Cum să desfaci o sticlă de vin folosind tirbușonul, dar și fără să ai unul
Pentru cei mai experimentați, să desfacă o sticlă de vin poate părea floare la ureche chiar și în lipsa unui tirbușon. Pentru cei care nu au făcut acest lucru este o sarcină dificilă. Află cum să desfaci o sticlă de vin folosind tirbușornul.
Pe piață se găsesc mai multe tipuri de tirbușoane, însă 3 modele sunt folosite cel mai des: tirbușon clasic, tirbușon cu aripi și tirbușon electric. În afară de acestea mai există: tirbușonul fix, tirbușonul cu dinți gemeni și tirbușonul levier. Asigură-te că ai acasă un intrument potrivit pentru a pueta desface sticlele de vin pe care vrei să le servești alături de prieteni și cei dragi.
Cum să desfaci o sticlă de vin folosind tirbușonul
Deschiderea sticlei de vin poate să devină o problemă dacă nu ai acasă un tirbușon de care să se folosești. Tirbușonul face deschiderea sticlei de vin mult mai facilă, chiar și pentru cei care nu se pricep de minune la acest lucru. Dacă ești iubitoare de vin, te invităm să descoperi ce se întâmplă în corpul tău dacă ai consumat un pahar de vin înainte de culcare.
Cum să desfaci o sticlă de vin cu un tirbușon clasic
Tirbușonul clasic sau cuțitul ospătarului este cel mai folosit. Sunt ușoare, portabile și nici nu costă o avere, potrivit GoodHousekeeping.com.
Pentru a deschide sticla de vin cu tirbușonul clasic trebuie ca mai întâi să desfaci folia ce îmbracă gâtul sticlei. Ca să faci acest lucru taie cu ajutorul cuțitului cu care este prevăzut tirbușonul folia exact sub buza sticlei. Ai grijă la degete, pentru că îți poate scăpa ușor lama de sub control.
Fixează ”șurubul” tirbușoului cât mai aproape de centrul dopului de plută pentru a te asigura că îl vei scoate intact.
Ține sticla de vin și rotește tirbușonul în sensul acelor de ceasornic până intră ¾ în dop.
Sprijină mânerul tirbușonului în buza sticlei, ridicând cu putere de celălalt braț. Scoate dopul și bucură-te de vin!
Cum să desfaci o sticlă de vin cu un tirbușon cu aripi
Turbușonul cu aripi este foarte ușor de utilizat. Dacă nu are prevăzut și un mic cuțit pentru a tăia folia care îmbracă gâtul sticlei de vin o poți face folosindu-ți mâna.
Majoritatea sticlelor de vin au un semn care te ajută să faci acest lucru foarte simplu. Nu este recomandat să folosești un cuțit obișnuit pentru că acestea pot aluneca ușor și te poți tăia.
De îndată ce ai scos folia de protecție, fizează tirbușonul în centrul dopului de plută. Cu o mână ține bine sticla, iar cu cealaltă înșurubează ”șurubul” sau ”viermele” tirbușonului până când aripile sunt complet ridicate.
Când ai ajuns în acest punct pur și simplu apasă pe ele și dopul va ieși cu ușurință. Alături de un pahar de vin poți să savurezi și o felie de pizza preparată în casă.
Cum poți deschide o sticlă de vin cu un tirbușon electric
Dacă tirbușonul este prevăzut cu o lamă pentru folia care acoperă gâtul sticlei o poți folosi. Dacă nu, atunci pur și simplu desfă-o cu mâna.
De îndată ce ai îndepărtat folia plasează tirbușonul în mijlocul dopului de sticlă, ținând bine sticla. Apasă pe butonul cu care este prevăzut tirbușnul și de îndată ce dopul a ieșit, bucură-te de un pahar de vin.
Există mai multe tipuri de tirbușoane electrice, cu mecanisme diferite. Este important să respecți indicațiile date de producător pentru a scoate dopul de plută intact.
Cum să desfaci o sticlă de vin fără tirbușon
Dacă ai deprins arta de a scoate dopul sticlei de vin cu ajutorul mai multor tipuri de tirbușoane, atunci poți trece la nivelul următor.
Cea mai eficientă metodă de a scoate dopul unei sticle de vin fără tirbușon presupune să ai la îndemână un șurub destul de lung, o șurubelniță și un ciocan. Folosindu-te de șurubelniță înșurubează șurubul în dop având grijă să lași afară aproximativ un centimetru. Apoi, pune partea ascuțită a ciocanului sub capătul șurubului și împinge până iese dopul.
O metodă care nu dă întotdeauna rezultate perfecte pentru că se poate rupe dopul presupune folosirea unui cuțit cu lamă îngustă și zimțată. Pur și simplu, răsucește lama cuțitului la fel cum ai face cu tirbușonul și apoi trage. Există riscul să se rupă dopul, însă dacă îți dorești mult să desfaci sticla de vin poți încerca.
Dacă ai la dispoziție o foarfecă o poți folosi pentru a scoate dopul unei sticle de vin. Cu cât este mai mică foarfeca cu atât este mai bine.
Se înfige lama mai subțire în centrul dopului, apoi se pune puțină presiune pe ea, până când ajunge la jumătatea plutei. Apoi trage în sus, răsucind foarfeca. Este important ca în timp ce faci aceste operațiuni să ții foarte bine sticla.
Indiferent prin ce metodă desfaci sticla de vin, cu sau fără tirbușon, bea responsabil!