Tartă cu lămâie și zmeură. Un desert perfect pentru vară
O tartă cu lămâie și zmeură este un desert rafinat și echilibrat, perfect pentru mesele de vară. Este crocantă la bază, catifelată în interior, răcoritoare și elegantă vizual.

Galerie foto
Această tartă este genul de desert care pare complicat, dar care impresionează prin simplitatea ingredientelor bine alese și prin contrastul perfect dintre gustul intens de citrice și fructele delicate de pădure. Primul lucru care te cucerește este prospețimea explozivă a lămâii. Aceasta este acrișoară, intensă, dar elegant echilibrată de untul fin din cremă.
Crema de lămâie este mătăsoasă, cu o notă ușoară de coajă de citrice ce adaugă profunzime gustului. Se topește ușor pe limbă oferind un efect revigorant. Crusta de tartă este fragedă, ușor crocantă și ușor vanilată, oferind suport perfect pentru crema ușor curgătoare.
Zmeura, cu sucul ei dulce-acrișor și aromă discret florală, nu este doar decor, ea adaugă un strat suplimentar de prospețime, textură și echilibru. Întregul desert este răcoritor, sofisticat, dar reconfortant, un desert care impresionează în orice sezon, dar mai ales vara. Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu așa delicioasă tartă cu lămâie și zmeură.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu prepararea aluatului de tartă, după care urmează coacerea crustei. În timp ce aceasta se răcește poți prepara crema de lămâie.
Cum prepari aluatul pentru tartă cu lămâie și zmeură
Amestecă făina trecută prin sită cu zahărul și sarea, într-un bol încăpător. Adaugă untul rece, tăiat în cuburi mici și frământă rapid cu vârful degetelor până când obții un aluat nisipos. Încorporează oul și, dacă este necesar, o lingură de apă rece. Nu frământa excesiv, aluatul trebuie să rămână fraged, nu să se întărească. Formează o bilă din aluat, învelește-o în folie alimentară și las-o la rece timp de 30–45 minute.
Pentru coacerea crustei întinde aluatul într-o formă de tartă cu diametrul de aproximativ 24–26 cm. Înțeapă-l cu furculița și acoperă cu hârtie de copt peste care adaugi greutăți (boabe de fasole, bile ceramice etc.). Coace crusta de tartă în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 15 min. Apoi înlătură greutățile și mai coace crusta timp de 10–12 min până se rumenește ușor. Las-o la răcit complet.
Descoperă și o rețetă de aluat foietaj, preparat în casă.
Prepară crema de lămâie (lemon curd)
Într-un bol rezistent la căldură, bate ouăle, gălbenușurile, zahărul, sucul și coaja de lămâie. Pune bolul deasupra unei cratițe cu apă care fierbe ușor (bain-marie). Amestecă continuu 8–10 minute cu un tel sau o spatulă, până când se îngroașă ca o cremă. Ridică bolul din baia de aburi și încorporează untul, cub cu cub, până când crema devine fină și lucioasă. Las-o să se răcească la temperatura camerei acoperită cu folie la contact. După aceia toarnă crema de lămâie în crusta de tartă răcită.
După ce crema s-a răcit decorează delicioasa tartă cu zmeură proaspătă. Pentru un efect estetic, așază fructele în cercuri concentrice sau în formă liberă. Poți presăra zahăr pudră sau adăuga frunze de mentă pentru contrast.
Pune delicioasa tartă cu lămâie și zmeură pentru 2–3 ore la rece, înainte de a o porționa. Răcirea este esențială pentru a fixa crema și a permite aromelor să se întrepătrundă.
Și tot din categoria tartelor cu zmeură îți mai recomandăm să încerci și rețeta de tartă cu zmeură și ciocolată.

Galerie foto

