Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră
tipul preparatului
tipul preparatului: Cină
tipul bucătăriei
bucătăria: Arăbească

Kibbeh este unul dintre cele mai îndrăgite preparate tradiționale din Orientul Mijlociu, un fel de mâncare care a ajuns să fie emblematic pentru bucătăria levantină. Considerat un fel de „gălușcă” sau „crochetă” din carne, kibbeh este realizat dintr-un amestec de carne tocată (de obicei miel sau vită), bulgur și condimente, având o textură fină, ușor crocantă la exterior și fragedă în interior.

chiftele kibbeh puse pe o farfurie albă
Kibbeh se servește alături de salate, orez sau legume/ Shutterstock

Istoric, kibbeh își are originile în zona Levantului, fiind un preparat întâlnit în diverse variante în Siria, Liban, Palestina și Iordania, dar și în alte regiuni arabe, cu diverse adaptări în funcție de obiceiurile locale.

Originea numelui kibbeh provine din cuvântul arab „kibbah”, care înseamnă „bulă” sau „sferă”. Face referire la forma de bilă sau con pe care o capătă acest preparat. Kibbeh este adesea asociat cu mesele festive și ocaziile speciale.

Totuși poate fi preparat și în varianta de zi cu zi, fiind extrem de versatil. De-a lungul timpului, au apărut numeroase variante ale acestui preparat, de la cele prăjite, la cele coapte sau chiar crude. Versiunea crudă, cunoscută sub numele de „kibbeh nayeh”, este similară cu tartarul. Le vei găsi în special în Liban, fiind un preparat rafinat și apreciat în cercuri selecte.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se pune bulgurul într-un bol și se adaugă apă fierbinte peste el. Se lasă să se hidrateze timp de 10-15 minute, până când devine moale. După ce s-a răcit, se lasă să se scurgă excesul de apă și se pune deoparte.

Cum prepari rețeta de kibbeh

Într-un bol mare, se combină carnea tocată cu bulgurul hidratat. Apoi se adaugă ceapa tocată fin, scorțișoara, cuisoarele, piperul și sarea. Se amestecă bine ingredientele până când se obține o compoziție omogenă. Apoi se pune oul pentru a lega totul și se amestecă bine până devine o pastă ușor de manevrat.

Pentru umplutură, se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare și se călește ceapa tocată până devine transparentă. Apoi se pune carnea tocată și se gătește până se rumenește și nu mai există părți roz. Se condimentează cu scorțișoară, piper, sare și sumac. La final, se adaugă nucile și se amestecă bine. Se lasă umplutura să se răcească complet înainte de a o folosi.

Cum formezi chiftlele kibbeh

Pentru a forma kibbeh, se ia o porție din compoziția de carne și bulgur și se formează o bilă mică, în interiorul căreia se va modela o mică adâncitură. În interiorul ei se pune o linguriță din umplutura de carne în mijloc și apoi se închide bine formând o bilă sau un mic con. Se continuă procesul până când se termină toate ingredientele.

Când toate chiftele au fost foarmate, se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie adâncă și, când uleiul este fierbinte, se pun în ulei. Se prăjesc pe toate părțile până devin crocante și aurii (aproximativ 5-7 minute). Se sco pe un șervețel pentru a elimina excesul de ulei.

Cum se servește kibbeh

Kibbeh se servește de obicei alături de diverse sosuri sau salate. Atunci când este acompaniat de orez sau legume se servește ca fel principal. Este un preparat care poate fi servit atât cald, imediat după prăjire, cât și rece. De aceea este perfect pentru mesele de tip bufet sau pentru servirea la evenimente.

Păstrat într-un recipient etanș, kibbeh se poate menține la frigider pentru câteva zile. Pentru a-i păstra textura crocantă, este recomandat să fie reîncălzit la cuptor sau prăjit din nou înainte de servire. Un truc util este să adăugați puțin ulei de măsline în timpul prăjirii pentru a obține o crustă mai crocantă și un gust mai savuros.

Variante de kibbeh

În funcție de regiunile în care este preparat, kibbeh poate fi modificat prin adăugarea unor ingrediente suplimentare. De exemplu, în unele variante, carnea este amestecată cu nuci sau fructe uscate pentru a adăuga un contrast de texturi și arome.

Pentru o opțiune mai ușoară, vegetarienii pot opta pentru un kibbeh cu legume. Dovleceii sau cartofii vor înlocui carnea. În felul acesta vei obține un preparat mai ușor, dar care păstrează același caracter tradițional și bogat în arome.

Trucuri pentru a obține kibbeh ca în Orientul Mijlociu

Pentru a obține un kibbeh perfect, este important să respectați proporțiile corecte de carne și bulgur. Doar așa preparatul va fi suficient de fraged și va avea o textură destul de fermă pentru a putea fi modelat. De asemenea, este esențial să alegi carne de calitate și să o toci fin, pentru a obține acea pastă omogenă care face diferența.

În ceea ce privește prăjirea, este important ca uleiul să fie bine încins, pentru a obține o culoare uniformă și o textură crocantă, fără a absorbi prea mult ulei.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate, alături de o lingură de miere spiralată și nuci
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă porționată, alături de un dovleac secționat, o bucată de brânză și un dovleac turcesc
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Pandișpan cu gutui și mac porționat pe o hârtie de copt și o porție pe spatulă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
plăcinte la tigaie cu iaurt
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Chec cu morcovi și nuci porționat
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
souvlaki
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Spaghetti cu lămâie
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
rețetă muștar de casă
Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
souvlaki
09:59
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Spaghetti cu lămâie
06:59
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
rețetă muștar de casă
05:04
Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
14 octombrie, 06:53
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Chimichangas de pui
14 octombrie, 05:47
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Tartă cu pere, brânză Camembert, nuci și fulgi de migdale, în aluat foietaj
14 octombrie, 05:10
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
arsura de congelator
13 octombrie, 06:40
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi 5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Salata tabbouleh
13 octombrie, 05:31
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Exerciții fizice în funcție de personalitate. Ce să alegi, conform specialiștilor
Exerciții fizice în funcție de personalitate. Ce să alegi, conform specialiștilor
Exerciții fizice în funcție de personalitate. Ce să alegi, conform specialiștilor
Angajații de la stat care riscă să rămână fără salarii. Ministerul cere reducerea cheltuielilor
Angajații de la stat care riscă să rămână fără salarii. Ministerul cere reducerea cheltuielilor
Angajații de la stat care riscă să rămână fără salarii. Ministerul cere reducerea cheltuielilor
Mircea Lucescu i-a cerut scuze unui jucător după România amp;#8211; Austria: amp;#8220;O fac public”
Mircea Lucescu i-a cerut scuze unui jucător după România amp;#8211; Austria: amp;#8220;O fac public”
Mircea Lucescu i-a cerut scuze unui jucător după România amp;#8211; Austria: amp;#8220;O fac public”
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Câți ani are, de fapt, Olga Barcari, concurenta Asia Express - Drumul Eroilor. Nimeni nu i-ar fi ghicit vârsta
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. Hamnet, lăudat ca fiind sublim și demn de un Oscar
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. „Hamnet”, lăudat ca fiind „sublim” și demn de un Oscar
Noul film al lui Paul Mescal a fost bine primit de critici, dar și de public. „Hamnet”, lăudat ca fiind „sublim” și demn de un Oscar
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
fresh
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi

5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
închide