Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Rețeta de prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale este genul de rețetă care se notează într-un caiet și se scoate în fiecare iarnă, atunci când citricele sunt cele mai bune și bucătăria miroase a coajă de portocală și vanilie

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Galerie foto

Galerie foto

Gustul prăjiturii este echilibrat: dulce, dar nu greoi, cu aciditatea plăcută a citricelor / Shutterstock

Este o prăjitură luminoasă, caldă, cu gust proaspăt de citrice, care aduce imediat în minte perioada sărbătorilor de iarnă, când pe masă apar portocalele, mandarinele, coaja rasă parfumată și deserturile coapte pentru toată familia.

Citește și

Blatul este unul simplu, pufos, dar mai dens și mai consistent decât un pandișpan clasic. Nu este aerat exagerat, ci suficient de fraged cât să susțină fructele deasupra. Mandarinele sau portocalele nu sunt puse la întâmplare. Ele se caramelizează ușor în timpul coacerii, își eliberează sucul în aluat și formează la suprafață un desen natural, care face prăjitura să arate festiv fără niciun efort suplimentar.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Gustul este echilibrat: dulce, dar nu greoi, cu aciditatea plăcută a citricelor. Coaja rasă de portocală este esențială, pentru că oferă aromă intensă. Iar zahărul pudră presărat la final aduce acea notă clasică, de prăjitură de casă, făcută „ca pe vremuri”. Descoperă mai jos rețeta de prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt, detaliată pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor tapetează o tavă rotundă sau dreptunghiulară cu hârtie de copt. Apoi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Cum prepari prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale

Sparge ouăle în bolul mixerului și adaugă peste ele zahărul și zahărul vanilat. Mixează-le până când compoziția devine deschisă la culoare și ușor spumoasă. Adaugă uleiul în fir subțire, amestecând continuu, apoi încorporează iaurtul. Răzuiește coaja de citrice și adaug-o în compoziție. Presară și sarea și amestecă până la omogenizare.

Cerne făina împreună cu praful de copt și adaug-o treptat în compoziție, amestecând ușor, fără a mixa excesiv. Folosește în continuare o spatulă pentru amestecare. Aluatul trebuie să fie fluid, dar legat, curgător, nu foarte gros.

Descoperă și o rețetă de pandișpan cu pere și ciocolată.

Întinde aluatul în tava pregătită și nivelează uniform suprafața. Curăță mandarinele sau portocalele, îndepărtează pielițele albe și taie fructele în felii sau segmente. Așază-le deasupra aluatului, apăsându-le foarte ușor, fără să le scufunzi complet.

Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ 40–45 de minute, până când este frumos rumenită și trece testul cu scobitoarea. Suprafața trebuie să fie aurie, iar fructele ușor caramelizate pe margini.

Scoate delicioasa prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale din cuptor și las-o să se răcească în tavă. După răcire, pudreaz-o din belșug cu zahăr pudră.

Taie prăjitura în felii generoase și servește-o simplă sau alături de un ceai aromat, cafea sau chiar un pahar de vin fiert. Este delicioasă atât caldă, cât și rece. Dar adevărata ei valoare se simte după câteva ore de odihnă, când blatul devine mai fraged, iar aroma citricelor pătrunde în toată prăjitura.

Tot din categoria deserturilor de iarnă mai poți încerca și rețeta de ruladă de biscuiți cu portocale întregi și cremă de cocos.

Citește și
Prăjitură cu mandarine sau portocale porționată
Galerie foto

Galerie foto

Prăjitură cu mandarine sau portocale porționată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două mandarine, una curățată și porționată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
+1
CELE MAI CITITE
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
persoană care gătește somon
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură cu mandarine și glazură de ciocolată, porționată, alături de mandarine întregi și mandarine secționate
Galerie foto
Prăjitură cu mandarine și glazură de ciocolată. Desert foarte aromat
Prăjitură cu mandarine și glazură de ciocolată. Desert foarte aromat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
06:24
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
05:42
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
05:35
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Piftie de pește pe o farfurie albă, decorată cu felii de lămâie
17 decembrie, 10:06
Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
17 decembrie, 06:36
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
17 decembrie, 05:43
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
turtă dulce în coșuleț
16 decembrie, 07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
16 decembrie, 07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cârnați de casă ungurești: Csabai kolbász. Rețetă tradițională autentică
Cârnați de casă ungurești: Csabai kolbász. Rețetă tradițională autentică
Cârnați de casă ungurești: Csabai kolbász. Rețetă tradițională autentică
USR va vota propunerea pentru Ministerul Apărării. Fritz: Are greutate politică
USR va vota propunerea pentru Ministerul Apărării. Fritz: "Are greutate politică"
USR va vota propunerea pentru Ministerul Apărării. Fritz: "Are greutate politică"
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Rețetă tradițională jumări de porc explicată pas cu pas - secretul unor jumări crocante și delicioase
Rețetă tradițională jumări de porc explicată pas cu pas - secretul unor jumări crocante și delicioase
Rețetă tradițională jumări de porc explicată pas cu pas - secretul unor jumări crocante și delicioase
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: Nu o las pe Ozge în bucătărie
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
fresh
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești

Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește

Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
închide