Kaygana, omleta turcească pe care o vei adora
Kaygana este un preparat tradițional turcesc care se face diferit în fiecare zonă a țării. Seamănă cu o omletă, mult mai bogată, cu multe ingrediente adăugate pentru a-i da arome delicioase. Fiecare regiune are o rețetă de kaygana, dar kaygana fiecăruia este diferită. Cel mai mult se gătește pe coasta turcă a Mării Negre.
Rețetele de kaygana sunt atât de diferite de la zonă la zonă încât ar putea părea că sunt preparate diferite. Unii pun hamsii, alții cu mai multe verdețuri, alții mai puține, alții o fac cu multe ouă, alții cu mai puține. Poate fi preparat diferit în fiecare micro-regiune, în fiecare oraș, în fiecare cartier, în fiecare sat, în fiecare casă.
Ingrediente
Mod de preparare
Se amestecă laptele și făina într-un castron adânc până când aluatul devine neted. Apoi se adaugă ouăle și se încorporează. Se pune sarea și se amestecă, după care se pune verdeața și se amestecă până se omogenizează.
Se pune pe foc o tigaie antiaderentă cu diametrul de 20 cm și se lasă să se încingă. Se adaugă o linguriță de ulei de măsline și se întinde pe toată suprafața tigăii. Se ia un polonic din amestec și se pune în tigaie. Se mișcă pentru ca aluatul să se întinde.
Se prăjește până când devine aurie apoi se întoarce pe cealaltă pare. Se repetă procesul cu toată compoziția punând de fiecare dată ulei. Încearcă și rețeta de omletă cu ceapă și măsline.
Cum se servește kaygana
Cea mai simplă variantă de asezonare a omletei turcești este cu sare, însă mai poți pune și piper sau paprika. Lista este deschisă și ține de preferințe personale și de potrivirea condimentelor cu restul ingredientelor. Trebuie să ai grijă să rezulte un gust echilibrat. Află mai multe și despre beneficiile consumului de ouă.
Kaygana nu este potrivită doar pentru masa de dimineață, ci și pentru brunch, prânz, pentru o cină ușoară sau pentru o gustare mai sățioasă atunci când nu ai timp de altceva peste zi. Alături de ea poți să mai pui o salată de crudități, o salată verde sau una de roșii și castraveți.