Chifteluțe grecești de dovlecei cu brânză feta, mentă și mărar - Kolokithokeftedes
Dacă vrei să te bucuri cât mai mult de gustul și textura dovleceilor în preparate, încearcă și rețeta de chifteluțe grecești de dovlecei cu brânză feta, mentă și mărar.

Cunoscute sub numele de Kolokithokeftedes, aceste chifteluțe sunt un adevărat deliciu mediteraneean. Sunt crocante la exterior, moi și aromate la interior. Combinația de dovlecei fragezi, brânză feta sărată, verdețuri proaspete, mentă și mărar, dar și puțin usturoi, creează o gustare savuroasă. Este perfectă alături de un sos de iaurt rece sau tzatziki.
Sunt ideale ca aperitiv, garnitură sau chiar fel principal într-un meniu ușor de vară. Te cuceresc cu textura crocantă la exterior și miezul moale și aromat. Dovleceii aduc prospețime, feta oferă o notă sărată, iar mărarul și menta dau o aromă deosebit de fresh, specifică bucătăriei grecești.
Usturoiul le completează subtil, fără să fie copleșitor. Servite alături de un sos răcoritor, creează o combinație echilibrată și plină de savoare, perfectă pentru zilele calde sau ca aperitiv la o masă mediteraneeană. descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas pentru a o prepara și tu și a te răsfăța cu așa bunătate de chifteluțe grecești de dovlecei cu brânză feta, mentă și mărar.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi spală dovleceii și rade-i pe răzătoarea mare, cu tot cu coajă. Pune-i într-o sită, presară puțină sare și lasă-i la scurs 15-20 de minute.
Stoarce-i bine cu mâinile sau într-un prosop curat, pentru a elimina excesul de apă. Acest pas este esențial pentru ca chifteluțele să nu iasă moi.
Cum prepari chifteluțe grecești de dovlecei cu brânză feta
Într-un bol mare, amestecă dovleceii bine scurși cu brânza feta sfărâmată. Adaugă ouăle, usturoiul pisat, răzuit sau trecut prin presă, ceapa verde tocată fin, mărarul și menta, de asemeni, tocate.
Adaugă pesmetul și făina, apoi condimentează cu piper și omogenizează bine compoziția. Gustă compoziția înainte să adaugi sare, deoarece feta este deja sărată.
Amestecă bine până când obții o compoziție omogenă, ușor umedă, dar modelabilă. Dacă este prea moale, adaugă încă puțin pesmet.
Descoperă aici o altă compoziție pentru chifteluțe din dovlecei, cu fulgi de ovăz și semințe de susan.
Încălzește o tigaie antiaderentă cu ulei la foc mediu.
Formează chifteluțe medii și ușor aplatizate, cu mâinile ușor umezite. Prăjește-le în uleiul încins câte 2-3 minute pe fiecare parte, până când devin aurii și crocante. Scoate-le pe un șervet de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.
Servește delicioasele chifteluțe grecești de dovlecei cu brânză feta calde sau ușor călduțe. merg bine alături de un sos răcoritor de iaurt cu usturoi, tzatziki sau chiar o salată de roșii cu castraveți și ulei de măsline.
Dacă vrei o variantă mai ușoară așază chifteluțele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Unge-le ușor cu ulei și coace-le în cuptorul preîncălzit la 190°C timp de 20-25 de minute, întorcându-le la jumătatea timpului, până când devin aurii.
Tot din categoria chifteluțelor mai poți încerca și rețeta de chifteluțe din năut, cunoscute sub denumirea de Falafel. Este o rețetă din bucătăria libaneză.