Chefi celebri și pasionați îți dezvăluie tehnici culinare celebre, rețete delicioase, sfaturi în bucătărie și secretele unui plating perfect în cadrul emisiunii BeautiFood.
Pastrama de vită este considerată o delicatesă. Este obținută din diferite bucăți de carne de vită: din piept sau cap de piept cel mai frecvent, deși uneori se face și din carnea de pe coaste. În comparație cu pieptul, capul de piept este mai dens. Acesta este mai gras și de aceea este preferat pentru prepararea pastramei de vită. Descoperă diferențele dintre pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Ce poți alege pentru data viitoare la grătar.
Pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Care sunt diferențeleSortimentele de brânzeturi vegane sunt din ce în ce mai prezente pe rafturile magazinelor, în orice perioadă a anului, nu doar atunci când este post. Dacă te întrebi cum sunt sunt produse îți explicăm în detaliu.
Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu eleNori ocupă un loc special în bucătăria japoneză. Sunt un tip de alge marine subțiri, uscate care se folosesc la foarte multe preparatele tradiționale japoneze, în special pentru sushi. Nori are o istorie îndelungată și o tradiție bogată de peste 2000 de ani, iar utilizarea sa este esențială în bucatele japoneze. Descoperă mai multe despre algele marine comestibile și cum le poți include în mod corect în dieta ta zilnică.
Nori și alte algele marine comestibile. Cum le poți include în dieta taÎn întreaga lume există peste 7500 de soiuri de mere, iar în România se cultivă câteva zeci. Nici nu este de mirare, având în vedere că mărul este unul dintre cele mai vechi fructe consumate de către om. Astăzi, sunt folosite pentru gătit, sunt conservate și, de cele mai multe ori, sunt desertul perfect când sunt proaspete. Descoperă mai departe ghidul celor mai populare soiuri de mere din lume și din România. Iată cum poți să le alegi pe cele mai bune.
Ghidul celor mai populare soiuri de mere din lume și din RomâniaBamele sunt un fruct, deși sunt consumate în majoritatea timpului ca legume. Sunt ideale pentru tocănițe și supe și sunt folosite cu precădere în bucătăriile din Africa și din America de Nord. Rețete cu bame vei găsi în orice parte a lumii, unele dintre ele mai simple, altele mai sofisticate. Descoperă totul despre bame. Iată cum se gătesc și cum pot fi integrate în dieta zilnică.
Totul despre bame. 3 idei de rețete delicioaseMoqueca este o tocană de pește specifică Braziliei, pe care o poți face și tu. Ingredientele se găsesc în orice supermarket, iar timpul de preparare este unul scurt. Vei obține un fel de mâncare cremos și aromat.
Moqueca, tocană de pește braziliană. Rețeta cu legume și lapte de cocosBurrata este o brânză cu o istorie ce seamănă cu cea a Cenușăresei. A fost produsă din resturi de mozzarella, din dorința de nu se mai face risipă și, în timp, a ajuns unul dintre cele mai decadente sortimente. Se produce de aproximativ 100 de ani, însă în acest scurt timp a reușit să fie cunoscută în întreaga lume.
Burrata, regina brânzeturilor italienești. Tot ce trebuie să știi despre eaVanilia este al doilea cel mai scump condiment din lume, dar și unul dintre cele mai populare. Provine din planta vanilie planifolia, un membru al familiei orhideelor. Deși există peste 25.000 de specii de orhidee, vanilia este singura care este folosită în agricultură. Descoperă în cele ce umrează de ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Iată ce spun bucătarii specialiști despre utilizarea acestui ingredient.
De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lumeȘofranul este unul dintre cele mai prețioase condimente din lume. Este folosit și apreciat de mii de ani atât în gastronomie, cât și pentru efectele terapeutice. Șofranul este un condiment legendă.
