Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă adori orezul cu lapte, dar vrei să aduci îmbunătățiri rețetei din copilărie, îl poți prepara sub formă de budincă de orez cu mere caramelizate. Te va cuceri textura cremoasă a orezului, dar și combinația delicioasă cu mere.

Două porții de budincă de orez cu mere caramelizate în boluri albe, decorate cu frunze de mentă
Galerie foto

Galerie foto

Scorțișoara este aroma ideală atât pentru orez, cât și pentru mere / Shutterstock

Poți începe prin a prepara o cantitate mai mare de orez cu lapte, așa cum știi rețeta din copilărie. Iar după ce îți satisfaci pofta cu o porție simplă, din restul poți prepara budinca de orez.

Nu mai trebuie decât să adaugi câteva ingrediente în plus. Apoi prepari budinca la cuptor pentru un timp scurt. Merele caramelizate se prepară ușor, în timp ce budinca stă la cuptor.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Chiar dacă desertul necesită mai multe etape de preparare, toate etapele se prepară într-un timp scurt. Se știe deja că orezul se hidratează foarte rapid, deci nu necesită fierbere îndelungată.

De asemenea, merele se pătrund într-un timp scurt. Nu vei petrece timp îndelungat pentru prepararea acestui delicios desert. Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de budincă de orez cu mere caramelizate.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea budincii constă în fierberea orezului cu lapte, așa cum procedezi la rețeta clasică. După fierbere, lași orezul la răcit pentru a-l putea amesteca cu celelalte ingrediente, iar în timp ce budinca se prepară la cuptor, te ocupi și de caramelizarea merelor.

Cum pregătești orezul pentru budincă de orez cu mere caramelizate

Mai întâi cântărești orezul, îl clătești în 1-2 ape și  îl pui la fiert în 300 ml de apă rece. În alt vas pune și laptele la fiert. Adaugă în lapte sarea și zahărul, vanilia și batonul de scorțișoară. Lasă laptele să atingă punctul de fierbere și oprește focul.

După ce orezul s-a hidratat și a absorbit toată apa, toarnă peste el laptele fierbinte. Amestecă ușor pentru omogenizare, apoi fierbe orezul până când absoarbe și laptele. Pune vasul cu orez pe un suport de răcire și acoperă-l cu un capac pentru a nu se forma crustă la suprafața orezului.

Într-un bol, amestecă ouăle cu smântâna până la omogenizare. Așteaptă să se răcească orezul cu lapte și încorporează în el amestecul de ouă cu smântână.

Ia un vas mai mare sau 2 vase mai mici, unge-le interiorul cu unt, din belșug și adaugă în ele compoziția de orez. Introdu vasele în cuptorul încălzit la 200 de grade Celsius și coace budinca de orez pentru 15 de minute.

Cum prepari merele caramelizate

Spală merele, șterge-le și taie-le în cuburi sau în felii mai mari, după preferințe. Nu îndepărta coaja merelor, pentru că se va înmuia în timpul caramelizării. Imediat după ce ai porționat merele, stropește-le cu suc de lămâie, pentru a nu oxida.

Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și toarnă în ea 2 linguri de apă rece.

Adaugă imediat zahărul și lasă-l să se caramelizeze. După ce s-a dizolvat complet, adaugă untul tăiat în cuburi mici și pudra de scorțișoară. Amestecă energic cu o spatulă, până când untul este topit. Adaugă merele și caramelizează-le până când se rumenesc frumos pe toate părțile, amestecându-le ușor prin sosul caramel din crăticioară.

Cum formezi budincă de orez cu mere caramelizate, pentru servire

Dacă optezi pentru a prepara budinca de orez în vase mici, o poți servi direct din acestea. Doar adaugi merele caramelizate pe deasupra, iar dacă o prepari în vas mai mare, poți servi budinca în pahare sau în cupe de înghețată pentru un aspect spectaculos.

Așezi la baza acestora câteva mere caramelizate sau torni puțin sirop. Apoi adaugi un strat generos de budincă de orez, iar la suprafață așezi merele caramelizate.

Budinca din orez cu mere caramelizate este delicioasă servită atât caldă cât și rece.

Mai poți prepara budinca de orez și în varianta cu prune uscate și bezea.

Citește și
Porție de budincă de orez cu mere caramelizate în bol alb cu lingură, decorată cu frunze de mentă
Galerie foto

Galerie foto

Desert cu orez și mere în cupe de înghețată
Două porții de budincă de orez cu mere caramelizate în boluri albe, decorate cu frunze de mentă
+0
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat porționat pe platou și o porție pe o spatulă
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Budincă de pepene roșu pe o farfurie
Budincă de pepene roșu. Un desert răcoritor, cu o textură fină și o aromă delicată
Budincă de pepene roșu. Un desert răcoritor, cu o textură fină și o aromă delicată
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
8 decembrie, 05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
8 decembrie, 05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Concedieri la marile companii de Sărbători. Sunt numite optimizări şi reorientare strategică
Concedieri la marile companii de Sărbători. Sunt numite "optimizări" şi "reorientare strategică"
Concedieri la marile companii de Sărbători. Sunt numite "optimizări" şi "reorientare strategică"
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Chefi la cuțite, 9 decembrie 2025. Cine a câștigat al treilea și cel mai greu battle din istoria emisiunii! Ce s-a întâmplat
Chefi la cuțite, 9 decembrie 2025. Cine a câștigat al treilea și cel mai greu battle din istoria emisiunii! Ce s-a întâmplat
Chefi la cuțite, 9 decembrie 2025. Cine a câștigat al treilea și cel mai greu battle din istoria emisiunii! Ce s-a întâmplat
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
închide