Preparate proteice pentru cină. Le poți încerca chiar azi

Cina ar trebui să fie o masă ușoară, atât din punct de vedere al consistenței preparatelor, cât și al modului în care acestea sunt gătite. Cel mai echilibrat mod de a încheia ziua este să alegi preparate proteice pentru cină.

Publicat: 5 octombrie 2022, 06:57
Ingrediente pentru preparate proteice pentru o cină rapidă
Galerie foto

Galerie foto

Proteine pot fi atât de origine animală, cât și vegetală / Shutterstock

Este esențial pentru sănătatea ta să consumi zilnic o cantitate suficientă de proteine. Acestea sunt o categorie mare de molecule care oferă structură și sprijin celulelor tale. Sunt necesare pentru funcția imunitară, mișcare, reacții chimice, sinteza hormonală și multe altele.

De ce să alegi preparate proteice pentru cină

Cantitatea de proteine pe care ​​trebuie să o consumi zilnic depinde de factori precum mărimea corpului, câtă activitate fizică faci, vârsta, dacă ești sau nu însărcinată. Doza zilnică recomandată (DZR) pentru proteine ​​este stabilită la 0,36 grame de proteine ​​pe kilogram. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Proteina nu numai că este esențială pentru sănătatea ta, dar este și cel mai sățios macronutrient. După un preparat bogat în proteine te poți simți sătulă pentru o perioadă mai lungă de timp. Nu vei mai simți nevoia să ronțăi între mese.

Iată câteva idei de preparate proteice pentru cină pe care să le încerci. E ideal să le consumi în contextul unei vieți active, cu o nutriție echilibrată și nu mai târziu de două ore ore înainte de a merge la somn.

Tigaie cu carne tocată de vită și cartofi

Carnea de vită și cartofii sunt combinate cu legume colorate, inclusiv varză kale, roșii și ardei. Totul este gătit într-o singură tigaie, ceea ce permite ca aromele să se contopească.

Pentru o notă acidă poți adăuga la final și 1-2 felii de lămâie / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin, împărțit;
  • 1 kg carne de vită macră;
  • 2 lingurițe de chimen măcinat;
  • 1 linguriță de sare;
  • ¼ linguriță de piper măcinat;
  • 3 cartofi Yukon Gold (albi) medii, tăiați cubulețe;
  • 1 ceapă galbenă medie, tocată;
  • 1 ardei gras galben, tăiat cubulețe;
  • 1 ardei iute, tăiat cubulețe;
  • 2 căței de usturoi, tocați;
  • 1 varză kale tocată grosier;
  • 2 roșii cherry, tăiate cubulețe.

Mod de preparare

Se încinge o lingură de ulei într-o tigaie mare de fontă la foc mediu-mare. Se adaugă carnea de vită, chimenul, sarea și piperul. Se gătește, amestecând des pentru a rupe carnea, până când se rumenește uniform, aproximativ 6 minute. Folosind o paletă strecurătoare, se transferă carnea de vita pe o farfurie tapetata cu un prosop de hârtie. Nu se șterge tigaia. Se adaugă 1 lingură de ulei în tigaie pentru zeama rămasă de la carne. Se pun cartofii și se gătesc amestecând din când în când, până când încep să se caramelizeze și sunt fragezi, aproximativ 20 de minute. Se transferă cartofii în farfuria cu carnea de vită.

Se încălzește restul de ulei în tigaie la foc mediu. Se adaugă ceapa, ardeiul gras și cel iute și se lasă aproximativ 6 minute. Apoi se pune usturoiul. Se gătește 1 minut, apoi se adaugă varza kale și roșiile. Se amestecă des, până când varza se ofilește și roșiile sunt moi, aproximativ 3 minute. Apoi se pun carnea de vită și cartofii. 

Cotlete de porc cu sos cremos de ciuperci

Sosul de ciuperci este perfect pentru cotletul de porc care este mai fad. Îl frăgezește și îi dă o savoare aparte.

Ciupercile sunt o sursă de proteine vegetală valoroasă / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 cotlete de porc cu os;
  • ½ linguriță sare, împărțită;
  • ½ linguriță de piper proaspăt măcinat;
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin, împărțit;
  • 1 șalotă tocată;
  • 200 g ciuperci amestecate feliate;
  • 110 ml vin alb sec;
  • 70 ml smântână pentru gătit;
  • ierburi proaspete tocate (arpagic, tarhon și/sau pătrunjel).

Mod de preparare

Se presară cotlete de porc cu 1/4 linguriță de sare și piper. Se încinge 1 lingură de ulei într-o tigaie mare, de preferință de fontă, la foc mediu. Când s-a încins tigaia, se reduce focul la mediu și se adăugă 2 cotlete de porc. Se gătesc și se lasă 5-7 minute pe fiecare parte. Se scot pe o farfurie și se acoperă cu folie alimentară. Se repetă procesul cu celelalte două cotlete rămase.

Se adaugă restul de ulei în tigaie. Se pun șalota și ciupercile și se gătesc amestecând frecvent până când ciupercile se rumenesc, 2-4 minute. Se adaugă vinul și restul de sare, amestecând până când lichidul se evaporă în mare parte, 1-3 minute. Apoi se pun smântâna și ierburile și se amestecă până se omogenizează. Se lasă pe foc până compoziția clocotește. Cotletele de porc se servesc cu sosul de ciuperci.

