Cum să desfaci o sticlă de vin folosind tirbușonul, dar și fără să ai unul

Pentru cei mai experimentați, să desfacă o sticlă de vin poate părea floare la ureche chiar și în lipsa unui tirbușon. Pentru cei care nu au făcut acest lucru este o sarcină dificilă. Află cum să desfaci o sticlă de vin folosind tirbușornul.

O masă cu o sticlă de vin alături de un tirbușon pentru a ilustra cum să desfaci o sticlă de vin
Dacă nu ai un tirbușon la îndemână îți poți folosi imaginația pentru a desface o sticlă de vin / Profimedia Images

Pe piață se găsesc mai multe tipuri de tirbușoane, însă 3 modele sunt folosite cel mai des: tirbușon clasic, tirbușon cu aripi și tirbușon electric. În afară de acestea mai există: tirbușonul fix, tirbușonul cu dinți gemeni și tirbușonul levier. Asigură-te că ai acasă un intrument potrivit pentru a pueta desface sticlele de vin pe care vrei să le servești alături de prieteni și cei dragi.

Cum să desfaci o sticlă de vin folosind tirbușonul

Deschiderea sticlei de vin poate să devină o problemă dacă nu ai acasă un tirbușon de care să se folosești. Tirbușonul face deschiderea sticlei de vin mult mai facilă, chiar și pentru cei care nu se pricep de minune la acest lucru. Dacă ești iubitoare de vin, te invităm să descoperi ce se întâmplă în corpul tău dacă ai consumat un pahar de vin înainte de culcare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum să desfaci o sticlă de vin cu un tirbușon clasic

Tirbușonul clasic sau cuțitul ospătarului este cel mai folosit. Sunt ușoare, portabile și nici nu costă o avere, potrivit GoodHousekeeping.com.

Pentru a deschide sticla de vin cu tirbușonul clasic trebuie ca mai întâi să desfaci folia ce îmbracă gâtul sticlei. Ca să faci acest lucru taie cu ajutorul cuțitului cu care este prevăzut tirbușonul folia exact sub buza sticlei. Ai grijă la degete, pentru că îți poate scăpa ușor lama de sub control.

Fixează ”șurubul” tirbușoului cât mai aproape de centrul dopului de plută pentru a te asigura că îl vei scoate intact.

Ține sticla de vin și rotește tirbușonul în sensul acelor de ceasornic până intră ¾ în dop.

Sprijină mânerul tirbușonului în buza sticlei, ridicând cu putere de celălalt braț. Scoate dopul și bucură-te de vin!

Cum să desfaci o sticlă de vin cu un tirbușon cu aripi

Turbușonul cu aripi este foarte ușor de utilizat. Dacă nu are prevăzut și un mic cuțit pentru a tăia folia care îmbracă gâtul sticlei de vin o poți face folosindu-ți mâna.

Majoritatea sticlelor de vin au un semn care te ajută să faci acest lucru foarte simplu. Nu este recomandat să folosești un cuțit obișnuit pentru că acestea pot aluneca ușor și te poți tăia.

De îndată ce ai scos folia de protecție, fizează tirbușonul în centrul dopului de plută. Cu o mână ține bine sticla, iar cu cealaltă înșurubează ”șurubul” sau ”viermele” tirbușonului până când aripile sunt complet ridicate.

Când ai ajuns în acest punct pur și simplu apasă pe ele și dopul va ieși cu ușurință. Alături de un pahar de vin poți să savurezi și o felie de pizza preparată în casă.

Cum poți deschide o sticlă de vin cu un tirbușon electric

Dacă tirbușonul este prevăzut cu o lamă pentru folia care acoperă gâtul sticlei o poți folosi. Dacă nu, atunci pur și simplu desfă-o cu mâna.

De îndată ce ai îndepărtat folia plasează tirbușonul în mijlocul dopului de sticlă, ținând bine sticla. Apasă pe butonul cu care este prevăzut tirbușnul și de îndată ce dopul a ieșit, bucură-te de un pahar de vin.

Există mai multe tipuri de tirbușoane electrice, cu mecanisme diferite. Este important să respecți indicațiile date de producător pentru a scoate dopul de plută intact.

Cum să desfaci o sticlă de vin fără tirbușon

Dacă ai deprins arta de a scoate dopul sticlei de vin cu ajutorul mai multor tipuri de tirbușoane, atunci poți trece la nivelul următor.  

Cea mai eficientă metodă de a scoate dopul unei sticle de vin fără tirbușon presupune să ai la îndemână un șurub destul de lung, o șurubelniță și un ciocan. Folosindu-te de șurubelniță înșurubează șurubul în dop având grijă să lași afară aproximativ un centimetru. Apoi, pune partea ascuțită a ciocanului sub capătul șurubului și împinge până iese dopul.

O metodă care nu dă întotdeauna rezultate perfecte pentru că se poate rupe dopul presupune folosirea unui cuțit cu lamă îngustă și zimțată. Pur și simplu, răsucește lama cuțitului la fel cum ai face cu tirbușonul și apoi trage. Există riscul să se rupă dopul, însă dacă îți dorești mult să desfaci sticla de vin poți încerca.

Dacă ai la dispoziție o foarfecă o poți folosi pentru a scoate dopul unei sticle de vin. Cu cât este mai mică foarfeca cu atât este mai bine.

Se înfige lama mai subțire în centrul dopului, apoi se pune puțină presiune pe ea, până când ajunge la jumătatea plutei. Apoi trage în sus, răsucind foarfeca. Este important ca în timp ce faci aceste operațiuni să ții foarte bine sticla.

Indiferent prin ce metodă desfaci sticla de vin, cu sau fără tirbușon, bea responsabil!

Citește și
CELE MAI CITITE
poutine
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola în două farfurii
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
chicken parmigiana
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Chutney de pere în două borcane, ardei iuți roșii, pere și pătrunjel verde
Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe sticle de vin surprinse într-o cramă
(P) Tradiția vinului care leagă trecutul și prezentul
(P) Tradiția vinului care leagă trecutul și prezentul
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
06:50
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
Cum se păstrează lămâile
06:06
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat, porționat
05:34
Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat
ceafa de porc la cuptor
17 octombrie, 11:57
Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie pe o farfurie, alături de un borcan cu dressing, smochine și un bol cu salată rucola
17 octombrie, 10:07
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
Supă franțuzească de ceapă cu baghete prăjite și gratinate cu brânză
17 octombrie, 09:26
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
16 octombrie, 07:40
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Ravioli cu unt și salvie
16 octombrie, 07:05
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Cine ar fi rupt sigiliul Distrigaz şi ar fi dat drumul la gaz, în cazul exploziei din Rahova
Cine ar fi rupt sigiliul Distrigaz şi ar fi dat drumul la gaz, în cazul exploziei din Rahova
Cine ar fi rupt sigiliul Distrigaz şi ar fi dat drumul la gaz, în cazul exploziei din Rahova
Drama celebrului milionar care şi-a pierdut averea de 15 milioane de euro: amp;#8220;Fiul meu credea că voi fi mort”
Drama celebrului milionar care şi-a pierdut averea de 15 milioane de euro: amp;#8220;Fiul meu credea că voi fi mort”
Drama celebrului milionar care şi-a pierdut averea de 15 milioane de euro: amp;#8220;Fiul meu credea că voi fi mort”
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din Bridgerton. Cine face parte din distribuție
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din „Bridgerton”. Cine face parte din distribuție
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din „Bridgerton”. Cine face parte din distribuție
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
fresh
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol

Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol

Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol

Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat

Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat

Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată

Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată

Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup

Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup

Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie

Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
închide