Joulutorttu. Rețetă de desert tradițional finlandez

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Joulutorttu, cunoscut și sub numele de „tarta de Crăciun”, este un desert tradițional finlandez preparat în perioada sărbătorilor de iarnă. Acest desert constă în patiserii fragede din aluat foietaj, modelate în formă de stea și umplute cu gem de prune. Aspectul lor elegant și aroma plăcută le transformă într-un simbol al Crăciunului în Finlanda.

Joulutorttu. Rețetă de desert tradițional finlandez
Galerie foto

Galerie foto

Acest desert constă în patiserii fragede din aluat foietaj, modelate în formă de stea și umplute cu gem de prune / Shutterstock

Acest desert nu lipsește de pe mesele finlandezilor în perioada Crăciunului, fiind servit alături de cafea, glögi (un vin fiert condimentat) sau ceai. Este adesea pregătit în familie, implicând și copiii în modelarea tartelor. Gemul de prune este o componentă esențială a rețetei. Alegerea prunelor nu este întâmplătoare. În tradițiile finlandeze, prunele uscate erau considerate un simbol al bunăstării și al longevității. Totodată, culoarea gemului contrastează frumos cu aluatul auriu, accentuând aspectul festiv.

Citește și

În unele regiuni, au apărut variații moderne, cu umpluturi de afine, zmeură sau chiar cremă de migdale, dar gemul de prune rămâne varianta clasică. Pentru finlandezi, acest desert reprezintă un simbol al tradiției, al căldurii familiale și al bucuriei de a împărți ceva dulce în timpul celei mai iubite sărbători din an. Descoperă mai jos rețeta de desert finlandez numit Joulutorttu, pentru a o prepara și tu și a-i cuceri pe cei dragi cu așa desert simplu, dar delicios și spectaculos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea aluatului foietaj. Dacă folosești aluat congelat, mai întâi îl vei lăsa să se decongeleze la temperatura camerei, dar doar atât cât să îl poți despacheta. Dacă dispui de mai mult timp, poți prepara aluatul foietaj în casă – descoperă aici rețeta.

Cum prepari desertul tradițional finlandez Joulutorttu

În timp ce aluatul se decongelează la temperatura camerei preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Ia cea mai mare tavă a cuptorului și pune hârtie de copt în ea.

Pentru a forma tartele din aluat cu gem așază aluatul foietaj pe o suprafață ușor pudrată cu făină. Întinde-l cu sucitorul până la o grosime de aproximativ 3-4 mm. Apoi secționează aluatul în pătrate de 10×10 cm.

Crestează fiecare pătrat pe diagonală pornind dinspre colțuri spre centru, fără a-l tăia complet la centru. Pliază alternativ colțurile tăiate către centru, creând o formă de stea. Apasă ușor colțurile în centru pentru a le fixa. Eventual umezește colțurile cu puțină apă rece, pentru a se lipi. Pune câte o linguriță de gem de prune în mijlocul fiecărei steluțe.

După ce ai modelat toate steluțele așază-le în tavă lăsând spațiu între ele pentru a avea loc să se dezvolte în timpul coacerii. Unge suprafața aluatului cu ou bătut pentru un aspect lucios.

Pune tava în cuptorul cald și coace steluțele timp de 12-15 minute sau până când tartele devin aurii și cresc frumos.

După coacere, lasă desertul Joulutorttu să se răcească ușor, apoi presără-l cu zahăr pudră pentru un aspect festiv.

Sugestii și variații

Pentru o umplutură alternativă poți folosi gem de caise, măr sau fructe de pădure.

Dacă dorești o aromă mai specială adaugă puțin cardamom în aluat pentru un gust autentic finlandez.

Steluțele din aluat foietaj cu gem de prune sunt crocante și aromate.  Sunt ideale pentru mesele de sărbători și pentru a aduce un strop de tradiție nordică în casa ta.

Iar dacă vrei să mai prepari și alte dulciuri simple și ușoare, îți mai recomandăm rețeta de mini tarte cu vanilie și portocale.

Citește și
Desertul Joulutorttu pe un grătar
Galerie foto

Galerie foto

Steluțe din aluat foietaj cu gem de prune
Aluat foietaj modelat sub formă de steluțe și un bol cu gem de prune
Joulutorttu. Rețetă de desert tradițional finlandez
+21
CELE MAI CITITE
tocană de ciuperci cu ceapă servită în două boluri
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
cel mai bun aluat pentru plăcinte pus într-o formă specială
Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat
Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat
mânare de mazăre fără carne pusă într-o farfurie albă
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post
Piure de bob uscat pe platou, cu ceapă roșie și lămâie
Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare
Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare
Șuncă fiartă în zeamă de varză, decorată cu boia și feliată
Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională
Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos pe un suport rustic de lemn
Galerie foto
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mâncare de ciuperci de post
07:42
Mâncare de ciuperci de post. Ingredientele simple de care ai nevoie pentru o rețetă delicioasă Mâncare de ciuperci de post. Ingredientele simple de care ai nevoie pentru o rețetă delicioasă
Glazura regală - Royal Icing în bol și pe telul mixerului
06:37
Glazura regală - Royal Icing. Rețeta celui mai elegant decor de prăjituri Glazura regală - Royal Icing. Rețeta celui mai elegant decor de prăjituri
Joulutorttu. Rețetă de desert tradițional finlandez
05:54
Joulutorttu. Rețetă de desert tradițional finlandez Joulutorttu. Rețetă de desert tradițional finlandez
ceviche servit pe o farfurie albă
15 decembrie, 06:21
Rețeta de ceviche, pește marinat ca în America de Sud Rețeta de ceviche, pește marinat ca în America de Sud
Bomboane de cocos cu migdale și cremă de brânză
15 decembrie, 05:48
Bomboane de cocos cu migdale și cremă de brânză Bomboane de cocos cu migdale și cremă de brânză
piadina pusă pe un blat negru
15 decembrie, 05:40
Piadina, pâinea specială a italienilor. Cum o poți face chiar la tine acasă Piadina, pâinea specială a italienilor. Cum o poți face chiar la tine acasă
rețetă ciocolată caldă cremoasă servită într-o cană albă
14 decembrie, 05:33
Rețetă de ciocolată caldă cremoasă. Secretul ca să iasă densă și aromată Rețetă de ciocolată caldă cremoasă. Secretul ca să iasă densă și aromată
Fursecuri vieneze cu stafide și mălai pe o farfurie
14 decembrie, 05:15
Fursecuri vieneze cu stafide și mălai, perfecte pentru sărbători Fursecuri vieneze cu stafide și mălai, perfecte pentru sărbători
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Provocările se încheie pentru 3 zodii la sfârșitul lunii decembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Provocările se încheie pentru 3 zodii la sfârșitul lunii decembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Provocările se încheie pentru 3 zodii la sfârșitul lunii decembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Mai bine de jumătate de ţară, inclusiv Capitala, au intrat sub avertizări cod galben și portocaliu de vânt, viscol și polei
Mai bine de jumătate de ţară, inclusiv Capitala, au intrat sub avertizări cod galben și portocaliu de vânt, viscol și polei
Mai bine de jumătate de ţară, inclusiv Capitala, au intrat sub avertizări cod galben și portocaliu de vânt, viscol și polei
„L-a curăţat amanta” Cum s-a putut prăbuşi averea miliardarului român care a fost rival cu Gigi Becali: „E cea mai bogată femeie din România”
„L-a curăţat amanta” Cum s-a putut prăbuşi averea miliardarului român care a fost rival cu Gigi Becali: „E cea mai bogată femeie din România”
„L-a curăţat amanta” Cum s-a putut prăbuşi averea miliardarului român care a fost rival cu Gigi Becali: „E cea mai bogată femeie din România”
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei doi foști iubiți
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei doi foști iubiți
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei doi foști iubiți
Dacă faci așa ceva, poți să îți pierzi accesul pe contul Facebook. Ce greșeli trebuie să eviți
Dacă faci așa ceva, poți să îți pierzi accesul pe contul Facebook. Ce greșeli trebuie să eviți
Dacă faci așa ceva, poți să îți pierzi accesul pe contul Facebook. Ce greșeli trebuie să eviți
Brioșe de turtă dulce cu cremă de mascarpone și scorțișoară
Brioșe de turtă dulce cu cremă de mascarpone și scorțișoară
Brioșe de turtă dulce cu cremă de mascarpone și scorțișoară
Ghid pentru părinți: Cum să planifici vacanța de iarnă cu cei mici
Ghid pentru părinți: Cum să planifici vacanța de iarnă cu cei mici
Ghid pentru părinți: Cum să planifici vacanța de iarnă cu cei mici
Selena Gomez și Benny Blanco și-au amânat anunțul logodnei din cauza unor temeri legate de Justin Bieber: Ei știau că așa va fi
Selena Gomez și Benny Blanco și-au amânat anunțul logodnei din cauza unor temeri legate de Justin Bieber: „Ei știau că așa va fi”
Selena Gomez și Benny Blanco și-au amânat anunțul logodnei din cauza unor temeri legate de Justin Bieber: „Ei știau că așa va fi”
Poți trăi mai mult dacă mănânci mai puțin? Ce spun studiile despre legătura dintre restricția calorică și longevitate
Poți trăi mai mult dacă mănânci mai puțin? Ce spun studiile despre legătura dintre restricția calorică și longevitate
Poți trăi mai mult dacă mănânci mai puțin? Ce spun studiile despre legătura dintre restricția calorică și longevitate
fresh
Rețetă de ciocolată caldă cremoasă. Secretul ca să iasă densă și aromată

Rețetă de ciocolată caldă cremoasă. Secretul ca să iasă densă și aromată

Rețetă de ciocolată caldă cremoasă. Secretul ca să iasă densă și aromată

Tocăniță de ciuperci mănăstirească, de post. Cum obții o mâncare absolut delicioasă

Tocăniță de ciuperci mănăstirească, de post. Cum obții o mâncare absolut delicioasă

Fursecuri vieneze cu stafide și mălai, perfecte pentru sărbători

Fursecuri vieneze cu stafide și mălai, perfecte pentru sărbători

Bomboane de cocos cu migdale și cremă de brânză

Bomboane de cocos cu migdale și cremă de brânză

Piadina, pâinea specială a italienilor. Cum o poți face chiar la tine acasă

Piadina, pâinea specială a italienilor. Cum o poți face chiar la tine acasă
închide