Șofranul, regele condimentelor. Motivul pentru care este considerat la fel de scump ca aurulCăpșunile albe sunt unele dintre cele mai scumpe fructe din lume. Există mai multe soiuri care cresc predominant în Japonia, însă cel mai scump este Shiroi Houseki.
Căpșunile albe, cele mai scumpe din lume. Ce beneficii au și de unde le poți cumpăraKumquatul este o citrică de dimensiuni mici originară din Sud-Estul Chinei, dar de-a lungul timpului s-a răspândit și în spațiul mediteranean, în America de Sud, Australia sau Africa de Sud. Spre diferență de alte citrice, kumquatul se poate mânca și cu coajă. Are un gust dulce-amărui și se consumă atât crud, cât și în diverse preparate. Descoperă totul despre kumquat, cele mai mici citrice. Află cum le poți integra în rețete delicioase.
Totul despre kumquat, cele mai mici citrice. Cum le poți integra în rețete delicioaseÎn categoria salatelor verzi intră o mulțime de legume, pe care le consumăm de obicei crude, cu sau fără sosuri. Poate nici nu dai importanță tipului de salată pe care îl cumperi, dar fiecare dintre ele aduce un gust și o textură aparte aparte preparatului. Descoperă în cele ce urmează câteva tipuri principale de salată și află cum le poți integra în dieta zilnică.
Tipuri de salată. Cum să le recunoști și cum să le integrezi în rețete simpleNimic nu potrivește mai bine cu vara decât bruscheta. Este o gustare atât de simplă, dar complexă, proaspătă și delicată. Rețeta clasică conține roșii, ulei de măsline, usturoi și busuioc, dar fiecare are libertatea să completezi cu orice altceva.
Bruscheta, deliciul simplu al Italiei care a cucerit lumeaDacă îți place să gătești și să mănânci preparate picante atunci trebuie neapărat să cunoști toate tipurile de ardei iute, de la cei mai blânzi la cei care îți dau foc papilelor gustative. Iată un ghid care cuprinde cei mai iuți ardei din lume.
Cei mai iuți ardei din lume. Unii dintre ei nu pot fi mâncațiGorgonzola este un oraș din Italia, cu câmpii luxuriante care se întind lângă râuri și lacuri care domină peisajul și care este legat intrinsec de gastronomia italiană. Numele provinciei se confundă cu cel al unuia dintre cele mai populare sortimente de brânză din lume. Este decadentă și savuroasă. Când este tânără, este moale și cremoasă, cu o textură apropiată cu cea a untului, lăsând pe papilele gustative note ușor acide. Versiunile mature au un gust mai puternic, picant, cu note înțepătoare la final.
Totul despre gorgonzola. Ce poți găti cu această brânză delicioasăAsimina sau paw-paw este un copac mic de foioase originar din estul Statelor Unite și Canada care produce un fruct mare, de culoare verde gălbui până la maro. Fructul paw-paw este dulce, cu o combinație interesantă de gusturi, de banană și citrice, cu note de bere nefiltrată.
Paw-paw, fructul uitat și redescoperit al AmericiiDacă îți place mâncarea chinezească trebuie neapărat să citești ghidul tăiețeilor chinezești pentru a ști cum să îi folosești în rețetele tale. Unii sunt preparați din grâu, în timp ce alții din orez, fasole mung sau cartofi. Existe sute de tipuri de tăieței chinezești, dar noi ți-i prezentăm pe cei mai populari 12.
Ghidul tăiețeilor chinezești. Cum arată și cum se folosește fiecare tipMaracuja este un fruct exotic pe care îl vei găsi în două variante: violet sau galben. Primul provine din sudul Braziliei, în timp ce originea celuilalt este incertă. Gustul său sofisticat și plăcut, cu note acide îl face un ingredient ideal pentru sucuri, înghețate și cocktailuri.
