Ciorbă de urzici: rețetă simplă și delicioasă
Rețeta de ciorbă de urzici se prepară în special primăvara. Acesta este anotimpul perfect pentru o cură de detoxifiere, iar urzicile sunt renumite pentru proprietățile lor speciale. Sunt bogate în vitaminele A, B2 C și K și se folosesc atât în alimentație, cât și în scopuri medicinale. Ciorba de urzici este pe cât de gustoasă, pe atât de ușor de preparat.
Nu necesită timp îndelungat de preparare. În plus, rezultatul este garantat chiar dacă nu ești o specialistă în tainele bucătăriei.
Dacă urzicile sunt pe placul tău și vrei să te bucuri de gustul lor și în restul anului, le poți depozita în congelator. Gustul lor va rămâne neschimbat. Nu-și pierd din vitamine dacă păstrarea se face în mod corect. Tot ce trebuie să faci este să le speli bine, să le cureți și să le pui în pungi. Cantitarea recomandată pentru depozitare este cea pe care consideri că o folosești la o masă.
În cazul în care vrei să încerci ceva nou, poți prepara și ciorbă de urzici cu spanac. Rețeta o găsești aici și garantăm pentru gustul deosebit.
Ingrediente
Mod de preparare
Dacă folosești urzici proaspete, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să le speli bine și să le cureți. Apoi trebuie să le opărești și ulterior să le lași la scurs. După ce apa a fost eliminată, poți începe cu tocarea lor.
Spală bine și ceapa și apoi toac-o fin. La fel procedează și cu ardeiul și cu țelina. Următorul pas este să treci morcovul pe răzătoarea mică.
Pași de urmat la ciorba de urzici
Mai apoi, pune o oală pe foc, adaugă puțin ulei de măsline și călește ceapa, ardeiul, țelina și morcovul ras până se înmoaie. Pune un praf de sare. Acoperă totul cu apă și lasă la fiert până când legumele sunt aproape gătite.
Adaugă urzicile și mai lasă-le să fiarbă pentru 15 minute. Pune roșiile tăiate cubulețe mici, dar adaugă și sucul pe care l-ai obținut când le-ai porționat. Mai lasă toată compoziția să fiarbă încă 10 minute.
Când ciorba este gata, pune zeama de lămâie sau borșul, în funcție de ce ai ales. Adaugă ouăle bătute în prealabil și amestecă bine cu o lingură de lemn ca să se separe uniform.
Mai fierbe un minut sau două, apoi stinge focul și adaugă leușteanul tăiat foarte fin.
Beneficiile urzicilor pentru organism
Cel mai cunoscut beneficiu al urzicilor este că ajută la întărirea sistemului imunitar. Acest lucru se datorează faptului că au multe vitamine esențiale pentru organism în compoziția lor: A, C, D, E și K. Urzicile mai conțin și cantități importante de antioxidanți și lecitină, care ajută la combaterea stresul și reduc senzația de oboseală.
Dacă sunt consummate în mod regulat, urzicile ajută la reglarea digestiei. De asemenea, curăță rinichii și ajută la reglarea tractul digestiv. Pentru a diminua problemele care țin de tractul urinar, urzicile se recomandă sub formă de ceai, dar nu înainte de discuta cu medicul specialist.
Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că urzicile pot ameliora durerile articulare. Specialiștii spun că acestea au efecte antiinflamatorii. În cazul în care te confrunți cu artrita, se pare că urzicile sunt un adjuvant și în combaterea aceastei probleme.
Chiar dacă nu există suficiente studii pentru a demonstra și alte beneficii ale urzicilor, se spune că acestea ajută chiar și atunci când te confrunți cu retenția de apă. Ele pot reduce sângerările gingivale sau ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor.