Chec umed cu coacăze negre. Un desert de vară delicios și răcoros
Dacă îți plac coacăzele și vrei să experimentezi rețete de deserturi cu ele, poți începe cu rețeta de chec umed cu coacăze negre. Este rețeta unui desert simplu, dar cu o eleganță rustică aparte.

Fructele mici și intense dau checului o savoare inconfundabilă: ușor acrișoară, parfumată, cu nuanțe adânci, de pădure. Textura checului este densă și catifelată, dar totuși fragedă, cu miez moale care păstrează suculența fructelor. Are mici izbucniri suculente de coacăze negre care aduc un contrast plăcut între dulceață și aciditate.
Crusta de deasupra este fină, cu tentă aurie-brună, iar miezul este aromat, ușor dens, dar nu greu. Este un chec de vară, dar poate fi savurat și iarna, cu coacăze congelate, alături de un ceai sau un pahar de lapte cald. Este un desert ideal pentru micul dejun, un ceai de după-amiază sau o gustare de vară.
Descoperă și o rețetă de chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Iar în rândurile de mai jos îți oferim rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu deliciosul chec umed cu coacăze negre.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas constă în pregătirea coacăzelor.
Dacă folosești coacăze congelate, scoate-le cu 10–15 minute înainte și presară puțină făină peste ele (pentru a nu se lăsa la baza aluatului). Unge și tapetează tava de chec sau folosește hârtie de copt și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Cum prepari chec umed cu coacăze negre
Sparge ouăle într-un bol, fără a separa albușurile de gălbenușuri. Adaugă zahărul și sarea și amestecă până când obții o compoziție deschisă la culoare, pufoasă și voluminoasă. În 4–5 minute este gata.
Urmează încorporarea ingredientelor lichide. Adaugă uleiul în fir subțire, apoi iaurtul și vanilia. Amestecă ușor după fiecare, până la omogenizare.
Descoperă și o rețetă de chec cu caise și nuci.
Apoi vei încorpora în compoziție ingredientele uscate.
Cerne făina împreună cu praful de copt și adaugă-le treptat în aluat, amestecând cu spatula, nu cu mixerul, pentru a îngloba cât mai mult aer în compoziție.
Păstrează 2–3 linguri de coacăze pentru deasupra. Restul le încorporezi ușor în aluat, cu mișcări ample.
Toarnă aluatul în tavă, nivelează-l, și presară deasupra restul de coacăze. Coace checul la 180 de grade Celsius timp de 40-45 de minute, sau până când trece testul cu scobitoarea. Aceasta trebuie să iasă curată sau ușor umedă, dar fără aluat crud.
Lasă deliciosul chec umed cu coacăze negre să se răcească complet în tavă 10 minute. Apoi scoate-l pe un grătar și lasă-l să se răcească complet înainte de porționare. Pudrează-l cu zahăr sau decorează-l cu coacăze proaspete.
Sugestii pentru mai multă diversitate
Adaugă 1 lingură de migdale măcinate sau făină de migdale pentru un plus de finețe.
Poți înlocui o parte din făină cu griș fin, pentru o textură mai rustică.
Dacă preferi o variantă mai bogată, adaugă ciocolată albă mărunțită în aluat.
Tot din categoria checurilor cu fructe mai poți încerca și rețeta de chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară.