Salata franțuzească de cartofi, cea mai aromată garnitură
Salata franțuzească de cartofi este o garnitură delicioasă pentru preparatele din carne, dar o poți servi și ca atare. Pentru că are atâtea plante aromatice este o alegere potrivită pentru orice moment al zilei.
Pentru salata franțuzească de cartofi cel mai potrivit este să folosești cartofi noi, cât mai mici. Îi fierbi în coajă și nu mai este nevoie să îi cureți. Ai nevoie atât de cartofi albi, cât și de roșii pentru că fiecare tip are altă textură și altă aromă. Cele două tipuri de cartofi se completează perfect, iar rezultatul este unul savuros.
Ingrediente
Mod de preparare
Cartofii se spală și se pun la fiert într-un vas cu apă suficientă cât să îi acoperă. Se lasă până apa ajunge la punctul de fierbere, apoi focul se dă mic, se acoperă vasul și se mai lasă să fiarbă până când cartofii sunt moi. Se scot într-o strecurătoare cu ajutorul unei spatule fără a arunca apa.
Vasul cu apă se pune din nou la foc. Se adaugă usturoiul și se lasă 1 minut. Apoi se scoate într-un vas cu gheață. Se zdrobește. Se păstrează 70 ml din apa în care au fiert cartofii și usturoiul.
Cartofii se curăță de coajă și se taie cubulețe. Se pun într-un vas suficient de mare. Într-un alt vas se amestecă până se omogenizează cu un tel uleiul, oțetul, muștarul, usturoiul pisat, sare și piperul. Sosul rezultat se pune peste cartofi și se amestecă până se combină. Se adaugă și restul ingredientelor. Se servește la temperatura camerei.
Cu ce aromezi salata franțuzească de cartofi
Ierburile aromatice sunt cele care fac această salată de cartofi delicioasă. Rețeta are pătrunjel, tarhon, arpagic și coriandru, însă dacă ai alte preferințe ești liberă să le folosești. Nu este greșit dacă pui nici rozmarin, mărar sau cimbru. În loc de arpagic poți folosi ceapa verde.
Alte variante ale salatei franțuzești de cartofi conțin capere care aduc o notă mai sărată, dar și o textură surprinzătoare și un strop de aciditate.
Rețeta de salată de cartofi franțuzească pe care noi ți-o propunem nu are niciun ingredient ce conține gluten. De aceea, poate fi consumată și de persoanele care suferă de celiachie sau de intoleranță la gluten.
Află de aici ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci cartofi și care sunt cele mai recente dezvăluiri ale specialiștilor.
Cum se păstrează salata franțuzească de cartofi
Salata franțuzească de cartofi poate fi consumată atât caldă, cât și la temperatura camerei sau rece. Este foarte versatilă, fiind servită cu preparate din carne, cu alte salate din verdețuri sau simplă. Este ideală pentru picnicuri, mai ales dacă faci și grătar, pentru pachetul de la birou sau pentru drumurile lungi cu mașina.
În cazul în care ai făcut mai multă salată o poți păstra la frigider, într-un vas închis ermetic, timp de patru zile. Nu este recomandat să o congelezi pentru că atunci când o vei decongela nici cartofii și nici ierburile aromatice nu își vor mai păstra textura.
În cazul în care cartofii sunt printre alimentele tale preferate, ai aici patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi.