Cartofi natur în varianta de post. Cea mai simplă rețetă

timpul de preparare
Timp de gătire: 15 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă îți plac preparatele pe bază de cartofi și ești în căutare de rețete simple și gustoase, trece pe lista de preparat și rețeta de cartofi natur în varianta de post. Este, probabil, cea mai simplă rețetă cu cartofi.

Cartofi natur în varianta de post într-un bol maro, alături de un bol cu sare, verdeață și o lingură de lemn, pe un tocător de lemn
Galerie foto

Galerie foto

Verdeața adăugată peste cartofii fierți oferă acestora un plus de prospețime și aromă / Profimedia Images

Cartofii sunt printre primele alimente la care apelăm când dorim un preparat gustos și consistent, pentru una dintre mesele principale ale zilei. De asemenea, fac parte din categoria alimentelor cele mai accesibile de pe piață. Cartofii reprezintă una din cele mai bogate surse de amidon. Acesta nu este descompus și absorbit complet de organism, ci ajunge în intestinul gros. Acolo se transformă într-o sursă de nutrienți pentru bacteriile benefice din intestin. Pe lângă acesta, cartofii mai au un conținut bogat și în vitamine, minerale si fibre dietetice.

Citește și

Rețetele cu cartofi sunt printre cele mai versatile de preparat. Poți prepara din cartofi rețete de salate, de supe și ciorbe, aperitive și garnituri, dar și diferite aluaturi. Cel mai popular, dar și cel mai apreciat aluat cu cartofi este cel de pâine. Descoperă aici o rețetă de pâine de casă cu cartofi în aluat. Mai jos găseșți rețeta completă pentru prepararea cartofilor natur, în varianta de post.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea cartofilor pe care îi cureți și îi speli bine. Poți opta pentru a prepara cartofii întregi sau tăiați în cuburi. Apoi pregătește o oală încăpătoare și pune cartofii în ea. Adaugă apă rece cât să acoperi bine cartofii și așază oala pe flacăra aragazului.

Cum prepari cartofi natur în varianta de post

Când apa în care fierbi cartofii începe să clocotească, adaugă o linguriță de sare și amestecă cu o spatulă până la dizolvarea acesteia. Apoi adaugă în apă și 2 linguri de ulei de măsline sau de floarea soarelui. Nu fierbe cartofii în exces, ci doar până când se pătrund la testul cu furculița. Timpul aproximativ de fierbere a cartofilor este de 15-16 minute. Dacă îi fierbi pentru un timp mai îndelungat, aceștia se pot sfărâma și nu vor mai arăta bine în farfurie.

După fierbere, scurge cartofii de apă și pune-i într-un bol. Mai stropește-i cu puțin ulei, apoi presară sare și piper după gust. Poți adăuga și alte condimente preferate. Spală bine pătrunjelul și mărarul verde, toacă-le mărunt și presară-le peste cartofi. Amestecă ușor cartofii cu verdețurile adăugate, dar cu mare atenție pentru a nu-i strivi. Gustul cartofilor se va întrepătrunde cu aroma pătrunjelului și a mărarului, iar mâncarea va fi delicioasă.

Mai poți adăuga peste cartofii natur și rondele de ceapă verde, pentru un plus de prospețime, de gust și de aspect. Servește-i calzi sau reci, simpli sau alături de o salată, după preferințe.

Pentru reușita rețetelor cu cartofi îți oferim mai jos câteva sfaturi pentru alegerea tipului de cartofi în funcție de prepararea acestora.

Tipuri de cartofi și modul corect de preparare

Cele mai populare tipuri de cartofi de pe piața românească sunt cartofii cu coaja albă și cartofii cu coajă roșie. Mai găsești și cartofii dulci, dar aceștia au moduri de preparare decât cei clasici.

Dacă optezi pentru a fierbe cartofii, în coajă sau curățați, cei mai potriviți sunt cartofii cu coaja roșie. Aceștia își păstrează forma în timpul fierberii pentru că au o cantitate mai mică de amidon în conținut. Poți folosi cu succes cartofii roșii la rețetele de salată orientală, la salatele de boeuf, la tocănițe și la ciorbe.

Descoperă aici și o rețetă de salată orientală de post.

