Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Dacă îți este poftă de clasicul orez cu lapte cu care te răsfăța bunica în copilărie, încearcă și varianta de orez cremos cu prune caramelizate. Este practic același desert, dar mai delicat și rafinat.

Această variantă îmbină textura catifelată a orezului fiert lent în lapte cu aroma intensă a prunelor caramelizate în zahăr brun și scorțișoară. Orezul cremos este reconfortant, potrivit atât pentru deliciul de la micul dejun, cât și ca desert elegant după o cină ușoară. Te va cuceri combinația de gusturi, arome și texturi.
Imediat ce iei prima linguriță, te întâmpină aroma caldă de vanilie din orezul cremos, perfect gătit, cu boabe moi, dar întregi, scăldate într-un sos fin de lapte dulce. Prunele caramelizate adaugă o explozie de gust: dulceața lor naturală este intensificată de zahărul brun ușor caramelizat, iar scorțișoara le oferă un parfum cald, ușor picant.
Servit cald sau rece, acest desert are o textură echilibrată și o aromă bogată, ce îl transformă într-un adevărat răsfăț. Descoperă și rețeta de Sütlaç, care este o rețetă de orez cu lapte în stil turcesc. iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tuorez cremos cu prune caramelizate.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi te vei ocupa de fierberea orezului cu lapte, respectând rețeta clasică, așa cum o prepara mama sau bunica. Însă pentru cremozitate mai adaugi unt și smântână lichidă
Iată cum prepari orez cremos cu prune caramelizate
Într-o cratiță cu fund gros, pune laptele, zahărul, sarea și vanilia. Adu amestecul aproape de punctul de fierbere. Adaugă orezul spălat în apă rece și amestecă bine.
Fierbe orezul cu lapte la foc mic, amestecând des, timp de aproximativ 30-35 de minute. În acest timp orezul devine moale și laptele scade, transformându-se într-o cremă fină.
Pentru un rezultat mai catifelat, la final adaugă smântâna lichidă și un cub de unt și amestecă bine.
Descoperă și rețeta clasică de griș cu lapte, mult adorată în copilărie.
Cum prepari prunele caramelizate
Spală prunele, taie-le în jumătăți sau sferturi, în funcție de mărime, și scoate sâmburii.
Într-o tigaie antiaderentă, topește untul la foc mediu. Adaugă prunele, zahărul brun și scorțișoara. Amestecă ușor, lăsând prunele să se înmoaie și să elibereze suc.
Gătește prunele timp de 6-8 minute, până când sosul devine ușor gros și lucios. Dacă vrei o notă mai dulce, adaugă mierea în ultimele minute de caramelizare.
Pentru a servi deliciosul orez cremos cu prune caramelizate împarte orezul cald în boluri sau pahare de desert. Așază deasupra sau pe laterale prunele caramelizate, cu puțin din sosul lor parfumat.
Servește imediat, pentru un contrast de temperaturi, sau lasă-l să se răcească pentru o textură mai densă.
Poți adăuga câțiva fulgi de migdale prăjiți sau nuci caramelizate pentru un plus de crocant.
Un praf de cardamom sau ghimbir în prune oferă o notă exotică.
Pentru un desert deosebit, servește-l în pahare transparente, alternând straturi de orez și prune.
Tot din categoria deserturilor adorate în copilărie îți mai recomandăm și rețeta de cremă de zahăr ars.