Pui cu parmezan

Puiul cu parmezan gătit într-o singură tigaie este unul dintre acele preparate proteice pentru cină care se gătesc foarte rapid și este și savuros. Nu aveam cum să lipsească de pe lista cu preparate proteice pentru cină.

Sosul de roșii aduce un plus de savoare puiului cu parmezan / Shutterstock

Ingrediente

  • 100 g pesmet panko;
  • 400 g piept de pui dezosat;
  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin, împărțit;
  • ¼ linguriță de sare;
  • ¼ linguriță de piper măcinat;
  • 3 căței de usturoi feliați;
  • 500 ml sos de roșii fără sare;
  • 2 lingurițe de zahăr;
  • busuioc proaspăt, împărțit;
  • 120 g brânză mozzarella mărunțită parțial degresată;
  • 70 g parmezan ras.

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pune pesmetul panko într-un vas puțin adânc. Pieptul de pui tăiat în bucăți mari se trece prin pesmet, apăsând ușor pentru a se acoperi complet.

Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare de fontă la foc mediu. Se pune jumătate din cantitatea de piept de pui și se lasă până devin crocante, 3-4 minute pe fiecare parte. Se transferă pe o farfurie. Se repetă cu restul de piept de pui. Se asezonează cu sare și piper.

Se pune 1 lingură de ulei și usturoiul în tigaie și se gătește amestecând des, până se înmoaie, aproximativ 1 minut. Apoi se toarnă sosul de roșii și zahărul și se aduce la punctul de fierbere la foc mediu. Apoi se reduce focul la mediu și se fierbe, amestecând din când în când, până se îngroașă ușor, aproximativ 5 minute.

Se pune pieptul de pui în tigaie. Deasupra se așează busuiocul, mozzarella și parmezanul. Se transferă tigaia la cuptor. Se lasă până când brânza clocotește, 2-3 minute. Apoi se lasă să se răcească 3 minute și se servește.

Tofu și amestec de legume

Poți folosi combinația de legume preferate și poți condimenta acest preparat după bunul plac. Încearcă să folosești legume care se gătesc în același ritm, cum ar fi ardeii, fasolea verde și mazărea. Este unul dintre acele preparate proteice perfecte dacă ești vegan. Dacă ești fan tofu, ai aici câteva recomandări de consum.

Poți alege și tofu afumat pentru această rețetă / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ½ linguriță ulei de măsline extravirgin;
  • 150 g tofu extra ferm, scurs și tăiat cuburi;
  • 200 g legume tocate (dovlecel, ciuperci și ceapă);
  • ½ linguriță de praf de chili sau chimen măcinat;
  • 1 praf de piper măcinat;
  • 70 g năut din conservă, clătit;
  • 50 g salsa;
  • 70 g brânză cheddar mărunțită;
  • 1 lingură de sos iute;
  • coriandru proaspăt tocat după gust.

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o tigaie mare antiaderentă, la foc mediu. Se adaugă tofu, legumele, condimentele și piperul. Se gătesc amestecând des, până când legumele se înmoaie, 5-7 minute.

Apoi se pun năutul și salsa, se amestecă și se mai lasă 1-2 minute. Se ia de pe foc și se presară cu brânza cheddar. Se acoperă și se lasă să se topească. Se servește cu sos iute și coriandru.

Ai aici lista cu alimente care duc la acumularea grăsimii abdominale. Specialiștii spun că e bine să le incluzi în dieta zilnică.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Păstăi de fasole înfășurate în bacon,pe salată verde
05:41
Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor
Galette cu caise și migdale porționată, alături de o ceașcă cu cafea și caise
05:27
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
11 iulie, 05:35
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
11 iulie, 05:25
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Două pahare pline cu kombucha
10 iulie, 17:13
(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății (P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
Porții de tartă cu ciocolată albă și zmeură, una într-o mână
10 iulie, 05:24
Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat
Pui întreg la cuptor cu unt si ierburi aromate, alături de legume în tavă
10 iulie, 05:20
Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
9 iulie, 05:22
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Katy Perry l-a făcut gelos pe Orlando Bloom într-un costum minuscul de baie. Cum trece artista peste despărțirea de fostul partener
Katy Perry l-a făcut gelos pe Orlando Bloom într-un costum minuscul de baie. Cum trece artista peste despărțirea de fostul partener
Katy Perry l-a făcut gelos pe Orlando Bloom într-un costum minuscul de baie. Cum trece artista peste despărțirea de fostul partener
Ce ne aşteaptă de la 1 august, când cresc accizele şi TVA. Analist economic: Inflaţia va exploda
Ce ne aşteaptă de la 1 august, când cresc accizele şi TVA. Analist economic: "Inflaţia va exploda"
Ce ne aşteaptă de la 1 august, când cresc accizele şi TVA. Analist economic: "Inflaţia va exploda"
amp;#8220;Mi-a luat asta tot” Fostul milionar român şi-a pierdut toată averea şi a ajuns să locuiască la Florin Prunea!
amp;#8220;Mi-a luat asta tot” Fostul milionar român şi-a pierdut toată averea şi a ajuns să locuiască la Florin Prunea!
amp;#8220;Mi-a luat asta tot” Fostul milionar român şi-a pierdut toată averea şi a ajuns să locuiască la Florin Prunea!
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat

Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat

Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat

Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros

Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros

Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome

Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome

Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății

(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
închide