Cum poți face cea mai bună ceapă caramelizată acasă. Rețeta pe care o poate prepara oricine

Ceapa caramelizată este dulce și aduce gustul umami în toate mâncărurile, făcând orice preparat mai gustos. Poate fi pusă în salate, supe, paste, tocănițe, fripturi. Iată cum faci cea mai bună ceapă caramelizată. Descoperă cum poți face cea mai bună ceapă caramelizată acasă. Rețeta pe care o poate prepara oricine.

cea mai bună ceapa caramelizată
Ceapa caramelizată se poate folosi la tocănițe, preparate din carne sau în sandviciuri/ Shutterstock

Pentru a prepara cea mai bună ceapă caramelizată ai nevoie de mai bine de o oră, de un capac și puțină apă. Vei păstra toată dulceața cepei și vei obține o textură moale, cu o culoare uniformă. Se lasă să se gătească până pierde până la o treime din volumul inițial, din cauză că pierde din umiditate, în timp ce zaharurile lor se caramelizează încet, dându-i o culoare brună.

Gătitul începe cu tăierea uniformă a cepei pentru a se carameliza corect. Cu cât bucățile vor fi mai mici, cu atât ceapa se va găti mai repede. Dacă nu ai îndemânarea necesară, le poți tăia și mai mari, dar este foarte importat să fie de dimensiuni egale.

În timpul procesului de caramelizare este important să amesteci ceapa și să răzuiești des pe părțile laterale ale tigăii pentru a te asigura că nicio bucată nu se gătește mai mult sau mai puțin. Ai nevoie de o spatulă de cauciuc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum se prepară cea mai bună ceapa caramelizată

Pentru a face ceapa caramelizată ai nevoie de o tigaie cu fundul greu și cu laturi înalte pentru a-ți ușura tot procesul de gătit.

După ce cureți ceapa de foile uscate și o speli, tai-o pe jumătate și feliaz-o pe lungime în bucăți uniforme. Între timp încălzește uleiul în tigaie la mediu spre mare.

Pune jumătate din cantitatea de ceapă și las-o să se gătească aproximativ 2 minute. După aceea, pune ceapa rămasă amestecând astfel încât totul să fie acoperit cu ulei. Se mai lasă încă 3 minute, amestecând din când în când, apoi se pune sare.

Aceasta ajută la eliminarea apei din ceapă. Se acoperă cu un capac și se reduce focul la mediu și se mai lasă încă 10 minute.

Apoi se amestecă bine, răzuind fundul tigăii pentru a te asigura că ceapa nu s-a lipit sau s-a ars. Se mai gătește, amestecând la fiecare 5-6 minute și reducând focul după cum este necesar, până când lichidul se evapora, aproximativ 35 de minute.

Când tigaia pare uscată, se dă focul mai tare, se răzuiesc fundul și părțile laterale ale tigăii cu o spatulă de cauciuc, modelând ceapă într-o chiflă uniformă aproape de marginile vasului. Această modelare atentă va ajuta ceapa să se gătească uniform.

Dacă ceapa începe să se lipească de fundul tigăii adaugă un strop de apă și amestecă, răzuind pentru a elibera bucățile rumenite.

Amestecă bine ceapa până când capătă o culoare uniformă. Repetă procesul de modelare a cepei în forma unei chifle, până când capătă culoarea bourbonului, 35-45 de minute. apoi se scoate din tigaie și se folosește după plac. Scoateți ceapa din tigaie și folosiți-o după cum doriți.

Cum se folosește ceapa caramelizată

Ceapa caramelizată poate fi utilizată într-o varietate de feluri de mâncare. Una dintre cele mai populare utilizări este în sandwich-uri și burgeri, unde adaugă un strat de dulceață și bogăție care completează perfect carnea și alte ingrediente. De asemenea, poate fi folosită ca topping pentru pizza, oferind o alternativă interesantă la ceapa crudă sau gătită simplu.

În preparatele de paste, ceapa caramelizată poate fi amestecată cu sosuri de smântână, roșii sau chiar simplu cu ulei de măsline și parmezan pentru a crea un fel de mâncare complex și satisfăcător.

De asemenea, este un adaos minunat pentru tarte sărate și quiche-uri, unde contribuie la un profil de gust bogat și dulce.

Ceapa caramelizată poate transforma supele, în special supa de ceapă franțuzească, unde este un ingredient de bază. Aroma intensă și dulce conferă supei o notă profundă și confortabilă. De asemenea, poate fi adăugată în tocane și mâncăruri gătite lent pentru a intensifica gustul general al preparatului.

Pe lângă utilizările sale în mâncăruri gătite, ceapa caramelizată este delicioasă și în salate. Amestecată cu verdețuri proaspete, brânză de capră sau feta, nuci și un dressing ușor, creează o combinație interesantă de texturi și arome.

Este, de asemenea, o garnitură excelentă pentru platourile de brânzeturi, oferind un contrast dulce pentru brânzeturile mai sărate sau picante.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
carne de curcan pe un tocător
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
salată de sfeclă
06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Augsburger Zwetschgendatschi
30 noiembrie, 05:33
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
29 noiembrie, 06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
29 noiembrie, 05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Marş la Moscova. Discursul lui Călin Georgescu, întrerupt de un protestatar furios la Alba Iulia
"Marş la Moscova". Discursul lui Călin Georgescu, întrerupt de un protestatar furios la Alba Iulia
"Marş la Moscova". Discursul lui Călin Georgescu, întrerupt de un protestatar furios la Alba Iulia
Afacerea în care Ionuţ Negoiţă investeşte 200 de milioane de euro! Ce avere fabuloasă are fostul patron al lui Dinamo
Afacerea în care Ionuţ Negoiţă investeşte 200 de milioane de euro! Ce avere fabuloasă are fostul patron al lui Dinamo
Afacerea în care Ionuţ Negoiţă investeşte 200 de milioane de euro! Ce avere fabuloasă are fostul patron al lui Dinamo
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
fresh
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat

Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
închide