Preparate proteice pentru cină. Le poți încerca chiar azi

Cina ar trebui să fie o masă ușoară, atât din punct de vedere al consistenței preparatelor, cât și al modului în care acestea sunt gătite. Cel mai echilibrat mod de a încheia ziua este să alegi preparate proteice pentru cină.

Publicat: 5 octombrie 2022, 06:57
Ingrediente pentru preparate proteice pentru o cină rapidă
Galerie foto

Galerie foto

Proteine pot fi atât de origine animală, cât și vegetală / Shutterstock

Este esențial pentru sănătatea ta să consumi zilnic o cantitate suficientă de proteine. Acestea sunt o categorie mare de molecule care oferă structură și sprijin celulelor tale. Sunt necesare pentru funcția imunitară, mișcare, reacții chimice, sinteza hormonală și multe altele.

De ce să alegi preparate proteice pentru cină

Cantitatea de proteine pe care ​​trebuie să o consumi zilnic depinde de factori precum mărimea corpului, câtă activitate fizică faci, vârsta, dacă ești sau nu însărcinată. Doza zilnică recomandată (DZR) pentru proteine ​​este stabilită la 0,36 grame de proteine ​​pe kilogram. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Proteina nu numai că este esențială pentru sănătatea ta, dar este și cel mai sățios macronutrient. După un preparat bogat în proteine te poți simți sătulă pentru o perioadă mai lungă de timp. Nu vei mai simți nevoia să ronțăi între mese.

Iată câteva idei de preparate proteice pentru cină pe care să le încerci. E ideal să le consumi în contextul unei vieți active, cu o nutriție echilibrată și nu mai târziu de două ore ore înainte de a merge la somn.

Tigaie cu carne tocată de vită și cartofi

Carnea de vită și cartofii sunt combinate cu legume colorate, inclusiv varză kale, roșii și ardei. Totul este gătit într-o singură tigaie, ceea ce permite ca aromele să se contopească.

Pentru o notă acidă poți adăuga la final și 1-2 felii de lămâie / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin, împărțit;
  • 1 kg carne de vită macră;
  • 2 lingurițe de chimen măcinat;
  • 1 linguriță de sare;
  • ¼ linguriță de piper măcinat;
  • 3 cartofi Yukon Gold (albi) medii, tăiați cubulețe;
  • 1 ceapă galbenă medie, tocată;
  • 1 ardei gras galben, tăiat cubulețe;
  • 1 ardei iute, tăiat cubulețe;
  • 2 căței de usturoi, tocați;
  • 1 varză kale tocată grosier;
  • 2 roșii cherry, tăiate cubulețe.

Mod de preparare

Se încinge o lingură de ulei într-o tigaie mare de fontă la foc mediu-mare. Se adaugă carnea de vită, chimenul, sarea și piperul. Se gătește, amestecând des pentru a rupe carnea, până când se rumenește uniform, aproximativ 6 minute. Folosind o paletă strecurătoare, se transferă carnea de vita pe o farfurie tapetata cu un prosop de hârtie. Nu se șterge tigaia. Se adaugă 1 lingură de ulei în tigaie pentru zeama rămasă de la carne. Se pun cartofii și se gătesc amestecând din când în când, până când încep să se caramelizeze și sunt fragezi, aproximativ 20 de minute. Se transferă cartofii în farfuria cu carnea de vită.

Se încălzește restul de ulei în tigaie la foc mediu. Se adaugă ceapa, ardeiul gras și cel iute și se lasă aproximativ 6 minute. Apoi se pune usturoiul. Se gătește 1 minut, apoi se adaugă varza kale și roșiile. Se amestecă des, până când varza se ofilește și roșiile sunt moi, aproximativ 3 minute. Apoi se pun carnea de vită și cartofii. 

Cotlete de porc cu sos cremos de ciuperci

Sosul de ciuperci este perfect pentru cotletul de porc care este mai fad. Îl frăgezește și îi dă o savoare aparte.

Ciupercile sunt o sursă de proteine vegetală valoroasă / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 cotlete de porc cu os;
  • ½ linguriță sare, împărțită;
  • ½ linguriță de piper proaspăt măcinat;
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin, împărțit;
  • 1 șalotă tocată;
  • 200 g ciuperci amestecate feliate;
  • 110 ml vin alb sec;
  • 70 ml smântână pentru gătit;
  • ierburi proaspete tocate (arpagic, tarhon și/sau pătrunjel).

Mod de preparare

Se presară cotlete de porc cu 1/4 linguriță de sare și piper. Se încinge 1 lingură de ulei într-o tigaie mare, de preferință de fontă, la foc mediu. Când s-a încins tigaia, se reduce focul la mediu și se adăugă 2 cotlete de porc. Se gătesc și se lasă 5-7 minute pe fiecare parte. Se scot pe o farfurie și se acoperă cu folie alimentară. Se repetă procesul cu celelalte două cotlete rămase.

