Cartofi copți și striviți la cuptor, cu usturoi și rozmarin
Rețeta de cartofi copți și striviți la cuptor, cu usturoi și rozmarin poate fi alegerea ideală pentru atunci când nu ai prea mult timp de stat în bucătărie. Nu necesită curățare, doar le speli bine coaja, îi așezi în tavă și îi condimentezi. Apoi îi pui la cuptor și te poți ocupa de alte activități administrative.
Galerie foto
Cartofii copți pot fi garnitura perfectă pentru o masă de post, sau una de frupt. Îi poți asorta cu orice salată sau cu orice friptură. Sunt gustoși, sunt cremoși și foarte consistenți. Îi mai poți servi și cu smântână, cu brânzeturi sau cu diferite sosuri. Sunt delicioși în oricare dintre variantele menționate.
Dacă dorești cartofii copți pentru o zi de post, poți să îi servești cu un sos peste de busuioc. Primăvara, când apare leurda, cartofii pot fi asortați un sos delicios de leurdă. Descoperă aici rețeta pentru sos pesto de leurdă cu nuci. Pentru a prepara rețeta de cartofi copți urmărește lista de ingrediente și pașii necesari prezentațe mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe prin a aduna pe masa de lucru atât ingredientele, cât și vasele necesare preparării rețetei. Nu ai nevoie de multe ingrediente, dar nici de vase, deci efortul preparării rețetei este unul redus. Ai nevoie de o oală pentru a fierbe cartofi, de o tavă de cuptor cu hârtie de copt, pentru a-i coace și de un cuțit de legume pentru a cresta usturoiul.
Cum prepari cartofi copți și striviți la cuptor, cu usturoi și rozmarin
Spală bine coaja cartofilor și pune-i într-o oală așezată pe ochiul aragazului. Adaugă apă cât să fie bine acoperiți cartofii și aprinde aragazul la intensitate medie. Nu lăsa cartofii să fiarbă decât până când încep să se pătrundă ușor, la testul cu furculița.
După fierbere, scurge cartofii în chiuvetă și lasă-i să se tempereze puțin și să se usuce. Apoi, ia câte un cartof, unge-l bine cu ulei de măsline și așază-l în tava de cuptor, tapetată cu hârtie de copt. Strivește ușor cartofii, presându-i cu un tocător de lemn. Presară câte puțină sare și puțin piper peste cartofii striviți.
Descoperă și o rețetă de cartofi copți în sare, cu usturoi și rozmarin.
Crestează căpățâna de usturoi transversal pe jumătate. Așază cele două jumătăți printre cartofii din tavă, cu partea decupată în sus. Adaugă și câteva crenguțe de rozmarin printre cartofi și acoperă tava cu hârtie de copt.
Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și coace cartofii striviți pentru 30-40 de minute. Acoperă-i cu hârtia de copt, cartofii se vor infuza cu aromele de usturoi și rozmarin. Mai lasă-i 10 minute în cuptor și fără hârtie de copt, pentru a deveni și ușor crocanți la exterior.
Servește delicioșii cartofi copți și striviți la cuptor calzi, ca garnitură la alte preparate culinare, sau cu sosurile preferate. Dacă nu dorești să îi prepari în varianta de post, poți folosi unt în locul uleiului.
Descoperă aici și cea mai simplă rețetă de cartofi natur în varianta de post.
Galerie foto