Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Dacă ai întâmpinat dificultăți în a obține o frișcă reușită pentru deserturi delicioase, avem pentru tine câteva sfaturi utile despre cum se bate frișca din smântână naturală.
Frișca pentru deserturi savuroase se obține din smântână naturală sau din smântână vegetală. Cea mai recomandată este smântâna naturală, pentru că este mai sănătoasă.
Smântâna vegetală o poți folosi în perioadele de post.
Cum se bate frișca din smântână naturală
Despre alegerea tipului de smântână am menționat mai sus că aceasta necesită un coeficient de grăsime de peste 30%. Cea mai recomandată smântână pentru a reuși în mod sigur frișca este smântâna cu 35-36% grăsime.
Un alt factor important pentru reușita cremei de frișcă este folosirea smântânii după ce a stat 6-8 ore la frigider. Cu cât este mai rece, cu atât frișca va deveni mai fermă într-un timp mai scurt. De asemenea și bolul mixerului, dar și paletele acestuia vor fi introduse în frigider pentru a le folosi foarte reci. Astfel îți vei ușura munca și vei scurta timpul de preparare al cremei de frișcă.
Pentru a prepara frișca, pune smântâna rece în bolul mixerului, de asemeni, rece. Începe să mixezi mai întâi folosind treapta de viteză inferioară a mixerului. Folosește această treaptă până când frișca începe să capete volum și nu mai este lichidă. Apoi, poți crește progresiv viteza, în timp ce amesteci.
Când frișca începe să devină consistentă, adaugă zahărul treptat și sucul de lămâie. Sucul de lămâie ajută la obținerea unei texturi mai ferme, dar în același timp aromatizează frișca și reduce din gustul dulce al zahărului. Amestecă în continuare energic până când frișca devine fermă. Nu amesteca în exces pentru că riști să se taie frișca.
Cum recunoști frișca tăiată
Expresia de „a se tăia frișca” este una populară, dar care nu se înțelege prin „a se altera frișca”. Frișca este tăiată atunci când se formează lichid la suprafață sau atunci când se separă în mici bulgărași untoși.
Frișca tăiată nu se mai poate repara pentru că ea s-a transformat, de fapt, în unt. Ceea ce poți face este să continui mixarea pentru a se separa tot lichidul de grăsime, adică zerul. Apoi pune untul într-o sită deasă și lasă-l să se scurgă bine.
Dacă ți s-a tăiat frișca înainte de a adăuga zahărul, untul este ideal pentru micul dejun. Dacă ai apucat să adaugi zahărul, untul poate fi folosit în creme pentru prăjituri sau în aluaturi dulci.
Dacă ți-au fost utile sfaturile despre cum se bate frișca din smântână naturală, descoperă aici și 12 moduri de a folosi smântâna în bucătărie. Sunt idei care îți vor transforma preparatele în delicatese.
Pentru a prepara frișca din smântână, aceasta trebuie să aibă un conținut de grăsimi de peste 30 %.
Ingrediente folosite pentru frișca naturală:
- 450 ml smântână pentru frișcă
- 50 gr zahăr pudră
- 1 linguriță cu suc de lămâie.
Cum se obține smântâna
Smântâna pentru frișcă este un produs lactat obținut prin ridicarea grăsimii din lapte la suprafața acestuia.
Grăsimea se ridică la suprafață prin centrifugarea laptelui gras. După ce se formează un strat gros de grăsime la suprafața laptelui, acesta este înlăturat, apoi se pasteurizează, adică se încălzește rapid la o temperatură de 100 de grade C.
Acest proces este benefic pentru a opri activitatea bacteriilor și microbilor. Imediat după procesul de pasteurizare, smântâna se răcește rapid. Apoi se poate depozita la rece ambalată în borcane sau cutii de plastic cu capace în dotare.