Cum poți face cea mai bună ceapă caramelizată acasă. Rețeta pe care o poate prepara oricine

Ceapa caramelizată este dulce și aduce gustul umami în toate mâncărurile, făcând orice preparat mai gustos. Poate fi pusă în salate, supe, paste, tocănițe, fripturi. Iată cum faci cea mai bună ceapă caramelizată. Descoperă cum poți face cea mai bună ceapă caramelizată acasă. Rețeta pe care o poate prepara oricine.

cea mai bună ceapa caramelizată
Ceapa caramelizată se poate folosi la tocănițe, preparate din carne sau în sandviciuri/ Shutterstock

Pentru a prepara cea mai bună ceapă caramelizată ai nevoie de mai bine de o oră, de un capac și puțină apă. Vei păstra toată dulceața cepei și vei obține o textură moale, cu o culoare uniformă. Se lasă să se gătească până pierde până la o treime din volumul inițial, din cauză că pierde din umiditate, în timp ce zaharurile lor se caramelizează încet, dându-i o culoare brună.

Gătitul începe cu tăierea uniformă a cepei pentru a se carameliza corect. Cu cât bucățile vor fi mai mici, cu atât ceapa se va găti mai repede. Dacă nu ai îndemânarea necesară, le poți tăia și mai mari, dar este foarte importat să fie de dimensiuni egale.

În timpul procesului de caramelizare este important să amesteci ceapa și să răzuiești des pe părțile laterale ale tigăii pentru a te asigura că nicio bucată nu se gătește mai mult sau mai puțin. Ai nevoie de o spatulă de cauciuc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum se prepară cea mai bună ceapa caramelizată

Pentru a face ceapa caramelizată ai nevoie de o tigaie cu fundul greu și cu laturi înalte pentru a-ți ușura tot procesul de gătit.

După ce cureți ceapa de foile uscate și o speli, tai-o pe jumătate și feliaz-o pe lungime în bucăți uniforme. Între timp încălzește uleiul în tigaie la mediu spre mare.

Pune jumătate din cantitatea de ceapă și las-o să se gătească aproximativ 2 minute. După aceea, pune ceapa rămasă amestecând astfel încât totul să fie acoperit cu ulei. Se mai lasă încă 3 minute, amestecând din când în când, apoi se pune sare.

Aceasta ajută la eliminarea apei din ceapă. Se acoperă cu un capac și se reduce focul la mediu și se mai lasă încă 10 minute.

Apoi se amestecă bine, răzuind fundul tigăii pentru a te asigura că ceapa nu s-a lipit sau s-a ars. Se mai gătește, amestecând la fiecare 5-6 minute și reducând focul după cum este necesar, până când lichidul se evapora, aproximativ 35 de minute.

Când tigaia pare uscată, se dă focul mai tare, se răzuiesc fundul și părțile laterale ale tigăii cu o spatulă de cauciuc, modelând ceapă într-o chiflă uniformă aproape de marginile vasului. Această modelare atentă va ajuta ceapa să se gătească uniform.

Dacă ceapa începe să se lipească de fundul tigăii adaugă un strop de apă și amestecă, răzuind pentru a elibera bucățile rumenite.

Amestecă bine ceapa până când capătă o culoare uniformă. Repetă procesul de modelare a cepei în forma unei chifle, până când capătă culoarea bourbonului, 35-45 de minute. apoi se scoate din tigaie și se folosește după plac. Scoateți ceapa din tigaie și folosiți-o după cum doriți.

Cum se folosește ceapa caramelizată

Ceapa caramelizată poate fi utilizată într-o varietate de feluri de mâncare. Una dintre cele mai populare utilizări este în sandwich-uri și burgeri, unde adaugă un strat de dulceață și bogăție care completează perfect carnea și alte ingrediente. De asemenea, poate fi folosită ca topping pentru pizza, oferind o alternativă interesantă la ceapa crudă sau gătită simplu.

În preparatele de paste, ceapa caramelizată poate fi amestecată cu sosuri de smântână, roșii sau chiar simplu cu ulei de măsline și parmezan pentru a crea un fel de mâncare complex și satisfăcător.

De asemenea, este un adaos minunat pentru tarte sărate și quiche-uri, unde contribuie la un profil de gust bogat și dulce.

Ceapa caramelizată poate transforma supele, în special supa de ceapă franțuzească, unde este un ingredient de bază. Aroma intensă și dulce conferă supei o notă profundă și confortabilă. De asemenea, poate fi adăugată în tocane și mâncăruri gătite lent pentru a intensifica gustul general al preparatului.

Pe lângă utilizările sale în mâncăruri gătite, ceapa caramelizată este delicioasă și în salate. Amestecată cu verdețuri proaspete, brânză de capră sau feta, nuci și un dressing ușor, creează o combinație interesantă de texturi și arome.

Este, de asemenea, o garnitură excelentă pentru platourile de brânzeturi, oferind un contrast dulce pentru brânzeturile mai sărate sau picante.

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Sparanghel înfășurat în bacon
06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Filmul morţii celor doi tineri din Vâlcea, urmăriţi de poliţie. Drumul spre sfârşit a durat 23 de secunde
Filmul morţii celor doi tineri din Vâlcea, urmăriţi de poliţie. Drumul spre sfârşit a durat 23 de secunde
Filmul morţii celor doi tineri din Vâlcea, urmăriţi de poliţie. Drumul spre sfârşit a durat 23 de secunde
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
închide