Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră
tipul preparatului
tipul preparatului: Cină
tipul bucătăriei
bucătăria: Arăbească

Kibbeh este unul dintre cele mai îndrăgite preparate tradiționale din Orientul Mijlociu, un fel de mâncare care a ajuns să fie emblematic pentru bucătăria levantină. Considerat un fel de „gălușcă” sau „crochetă” din carne, kibbeh este realizat dintr-un amestec de carne tocată (de obicei miel sau vită), bulgur și condimente, având o textură fină, ușor crocantă la exterior și fragedă în interior.

chiftele kibbeh puse pe o farfurie albă
Kibbeh se servește alături de salate, orez sau legume/ Shutterstock

Istoric, kibbeh își are originile în zona Levantului, fiind un preparat întâlnit în diverse variante în Siria, Liban, Palestina și Iordania, dar și în alte regiuni arabe, cu diverse adaptări în funcție de obiceiurile locale.

Originea numelui kibbeh provine din cuvântul arab „kibbah”, care înseamnă „bulă” sau „sferă”. Face referire la forma de bilă sau con pe care o capătă acest preparat. Kibbeh este adesea asociat cu mesele festive și ocaziile speciale.

Totuși poate fi preparat și în varianta de zi cu zi, fiind extrem de versatil. De-a lungul timpului, au apărut numeroase variante ale acestui preparat, de la cele prăjite, la cele coapte sau chiar crude. Versiunea crudă, cunoscută sub numele de „kibbeh nayeh”, este similară cu tartarul. Le vei găsi în special în Liban, fiind un preparat rafinat și apreciat în cercuri selecte.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se pune bulgurul într-un bol și se adaugă apă fierbinte peste el. Se lasă să se hidrateze timp de 10-15 minute, până când devine moale. După ce s-a răcit, se lasă să se scurgă excesul de apă și se pune deoparte.

Cum prepari rețeta de kibbeh

Într-un bol mare, se combină carnea tocată cu bulgurul hidratat. Apoi se adaugă ceapa tocată fin, scorțișoara, cuisoarele, piperul și sarea. Se amestecă bine ingredientele până când se obține o compoziție omogenă. Apoi se pune oul pentru a lega totul și se amestecă bine până devine o pastă ușor de manevrat.

Pentru umplutură, se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare și se călește ceapa tocată până devine transparentă. Apoi se pune carnea tocată și se gătește până se rumenește și nu mai există părți roz. Se condimentează cu scorțișoară, piper, sare și sumac. La final, se adaugă nucile și se amestecă bine. Se lasă umplutura să se răcească complet înainte de a o folosi.

Cum formezi chiftlele kibbeh

Pentru a forma kibbeh, se ia o porție din compoziția de carne și bulgur și se formează o bilă mică, în interiorul căreia se va modela o mică adâncitură. În interiorul ei se pune o linguriță din umplutura de carne în mijloc și apoi se închide bine formând o bilă sau un mic con. Se continuă procesul până când se termină toate ingredientele.

Când toate chiftele au fost foarmate, se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie adâncă și, când uleiul este fierbinte, se pun în ulei. Se prăjesc pe toate părțile până devin crocante și aurii (aproximativ 5-7 minute). Se sco pe un șervețel pentru a elimina excesul de ulei.

Cum se servește kibbeh

Kibbeh se servește de obicei alături de diverse sosuri sau salate. Atunci când este acompaniat de orez sau legume se servește ca fel principal. Este un preparat care poate fi servit atât cald, imediat după prăjire, cât și rece. De aceea este perfect pentru mesele de tip bufet sau pentru servirea la evenimente.

Păstrat într-un recipient etanș, kibbeh se poate menține la frigider pentru câteva zile. Pentru a-i păstra textura crocantă, este recomandat să fie reîncălzit la cuptor sau prăjit din nou înainte de servire. Un truc util este să adăugați puțin ulei de măsline în timpul prăjirii pentru a obține o crustă mai crocantă și un gust mai savuros.

Variante de kibbeh

În funcție de regiunile în care este preparat, kibbeh poate fi modificat prin adăugarea unor ingrediente suplimentare. De exemplu, în unele variante, carnea este amestecată cu nuci sau fructe uscate pentru a adăuga un contrast de texturi și arome.

Pentru o opțiune mai ușoară, vegetarienii pot opta pentru un kibbeh cu legume. Dovleceii sau cartofii vor înlocui carnea. În felul acesta vei obține un preparat mai ușor, dar care păstrează același caracter tradițional și bogat în arome.

Trucuri pentru a obține kibbeh ca în Orientul Mijlociu

Pentru a obține un kibbeh perfect, este important să respectați proporțiile corecte de carne și bulgur. Doar așa preparatul va fi suficient de fraged și va avea o textură destul de fermă pentru a putea fi modelat. De asemenea, este esențial să alegi carne de calitate și să o toci fin, pentru a obține acea pastă omogenă care face diferența.

În ceea ce privește prăjirea, este important ca uleiul să fie bine încins, pentru a obține o culoare uniformă și o textură crocantă, fără a absorbi prea mult ulei.

Citește și
CELE MAI CITITE
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
idee de rețete cu ton din conservă
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
4 mai, 05:47
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
3 mai, 05:11
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
2 mai, 05:21
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
1 mai, 05:23
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii în jumătate de ţară, inclusiv în Bucureşti. Hartă meteo ANM
Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii în jumătate de ţară, inclusiv în Bucureşti. Hartă meteo ANM
Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii în jumătate de ţară, inclusiv în Bucureşti. Hartă meteo ANM
Milionarul român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună a ajuns să vândă tot şi să se împrumute!
Milionarul român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună a ajuns să vândă tot şi să se împrumute!
Milionarul român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună a ajuns să vândă tot şi să se împrumute!
Povestea fascinantă a Prințului adormit al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Povestea fascinantă a „Prințului adormit” al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Povestea fascinantă a „Prințului adormit” al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Ce reacții au avut chefii când au gustat farfuriile de la proba individuală cu tema ingredientelor surpriză. Cine a plecat acasă
Ce reacții au avut chefii când au gustat farfuriile de la proba individuală cu tema ingredientelor surpriză. Cine a plecat acasă
Ce reacții au avut chefii când au gustat farfuriile de la proba individuală cu tema ingredientelor surpriză. Cine a plecat acasă
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Pancakes cu banane și căpșuni
Pancakes cu banane și căpșuni
Pancakes cu banane și căpșuni
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
fresh
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
închide