Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Un chec cu vișine este una dintre cele mai iubite prăjituri de vară, cu aspect rustic și gust intens fructat. În acest desert dulceața blândă a aluatului se combină armonios cu nota acrișoară, răcoritoare a vișinelor.

Este o prăjitură cu textură pufoasă și umedă, ideală pentru desert sau o gustare alături de cafea ori ceai.
Checul are o textură pufoasă, dar umedă, cu miez elastic și bine crescut. Aluatul e moale, ușor dulce, cu note fine de vanilie și, dacă ai adăugat coajă de lămâie, o tentă discretă de prospețime citrică.
Vișinele aduc un contrast perfect. Fiind suculente, acrișoare, cu aromă intensă, ele echilibrează dulceața și dau checului o personalitate aparte.
Fiecare felie e ca o combinație de desert și fruct proaspăt, cu zone ușor umede în jurul vișinelor, unde sucul lor s-a scurs în aluat în timpul coacerii.
Este o prăjitură simplă, dar cu un farmec aparte. Este rustică, naturală și plină de savoare.
Descoperă și o rețetă de chec din albușuri, cu zmeură și vanilie, iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu deliciosul chec cu vișine.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea vișinelor. Dacă sunt proaspete, spală-le, scoate-le sâmburii și lasă-le la scurs. Dacă sunt din compot, scurge-le bine, eventual pe hârtie absorbantă.
Tăvălește-le prin puțină făină – astfel nu se lasă toate la fund în timpul coacerii.
Cum prepari rețeta de chec cu vișine
Pentru prepararea aluatului de chec, mai întâi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Apoi, ia un bol și amestecă în el ouăle întregi cu zahărul, zahărul vanilat și sarea până când devin spumoase și deschise la culoare. În aproximativ 5–7 minute compoziția este gata.
Adaugă treptat uleiul, ca la maioneză, amestecând continuu. Toarnă treptat și laptele, în timp ce amesteci ușor.
Încorporează făina trecută prin sită împreună cu praful de copt și, dacă vrei, coaja rasă de lămâie. Amestecă până când obții un aluat omogen, mai gros decât cel de clătite, dar care nu curge.
Toarnă aluatul într-o tavă clasică de chec, tapetată cu hârtie de copt. Presară vișinele deasupra. O parte se vor scufunda ușor în timpul coacerii, creând un efect frumos în secțiune.
Coace checul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 40–50 minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
Lasă-l să se răcească în tavă 10–15 minute, apoi scoate-l pe un grătar.
Decorează-l cu zahăr pudră după răcire.
Servește deliciosul chec cu vișine feliat, simplu, cu o lingură de iaurt sau cu cremă de vanilie.
Dacă dorești o textură mai densă poți adăuga 2 linguri de griș. acesta este util și pentru a absorbi sucul lăsat de vișine.
Acest chec poate fi preparat și cu vișine congelate (folosite direct, fără decongelare) sau poți folosi cireșe, afine, zmeură, etc.
Pentru un aspect deosebit, poți adăuga deasupra și câțiva fulgi de migdale sau zahăr tos.
Tot din categoria checurilor cu fructe mai poți încerca și rețeta de chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară.