Cum poți face cea mai bună ceapă caramelizată acasă. Rețeta pe care o poate prepara oricine

Ceapa caramelizată este dulce și aduce gustul umami în toate mâncărurile, făcând orice preparat mai gustos. Poate fi pusă în salate, supe, paste, tocănițe, fripturi. Iată cum faci cea mai bună ceapă caramelizată. Descoperă cum poți face cea mai bună ceapă caramelizată acasă. Rețeta pe care o poate prepara oricine.

cea mai bună ceapa caramelizată
Ceapa caramelizată se poate folosi la tocănițe, preparate din carne sau în sandviciuri/ Shutterstock

Pentru a prepara cea mai bună ceapă caramelizată ai nevoie de mai bine de o oră, de un capac și puțină apă. Vei păstra toată dulceața cepei și vei obține o textură moale, cu o culoare uniformă. Se lasă să se gătească până pierde până la o treime din volumul inițial, din cauză că pierde din umiditate, în timp ce zaharurile lor se caramelizează încet, dându-i o culoare brună.

Gătitul începe cu tăierea uniformă a cepei pentru a se carameliza corect. Cu cât bucățile vor fi mai mici, cu atât ceapa se va găti mai repede. Dacă nu ai îndemânarea necesară, le poți tăia și mai mari, dar este foarte importat să fie de dimensiuni egale.

În timpul procesului de caramelizare este important să amesteci ceapa și să răzuiești des pe părțile laterale ale tigăii pentru a te asigura că nicio bucată nu se gătește mai mult sau mai puțin. Ai nevoie de o spatulă de cauciuc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum se prepară cea mai bună ceapa caramelizată

Pentru a face ceapa caramelizată ai nevoie de o tigaie cu fundul greu și cu laturi înalte pentru a-ți ușura tot procesul de gătit.

După ce cureți ceapa de foile uscate și o speli, tai-o pe jumătate și feliaz-o pe lungime în bucăți uniforme. Între timp încălzește uleiul în tigaie la mediu spre mare.

Pune jumătate din cantitatea de ceapă și las-o să se gătească aproximativ 2 minute. După aceea, pune ceapa rămasă amestecând astfel încât totul să fie acoperit cu ulei. Se mai lasă încă 3 minute, amestecând din când în când, apoi se pune sare.

Aceasta ajută la eliminarea apei din ceapă. Se acoperă cu un capac și se reduce focul la mediu și se mai lasă încă 10 minute.

Apoi se amestecă bine, răzuind fundul tigăii pentru a te asigura că ceapa nu s-a lipit sau s-a ars. Se mai gătește, amestecând la fiecare 5-6 minute și reducând focul după cum este necesar, până când lichidul se evapora, aproximativ 35 de minute.

Când tigaia pare uscată, se dă focul mai tare, se răzuiesc fundul și părțile laterale ale tigăii cu o spatulă de cauciuc, modelând ceapă într-o chiflă uniformă aproape de marginile vasului. Această modelare atentă va ajuta ceapa să se gătească uniform.

Dacă ceapa începe să se lipească de fundul tigăii adaugă un strop de apă și amestecă, răzuind pentru a elibera bucățile rumenite.

Amestecă bine ceapa până când capătă o culoare uniformă. Repetă procesul de modelare a cepei în forma unei chifle, până când capătă culoarea bourbonului, 35-45 de minute. apoi se scoate din tigaie și se folosește după plac. Scoateți ceapa din tigaie și folosiți-o după cum doriți.

Cum se folosește ceapa caramelizată

Ceapa caramelizată poate fi utilizată într-o varietate de feluri de mâncare. Una dintre cele mai populare utilizări este în sandwich-uri și burgeri, unde adaugă un strat de dulceață și bogăție care completează perfect carnea și alte ingrediente. De asemenea, poate fi folosită ca topping pentru pizza, oferind o alternativă interesantă la ceapa crudă sau gătită simplu.

În preparatele de paste, ceapa caramelizată poate fi amestecată cu sosuri de smântână, roșii sau chiar simplu cu ulei de măsline și parmezan pentru a crea un fel de mâncare complex și satisfăcător.

De asemenea, este un adaos minunat pentru tarte sărate și quiche-uri, unde contribuie la un profil de gust bogat și dulce.

Ceapa caramelizată poate transforma supele, în special supa de ceapă franțuzească, unde este un ingredient de bază. Aroma intensă și dulce conferă supei o notă profundă și confortabilă. De asemenea, poate fi adăugată în tocane și mâncăruri gătite lent pentru a intensifica gustul general al preparatului.

Pe lângă utilizările sale în mâncăruri gătite, ceapa caramelizată este delicioasă și în salate. Amestecată cu verdețuri proaspete, brânză de capră sau feta, nuci și un dressing ușor, creează o combinație interesantă de texturi și arome.

Este, de asemenea, o garnitură excelentă pentru platourile de brânzeturi, oferind un contrast dulce pentru brânzeturile mai sărate sau picante.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două borcane cu ghiveci de legume pentru iarnă
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Salată de ardei copți cu măsline și capere în bol alb, decorată cu pătrunjel și susan
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Două borcane cu dulceață de prune și nuci, un borcan cu batoane de scorțișoară și un bol cu nuci
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
Două pahare pline cu must alături de câțiva struguri
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de prăjitură cu ciocolată și bile de cocos pe o farfurie cu linguriță, alături de platoul cu prăjituri
08:53
Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos
Porție de ardei copți cu smântână
05:30
Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă
Marmeladă de ardei iuți în borcan și pe felie de pâine, alături de ardei secționați și un cuțit
10 septembrie, 06:40
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Lichior de smochine în două pahare și smochine proaspete
10 septembrie, 06:26
Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin
Trei borcane cu tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă, alături de roșii, dovlecel și verdeață
9 septembrie, 07:05
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară porționat
9 septembrie, 06:25
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
8 septembrie, 06:27
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi în farfurie albă
8 septembrie, 06:12
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
1
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
2
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Rețeta de tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă este o rețetă tradițională românească, perfectă pentru a conserva aromele legumelor în borcane pe care le poți deschide în zilele...
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
3
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Dacă ești în căutare de rețete tradiționale cu gust delicios de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciurigăi sau minciunele. Este o rețetă tradițională din bucătăria maramureșeană, mult apreciată în...
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
4
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Rețeta de salată de ardei copți cu măsline și capere este o rețetă simplă și plină de arome mediteraneene. Prepar-o și tu urmărind mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Este...
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
5
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Printre conservele pe care ți-ai propus să le prepari în acest sezon, poți face loc și pentru rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă. Este o rețetă simplă și...
Parteneri
3 zodii testate de Univers pe 12 septembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii testate de Univers pe 12 septembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii testate de Univers pe 12 septembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Ciclonul a lovit din nou pe litoral. Localnicii din Vama Veche s-au temut de un nou dezastru
Ciclonul a lovit din nou pe litoral. Localnicii din Vama Veche s-au temut de un nou dezastru
Ciclonul a lovit din nou pe litoral. Localnicii din Vama Veche s-au temut de un nou dezastru
Ion Ţiriac, un nou gest uriaş după ce le-a dat medaliaţilor olimpici maşini de peste 1 milion de euro: „Am bani peste poate”
Ion Ţiriac, un nou gest uriaş după ce le-a dat medaliaţilor olimpici maşini de peste 1 milion de euro: „Am bani peste poate”
Ion Ţiriac, un nou gest uriaş după ce le-a dat medaliaţilor olimpici maşini de peste 1 milion de euro: „Am bani peste poate”
Asia Express, sezon 7. Cine părăsește competiția. Betty Salam și Cătălin Vișănescu au fost eliminați pe 11 septembrie 2024
Asia Express, sezon 7. Cine părăsește competiția. Betty Salam și Cătălin Vișănescu au fost eliminați pe 11 septembrie 2024
Asia Express, sezon 7. Cine părăsește competiția. Betty Salam și Cătălin Vișănescu au fost eliminați pe 11 septembrie 2024
Christian Chávez își continuă traiectoria profesională. Actorul a debutat într-un musical
Christian Chávez își continuă traiectoria profesională. Actorul a debutat într-un musical
Christian Chávez își continuă traiectoria profesională. Actorul a debutat într-un musical
Ce s-a întâmplat după ce experții au vărsat deșeuri de cafea într-o pădure. Zona e de nerecunoscut
Ce s-a întâmplat după ce experții au vărsat deșeuri de cafea într-o pădure. Zona e de nerecunoscut
Ce s-a întâmplat după ce experții au vărsat deșeuri de cafea într-o pădure. Zona e de nerecunoscut
Prăjitură din aluat opărit și cremă de lămâie
Prăjitură din aluat opărit și cremă de lămâie
Prăjitură din aluat opărit și cremă de lămâie
Hidratarea în sarcină: câtă apă să bei când ești gravidă
Hidratarea în sarcină: câtă apă să bei când ești gravidă
Hidratarea în sarcină: câtă apă să bei când ești gravidă
Selena Gomez a declarat că nu a fost iubită niciodată în acest fel, în mijlocul idilei sale cu Benny Blanco. Diva a vorbit despre problemele ei de sănătate
Selena Gomez a declarat că „nu a fost iubită niciodată în acest fel”, în mijlocul idilei sale cu Benny Blanco. Diva a vorbit despre problemele ei de sănătate
Selena Gomez a declarat că „nu a fost iubită niciodată în acest fel”, în mijlocul idilei sale cu Benny Blanco. Diva a vorbit despre problemele ei de sănătate
Proprietățile consumului de condimente pentru dovleac. Ce schimbări benefice pot produce aceste mirodenii de toamnă
Proprietățile consumului de condimente pentru dovleac. Ce schimbări benefice pot produce aceste mirodenii de toamnă
Proprietățile consumului de condimente pentru dovleac. Ce schimbări benefice pot produce aceste mirodenii de toamnă
fresh
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive

Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive

Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive

Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin

Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin

Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă

Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă

Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos

Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos
închide