Mai întâi te vei ocupa de pregătirea pipotelor de pui, care necesită curățare de grăsimea excesivă și de eventualele impurități. Spală bine pipotele cu apă rece și pune-le într-un bol. Adaugă peste ele apă rece în care dizolvi puțină sare. Lasă-le în apa sărată timp de 20 de minute pentru a se înmuia.
Apoi le scurgi bine de apa sărată, le clătești și le mai lași în apă rece, curată, timp de 10 minute, pentru a elimina din sarea de la pasul anterior.
Cum prepari ciulama de pipote cu ciuperci
Curăță ciupercile de impurități, șterge-le cu un prosop absorbant bine umezit și taie-le în sferturi sau în felii mai mari. Curăță ceapa și și toac-o mărunt, curăță usturoiul și dă-l pe răzătoare.
Pune uleiul la încins într-o tigaie adâncă și adaugă pipotele scurse și șterse. Rumenește-e în uleiul încins, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă. Poți adăuga și puțin piper. După ce sunt frumos rumenite pe toate părțile, adaugă peste ele ceapa și un cățel de usturoi.
Amestecă ceapa cu pipotele prin ulei timp de un minut, apoi adaugă ciupercile. Amestecă-le și pe acestea cu celelalte ingrediente, apoi acoperă tigaia cu un capac. Lasă pipotele să fiarbă înăbușit în sucul lăsat de ciuperci, pentru aproximativ 40-50 de minute.
Într-un bol, amestecă făina cu apă până când făina se desface bine. Toarnă acest amestec peste ingredientele din tigaie, în timp ce amesteci energic pentru a nu se forma cocoloașe. Mai prepară delicioasa ciulama de pipote cu ciuperci până când sosul de făină devine consistent. Spre final de preparare mai adaugă un cățel de usturoi răzuit, dar și mărar verde sau pătrunjel.
Este delicioasă ciulamaua, servită cu mămăliguță sau cu pâine prăjită.
Tot din categoria rețetelor cu pipote de pui mai poți prepara și o rețetă de tocană de pipote și inimi de pui, absolut delicioasă, dar simplă și ușoară.