Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine

În unele seri pare că nimic nu este mai bun decât o porție de paste. O cină simplă, clasică și totuși de efect. Dacă nu știi ce fel de paste să alegi iată care sunt cele mai cunoscute tipuri de paste italiene și pentru ce se folosește fiecare sortiment.

mai multe tipuri de paste
Galerie foto

Galerie foto

Fiecare tip de paste se potrivește perfect cu un sos/ Shutterstock

Există atât de multe tipuri de paste și atât de multe forme, încât uneori este foarte greu să alegi. Unele dintre ele se potrivesc mai bine cu sosuri pe bază de roșii, altele cu brânzeturi.

Poți alege condimente și ierburi aromatice, legume, diferite tipuri de carne.

Există atât de multe tipuri de paste. Din fericire, pot fi grupate într-o mână de categorii: paste scurte, paste lungi, foi de paste, paste umplute și paste găluște. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Paste lungi

Unele dintre ele pot fi făcute manual, pentru altele este nevoie de o mașină specială. Pastele lungi se potrivesc bine cu sosuri cremoase care au doar ingrediente de dimensiuni foarte mic.

Capelli di angelo

Capelli di angelo sau „păr de înger” sunt cel mai subțire tip de paste.

Capelli di angelo pe un fundal alb
Capelli di angelo sunt cele mai fine paste lungi / Shutterstock

Se potrivesc cel mai bine cu sosuri ușoare pe bază de ulei și smântână. Orice sos prea gros le poate copleși. Mai poți adăuga și creveți sau pui foarte bine mărunțit.

Bucatini

Bucatini seamănă foarte mult cu spaghetele tradiționale. 

Bucatini puse pe un blat de lemn
Bucatini se potrivesc și cu sosuri mai consistente / Shutterstock

Cu toate acestea, sunt mai rotunde și au o gaură prin mijloc. Se pot folosi  în supe, preparate cu paste și caserole. Acestea se află pe lista cu cele mai cunoscute tipuri de paste italiene.

Fetuccine

Fetuccine sunt paste mai late și mai dense decât spaghetele. Se potrivesc cu sosuri groase de carne sau cu sos alfredo.

Fetuccine puse pe un blat alb
Fetuccine se potrivesc și în supe / Shutterstock

Spaghete

Spaghetele au formă de cilindru și au o greosime medie.

Spaghete preparate cu roșii și servite într-o farfurie albă
Spaghetele sunt cele mai folosite paste din lume / Shutterstock

Se potrivesc în cele mai multe dintre combinații, de la sosuri pe bază de carne, la cele simple de roșii sau pe bază de brânzeturi.

Linguine

Linguine seamănă cu fettuccine, doar că nu sunt la fel de late. Se potrivesc cu de mare, cu sosuri de vin alb sau cu scoici. Acestea se află pe lista cu cele mai cunoscute tipuri de paste italiene.

Linguine puse pe un blat gri
Linguine sunt perfecte pentru preparate mai rai rafinate / Shutterstock

Pappardelle

Pastele pappardelle se potrivesc cu sosurile bogate pe bază de carne. De exemplu, sunt cel mai des folosite peste paste bolognese, dar este foarte bne și cu fructe de mare.

Pappardelle puse pe un blat de lemn
Pappardelle se pot face și în casă / Shutterstock

Paste scurte

Pastele scurte vin într-o varietate de forme care se potrivesc în moduri diferite cu sosuri. Sunt potrivite la cu cele groase și consistente, cu carne și/sau legume.

Datorită formelor lor unice, cele mai multe tipuri de paste scurte sunt făcute cu o mașină de extrudare care decupează formele cu o matriță.

Fusilli

Acest tăiței în formă de spirală sunt perfecte pentru sosuri groase, precum marinara sau sosul de carne. Pot fi folosite și pentru salatele de paste. Acestea se află pe lista cu cele mai cunoscute tipuri de paste italiene.

Fusili puse pe o masă albă
Fusili sunt unele dintre cele mai utilizate paste scurte / Shutterstock

Rotini

Rotini au niște spirale mai strânse decât fusilli. Ca și ele se potrivesc cu toate tipurile de sosuri, de la cele pe bază de carne la cele cremoase.

Fusilli servite într-un bol transparent
Fusilli sunt paste care se potrivesc bine cu sosuri consistente / Shutterstock

Farfalle

Farfalle se potrivesc foarte bine cu orice tip de sos cremos. Le poți găti totuși cu orice fel de sos sau de ingrediente îți trec prin cap pentru că vor fi delicioase.

Farfalle puse pe un blat de lemn
Farfalle sunt pastele preferate de copii / Shutterstock

Gemelli

Gemelli arată ca două frânghii subțiri răsucite împreună. Se potrivesc foarte bine în salatele de paste, dar și cu legume și ierburi aromatice.

