Preparate proteice pentru cină. Le poți încerca chiar azi
Cina ar trebui să fie o masă ușoară, atât din punct de vedere al consistenței preparatelor, cât și al modului în care acestea sunt gătite. Cel mai echilibrat mod de a încheia ziua este să alegi preparate proteice pentru cină.
Galerie foto
Este esențial pentru sănătatea ta să consumi zilnic o cantitate suficientă de proteine. Acestea sunt o categorie mare de molecule care oferă structură și sprijin celulelor tale. Sunt necesare pentru funcția imunitară, mișcare, reacții chimice, sinteza hormonală și multe altele.
De ce să alegi preparate proteice pentru cină
Cantitatea de proteine pe care trebuie să o consumi zilnic depinde de factori precum mărimea corpului, câtă activitate fizică faci, vârsta, dacă ești sau nu însărcinată. Doza zilnică recomandată (DZR) pentru proteine este stabilită la 0,36 grame de proteine pe kilogram.
Proteina nu numai că este esențială pentru sănătatea ta, dar este și cel mai sățios macronutrient. După un preparat bogat în proteine te poți simți sătulă pentru o perioadă mai lungă de timp. Nu vei mai simți nevoia să ronțăi între mese.
Iată câteva idei de preparate proteice pentru cină pe care să le încerci. E ideal să le consumi în contextul unei vieți active, cu o nutriție echilibrată și nu mai târziu de două ore ore înainte de a merge la somn.
Tigaie cu carne tocată de vită și cartofi
Carnea de vită și cartofii sunt combinate cu legume colorate, inclusiv varză kale, roșii și ardei. Totul este gătit într-o singură tigaie, ceea ce permite ca aromele să se contopească.
Ingrediente
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin, împărțit;
- 1 kg carne de vită macră;
- 2 lingurițe de chimen măcinat;
- 1 linguriță de sare;
- ¼ linguriță de piper măcinat;
- 3 cartofi Yukon Gold (albi) medii, tăiați cubulețe;
- 1 ceapă galbenă medie, tocată;
- 1 ardei gras galben, tăiat cubulețe;
- 1 ardei iute, tăiat cubulețe;
- 2 căței de usturoi, tocați;
- 1 varză kale tocată grosier;
- 2 roșii cherry, tăiate cubulețe.
Mod de preparare
Se încinge o lingură de ulei într-o tigaie mare de fontă la foc mediu-mare. Se adaugă carnea de vită, chimenul, sarea și piperul. Se gătește, amestecând des pentru a rupe carnea, până când se rumenește uniform, aproximativ 6 minute. Folosind o paletă strecurătoare, se transferă carnea de vita pe o farfurie tapetata cu un prosop de hârtie. Nu se șterge tigaia. Se adaugă 1 lingură de ulei în tigaie pentru zeama rămasă de la carne. Se pun cartofii și se gătesc amestecând din când în când, până când încep să se caramelizeze și sunt fragezi, aproximativ 20 de minute. Se transferă cartofii în farfuria cu carnea de vită.
Se încălzește restul de ulei în tigaie la foc mediu. Se adaugă ceapa, ardeiul gras și cel iute și se lasă aproximativ 6 minute. Apoi se pune usturoiul. Se gătește 1 minut, apoi se adaugă varza kale și roșiile. Se amestecă des, până când varza se ofilește și roșiile sunt moi, aproximativ 3 minute. Apoi se pun carnea de vită și cartofii.
Cotlete de porc cu sos cremos de ciuperci
Sosul de ciuperci este perfect pentru cotletul de porc care este mai fad. Îl frăgezește și îi dă o savoare aparte.
Ingrediente
- 4 cotlete de porc cu os;
- ½ linguriță sare, împărțită;
- ½ linguriță de piper proaspăt măcinat;
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin, împărțit;
- 1 șalotă tocată;
- 200 g ciuperci amestecate feliate;
- 110 ml vin alb sec;
- 70 ml smântână pentru gătit;
- ierburi proaspete tocate (arpagic, tarhon și/sau pătrunjel).
