Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine

În unele seri pare că nimic nu este mai bun decât o porție de paste. O cină simplă, clasică și totuși de efect. Dacă nu știi ce fel de paste să alegi iată care sunt cele mai cunoscute tipuri de paste italiene și pentru ce se folosește fiecare sortiment.

mai multe tipuri de paste
Galerie foto

Galerie foto

Fiecare tip de paste se potrivește perfect cu un sos/ Shutterstock

Există atât de multe tipuri de paste și atât de multe forme, încât uneori este foarte greu să alegi. Unele dintre ele se potrivesc mai bine cu sosuri pe bază de roșii, altele cu brânzeturi.

Poți alege condimente și ierburi aromatice, legume, diferite tipuri de carne.

Există atât de multe tipuri de paste. Din fericire, pot fi grupate într-o mână de categorii: paste scurte, paste lungi, foi de paste, paste umplute și paste găluște. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Paste lungi

Unele dintre ele pot fi făcute manual, pentru altele este nevoie de o mașină specială. Pastele lungi se potrivesc bine cu sosuri cremoase care au doar ingrediente de dimensiuni foarte mic.

Capelli di angelo

Capelli di angelo sau „păr de înger” sunt cel mai subțire tip de paste.

Capelli di angelo pe un fundal alb
Capelli di angelo sunt cele mai fine paste lungi / Shutterstock

Se potrivesc cel mai bine cu sosuri ușoare pe bază de ulei și smântână. Orice sos prea gros le poate copleși. Mai poți adăuga și creveți sau pui foarte bine mărunțit.

Bucatini

Bucatini seamănă foarte mult cu spaghetele tradiționale. 

Bucatini puse pe un blat de lemn
Bucatini se potrivesc și cu sosuri mai consistente / Shutterstock

Cu toate acestea, sunt mai rotunde și au o gaură prin mijloc. Se pot folosi  în supe, preparate cu paste și caserole. Acestea se află pe lista cu cele mai cunoscute tipuri de paste italiene.

Fetuccine

Fetuccine sunt paste mai late și mai dense decât spaghetele. Se potrivesc cu sosuri groase de carne sau cu sos alfredo.

Fetuccine puse pe un blat alb
Fetuccine se potrivesc și în supe / Shutterstock

Spaghete

Spaghetele au formă de cilindru și au o greosime medie.

Spaghete preparate cu roșii și servite într-o farfurie albă
Spaghetele sunt cele mai folosite paste din lume / Shutterstock

Se potrivesc în cele mai multe dintre combinații, de la sosuri pe bază de carne, la cele simple de roșii sau pe bază de brânzeturi.

Linguine

Linguine seamănă cu fettuccine, doar că nu sunt la fel de late. Se potrivesc cu de mare, cu sosuri de vin alb sau cu scoici. Acestea se află pe lista cu cele mai cunoscute tipuri de paste italiene.

Linguine puse pe un blat gri
Linguine sunt perfecte pentru preparate mai rai rafinate / Shutterstock

Pappardelle

Pastele pappardelle se potrivesc cu sosurile bogate pe bază de carne. De exemplu, sunt cel mai des folosite peste paste bolognese, dar este foarte bne și cu fructe de mare.

Pappardelle puse pe un blat de lemn
Pappardelle se pot face și în casă / Shutterstock

Paste scurte

Pastele scurte vin într-o varietate de forme care se potrivesc în moduri diferite cu sosuri. Sunt potrivite la cu cele groase și consistente, cu carne și/sau legume.

Datorită formelor lor unice, cele mai multe tipuri de paste scurte sunt făcute cu o mașină de extrudare care decupează formele cu o matriță.

Fusilli

Acest tăiței în formă de spirală sunt perfecte pentru sosuri groase, precum marinara sau sosul de carne. Pot fi folosite și pentru salatele de paste. Acestea se află pe lista cu cele mai cunoscute tipuri de paste italiene.

Fusili puse pe o masă albă
Fusili sunt unele dintre cele mai utilizate paste scurte / Shutterstock

Rotini

Rotini au niște spirale mai strânse decât fusilli. Ca și ele se potrivesc cu toate tipurile de sosuri, de la cele pe bază de carne la cele cremoase.

Fusilli servite într-un bol transparent
Fusilli sunt paste care se potrivesc bine cu sosuri consistente / Shutterstock

Farfalle

Farfalle se potrivesc foarte bine cu orice tip de sos cremos. Le poți găti totuși cu orice fel de sos sau de ingrediente îți trec prin cap pentru că vor fi delicioase.

Farfalle puse pe un blat de lemn
Farfalle sunt pastele preferate de copii / Shutterstock

Gemelli

Gemelli arată ca două frânghii subțiri răsucite împreună. Se potrivesc foarte bine în salatele de paste, dar și cu legume și ierburi aromatice.

Gemelli puse pe un blat gri
Gemelli se traduce prin „gemeni”, iar denumirea are legătură cu forma pastelor / Shutterstock

Penne

Penne sunt unele dintre cele mai folosite paste scurte. Au formă de cilindru, cu margini înclinate. Are mici crestături care fac sosul să stea foarte bine lipit de ele. Se folosesc în rețete de paste la cuptor.

Penne puse într-un bol alb
Penne sunt unele dintre cele mai versatile paste / Shutterstock

Rotelli

Rotelli se potrivesc foarte bine în supe, dar și cu sosuri cu carne, cu legume, cu brânzeturi sau alte ingrediente, în funcție de gust.

Rotelli pusă într-o farfurie albă
Rotelli pot avea diverse culori / Shutterstock

Rigatoni

Rigatoni seamănă bine cu pastele de tip penne. Se potrivesc în același tip de rețete, cu sosuri cu legume și/sau carne, cu brânzeturi. Acestea se află pe lista cu cele mai cunoscute tipuri de paste italiene.

Rigatoni pusă într-un bol negru
Rigatoni se potrivesc cu majoritatea sosurilor / Shutterstock

Orecchiette

Orecchiette au formă de ureche. Se potrivesc bine cu majoritatea rețetelor, dar cel mai bine cu sosurile pe bază de smântână.

Orecchiette puse pe un blat alb
Orecchiette sunt perfecte în sosurile cu smântână și cu brânzeturi / Shutterstock

Ziti

Ziti este un alt tip de paste care arată foarte asemănător cu penne. Este, de asemenea, îngust și gol, dar are margini drepte și nu are creste în textura sa. Ziti se gătesc cel mai des la cuptor.

Ziti puse pe un blat alb
Ziti sunt paste care se folosesc cel mai des la preparate la cuptor / Shutterstock

Conchiglie sau scoici

Conchiglie se găsesc într-o varietate mare de dimensiuni, de la mini la mic la mediu la jumbo. Merg la orice tip de sos de smântână sau sos gros și consistent cu carne.

Scoici puse într-un bol alb
Scoicile pot avea foarte multe dimensiuni / Shutterstock

Orzo

Orzo este adesea confundat cu un bob, dar este un tip de paste, posibil cea mai mică dintre formele mici de paste. Seamănă cu orezul și este adesea folosit pentru a face salate de paste.

Orzo servit într-un bol negru
Orzo poate înlocui orezul în unele preparate / Shutterstock

Ditalini

Ditalini se folosește în supa minestrone și este un ingredient de bază în pastele fagioli. Sunt unele dintre cele mai mici paste din lume

Ditalini puse pe un blat alb
Ditalini sunt folosite în supe / Shutterstock

Paste „foaie”

Exact așa cum sună pastele „foaie” sunt foarte subțiri și plate ca o foaie de hârtie.

Lasagna

Lasagna sunt cele mai cunoscute paste din această categorie. Sunt folosite în cele mai multe cazuri pentru a face lasagna, stratificată între brânză ricotta și sos de carne.

Foile de lasagna pe un blat alb
Foile de lasagna se pot folosi și pentru alte preparate decât tradiționala lasagna / Shutterstock

Paste umplute

Acest tip de paste au un lucru în comun. Pot fi umplute cu diverse tipuri de brânză, carne sau legume.

Tortellini

Tortellini pot fi umpluți cu brânză sau carne. Pot fi fierte în sosuri, în supă de carne sau legume sau chiar în sos de roșii. De asemenea, este grozav să fie trase la tigaie în puțin ulei și parmezan.

Tortellini puse pe un blat alb
Tortellini se pot face și în casă / Shutterstock

Ravioli

Ravioli sunt paste pătrate umplute. Ravioli cumpărați din magazin sunt adesea mai mici, dar nu fi surprinsă dacă ți se servesc ravioli mari la unele restaurante italiene.  Le vei găsi umplute cu orice, de la brânză la legume la carne.

Ravioli puse într-o farfurie gri
Ravioli gata făcuți sunt mai mici / Shutterstock
Citește și
CELE MAI CITITE
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
condimente pentru carnea de miel
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O femeie care ține două ouă vopsite pentru pește
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată aperitiv pentru masa de Paște servită într-o farfurie albă
07:55
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Mai multe ouă care au gălbenușul verde
06:59
De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos
Porție de friptură de miel cu vin și usturoi, alături de un cuțit, usturoi și roșii cherry
06:43
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao, secționat
06:00
Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao
O femeie care ține două ouă vopsite pentru pește
06:00
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de Papoutsakia, așezată pe o masă
30 aprilie, 09:41
Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc
Drob de miel pufos pentru Paște porționat pe salată verde, alături de roșii și ceapă verde
30 aprilie, 07:25
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Trei felii de drob alături de o legătură de ceapă verde
30 aprilie, 06:50
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob 7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...
Parteneri
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
5 lucruri pe care nu le știai despre Ali Yasin Özegemen din “Păsări rănite. Cum este actorul în viața reală
5 lucruri pe care nu le știai despre Ali Yasin Özegemen din “Păsări rănite”. Cum este actorul în viața reală
5 lucruri pe care nu le știai despre Ali Yasin Özegemen din “Păsări rănite”. Cum este actorul în viața reală
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut dreptate!
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut dreptate!”
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut dreptate!”
Cele mai bune fructe oleaginoase pentru slăbit. Cum te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
Cele mai bune fructe oleaginoase pentru slăbit. Cum te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
Cele mai bune fructe oleaginoase pentru slăbit. Cum te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
fresh
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob

7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob

Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte

Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte

Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc

Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc

Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată

Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
închide