Griș cu lapte vegetal. Desertul versatil pe care îl vei îndrăgi de la prima linguriță
Rețeta de griș cu lapte vegetal reprezintă o alternativă sănătoasă și gustoasă la cea tradițională, în special pentru cei care urmează o dietă vegetariană sau vegană sau pentru cei care preferă să evite produsele lactate din diverse motive. Este perfect și în perioadele de post religios. Iată cum se face.
Folosirea laptelui vegetal în loc de laptele de origine animală poate aduce beneficii nutriționale suplimentare și poate oferi o varietate de arome și texturi. Pentru un griș cu lapte vegetal mai bogat în proteine, poți folosi lapte de soia sau de migdale.
Dacă dorești o variantă mai exotică, încearcă să folosești lapte de cocos și adaugă puțină scorțișoară sau vanilie pentru aromă. Poți încerca și varianta cu lapte de orez pentru un griș mai ușor și mai pufoasă.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-o oală, se pune laptele vegetal și se lasă să fiarbă la foc mediu. Apoi se dă focul mai mic și se adaugă grișul în lapte, amestecând continuu pentru a preveni formarea cocoloașelor.
Cum se prepară rețeta de griș cu lapte vegetal
Se pune zahărul/ îndulcitorul natural după gust, împreună cu scorțișoara sau vanilia pentru a adăuga aromă. Se amestecă bine pentru a se omogeniza.
Se lasă grișul să fiarbă la foc mic până când se îngroașă și se înmoaie, amestecând din când în când pentru a evita lipirea. Când grișul este gata, se oprește focul și se lasă să se odihnească timp de câteva minute înainte de a-l servi. Se poate decora cu fructe proaspete sau uscate, nuci sau semințe pentru a adăuga textură și gust suplimentar.
Cum se servește grișul cu lapte vegetal
Grișul cu lapte vegetal se servește de obicei cald, dar este la fel de bun și dacă stă la frigider. Este perfect pentru micul dejun, pentru desert sau pentru o gustare mai specială.
Gustul său se îmbină perfect cu cel al cafelei sau al ceaiului din citrice sau cu arome florale, delicate.
Toppinguri pentru griș cu lapte vegetal
Laptele vegetal este de obicei aromat și poți să renunți la a mai adăuga toppinguri deasupra grișului. Totuși, dacă îți plac preparatele cu gusturi mai sofisticate poți să încerci diverse variante.
Pentru un plus de culoare, nu doar de gust poți alege fructele în diferite forme. Cele proaspete vor aduce arome puternice, dar dacă nu ai la dispoziție, la fel de bune sunt și cele congelate, din compot sau din dulceață.
Dacă le alegi pe cele congelate sau din compot ai grijă să le scurgi suficient pentru a nu influența într-un mod negativ textura grișului cu lapte.
Dacă îți plac preparatele cu textură mai crocantă poți să folosești diverse tipuri de nuci sau de semințe. Fisticul, migdalele sau nucile mărunțite se combină perfect cu gustul de griș cu lapte.
Poți obține un griș cu lapte vegetal mai aromat punând în compoziție extract de trandafiri, extract de migdale, coajă rasă de lămâie sau de portocală.