Maracuja, fructul descoperit de călugării iezuiți în America de SudDacă nu vrei să mai consumi zahăr și cauți o alternativă mai sănătoasă pentru a-ți îndulci cafeaua poți alege îndulcitorii pe bază de stevia. Sunt naturali, extrași din planta stevia, au o putere mare de îndulcire și nu au calorii. Descoperă mai multe despre extractul de stevia, o alternativă mai dulce și mai ecologică la zahăr.
Extractul de stevia, o alternativă mai dulce și mai ecologică la zahărPe rafturile magazinelor găsești o mulțime de tipuri de orez. Nu doar că bobul lor este diferit, dar și culorile, modul de prelucrare și aromele. În funcție de aceste caracteristici vei alege orezul potrivit pentru diverse tipuri de mâncare.
Cele mai folosite tipuri de orez. Cum este recomandat să le găteștiCeapa este una dintre cele mai vechi legume cultivate din lume. Istoricii spun că ea exista deja pe teritoriul actual al Indiei, Chinei și Orientului Mijlociu înainte de a apărea înregistrările istorice. Astăzi cele mai comune tipuri de ceapă au trei culori: albă, galbenă, roșie sau violet, însă există sute de soiuri. Descoperă ce tipuri de ceapa există și când se folosește fiecare.
Ce tipuri de ceapă există și când se folosește fiecareRubarba seamănă cu niște tulpini de țelină verde cu nuanțe de roz sau chiar magenta. Aroma este acidă, făcându-l ingredientul ideal pentru compoturi sau plăcinte Rubarba dă o notă fructată și acrișoară mâncărurilor din carne de porc și de pasăre. Află totul despre rubarbă, una dintre cele mai versatile plante.
Totul despre rubarbă, una dintre cele mai versatile planteFăina de cocos nu conține gluten, are un conținut scăzut de carbohidrați și este bogată în fibre, ceea ce o face un aliment perfect pentru cei care suferă de celiachie și diabet, dar și de alte afecțiuni. Este ma ieftină decât alte tipuri de făină fără gluten, așa că poți să încerci rețete cu făină de cocos fără prea mari costuri.
Rețete cu făină de cocos. Cu ce este diferită față de făina de grâuTofu este brânza preferată în general de vegetarieni, vegani, de cei care țin post, dar este consumată și de cei care vor o mai mare diversitate alimentară în meniul lor.
Totul despre tofu, brânza de soia bogată în proteineBoiaua de ardei este unul dintre condimentele care nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie. Este un element de bază, al patrulea cel mai popular condiment din lume. Dar ce este boiaua de ardei cu adevărat? Iată o scurtă istorie al acestui condiment atât de iubit și din ce se prepară boiaua de ardei.
Ce este paprika. Din ce se prepară boiaua de ardeiYuzu este un fruct exotic, apărut de câțiva ani și în peisajul nostru gastronomic. Nu se găsește decât foarte rar proaspăt, în schimb îi poți simți aroma în tot felul de preparate dulci sau sărate.
Ce este yuzu și cum îl foloseștiTerciul de ovăz poate fi un mic dejun rapid și hrănitor. Intră în categoria ”confort food”—alimente care au anumită valoare sentimentală, cu conținut caloric mare, aport mare de carbohidrați și mod simplu de preparare. Te invităm să descoperi o rețetă simplă de terci de ovăz.
Terci de ovăz: rețeta de bazăMierea are o durată de valabilitate nelimitată. Arheologii au găsit miere veche de peste 3000 de ani sub piramide care este sigură pentru consum. Dacă te întrebi de ce se zaharisește mierea să știi că este un proces natural. Nu trebuie să te îngrijorezi.
De ce se zaharisește mierea de albine și ce este de făcutMonk fruit, cunoscut și sub numele de lo han guo sau fruct swingle, este un fruct mic, rotund, originar din sudul Chinei. Este folosit cel mai des ca îndulcitor pentru că nu are calorii, oferind totuși satisfacția unui preparat dulce.
