Plângi de fiecare dată când tai ceapa? Iată câteva trucuri care să te scape de această neplăcere
Ceapa este delicioasă în orice mâncare ai adauga-o, crudă sau gătită. Dă aromă, este dulce și, în funcție de modul în care o prepari, poate aduce și un plus de textură. Doar că are un mare neajuns. Trebuie tăiată, iar acest proces te face să plângi. Plângi de fiecare dată când tai ceapa? Iată câteva trucuri care să te scape de această neplăcere.
Când tai ceapa, aceasta eliberează o substanță chimică numită sulfid de propanethial, care este convertită într-o substanță iritantă numită acid sulfenic.
Atunci când acest acid sulfenic vine în contact cu aerul, se transformă într-un compus volatil numit sulfură de propanethial. Acest compus volatil se ridică în aer sub formă de vapori și poate irita mucoasa ochilor și a nasului.
Când intră în contact cu mucoasa ochilor, vaporii de sulfuri irită nervii senzitivi și determină ochii să producă lacrimi pentru a încerca să dilueze și să elimine substanțele iritante. De asemenea, acești vaporii pot irita și membranele mucoase ale nasului, ceea ce poate duce la senzația de nas înfundat sau strănut.
Plângi de fiecare dată când tai ceapa
Potrivit Tasting Table cel mai simplu și la îndemână mod de a scăpa de efectele nedorite ale cepei tăiate etste să folosești un prosop de bucătărie umed. Acesta va absorbi toate substanțe iritante degajate de ceapă înainte să ajungă la ochii tăi. Pentru o protecție suplimentară, rupe trei sau patru foi din rola de prosop de bucătărie. Îndoaie-le după udare și fă-ți un un „burete magic”.
Nu este singura modalitate pe care o ai la îndemână pentru a-ți proteja ochii. Pe lângă tocarea deasupra unui prosop de hârtie umed, congelarea sau răcirea cepei înainte de tăiere încetinește scurgerea enzimei care te face să lăcrimezi necontrolat.
Trucuri care să te scape de această neplăcere
Ai nevoie și de un cuțit foarte bine ascuțit pentru a putea toca ceapa foarte rapid.
De asemenea, este foarte util să tai ceapa sub un jet de apă rece. În acest fel vei devia gazul iritant în alte direcții. Dacă îți este greu să faci acest lucru, poate fi util să lași ceapa într-un bol cu apă rece cu ceva timp înainte de a te apuca să o pregătești.
Mai poți aprinde o lumânare în apropiere de locul în care tai ceapa. Îți va fi de ajutor și dacă bucătăria în care gătești ești foarte bine ventilată. Circulația aerului poate ajuta la dispersarea vaporilor iritanți.
Descoperă și rețeta de usturoi copt. Este simplă și rapidă.
Mestecarea unei bucăți de gumă în timp ce tai ceapa poate ajuta la reducerea senzației de usturime. Acest lucru poate determina o respirație mai constantă și mai lentă prin gură.
Te poate ajuta chiar să porți niște ochelari de protecție dacă vrei să fii neapărat sigură că nu va curge nicio lacrimă.
Dacă totuși, ochii ți-au fost iritați de la ceapă ieși imediat la aer pentru a scăpa de senzația neplăcută. Apoi, aplică o compresă rece sau cuburi de gheață pe ochi după ce ai tăiat ceapa. Acest lucru poate calma și reduce inflamația sau senzația de usturime.