Gemelli puse pe un blat gri
Gemelli se traduce prin „gemeni”, iar denumirea are legătură cu forma pastelor / Shutterstock

Penne

Penne sunt unele dintre cele mai folosite paste scurte. Au formă de cilindru, cu margini înclinate. Are mici crestături care fac sosul să stea foarte bine lipit de ele. Se folosesc în rețete de paste la cuptor.

Penne puse într-un bol alb
Penne sunt unele dintre cele mai versatile paste / Shutterstock

Rotelli

Rotelli se potrivesc foarte bine în supe, dar și cu sosuri cu carne, cu legume, cu brânzeturi sau alte ingrediente, în funcție de gust.

Rotelli pusă într-o farfurie albă
Rotelli pot avea diverse culori / Shutterstock

Rigatoni

Rigatoni seamănă bine cu pastele de tip penne. Se potrivesc în același tip de rețete, cu sosuri cu legume și/sau carne, cu brânzeturi. Acestea se află pe lista cu cele mai cunoscute tipuri de paste italiene.

Rigatoni pusă într-un bol negru
Rigatoni se potrivesc cu majoritatea sosurilor / Shutterstock

Orecchiette

Orecchiette au formă de ureche. Se potrivesc bine cu majoritatea rețetelor, dar cel mai bine cu sosurile pe bază de smântână.

Orecchiette puse pe un blat alb
Orecchiette sunt perfecte în sosurile cu smântână și cu brânzeturi / Shutterstock

Ziti

Ziti este un alt tip de paste care arată foarte asemănător cu penne. Este, de asemenea, îngust și gol, dar are margini drepte și nu are creste în textura sa. Ziti se gătesc cel mai des la cuptor.

Ziti puse pe un blat alb
Ziti sunt paste care se folosesc cel mai des la preparate la cuptor / Shutterstock

Conchiglie sau scoici

Conchiglie se găsesc într-o varietate mare de dimensiuni, de la mini la mic la mediu la jumbo. Merg la orice tip de sos de smântână sau sos gros și consistent cu carne.

Scoici puse într-un bol alb
Scoicile pot avea foarte multe dimensiuni / Shutterstock

Orzo

Orzo este adesea confundat cu un bob, dar este un tip de paste, posibil cea mai mică dintre formele mici de paste. Seamănă cu orezul și este adesea folosit pentru a face salate de paste.

Orzo servit într-un bol negru
Orzo poate înlocui orezul în unele preparate / Shutterstock

Ditalini

Ditalini se folosește în supa minestrone și este un ingredient de bază în pastele fagioli. Sunt unele dintre cele mai mici paste din lume

Ditalini puse pe un blat alb
Ditalini sunt folosite în supe / Shutterstock

Paste „foaie”

Exact așa cum sună pastele „foaie” sunt foarte subțiri și plate ca o foaie de hârtie.

Lasagna

Lasagna sunt cele mai cunoscute paste din această categorie. Sunt folosite în cele mai multe cazuri pentru a face lasagna, stratificată între brânză ricotta și sos de carne.

Foile de lasagna pe un blat alb
Foile de lasagna se pot folosi și pentru alte preparate decât tradiționala lasagna / Shutterstock

Paste umplute

Acest tip de paste au un lucru în comun. Pot fi umplute cu diverse tipuri de brânză, carne sau legume.

Tortellini

Tortellini pot fi umpluți cu brânză sau carne. Pot fi fierte în sosuri, în supă de carne sau legume sau chiar în sos de roșii. De asemenea, este grozav să fie trase la tigaie în puțin ulei și parmezan.

Tortellini puse pe un blat alb
Tortellini se pot face și în casă / Shutterstock

Ravioli

Ravioli sunt paste pătrate umplute. Ravioli cumpărați din magazin sunt adesea mai mici, dar nu fi surprinsă dacă ți se servesc ravioli mari la unele restaurante italiene.  Le vei găsi umplute cu orice, de la brânză la legume la carne.

Ravioli puse într-o farfurie gri
Ravioli gata făcuți sunt mai mici / Shutterstock
Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
salate de cartofi
06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
05:30
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
9 decembrie, 07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
9 decembrie, 07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
8 decembrie, 05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Un tânăr dezvăluie cât câștigă ca mecanic de locomotivă la CFR Călători: Ați luat peste picior această meserie
Un tânăr dezvăluie cât câștigă ca mecanic de locomotivă la CFR Călători: Ați luat peste picior această meserie
Un tânăr dezvăluie cât câștigă ca mecanic de locomotivă la CFR Călători: Ați luat peste picior această meserie
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Tusea productivă vs. tusea seacă – cum le recunoști și ce tratamente sunt potrivite
Tusea productivă vs. tusea seacă – cum le recunoști și ce tratamente sunt potrivite
Tusea productivă vs. tusea seacă – cum le recunoști și ce tratamente sunt potrivite
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
închide