Pandișpan cu vișine și caise, desertul vedetă al verii
Dacă îți plac deserturile cu fructe proaspete în compoziție, îți recomandăm să încerci o rețetă de pandișpan cu vișine și caise. Cu siguranță îl vei declara desertul vedetă al verii.
Galerie foto
Combinația celor două tipuri de fructe cucerește atât ca gusturi și arome deosebite, cât și ca aspect. Sunt fructe de culori diferite, dar și de forme deosebite ce vor înnobila blatul de pandișpan pufos. În plus prăjitura mai conține și un strat de biscuiți așezat la bază cu rolul de a absorbi umiditatea blatului. În același timp va folosi drept paravan, pentru a nu migra fructele la baza prăjiturii. Află mai multe despre conținutul prăjiturii și modul de preparare al acesteia în rândurile de mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea stratului de biscuiți cu unt. Acesta va constitui baza prăjiturii. Este același strat pe care îl folosești deseori și la rețeta de cheesecake. Topește untul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Macină biscuiții fin și adaugă peste ei untul topit. Amestecă bine până când obții un aluat nisipos. Pune hârtie de copt într-o tavă cu dimensiunile de 25/35 cm. Întinde stratul de biscuiți uniform peste hârtia din tavă. Pune tava la frigider pentru aproximativ 15 minute, astfel încât untul să se solidifice, iar stratul de biscuiți să devină ferm. Între timp, pregătește fructele și compoziția pentru blatul de pandișpan.
Primul pas în prepararea blatului constă în pregătirea fructelor. Spală bine vișinele, lasă-le să se scurgă și îndepărtează-le sâmburii. Pune-le într-o sită. Spală și caisele, șterge-le, apoi secționează-le în jumătăți și îndepărtează sâmburii. Acum poți porni cuptorul la 180 de grade Celsius pentru a avea timp să se încălzească.
Pași de urmat în realizarea compoziției de pandișpan
Pentru prepararea blatului de pandișpan, separă în două boluri albușurile de gălbenușuri.
Bate albușurile spumă presărate cu sare folosind un tel sau mixerul. Adăugă lingură cu lingură zahărul, în timp ce amesteci energic până când obții o bezea fermă. Peste gălbenușurile din celălalt bol adaugă uleiul și vanilia. Amestecă ingredientele până când obții o compoziție omogenă. Adaugă această compoziție în bezeaua de albușuri și amestecă ușor folosind o spatulă. Apoi adăugi făina, tot lingură cu lingură. Amesteci la fel de ușor cu spatula până la omogenizarea compoziției.
Scoate tava cu stratul de biscuiți de la frigider pe masa de lucru. Întinde uniform peste stratul de biscuiți compoziția de pandișpan . Din loc în loc înfige vișinele bine scurse, așezându-le cu partea laterală în sus. Așa te asiguri că nu se va scurge sucul din ele în timpul coacerii pandișpanului.
Jumătățile de caise le așezi deasupra compoziției de pandișpan, cu partea interioară în sus. Așezate astfel, sucul acestora va rămâne în interior, fără a se prelinge în compoziție. Poți folosi și caise din compot. Îți oferim în acest scop și o rețetă simplă de compot de caise jumătăți.
Pune tava la cuptor pe sertarul de la jumătatea acestuia. Coace deliciosul pandișpan cu vișine și caise la temperatura de 180 de grade Celsius, pentru 20-25 de minute, la 180 de grade. Pentru siguranța coacerii poți apela și la testul cu scobitoarea.
După ce s-a copt pandișpanul, lasă-l să se răcească bine, decorează-l cu zahăr pudră și îl poți porționa.
Te vei bucura de gustul delicios al unei prăjituri reușite de vară, alături de prieteni și familie. Iar dacă ți-am stârnit apetitul pentru prăjituri cu fructe, îți mai oferim și o rețetă de prăjitură cu vișine și iaurt.