt diferențele și asemănările dintre laptele de migdale sau laptele de ovăz.
Laptele de migdale sau laptele de ovăz. Care băutură este mai sănătoasă pentru tineÎn România, ciorbele și supele sunt cele care deschid orice masă. Sunt mai degrabă aperitive, însă sunt atât de sățioase, încât pot constitui un fel de mâncare în sine, fără să mai fie nevoie de altceva.
Cele mai populare ciorbe din România. Care sunt preparatele preferate ale românilorRomânia este țara unde încă se mai gătesc deserturi preparate în casă. Din bucătăriile noastre încă mai vine miros de plăcinte și gogoși tradiționale, așa cum le făceau bunicile sau străbunicile noastre acum zeci de ani. Descoperă și tu care sunt cele mai populare deserturi din România. Am selectat pentru tine unele dintre cele mai apreciate preparate dulci de către români.
Cele mai populare deserturi din România. Preparatele dulci pe care românii le adorăPe rafturile magazinelor găsești o mulțime de tipuri de zahăr. Alb, negru, demerara, moscovado sau pudră sunt doar câteva dintre ele. Este greu să știi la ce folosește fiecare pentru a obține preparate delicioase. Ai mai jos o listă cu tipuri de zahăr pentru prăjituri și gătit.
Tipuri de zahăr pentru prăjituri și gătit. Cum se folosește fiecare dintre eleUnele dintre cele mai cunoscute tipuri de dovleac de iarnă de la noi sunt cel plăcintar și cel turcesc, însă există mult mai multe. Fiecare dintre ele se gătește într-un fel anume, fiind potrivite atât pentru preparate dulci, cât și pentru cele sărate.
12 tipuri de dovleac de iarnă și sfaturi despre cum să le foloseștiCartofii dulci se consumă în majoritatea zonelor de pe glob pentru că sunt foarte gustoși și versatili. Se pot coace, îi poți găti la aburi, la grătar sau îi poți consuma sub formă de piure. Pentru că popularitatea lor a crescut mult în ultimul timp, află totul despre cartofii dulci.
Totul despre cartofii dulci. Când este bine să îi cumperi și cu ce se potrivescFlorile comestibile sunt o soluție elegantă și gustoasă pentru decorarea preparatelor tale, fie că sunt sărate sau dulci. Pentru fiecare dintre ele există o floare potrivită atât ca aspect, cât și ca aromă. Află din acest articol lista de flori comestibile cu care să îți decorezi mâncarea, în funcție de rețetă.
Flori comestibile cu care să îți decorezi mâncarea. Ce să folosești, în funcție de rețetăLegumele sunt un dar pe care natura ni l-a dat pentru a trăi mai sănătos. Acestea conțin antioxidanți care întăresc sistemul imunitar, fibre, vitamine și minerale. Nu mai este niciun secret că legumele au un impact pozitiv asupra stării noastre de sănătate. Află și cu care sunt cele mai sănătoase legume și cum le poți consuma.
Top 14 cele mai sănătoase legume. Ce să consumi ca să ai o sănătate de fierVinetele sunt consumate în întreaga lume, din spațiul mediteranean până în Caraibe, trecând prin Africa până în Asia. Sunt aromate, se pot prepara în foarte multe moduri și sunt extrem de hrănitoare așa că nu lipsesc din meniul vegetarienilor, dar nici a celor care iubesc carnea. Află totul despre vinete.
Totul despre vinete. Cum să le alegi și să le găteștiPână acum câțiva ani, în România, erau bine diferențiate magazinele care vindeau pâine, brutăriile, de cele de unde puteai cumpăra prăjituri, cofetăriile. Astăzi, găsești sub același acoperiș produse aparținând ambelor categorii. Tocmai de aceea ne-am gândit să aflăm mai multe despre diferența dintre cofetărie și brutărie.
Diferența dintre cofetărie și brutărie. Ce poți cumpăra de la fiecare dintre eleO friptură suculentă îți trezește toate simțurile. Dacă are și puțină grăsime, atunci gustul ei va fi și mai savuros. Dar nu este întotdeauna cea mai bună idee, nici pentru silueta ta, nici pentru sănătate. Descoperă care este cea mai nesănătoase friprută, potrivit experților.
Care este cea mai nesănătoasă friptură, potrivit experțilorSmochinul este un arbust care face parte din specia Ficus, originar din partea de sud-vest a Asiei. Astăzi, majoritatea smochinelor din lume sunt cultivate în Grecia, Portugalia, Turcia, Spania și California. Vârful sezonului este toamna, când smochinele sunt dulci și parfumate. Deși în stare proaspătă se găsesc destul de puțin timp, smochinele uscate sunt disponibile pe tot parcursul anului.
Smochinele. Totul despre unele dintre cele mai vechi fructe de pe pământBael este un fruct exotic, dulce, cu o aromă puternică, original din India. Este consumat de obicei crud, dar îl găsești și uscat sau sub formă de suc. Pe lângă gustul bun mai are și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este bogat în vitamina A și vitamina C, doi antioxidanți puternici. Află de aici totul despre fructul bael.
Totul despre fructul bael. Cum trebuie ales, consumat și depozitatCiocolata a fost consumată de civilizațiile aztece de mii de ani, iar europenii au descoperit-o abia în secolul al XVI-lea. De atunci, despre ciocolată se spune că este un simbol al luxului și al răsfățului. Află cele mai interesante 16 lucruri despre ciocolată pe care sigur nu le știai până acum.
16 lucruri despre ciocolată pe care sigur nu le știaiUmami este un cuvânt pe care îl auzi din ce în ce mai des, mai ales dacă ești pasionată de arta culinară. Nu este ușor de explicat ce este pentru că înglobează în el un fel de magie pe care ingredientele o fac pentru ca noi să ne răsfățăm simțurile.
Ce este umami. Află totul despre al cincilea gustSparanghelul este o legumă verde care este ușor de recunoscut datorită formei sale. Se găsește în stare proaspătă primăvara și conservat tot restul anului. Din această cauză este mai scump decât alte legume. Acesta se gătește de obicei la grătar, la abur sau prăjit. Hai să aflăm împreună totul despre sparanghel.
Totul despre sparanghel. De ce e bine să-l consumiEdamamele sunt nelipsite din bucătăria asiatică și au început să fie integrate și preparate din gastronomia vestică. Beneficiile lor nutriționale le-au adus în atenția tuturor în ultimii ani.
Edamamele, sursă de proteine vegetale. Ce beneficii au asupra sănătățiiAnghinarea este o legumă gustoasă și versatilă, care influențează în mod pozitiv starea de sănătate, dar care, din păcate, nu este prea populară. O poți coace, pune pe grătat, la cuptor, la aburi, o poți fierbe. Oricum vei obține o garnitură delicioasă. Află despre principalele 5 efecte ale consumului de anghinare.
5 efecte ale consumului de anghinare care te vor surprinde, potrivit nutriționiștilorOmleta și ouăle bătute sunt două preparate de bază pentru masa de dimineață. Multe persoane le confundă, deși există diferențe între ele. Te întrebi cum poți să deosebești omleta de ouăle bătute?
Omleta și ouăle bătute sunt același lucru? Ce spun specialiștiiGuavele sunt fructe tropicale cu coajă verde-gălbuie, care cresc pe copaci. Sunt originare din America Centrală și extrem de populare printre iubitorii de fructe exotice. În zona lor, ele sunt considerate remediu tradițional pentru o serie de afecțiuni ale organismului. Cercetările demonstrează că într-adevăr acestea influențează în mod pozitiv organismul.
Totul despre guava, fructul minune din America de SudHalloumi este o brânză cipriotă făcută în mod tradițional din lapte de capră și de oaie sau un amestec al celor două. Uneori se folosește și lapte de vacă. Este foarte apreciată pentru că textura ei permite prepararea chiar și la grătar. Halloumi își menține foarte bine forma atunci când este încălzită la temperaturi înalte.
Halloumi, brânza din Cipru care a cucerit lumea întreagăKiwano, uneori cunoscut sub numele de pepene galben cu coarne sau pepene kiwano, este un fruct exotic, originar din Africa Subsahariană. Răsadurile sunt plantate primăvara, iar fructele se coc perfect în timpul sezonului cald de vară. Dacă vrei să știi mai multe despre acest fruct, atunci hai să aflăm împreună ce este kiwano.
Ce este kiwano, fructul care seamănă cu un pepene cu coarneCartofii prăjiți, dar și crochetele de cartofi sunt două feluri de mâncare iubite mai ales de copii. Se potrivesc în aproape orice combinație sau pot fi un fel de mâncare în sine cu o salată alături sau cu sosuri delicioase. Hai să aflăm împreună care este diferența dintre cartofi prăjiți și crochete de cartofi.
