Începe cu pregătirea ingredientelor. Scurge măslinele și dacă sunt foarte sărate, lasă-le 10-15 minute în apă rece. Scurge și caperele din saramură, dar și peștele anșoa.
Cum prepari rețeta de tapenade
Scurge bine măslinele și pune-le în recipientul unui robot sau blender. Adaugă fileurile anșoa, caperele și usturoiul curățat. Pornește robotul și pasează bine ingredientele. Le poți transforma într-o pastă fină sau le poți lăsa în bucăți mai mari.
Apoi toarnă în fir subțire uleiul de măsline, amestecând intens pentru a obține o pastă omogenă. Pentru o consistență mai cremoasă, adaugă mai mult ulei de măsline.
Peste pasta obținută stoarce sucul de la lămâie, și adaugă piper după gust. Opțional, poți adăuga și puțin cimbru uscat și mărunțit sau verde și tocat mărunt.
Pune pasta de măsline cu capere și anșoa în borcane sau în boluri. Opțional o poți decora cu frunze de pătrunjel.
Pentru a se întrepătrunde bine toate aromele, pune pasta de măsline la frigider pentru cel puțin 30 de minute, înainte de servire.
Dacă dorești o variantă mai puțin intensă a tapenadei poți adăuga și măsline verzi. Iar pentru un gust ușor picant, adaugă fulgi de chili sau puțin ardei iute tocat.
Poți omite anșoa, dacă dorești o versiune vegetariană, însă anșoa oferă o aromă specifică tapenadei clasice.
Păstrează aperitivul Tapenade la frigider, în borcane închise ermetic pentru câteva zile. Dacă îți rămâne puțină pastă neconsumată, o poți adăuga în sosuri sau în alte creme aperitiv.
Și dacă îți place combinația ingredientelor din această pastă, mai poți încerca și rețeta de salată Niçoise. Este o salată franțuzească de pește, cu legume și ouă fierte.