Budincă de griș fără zahăr. Cum o prepari pentru a fi aromată
Budinca de griș poate fi mic dejun, desert sau gustare și, în oricare dintre situații, te vei bucura de un preparat cremos și reconfortant. În funcție de preferințe îl poți servi simplu sau cu diverse adaosuri de fructe proaspete, dulcețuri sau sosuri.
Secretul pentru o budincă de griș fără zahăr îl constituie raportul corect de lapte și griș. De obicei se folosește aproximativ o parte griș la 4 părți lapte.
Totuși poți să mai adaugi puțin griș dacă îți place să fie mai consistent. Pentru o budincă mai moale, mai pune lapte suplimentar.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-o cratiță medie, se aduce laptele la punctul de fierbere, la foc mediu. În timp ce laptele se încălzește, se adaugă lent grișul în lapte, amestecând continuu pentru a preveni formarea cocoloașelor.
Cum prepari rețeta de budincă de griș
Se dă focul mic și se amestecă ușor timp de aproximativ 5-7 minute, până când grișul absoarbe laptele și amestecul începe să se îngroașe. După ce grișul a ajuns la consistența dorită, se îndepărtează cratița de pe foc. Se adaugă extractul de vanilie și condimentele opționale și se amestecă bine pentru a integra aromele.
Se lasă budinca de griș să se odihnească timp de câteva minute înainte de servire pentru a se îngroșa puțin mai mult.
Ce toppinguri poți pune peste budinca de griș
Budinca de griș cu lapte poate fi servită cu o varietate de toppinguri pentru a adăuga gust și textură. Fructele proaspete sunt cea mai bună variantă.
Felii de banane, căpșuni, afine, mango, kiwi sau orice alt fruct proaspăt de sezon pot fi adăugate pe deasupra pentru un plus de dulceață și prospețime.
Și fructele uscate adaugă textură și gust bogat. Pune câteva stafide, curmale, caise uscate sau merișoare uscate și bucură-te de un desert aromat. Dacă vrei o textură mai crocantă adaugă nuci tocate, migdale feliate, nuci pecan sau semințe de dovleac. De asemenea, sunt potrivite și cerealele integrale sau fulgii de ovăz.
Adaugă o lingură de dulceață de fructe, precum dulceață de căpșuni sau de afine, pentru un plus de dulceață și prospețime.
O lingură de unt de arahide sau unt de migdale adaugă o textură cremoasă și o aromă delicioasă.
Pentru un plus de aromă presară deasupra budincii de griș fără zahăr scorțișoară sau esență de vanilie. Poți combina aceste toppinguri în funcție de preferințe.
Cum poți îndulci budinca de griș fără zahăr
Dacă vrei să îndulcești budinca de griș cu lapte cea mai la îndemână variantă este zahărul. Dacă ești în căutarea unei variante mai dietetice poți folosi îndulcitori naturali sau artificiali, în funcție de preferințe.
Mierea este una dintre variante și poate fi folosită chiar ca topping. Siropul de arțar este o altă opțiune naturală pentru îndulcirea grișului cu lapte. Puteți folosi aproximativ 1-2 linguri de sirop de arțar pentru fiecare cană de lapte.
Dacă vrei să eviți zahărul sau alte îndulcitori cu calorii, poți utiliza stevia – pudră sau extract pentru a îndulci budinca de griș cu lapte. Ține cont că este mult mai dulce decât zahărul.
Va trebui să începi cu o cantitate mică și să ajustezi în funcție de gust. Eritritolul sau xilitolul au un conținut scăzut de calorii și pot fi, de asemenea, opțiuni bune pentru îndulcirea grișului cu lapte.