Care este diferența dintre cartofi prăjiți și crochete de cartofiPoate ai tot văzut prin rețetele de cooking că printre ingrediente se află sarea kosher. Te-ai întrebat cu siguranță ce este aceasta și cu ce diferă ea față de cea pe care o folosim noi zi de zi.
Ce este sarea kosher. Cât de diferită este de sarea de masăTrufele sunt ingredientul care pot transforma un preparat banal într-unul rafinat. Despre trufe s-au scris nenumărate cărți, iar în jurul lor s-au născut legende. Nici nu este de mirare, pentru că se găsesc foarte rar, motiv pentru care sunt și foarte scumpe.
Ce sunt trufele. Totul despre simbolul luxului în bucătărieTe-ai săturat de topping-urile deja consacrate pentru fulgii de ovăz? Poate a venit vremea să le înlocuiești. Ingredientul care poate schimba gustul fulgilor de ovăz este acum aici. La revedere migdale, stafide sau afine, bun găsit alune Tiger!
Ingredientul care poate schimba aroma fulgilor de ovăz: alune Tiger. Micul dejun va avea alt gust de acumPepenele galben este unul dintre fructele emblemă are verii. Dulce, zemos, numai buni să te răcorească într-o zi caniculară. Îl poți combina cu alte fructe, îl poți integra în smoothie-uri și limonade. Acesta se combină foarte bine cu brânzeturi sau mezeluri uscate. Hai să aflăm mai multe despre câte tipuri de pepene galben există și cum se pot integra în dieta zilnică.
Tipuri de pepene galben și aromele lorGrecia este un paradis gastronomic pentru cei care iubesc bucătăria mediteraneană. Mâncarea este sănătoasă, aromată și cel mai des bazată pe ingrediente din surse locale. Deși există multe opțiuni de mâncare internațională disponibile în Grecia, dacă ajungi acolo este păcat să nu încerci mâncărurile tradiționale elene. Află ce să comanzi la tavernele grecești ca să mănânci ca un localnic.
Ce să comanzi la tavernele grecești ca să mănânci ca un localnicFamilia Regală are cu siguranță nobiceiuri alimentare care nu sunt la îndemâna oricui. Regina Elisabeta mănâncă banane cu furculița și cuțitul, iar Prințesa Anne preferă kippers (hering) afumați la micul dejun. Dar cum rămâne cu Ducesa de Cambridge? Hai să aflăm împreună cele mai neobișnuite obiceiuri alimentare ale lui Kate Middleton.
Cele mai neobișnuite obiceiuri alimentare ale lui Kate Middleton. Prințesa Charlotte a moștenit unul dintre eleFructul dragonului sau pitaya este un fruct tropical dulce și crocant. Planta din care provine fructul este de fapt un tip de cactus din genul Hylocereus, care include aproximativ 20 de specii diferite. Popular inițial în sud-estul Asiei și America Latină, fructul dragonului este acum cultivat și savurat în toată lumea.
Totul despre fructul dragonului. Cum trebuie ales, consumat și depozitatDespre Titanic s-a vorbit atât de mult încât se știu foarte multe detalii despre ce s-a întâmplat cu oamenii de acolo. Datorită meniurilor recuperate în urma tragediei, s-a aflat chiar și ce au mâncat pasagerii la ultimele lor mese de la bordul navei. Iată ce a conținut ultima cină de pe Titanic.
Ultima cină de pe Titanic. Meniul cu 11 feluri de mâncare care a fost servit înainte de impactMangostanul violet este un fruct originar din sud-estul Asiei iubit pentru aroma sa tropicală dulce și acidulată. Fructele de mangostan sunt mici, rotunde și violete, cu un capăt verde de tulpină și sepal. În interior, are mai multe secțiuni individuale de fructe suculente, care sunt delicioase crude sau gătite în rețete dulci și sărate.
Totul despre mangostan. Cum poți să consumi acest fruct exoticUleiul de canola este din ce mai folosit în bucătărie. În ciuda popularității câștigate în ultima perioadă, acesta este adesea confundat cu uleiul de rapiță. Deși seamănă la culoare și la gust, cele două tipuri de ulei sunt diferite și doar unul dintre ele este comestibil.
Ce este uleiul de canola și la ce poate fi folositS-ar putea să fii surprinsă să afli că boabele de piper negru, alb și verde toate provin de la sămânța aceleiași plante. Variația de culoare provine din diferitele etape de dezvoltare și procesare. Boabele de piper provin din planta Piper nigrum, care este originară din India. Află mao multe despre cele 6 tipuri de piper comestibile.
Tipuri de piper comestibile. Beneficii pentru sănătatea organismului