Rețetă delicioasă de orez cu lapte și unt. Sfaturi utile pentru un gust deosebit

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Orezul cu lapte este pentru mulți dintre noi desertul copilăriei. Probabil că toate generațiile s-au bucurat de un bol fierbinte și aromat de orez cu lapte. Uneori deasupra se presăra scorțișoară, alteori se punea o lingură generoasă de dulceață. O porție de orez cu lapte și unt va fi întotdeauna delicioasă.

Orez cu lapte și unt pus într-un bol mic
Cu cât untul este mai gras, cu atât orezul va fi mai cremos / Shutterstock

Rețeta de orez cu lapte este simplă, dar dacă vrei să obții o consistență mai cremoasă nu trebuie decât să adaugi puțin unt cât de gras găsești. În plus, va fi și mai aromat.

Citește și

Orezul cu lapte este un desert clasic, confortabil și delicios, perfect pentru mic dejun, gustare sau desert. Este un preparat adaptabil la preferințele tale. Ai nevoie de orez și de lapte, iar restul ingredientelor țin foarte mult de gusturile tale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De fapt, nu este neapărată nevoie să folosești lapte de vacă. Poți să utilizezi și lapte vegetal sau un amestec între acesta și laptele clasic. Poți ajusta și cantitatea de zahăr sau poți să pui îndulcitor natural dacă vrei să prepari un orez cu lapte mai dietetic.

Cum faci cel mai gustos orez cu lapte

Dacă vrei să obții un orez cu lapte foarte gustos poți adăuga 100 g de ciocolată neagră tocată mărunt la sfârșit, după ce ai adăugat zahărul.

De asemenea, poți pune fructe de pădure proaspete sau congelate în timpul fierberii pentru un gust special. La final, după ce ai pus orezul în boluri poți pune deasupra sos de caramel, diverse tipuri de dulceață sau scorțișoară.

Ingrediente

Mod de preparare

Se clătește orezul sub apă rece până când apa devine clară pentru a îndepărta excesul de amidon. Acest pas ajută la obținerea unei texturi mai puțin lipicioase a orezului.

Cum prepari rețeta de orez cu lapte și unt

Într-o cratiță mare, se adaugă orezul, apa și un praf de sare. Se aduce apa la punctul de fierbere la foc mediu și se fierbe orezul timp de aproximativ 5-7 minute, până când apa este aproape complet absorbită. Se amestecă ocazional pentru a preveni lipirea orezului de fundul cratiței.

Se adaugă laptele integral, batonul de scorțișoară/ scorțișoara măcinată și păstaia de vanilie tăiată pe lungime/ esența de vanilie în cratiță. Dacă folosești coajă de lămâie și/sau nucșoară, se adaugă și pe acestea.

Se reduce focul la mic și se lasă orezul să fiarbă lent, amestecând ocazional, timp de aproximativ 30-40 de minute. Este important să se amestece destul de des pentru a preveni lipirea și arderea orezului. Orezul este gata când bobul este moale și amestecul a devenit cremos.

Se adaugă zahărul și untul, amestecând bine până când untul este complet topit și încorporat în orezul cu lapte. Se mai lasă pe foc încă 5-10 minute, amestecând constant, până când zahărul este complet dizolvat și orezul este cremos și bine legat.

Se scot batonul de scorțișoară și păstaia de vanilie. Se toarnă orezul cu lapte în boluri individuale sau într-un vas mare. Se lasă să se răcească puțin înainte de servire. Se presară scorțișoară măcinată pe deasupra pentru un plus de aromă și decor.

Trucuri pentru a obține un orez cu lapte cremos

Pentru a obține un orez cu lapte cremos ai nevoie de orez cu bob rotund sau mediu. Aceste tipuri de orez eliberează mai mult amidon în timpul gătitului, contribuind la o textură cremoasă. Orezul arborio, folosit pentru risotto, este o alegere excelentă datorită conținutului său ridicat de amidon.

Orezul trebuie clătit până când apa devine clară. Acest lucru îndepărtează excesul de amidon de pe suprafața orezului, prevenind lipirea acestuia și asigurând o textură mai cremoasă.

Pentru a obține un orez cu lapte cremos, folosește un raport de aproximativ 1 cană de orez la 4-5 căni de lichid (lapte și apă combinat). Poți ajusta această proporție în funcție de cât de cremos dorești să fie desertul.

Începe prin a găti orezul în apă sau o combinație de apă și lapte. După ce orezul a absorbit cea mai mare parte a lichidului, adaugă laptele treptat, câte o cană pe rând, amestecând constant. Aceasta ajută la controlul consistenței și previne arderea.

Laptele integral contribuie la o textură mai bogată și mai cremoasă datorită conținutului său mai mare de grăsimi. Poți adăuga și smântână lichidă pentru un plus de textură cremoasă.

Amestecarea frecventă este esențială pentru a preveni lipirea orezului de fundul cratiței și pentru a obține o consistență uniformă și cremoasă. Adăugarea unei bucăți de unt la sfârșitul gătitului nu doar că îmbogățește gustul, dar și contribuie la o textură mai catifelată.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate de cartofi
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
10 decembrie, 05:30
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
închide