Mod de preparare
Se presară cotlete de porc cu 1/4 linguriță de sare și piper. Se încinge 1 lingură de ulei într-o tigaie mare, de preferință de fontă, la foc mediu. Când s-a încins tigaia, se reduce focul la mediu și se adăugă 2 cotlete de porc. Se gătesc și se lasă 5-7 minute pe fiecare parte. Se scot pe o farfurie și se acoperă cu folie alimentară. Se repetă procesul cu celelalte două cotlete rămase.
Se adaugă restul de ulei în tigaie. Se pun șalota și ciupercile și se gătesc amestecând frecvent până când ciupercile se rumenesc, 2-4 minute. Se adaugă vinul și restul de sare, amestecând până când lichidul se evaporă în mare parte, 1-3 minute. Apoi se pun smântâna și ierburile și se amestecă până se omogenizează. Se lasă pe foc până compoziția clocotește. Cotletele de porc se servesc cu sosul de ciuperci.
Pui cu parmezan
Puiul cu parmezan gătit într-o singură tigaie este unul dintre acele preparate proteice pentru cină care se gătesc foarte rapid și este și savuros. Nu aveam cum să lipsească de pe lista cu preparate proteice pentru cină.
Ingrediente
- 100 g pesmet panko;
- 400 g piept de pui dezosat;
- 4 linguri ulei de măsline extravirgin, împărțit;
- ¼ linguriță de sare;
- ¼ linguriță de piper măcinat;
- 3 căței de usturoi feliați;
- 500 ml sos de roșii fără sare;
- 2 lingurițe de zahăr;
- busuioc proaspăt, împărțit;
- 120 g brânză mozzarella mărunțită parțial degresată;
- 70 g parmezan ras.
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pune pesmetul panko într-un vas puțin adânc. Pieptul de pui tăiat în bucăți mari se trece prin pesmet, apăsând ușor pentru a se acoperi complet.
Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare de fontă la foc mediu. Se pune jumătate din cantitatea de piept de pui și se lasă până devin crocante, 3-4 minute pe fiecare parte. Se transferă pe o farfurie. Se repetă cu restul de piept de pui. Se asezonează cu sare și piper.
Se pune 1 lingură de ulei și usturoiul în tigaie și se gătește amestecând des, până se înmoaie, aproximativ 1 minut. Apoi se toarnă sosul de roșii și zahărul și se aduce la punctul de fierbere la foc mediu. Apoi se reduce focul la mediu și se fierbe, amestecând din când în când, până se îngroașă ușor, aproximativ 5 minute.
Se pune pieptul de pui în tigaie. Deasupra se așează busuiocul, mozzarella și parmezanul. Se transferă tigaia la cuptor. Se lasă până când brânza clocotește, 2-3 minute. Apoi se lasă să se răcească 3 minute și se servește.
Tofu și amestec de legume
Poți folosi combinația de legume preferate și poți condimenta acest preparat după bunul plac. Încearcă să folosești legume care se gătesc în același ritm, cum ar fi ardeii, fasolea verde și mazărea. Este unul dintre acele preparate proteice perfecte dacă ești vegan. Dacă ești fan tofu, ai aici câteva recomandări de consum.
Ingrediente
- 1 ½ linguriță ulei de măsline extravirgin;
- 150 g tofu extra ferm, scurs și tăiat cuburi;
- 200 g legume tocate (dovlecel, ciuperci și ceapă);
- ½ linguriță de praf de chili sau chimen măcinat;
- 1 praf de piper măcinat;
- 70 g năut din conservă, clătit;
- 50 g salsa;
- 70 g brânză cheddar mărunțită;
- 1 lingură de sos iute;
- coriandru proaspăt tocat după gust.
Mod de preparare
Se încinge uleiul într-o tigaie mare antiaderentă, la foc mediu. Se adaugă tofu, legumele, condimentele și piperul. Se gătesc amestecând des, până când legumele se înmoaie, 5-7 minute.
Apoi se pun năutul și salsa, se amestecă și se mai lasă 1-2 minute. Se ia de pe foc și se presară cu brânza cheddar. Se acoperă și se lasă să se topească. Se servește cu sos iute și coriandru.
Ai aici lista cu alimente care duc la acumularea grăsimii abdominale. Specialiștii spun că e bine să le incluzi în dieta zilnică.