Cum gătești cel mai pufos orez în oala instant. Raportul corect între apă și orez

Orezul este unul dintre cele mai consumate alimente din lume. Este accesibil și versatil, putând fi transformat într-o mulțime de preparate de la aperitive la deserturi. În plus se pregătește și rapid, mai ales dacă ai și un gadget modern. Iată cum prepari orez în oala instant.

Orez la oala instant, cu pătrunjel deasupra
La oala instant poți găti atât orez alb, cât și brun sau sălbatic / Shutterstock

Orezul este un ingredient destul de sensibil. Se întâmplă destul de des să vrei să obții un orez pufos și în schimb să obții un amestec tare, lipicios, moale, apos sau crocant. Dacă ai o oală instant nu ezita să o folosești, mai ales pentru preparate din orez. În cazul în care vrei să prepari risotto sau o budincă de orez, nu este cea mai bună metodă pentru că nu vei obține textura cremoasă de care au nevoie.

Cum gătești cel mai pufos orez în oala instant

Pentru a obține un orez pufos în oala instant ai nevoie de un orez cu bob lung. Ca lichid este bună și apa, dar pentru un plus de aromă poți folosi supă de pui, de vită sau de legume, în funcție de preferințe. Dacă vrei o aromă foarte bogată adaugă și un cub de unt cu un conținut cât mai mare de grăsime și un praf de sare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Înainte de a găti orezul, folosește o strecurătoare cu plasă fină pentru a-l clăti bine. Poți chiar să treci cu mâna prin el pentru a te asigura că este foarte bine clătit. Apoi pune toate ingredientele în oală, închide capacul și fixează orificiul de ventilație și gătește la temperatură maximă timp de 5 minute. Pentru a obține un orez pufos respectă proporția de două căni de apă la fiecare două căni de orez.

După trecerea timpului, lăsă presiunea să se elibereze în mod natural. Apoi scoate cu grijă capacul și amstecă orezul cu o furculiță.

Clătirea orezului înainte de a-l gătit ajută la eliminarea excesului de amidon. Acesta face ca orezul să devină lipicios. De asemenea, vei scăpa de orice impurități, cum ar fi murdăria, pesticidele rămase și te ajută să ai un orez foarte curat.

De ce oala instant este cea mai bună pentru a găti orez pufos

Gătitul orezului pe plită are atât de multe variabile încât este greu să obții rezultate similare de fiecare dată. Contează dimensiunea și materialul din care este realizată oala și temperatura de gătit dar, chiar și în condiții identice, nu vei obține de fiecare dată preparate identice.

Oala instant este potrivită pentru a găti orez instant deoarece nu se pierde apă prin evaporare. Sursa de căldură este întotdeauna constantă. În plus, nu poți găti orezul mai mult decât este necesar pentru că aparatul este programat să se oprească.

Când orezul este gata, lasă-l să se odihnească până când presiunea se eliberează în mod natural să se elibereze. După aproximativ 15 minute, poți elibera manual presiunea rămasă înainte de a deschide aparatul.

Cum gătești orezul brun și cel sălbatic în oala instant

Orezul brun și cel sălbatic vor fi la fel de pufoase ca cel alb după ce se gătesc la oala instant. Pentru ambele este nevoie de orez cu bob lung. Drept lichid se pot folosi atât apă, cât și supă de pui, legume sau de vită. Untul poate lipsi de la orezul sălbatic, dar celui brun îi va aduce o aromă pe care o vei adora.

Procesul de preparare este similar cu cel al orezului alb, doar că pentru orezul brun nu este nevoie decât de 10 minute. Pentru cel sălbatic este nevoie de 15 minute. Raportul de apă și orez este de două căni apă: două căni orez brun și două căni apă: trei căni orez sălbatic.

Orice tip de orez ai alege va fi o garnitură perfectă pentru preparate din carne, pește, pentru legume sau se poate servi cu diverse sosuri.

Citește și
CELE MAI CITITE
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
21 martie, 08:42
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește lună de lună
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește lună de lună
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește lună de lună
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Horoscopul săptămânal 31 martie - 6 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 31 martie - 6 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 31 martie - 6 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
fresh
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
închide