Care e cel mai bun îndulcitor natural cu zero caloriiAtunci când apar urzicile în piață este semn că a venit cu adevărat primăvara. În ultimii ani se găsesc chiar și în supermarket, iar unii producători le aduc gata curățate ca să îți fie mai ușor să le gătești.
Totul despre urzici, minunile primăverii. 5 rețete delicioaseDacă îți place brânza cu siguranță ai în frigider mai multe sortimente pe care te străduiești să le depozitezi în condiții proprii ca să reziste cât mai mult. Uneori pare că orice ai face ba se usucă, ba capătă un miros ciudat, ba face mucegai. Iată ce poți face pentru ca brânza să reziste mai mult timp. Află mai multe despre cum trebuie să păstrezi brânz.
Cum trebuie să păstrezi brânza ca să nu își piardă din prospețimeRoșiile proaspete pot lăsa pete pe veselă sau pe vasele în care sunt gătite, servite sau depozitate. Uneori acestea se curăță destul de greu. Dacă nu vrei să arunci toate farfuriile, caserolele și tigăile iată câteva sfaturi care să te ajute că cureți mai ușor urmele de roșii. Află cum să scapi de urmele de roșii de pe caserole și veselă.
Cum să scapi de urmele de roșii de pe caserole și veselă. Cele mai eficiente trucuriBrânza este printre cele mai populare, hrănitoare și mai vechi alimente disponibile pentru omenire. Este consumată intens datorită conținutului său ridicat de proteine, minerale, calciu și grăsimi. Nu există date istorice exacte cu privire la momentul în care oamenii au început să producă brânză, însă istoricii au aproximat că în jurul anilor 8.000 î.Hr. Hai să aflăm în ce țări se produc cele mai bune brânzeturi din lume.
În ce țări se produc cele mai bune brânzeturi din lume. Clasamentul întocmit de specialiștiTapioca este un ingredient intrat relativ de curând în alimentația noastră, deși în alte părți ale lumii este consumat de sute de ani. Poate fi baza unei budinci dulci, dar acest amidon fără gluten extras din rădăcina de manioc poate fi folosit ca agent de îngroșare atât în preparate dulci, cât și sărate.
Totul despre tapioca. Cum se folosește corectVrei să pregătești o cină romantică cu care să îți impresionezi partenerul de Ziua Îndrăgostiților? Iată ce alimente au puteri afrodiziace. Introdu-le în meniul tău pentru o seară specială aceste ingrediente afrodiziace.
Ingrediente afrodiziace pe care să le folosești la cina de Ziua ÎndrăgostițilorGhimbirul este unul dintre puținele condimente pe care le poți folosi și proaspăt și uscat și pudră și confiat. Este atât de versatil că poate fi ingredient în preparate sărate, dulci, se poate face ceai din el sau smoothie.
Ghimbirul, cel mai versatil condiment. Cum să îl folosești în bucătărie sau ca tratamentNatto este una dintre mâncărurile speciale ale Japoniei, iubite pentru beneficiile asupra sănătății. Acestă soia fermentată, cu aspect ciudat și miros puternic, ușor astringent, nu este foarte cunoscută în restul lumii, deși ar merita încercată.
Natto sau secretul alimentației sănătoase a japonezilorPhysalis sunt niște fructe mici, ca niște globulețe portocalii, îmbrăcate în niște rochițe de hârtie. Se mai numesc și cireșe de pământ, agișe de Cape, fructe de aur, cătină incașă, boabe poha sau agrișe cu pelerine. Sunt originare din Peru, unde cresc în sălbăticie, dar datorită gustului lor delicat au început să fie cultivate în întreaga lume.
Physalis, fructele de aur cu aromă unicăJackfruit este un copac ce poate produce până la trei tone de fructe de dimensiuni imense. Este o sursă de hrană miraculoasă pentru oamenii care trăiesc în țările tropicale.
