Șarlotă cu zmeură și pișcoturi. Desert răcoritor, fără coacere

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Această șarlotă cu zmeură și pișcoturi este una dintre acele prăjituri care impresionează de la prima vedere. Arată ca o mică bijuterie de patiserie, cu pișcoturi dispuse vertical ca un zid moale și aerat, ce înconjoară o cremă fină, ușor spumoasă, în care zmeura proaspătă aduce un contrast minunat de culoare și gust.

Șarlotă cu zmeură și pișcoturi secționată pe un platou și un bol cu zmeură
Textura șarlotei este ușoară și pufoasă, cu accente ușor crocante de la fructele întregi adăugate în interior / Shutterstock

Crema de șarlotă este de obicei pe bază de frișcă naturală și gelatină, uneori combinată cu mascarpone sau iaurt grecesc, pentru un plus de catifelare și lejeritate. Se obține o textură pufoasă, dar stabilă, în care fructele rămân suspendate, ca niște rubine în cremă.

Citește și

Zmeura, cu aciditatea ei delicată și parfumul intens, dă savoare cremei dulci și o echilibrează perfect. Pișcoturile, înmuiate foarte ușor în suc de fructe sau sirop, nu devin moi ci rămân cu o ușoară fermitate, conturând frumos desertul. Aranjate pe verticală într-o formă rotundă (de obicei un inel de tort sau o formă de șarlotă), ele creează o prezentare spectaculoasă, ce amintește de un desert franțuzesc rafinat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Decorul se finalizează cu zmeură proaspătă deasupra și, opțional, cu frunzulițe de mentă. Este un desert răcoritor, fără coacere, ușor de pregătit, dar cu un impact vizual și gustativ puternic – ideal pentru vară, pentru o aniversare sau pentru un final de masă festiv. Descoperă mai jos rețeta pas cu pas pentru a te răsfăța și tu cu așa delicioasă șarlotă cu zmeură și pișcoturi.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi pregătește forma în care vei monta șarlota. Folosește o formă rotundă cu pereți detașabili sau un bol adânc tapetat cu folie alimentară.

Cum prepari șarlotă cu zmeură și pișcoturi

Înmoaie rapid pișcoturile în suc, câte 1 secundă pe fiecare parte, nu mai mult și tapetează cu ele pereții formei și baza, dacă dorești.

Dacă folosești zmeură congelată, dezgheaț-o complet și scurge excesul de lichid.

Zdrobește ușor 150 g din cantitatea de zmeură (restul o păstrezi întreagă pentru interior și decor). Dacă vrei o cremă foarte fină, poți pasa și strecura piureul de zmeură pentru a elimina sâmburii.

Hidratează gelatina în apă rece timp de 5–10 minute.

Încălzește ușor piureul de zmeură cu zahărul (fără a fierbe) și topește gelatina în acest amestec cald. Amestecă bine și lasă să se răcească la temperatura camerei.

Bate frișca până devine fermă, apoi încorporează treptat compoziția de zmeură răcită și zmeura întreagă rămasă. Amestecă ușor cu o spatulă, de jos în sus.

Toarnă crema în forma tapetată cu pișcoturi. Nivelează și acoperă cu folie. Dă-o la frigider pentru minimum 4 ore, ideal peste noapte, pentru a se închega perfect.

Înainte de a servi delicioasa șarlotă cu zmeură și pișcoturi desprinde marginile formei cu un cuțit subțire sau ridică ușor de folie, dacă ai folosit bol.

Decoreaz-o deasupra cu zmeură proaspătă și frunzulițe de mentă. Servește-o rece, alături de un pahar de prosecco sau limonadă cu mentă. Poți adăuga între straturi un strat subțire de pișcoturi sau o inserție de zmeură întreagă.

Ulterior, dacă vrei să mai prepari șarlota înlocuiește zmeura cu căpșuni, mango sau piersici.

Adaugă în cremă brânză mascarpone sau iaurt grecesc, pentru o versiune mai densă.

Poți parfuma crema cu lichior de zmeură sau esență de vanilie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
persoana care încălzește mâncare la microunde
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
marry me chicken
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Trifles cu zmeură și cremă de brânză în pahare
Trifles cu zmeură și cremă de brânză. Un spectacol de culoare și savoare
Trifles cu zmeură și cremă de brânză. Un spectacol de culoare și savoare
Prăjitură cu iaurt și zmeură pe un platou dreptunghiular
Prăjitură cu iaurt și zmeură. Desert elegant, fără coacere
Prăjitură cu iaurt și zmeură. Desert elegant, fără coacere
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
femeie făcând piure de cartofi
11:03
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
01:49
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
01:48
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
4 decembrie, 06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
4 decembrie, 05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
4 decembrie, 05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Criză de cliente pentru industria cu venituri de 30.000 de lei pe lună
Criză de cliente pentru industria cu venituri de 30.000 de lei pe lună
Criză de cliente pentru industria cu venituri de 30.000 de lei pe lună
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Declarațiile finale ale primilor clasați în sondaje, în Ediția specială Observator, azi! Numele noului primar, în direct duminică
Declarațiile finale ale primilor clasați în sondaje, în Ediția specială Observator, azi! Numele noului primar, în direct duminică
Declarațiile finale ale primilor clasați în sondaje, în Ediția specială Observator, azi! Numele noului primar, în direct duminică
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Jumătate din Internet a picat într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
închide