Cum să gătești somonul fără să îl arzi. Care e temperatura perfectă

Somonul este un pește extrem de popular și versatil, apreciat pentru gustul său distinct, textura delicată și beneficiile nutriționale. Carnea lui ți se topește în gură atunci când este gătit perfect. Totuși, este o limită foarte fină între o bucată de de somon uscată și fadă și una moale și gustoasă. Secretul stă în respectarea temperaturii corecte. Cum să gătești somonul fără să îl arzi.

Somon gătit într-o tigaie
Somonul se gătește până atinge o temperatură internă de 51°C / Shutterstock

Alegerea unui somon proaspăt este esențială pentru a asigura calitatea și siguranța preparatelor culinare. În primul rând, este important să verifici aspectul general al peștelui. Un somon proaspăt are pielea lucioasă și umedă, cu solzi bine atașați. Ochii trebuie să fie clari, iar branhiile de un roșu aprins, semn că peștele este încă proaspăt.

Cum să gătești somonul fără să îl arzi: care e temperatura perfectă

Mirosul este, de asemenea, un indicator cheie. Un somon proaspăt ar trebui să aibă un miros subtil, marin, fără nuanțe de putrefacție. Textura cărnii ar trebui să fie fermă și elastică, nu moale sau sfărâmicioasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Somonul poate fi gătit în foarte multe feluri. Îl poți pregăti la grătar, poate fi prăjit, gătit la aburi, la cuptor. De aceea, poate fi derutant să alegi de fiecare dată temperatura potrivită la care să îl gătești.

Potrivit specialiștilor, se recomandă să gătești somonul la aproximativ 62°C pentru a te asigura că ești ferită de posibilele contaminări. Totuși, dacă urmezi recomandările USDA, bucată delicată de somon, mai ales dacă este sălbatic, va deveni dură, uscată și fibroasă. În funcție de tipul de somon pe care îl cumperi, ar trebui să cauți să ai o temperatură care să se încadreze undeva în intervalul 48°C și 54°C.

Ce spun bucătarii de top

Potrivit FoodandWine.com, mulți bucătari consideră că recomandarea USDA cu privire la temperatura potrivită pentru a găti somonului nu este mai mult decât atât. În ceea ce privește acest tip de pește, un alt aspect de care trebuie să ții cont este legat de depozitarea sa. Nu trebuie să ai mai mult de 5°C în frigider.

De asemenea, cea mai mare problemă de siguranță alimentară a somonului sunt paraziții. De aceea, USDA recomandă congelarea peștelui proaspăt prins pentru a ucide potențialii paraziți.

Dacă ai probleme de sănătate, somonul trebuie gătit la 62°C. În schimb, dacă organismul tău nu are nicio problemă și vrei să mănânci un pește moale și gustos, gătește și acasă somonul la fel cum o fac bucătarii în restaurantele lor. Michael Cimarusti, bucătar-proprietar la Providence și Connie și Ted’s din Los Angeles spune că „somonul gătit este cel mai bine savurat mediu-rar”. Gătitul somonului până la medium-rear oferă textura optimă: umedă, fragedă și untosă, fără a usca fibrele musculare. 

Pentru somon gătitul medium-rare se traduce prin 51°C, mai puțin în comparație cu carnea de vită, porc sau miel, care cer de obicei 57°C. Acest lucru se întâmplă pentru că proteinele și colagenul din pește sunt destul de diferite de cele din carnea de origine animală. Proteinele din somon, dar și ale altor pești, încep să se coaguleze și să piardă din umiditate lichide la aproximativ 48°C, comparativ cu 60°C pentru carne.

Peștele va începe să se usuce în jurul valorii de 60°C. De aceea mulți bucătari recomandă să gătești peștele, inclusiv somonul, la o temperatură puțin mai scăzută în comparație cu carnea.

Pentru somonul sălbatic, o temperatură internă finală de aproximativ 51°C duce la un echilibru perfect. Rezultă o textură fermă, dar suculentă. Somonul de crescătorie poate fi gătit la temperaturi cuprinse în intervalul 51°C-57°C.

Lasă somonul “să se odihnească”

O parte esențială a procesului de gătire, în special pentru proteinele mai delicate, cum ar fi somonul, este ceea ce se întâmplă după ce îl iei de pe foc. După ce somonul este îndepărtat de la sursa de căldură, indiferent care este aceasta, temperatura internă va continua să crească. De aceea, odihna este o parte importantă a procesului de gătit.

Este important să-l lași să stea timp de un minut sau două pentru a permite căldurii să se răspândească în proteine. Dacă te grăbești să îl consumi și sari pentru acest pas, riști să servești pește care este prăjit pe exterior și rece la mijloc.

Cum se verifică temperatura internă a somonului

Pentru a verifica temperatura somonului ai nevoie de un termometru de bucătărie. Introdu vârful acestuia în mijlocul celei mai groase părți a somonului pentru a obține cea mai corectă citire. De asemenea, poți introduce o frigăruie de metal în centrul somonului.

Ar trebui să întâmpine foarte puțină rezistență sau chiar deloc. Acest lucru indică faptul că proteinele și grăsimea sunt coagulate corespunzător. Scoate frigăruia și atinge-i vârful. Dacă este cald, somonul este gătit.

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
rețetă somon la cuptor
Rețetă delicioasă de somon la cuptor. Cu ce garnitură îl poți servi
Rețetă delicioasă de somon la cuptor. Cu ce garnitură îl poți servi
somon la airfryer cu legume
Reţetă de somon la airfryer cu legume. Ce să mai adaugi pentru un plus de savoare
Reţetă de somon la airfryer cu legume. Ce să mai adaugi pentru un plus de savoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
20 noiembrie, 05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
langoși de post ca la mănăstire
19 noiembrie, 05:01
Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Vremea 24 noiembrie-22 decembrie. Decembrie cu temperaturi de primăvară. Când vor cădea primii fulgi de nea
Vremea 24 noiembrie-22 decembrie. Decembrie cu temperaturi de primăvară. Când vor cădea primii fulgi de nea
Vremea 24 noiembrie-22 decembrie. Decembrie cu temperaturi de primăvară. Când vor cădea primii fulgi de nea
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
închide