Cartofi natur în varianta de post. Cea mai simplă rețetă
Dacă îți plac preparatele pe bază de cartofi și ești în căutare de rețete simple și gustoase, trece pe lista de preparat și rețeta de cartofi natur în varianta de post. Este, probabil, cea mai simplă rețetă cu cartofi.
Galerie foto
Cartofii sunt printre primele alimente la care apelăm când dorim un preparat gustos și consistent, pentru una dintre mesele principale ale zilei. De asemenea, fac parte din categoria alimentelor cele mai accesibile de pe piață. Cartofii reprezintă una din cele mai bogate surse de amidon. Acesta nu este descompus și absorbit complet de organism, ci ajunge în intestinul gros. Acolo se transformă într-o sursă de nutrienți pentru bacteriile benefice din intestin. Pe lângă acesta, cartofii mai au un conținut bogat și în vitamine, minerale si fibre dietetice.
Rețetele cu cartofi sunt printre cele mai versatile de preparat. Poți prepara din cartofi rețete de salate, de supe și ciorbe, aperitive și garnituri, dar și diferite aluaturi. Cel mai popular, dar și cel mai apreciat aluat cu cartofi este cel de pâine. Descoperă aici o rețetă de pâine de casă cu cartofi în aluat. Mai jos găseșți rețeta completă pentru prepararea cartofilor natur, în varianta de post.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea cartofilor pe care îi cureți și îi speli bine. Poți opta pentru a prepara cartofii întregi sau tăiați în cuburi. Apoi pregătește o oală încăpătoare și pune cartofii în ea. Adaugă apă rece cât să acoperi bine cartofii și așază oala pe flacăra aragazului.
Cum prepari cartofi natur în varianta de post
Când apa în care fierbi cartofii începe să clocotească, adaugă o linguriță de sare și amestecă cu o spatulă până la dizolvarea acesteia. Apoi adaugă în apă și 2 linguri de ulei de măsline sau de floarea soarelui. Nu fierbe cartofii în exces, ci doar până când se pătrund la testul cu furculița. Timpul aproximativ de fierbere a cartofilor este de 15-16 minute. Dacă îi fierbi pentru un timp mai îndelungat, aceștia se pot sfărâma și nu vor mai arăta bine în farfurie.
După fierbere, scurge cartofii de apă și pune-i într-un bol. Mai stropește-i cu puțin ulei, apoi presară sare și piper după gust. Poți adăuga și alte condimente preferate. Spală bine pătrunjelul și mărarul verde, toacă-le mărunt și presară-le peste cartofi. Amestecă ușor cartofii cu verdețurile adăugate, dar cu mare atenție pentru a nu-i strivi. Gustul cartofilor se va întrepătrunde cu aroma pătrunjelului și a mărarului, iar mâncarea va fi delicioasă.
Mai poți adăuga peste cartofii natur și rondele de ceapă verde, pentru un plus de prospețime, de gust și de aspect. Servește-i calzi sau reci, simpli sau alături de o salată, după preferințe.
Pentru reușita rețetelor cu cartofi îți oferim mai jos câteva sfaturi pentru alegerea tipului de cartofi în funcție de prepararea acestora.
Tipuri de cartofi și modul corect de preparare
Cele mai populare tipuri de cartofi de pe piața românească sunt cartofii cu coaja albă și cartofii cu coajă roșie. Mai găsești și cartofii dulci, dar aceștia au moduri de preparare decât cei clasici.
Dacă optezi pentru a fierbe cartofii, în coajă sau curățați, cei mai potriviți sunt cartofii cu coaja roșie. Aceștia își păstrează forma în timpul fierberii pentru că au o cantitate mai mică de amidon în conținut. Poți folosi cu succes cartofii roșii la rețetele de salată orientală, la salatele de boeuf, la tocănițe și la ciorbe.
Descoperă aici și o rețetă de salată orientală de post.
Pentru atunci când prepari cartofi prăjiți sub formă de pai, tot cartofii roșii sunt cei potriviți. Aceștia ies mai crocanți și nu se sfărâmă în timpul procesului termic. Însă, dacă dorești să-i prăjești tăiați în cuburi sau în bucăți mai mari, alege cartofii albi. Aceștia ies mai crocanți la exteriori, dar moi și cremoși la interior.
Pentru atunci când dorești să prepari cartofi copți, cei mai potriviți sunt cartofii în coajă albă. Timpul de coacere este mai scurt și, de asemeni, vor ieși cremoși în interior, datorită conținutului mai mare de amidon. Vezi aici și o rețetă de cartofi copți în sare, cu usturoi și rozmarin.
Pentru rețetele de aluaturi poți opta tot pentru cartofii albi, pentru că ai nevoie de tot amidonul din ei.
Galerie foto