Chec umed cu afine și caise. O prăjitură de vară fragedă și parfumată
Dacă vrei să experimentezi mai multe combinații de fructe în deserturi poți începe cu rețeta de chec umed cu afine și caise. Este o prăjitură de vară fragedă și parfumată, în care dulceața discretă a aluatului se împletește cu suculența fructelor proaspete.

Afinele aduc desertului prospețime și o aciditate subtilă. Iar caisele, coapte și parfumate, oferă o dulceață florală, ușor caramelizată la copt. Textura este densă și umedă, dar aerată, ca a unui desert care se topește în gură, fără a fi greoi. Este perfect pentru un mic dejun dulce, o gustare cu ceai sau un desert estival.
Checul are o crustă ușor aurie și un interior dens, dar fraged și umed, aproape ca un pandișpan gras. Afinele explodează în miez, oferind accente acrișoare, în timp ce caisele de deasupra se caramelizează ușor, oferind un parfum cuceritor. Fiecare felie este o alternanță de cremos și fructat, de prospețime și căldură, de rustic și rafinat.
Checul este minunat simplu, dar poate fi servit și cu un glob de înghețată de vanilie, o lingură de smântână ușor bătută cu zahăr pudră sau glazurat cu o dulceață acrișoară de coacăze roșii ori vișine. Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas pentru a o prepara și tu și a-ți răsfăța familia cu așa delicios chec umed cu afine și caise.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea ingredientelor pentru aluat. Scoate ouăle de la rece și lasă-le 10-15 minute la temperatura camerei. Într-un bol, trece făina prin sită împreună cu praful de copt și amestecă-le cu sarea.
Cum prepari aluatul pentru chec umed cu afine și caise
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru aluatul de chec pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi tapetează cu hârtie o tavă clasică de chec.
Sparge ouăle într-un bol mare, adaugă zahărul și amestecă-le până când obții o compoziție deschisă la culoare și cremoasă. Adaugă uleiul în fir subțire, amestecând ca la maioneză, doar până la omogenizare. Apoi încorporează iaurtul, vanilia și coaja de citrice și din nou omogenizează.
Încorporează amestecul de făină, praf de copt și sare treptat în compoziția lichidă, amestecând cu spatula sau cu mixerul la viteză mică.
Pune afinele într-un bol și tăvălește-le prin puțină făină sau griș. Acest truc le împiedică să se lase la baza aluatului. Încorporează-le ușor în aluat. Toarnă aluatul în forma tapetată cu hârtie de copt. Așază deasupra jumătăți de caise, presându-le ușor în interiorul aluatului.
Pune tava în cuptor și coace deliciosul chec umed cu afine și caise la 180 de grade Celsius, timp de 40-45 de minute. Verifică cu o scobitoare pe care o înfigi fix în mijlocul checului. Dacă iese curată, checul este gata.
După coacere lasă checul să se răcească complet în formă, apoi scoate-l și pudrează-l cu zahăr vanilat sau glazurează-l cu o cremă fină de iaurt și miere.
Iar dacă mai dorești să testezi și alte deserturi cu fructe, îți mai recomandăm și rețeta de pandișpan cu vișine și caise.