Pate de ton. Rețetă de cremă tartinabilă, fină și sățioasă
Dacă adori tonul din conservă avem pentru tine o rețetă gustoasă și rapidă de pate de ton, cu textură fină, gust echilibrat și o mulțime de întrebuințări. Este ideal pentru aperitive, tartine sau gustări rapide.

Pateul de ton este una dintre cele mai versatile creme tartinabile. Gustul intens de ton se combină armonios cu textura onctuoasă a untului sau brânzei. Aromele se împletesc cu ușoare note de muștar, lămâie și ceapă, rezultând un aperitiv care se întinde ușor, are corp, dar rămâne lejer. Se poate face simplu sau în variante mai rafinate, în funcție de ocazie.
Este fin, dar cu personalitate, sățios, dar nu greoi. Poate fi servit pe felii de baghetă, pe crackers, ca umplutură pentru ouă sau în rulouri de legume.
Descoperă și o rețetă de pate de somon afumat cu hrean. Iar mai jos poți urmări rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu deliciosul pate de ton.
Ingrediente
Mod de preparare
Adună pe masa de lucru toate ingredientele pentru a le pregăti și a le avea la îndemână când dai start preparării pateului de ton. Adună și vasele și ustensilele de lucru: cuțit, blender, furculiță, tocător și boluri.
Iată cât de simplu prepari pate de ton
Desfă conserva de ton și scurge bine conținutul într-o sită, apoi pune-l într-un bol sau direct în recipientul unui blender.
Adaugă brânza cremoasă sau untul moale, muștarul, zeama de lămâie, sare și piper.
Mixează totul cu blenderul vertical până când obții o pastă fină. Dacă nu ai blender, poți zdrobi tonul cu furculița pentru o textură mai rustică.
Gustă pateul obținut și potrivește-i gustul adăugând treptat din condimente. Poți adăuga acum ceapă tocată mărunt, verdețuri sau alte arome.
Descoperă și o rețetă de pate de ciuperci cu fasole roșie. Este o rețetă simplă și ușor de preparat.
Pune pateul de ton la rece și lasă-l timp de 20–30 de minute înainte de servire. Aromele se vor combina mai bine și textura se întărește puțin.
Deliciosul pate de ton poate fi servit pe pâine prăjită, crackers sau biscuiți sărați. Va arăta spectaculos în mini-tarte sau cupe din foietaj pentru aperitive elegante.
Poate fi folosit ca umplutură pentru ouă umplute, în rulouri de dovlecei copți, vinete sau ardei copt. Este delicios în sandvișuri sau lipii, cu frunze verzi și roșii
Variante și idei creative
Adaugă măsline tocate pentru un gust mediteraneean.
Amestecă cu puțin hrean ras pentru o notă picantă.
Înlocuiește muștarul cu pastă de avocado pentru o variantă mai fresh.
Pentru post, folosește ton vegetal (soia, năut) și margarină vegetală sau avocado în loc de brânză/unt.
Deliciosul pate de ton se păstrează la frigider, în recipient închis ermetic, 2–3 zile. Dacă îl servești la platou, scoate-l din frigider cu 10 minute înainte, pentru a redeveni cremos.
Și dacă adori preparatele cu ton, mai poți încerca și rețeta de roșii umplute cu ton și legume. Este rețeta unor gustări delicioase, de vară.