Jackfruit, fructul care poate hrăni toată planetaArborele de rambutan, Nephelium lappaceum, crește nativ în Indonezia tropicală, în special în părți din Borneo. Astăzi este cultivat în climatul tropical din întreaga lume: în Asia, Africa, America de Nord, America Centrală și de Sud și Australia. Copacii de rambutan sunt veșnic verzi, ajungând până la 19 m înălțime și dând fructe de două ori pe an.
Totul despre rambutan. Ce este și cum se consumăAshura este o budincă care pare că are în compoziție tot ce este mai bun. Mai este cunoscută și drept Budinca lui Noe, Ashura este unul dintre cele mai vechi deserturi din lume.
Cel mai vechi desert din lume: AshuraLaptele de migdale și cel de ovăz sunt unele dintre cele mai populare alegeri pentru persoanele care vor să evite consumul de lactate. Totuși, care dintre ele este mai sănătos? Hai să aflăm împreună care sunt diferențele și asemănările dintre laptele de migdale sau laptele de ovăz.
Laptele de migdale sau laptele de ovăz. Care băutură este mai sănătoasă pentru tineMatcha este un ceai verde de înaltă calitate. Pudra de ceai verde se bate în apă fierbinte, în loc să fie înmuiată, pentru a forma o băutură spumoasă. Actul meditativ de a pregăti, prezenta și sorbit matcha este coloana vertebrală a ceremoniei japoneze a ceaiului.
Matcha, ceaiul samurailor. Ce este și cum se preparăNiciodată nu strică să ai o cutie de lapte condensat în dulap. Este util pentru o mulțime de deserturi, chiar și pentru a îndulci cafeaua sau ceaiul.
Ce este laptele condensat. Cum poți să folosești acest produs în bucătărieChoux a la creme cu vanilie este una dintre cele mai iubite rețete de desert. Nobo, câștigătorul Chefi fără limite a preparat-o și el și, deși a spus încă de la început că e destul de complicată, acesta a dat asigurări că rezultatul nu te va dezamăgi nicio clipă.
Choux a la creme cu vanilie, rețeta de cofetărie pe care o poți prepara chiar la tine acasăRețeta de salam de biscuiți cu merișoare este printre cele mai populare rețete de deserturi. Fie că doar vrei să pregătești ceva dulce pentru weekend, ai musafiri sau vrei pur și simplu să-și amintești de copilărie, acest desert are toate ingredientele pentru a satisface și cele mai excentrice cerințe.
Salam de biscuiți cu merișoare, rețeta care îți va aminti de copilărieAșa cum face în fiecare săptămână, Nobo, câștigătorul Chefi fără limite, a gătit una dintre cele mai populare rețete de pe Google. Într-o nouă ediție Beautifood, acesta a propus varianta sa de desert, un chec cu textură de madeleines, numai bun de savurat alături de cei dragi.
Chec cu textură de madeleines, varianta lui NoboAi nevoie de un preparat care se prepară rapid? Chef Roxana Blenche vine în ajutorul tău și îți propune rețeta de mușchiuleț de porc cu sos de muștar și legume. Acesta este un fel de mâncare principal care se potrivește atât pentru masa de prânz, dar și pentru cină.
Mușchiuleț de porc cu sos de muștar și legume. Rețetă simplă de la Roxana BlencheÎntr-un nou episod al emisiunii BeautiFood, Chef Roxana Blenche le-a prezentat pasionaților de gastronomie câteva tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie. Descoperă și tu cum arată legumele tăiate julien sau cum le poți toca brunoise.
Tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie. Sfaturile oferite de Chef Roxana BlencheSalata de fructe este în general un amestec de mai multe fructe, cu texturi și arome diferite, care se pot asezona cu diferite topping-uri sau sosuri dulci. Și pentru că a venit primăvara, îți propunem în continuare o salată de fructe specială, propunerea Roxanei Blenche pentru un desert spectaculos.
Salată de fructe specială. Propunerea Roxanei Blenche pentru un desert spectaculos