Pentru atunci când prepari cartofi prăjiți sub formă de pai, tot cartofii roșii sunt cei potriviți. Aceștia ies mai crocanți și nu se sfărâmă în timpul procesului termic. Însă, dacă dorești să-i prăjești tăiați în cuburi sau în bucăți mai mari, alege cartofii albi. Aceștia ies mai crocanți la exteriori, dar moi și cremoși la interior.

Pentru atunci când dorești să prepari cartofi copți, cei mai potriviți sunt cartofii în coajă albă. Timpul de coacere este mai scurt și, de asemeni, vor ieși cremoși în interior, datorită conținutului mai mare de amidon. Vezi aici și o rețetă de cartofi copți în sare, cu usturoi și rozmarin.

Pentru rețetele de aluaturi poți opta tot pentru cartofii albi, pentru că ai nevoie de tot amidonul din ei.

Citește și
Cartofi natur în varianta de post în, oală de inox
Galerie foto

Galerie foto

Cartofi întregi fierți și amestecați cu verdeață pe un tocător de lemn
Cartofi fierți curățați, în oală de inox cu lingură
Cartofi natur în varianta de post într-un bol maro, alături de un bol cu sare, verdeață și o lingură de lemn, pe un tocător de lemn
+1
CELE MAI CITITE
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată în bol, alături de un bol cu cartofi, unul cu ouă fierte și unul cu ceapă roșie
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Prăjituri de post fără coacere, într-un colaj
Galerie foto
Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului
Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Brioșe cu mere, nuci și scorțișoară, alături de o ceașcă cu ceai
06:23
Brioșe cu mere răzuite, nuci și scorțișoară. Un desert gustos și aromat Brioșe cu mere răzuite, nuci și scorțișoară. Un desert gustos și aromat
Orez cremos cu ciuperci și cimbru proaspăt pe o farfurie albă
05:03
Orez cremos cu ciuperci și cimbru proaspăt, pentru o cină elegantă Orez cremos cu ciuperci și cimbru proaspăt, pentru o cină elegantă
Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide în două boluri, unul cu lingură de lemn, alături de alte boluri cu ingrediente
17 septembrie, 06:22
Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice
17 septembrie, 05:21
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
16 septembrie, 05:33
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat porționat pe platou și o porție pe o spatulă
16 septembrie, 05:32
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Pui tandoori
15 septembrie, 06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
15 septembrie, 05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Satul în care o mega investiţie de 300.000 de euro a fost furată bucată cu bucată
Satul în care o mega investiţie de 300.000 de euro a fost furată bucată cu bucată
Satul în care o mega investiţie de 300.000 de euro a fost furată bucată cu bucată
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Cum a aflat fiica cea mare a Andreei Antonescu că mama ei a pozat în Playboy: Avea 2 ani. Reacția surprinzătoare a micuței
Cum a aflat fiica cea mare a Andreei Antonescu că mama ei a pozat în Playboy: „Avea 2 ani”. Reacția surprinzătoare a micuței
Cum a aflat fiica cea mare a Andreei Antonescu că mama ei a pozat în Playboy: „Avea 2 ani”. Reacția surprinzătoare a micuței
Au apărut primele imagini cu Mert Ramazan Demir și Miray Daner în rol principal. În ce serial vor putea fi urmăriți
Au apărut primele imagini cu Mert Ramazan Demir și Miray Daner în rol principal. În ce serial vor putea fi urmăriți
Au apărut primele imagini cu Mert Ramazan Demir și Miray Daner în rol principal. În ce serial vor putea fi urmăriți
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
Ruladă pufoasă cu gem de caise
Ruladă pufoasă cu gem de caise
Ruladă pufoasă cu gem de caise
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Owen Cooper a scris istorie la premiile Emmy, devenind cel mai tânăr câștigător al trofeului pentru cel mai bun actor secundar
Owen Cooper a scris istorie la premiile Emmy, devenind cel mai tânăr câștigător al trofeului pentru cel mai bun actor secundar
Owen Cooper a scris istorie la premiile Emmy, devenind cel mai tânăr câștigător al trofeului pentru cel mai bun actor secundar
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
fresh
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat

Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat

Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide

Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide

Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie

Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie

Orez cremos cu ciuperci și cimbru proaspăt, pentru o cină elegantă

Orez cremos cu ciuperci și cimbru proaspăt, pentru o cină elegantă
închide