Se adaugă restul de ulei în tigaie. Se pun șalota și ciupercile și se gătesc amestecând frecvent până când ciupercile se rumenesc, 2-4 minute. Se adaugă vinul și restul de sare, amestecând până când lichidul se evaporă în mare parte, 1-3 minute. Apoi se pun smântâna și ierburile și se amestecă până se omogenizează. Se lasă pe foc până compoziția clocotește. Cotletele de porc se servesc cu sosul de ciuperci.

Pui cu parmezan

Puiul cu parmezan gătit într-o singură tigaie este unul dintre acele preparate proteice pentru cină care se gătesc foarte rapid și este și savuros. Nu aveam cum să lipsească de pe lista cu preparate proteice pentru cină.

Sosul de roșii aduce un plus de savoare puiului cu parmezan / Shutterstock

Ingrediente

  • 100 g pesmet panko;
  • 400 g piept de pui dezosat;
  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin, împărțit;
  • ¼ linguriță de sare;
  • ¼ linguriță de piper măcinat;
  • 3 căței de usturoi feliați;
  • 500 ml sos de roșii fără sare;
  • 2 lingurițe de zahăr;
  • busuioc proaspăt, împărțit;
  • 120 g brânză mozzarella mărunțită parțial degresată;
  • 70 g parmezan ras.

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pune pesmetul panko într-un vas puțin adânc. Pieptul de pui tăiat în bucăți mari se trece prin pesmet, apăsând ușor pentru a se acoperi complet.

Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare de fontă la foc mediu. Se pune jumătate din cantitatea de piept de pui și se lasă până devin crocante, 3-4 minute pe fiecare parte. Se transferă pe o farfurie. Se repetă cu restul de piept de pui. Se asezonează cu sare și piper.

Se pune 1 lingură de ulei și usturoiul în tigaie și se gătește amestecând des, până se înmoaie, aproximativ 1 minut. Apoi se toarnă sosul de roșii și zahărul și se aduce la punctul de fierbere la foc mediu. Apoi se reduce focul la mediu și se fierbe, amestecând din când în când, până se îngroașă ușor, aproximativ 5 minute.

Se pune pieptul de pui în tigaie. Deasupra se așează busuiocul, mozzarella și parmezanul. Se transferă tigaia la cuptor. Se lasă până când brânza clocotește, 2-3 minute. Apoi se lasă să se răcească 3 minute și se servește.

Tofu și amestec de legume

Poți folosi combinația de legume preferate și poți condimenta acest preparat după bunul plac. Încearcă să folosești legume care se gătesc în același ritm, cum ar fi ardeii, fasolea verde și mazărea. Este unul dintre acele preparate proteice perfecte dacă ești vegan. Dacă ești fan tofu, ai aici câteva recomandări de consum.

Poți alege și tofu afumat pentru această rețetă / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ½ linguriță ulei de măsline extravirgin;
  • 150 g tofu extra ferm, scurs și tăiat cuburi;
  • 200 g legume tocate (dovlecel, ciuperci și ceapă);
  • ½ linguriță de praf de chili sau chimen măcinat;
  • 1 praf de piper măcinat;
  • 70 g năut din conservă, clătit;
  • 50 g salsa;
  • 70 g brânză cheddar mărunțită;
  • 1 lingură de sos iute;
  • coriandru proaspăt tocat după gust.

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o tigaie mare antiaderentă, la foc mediu. Se adaugă tofu, legumele, condimentele și piperul. Se gătesc amestecând des, până când legumele se înmoaie, 5-7 minute.

Apoi se pun năutul și salsa, se amestecă și se mai lasă 1-2 minute. Se ia de pe foc și se presară cu brânza cheddar. Se acoperă și se lasă să se topească. Se servește cu sos iute și coriandru.

Ai aici lista cu alimente care duc la acumularea grăsimii abdominale. Specialiștii spun că e bine să le incluzi în dieta zilnică.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Vremea 29 iulie - 26 august 2024. Nou val de căldură în România, cu temperaturi de peste 35 de grade şi disconfort termic
Vremea 29 iulie - 26 august 2024. Nou val de căldură în România, cu temperaturi de peste 35 de grade şi disconfort termic
Vremea 29 iulie - 26 august 2024. Nou val de căldură în România, cu temperaturi de peste 35 de grade şi disconfort termic
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Ce meserie ar fi avut Răzvan Simion dacă nu ar fi fost prezentator. Mama sa își imagina o altă cale profesională pentru el
Ce meserie ar fi avut Răzvan Simion dacă nu ar fi fost prezentator. Mama sa își imagina o altă cale profesională pentru el
Ce meserie ar fi avut Răzvan Simion dacă nu ar fi fost prezentator. Mama sa își imagina o altă cale profesională pentru el
Özge Yağız și Burak Berkay Akgül au fost surprinși în timp ce se sărutau. Actorii se află în vacanță
Özge Yağız și Burak Berkay Akgül au fost surprinși în timp ce se sărutau. Actorii se află în vacanță
Özge Yağız și Burak Berkay Akgül au fost surprinși în timp ce se sărutau. Actorii se află în vacanță
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat spiritul matern al artistei
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat „spiritul matern” al artistei
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat „spiritul matern” al artistei
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
închide