Ghimbirul, cel mai versatil condiment. Cum să îl folosești în bucătărie sau ca tratament

Ghimbirul este unul dintre puținele condimente pe care le poți folosi și proaspăt și uscat și pudră și confiat. Este atât de versatil că poate fi ingredient în preparate sărate, dulci, se poate face ceai din el sau smoothie.

Ghimbirul proaspăt și măcinat aranjat pe o masă de lemn
Ghimbirul este folosit în bucătăria asiatică de mii de ani / Shutterstock

Deși este adesea menționat ca rădăcină de ghimbir, acesta provine de fapt din rizomul (tulpina subterană) plantei tropicale Zingiber officinale. Aceasta face parte din aceeași familie cu cardamomul și turmericul. 

Gustul astringent al ghimbirului proaspăt crud provine de la gingerol, un compus aromatic care se transformă în zingeron mai dulce atunci când este încălzit sau uscat, făcând din ghimbir un ingredient deosebit de versatil.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se folosește ghimbirul

Ghimbirul a fost folosit în China și India de mii de ani. A fost importat în Marea Mediterană în secolul I d.Hr., devenind ulterior un ingredient important în bucătăria europeană medievală. A fost folosit atât drept condiment cât și ca remediu naturist, în special pentru a reduce greața și răul de mișcare. De asemenea, este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante.

Vei găsi ghimbirul în rețete sub formă proaspătă, măcinat, murat, conservat, confiat.

  • Ghimbirul întreg, nedecojit, se adaugă în apă și alte lichide pentru a aroma supe, orez, ceaiuri.
  • Ghimbirul murat este folosit drept condiment în bucătăria japoneză și indiană.
  • Ghimbir tocat condimentează orezul prăjit și cartofii prăjiți, marinadele pentru carne și vinaigrete .
  • Ghimbirul zdrobit poate fi pus în chutney sau zdrobit împreună cu usturoi pentru a forma baza mâncărurilor indiene, cum ar fi chana masala.

Cum se folosește ghimbirul măcinat

Ghimbirul uscat necesită mai puțină muncă de pregătire pentru a aroma mâncărurile. Se adaugă pur și simplu la produse de copt, cum ar fi turta dulce, plăcinta cu dovleac și preparate sărate. Ghimbirul se vinde și cristalizat și confiat. Află mai multe despre ce se întâmplă în corpul tău dacă bei zilnic ceai de ghimbir.

Ghimbirul murat și confiat

Ghimbirul murat, numit gari sau beni shoga în Japonia, este ținut în oțet dulce și colorat de obicei în roșu aprins sau roz. Se servește drept garnitură pentru sushi sau pentru a împrospăta respirația. 

Ghimbirul conservat este disponibil în piețele asiatice sau în magazinele care vând produse gourmet. Se păstrează într-un amestec de zahăr și sare. Se folosește în general în produse de cofetărie sau se adaugă la deserturi și este deosebit de bun în combinație cu pepenele galben.

Ghimbirul cristalizat sau confiat a fost gătit într-un sirop de zahăr până când devine fraged și apoi acoperit cu zahăr granulat. Este folosit în mod obișnuit în deserturi și poate fi făcut cu ușurință acasă .

Cum se curăță ghimbirul proaspăt

Depinde de tine dacă vrei sau nu să folosești rădăcina proaspătă de ghimbirul proaspăt. Cel tânăr are o coajă foarte subțire care nu trebuie curățată, dar în cazul celui matur este recomandat să îndepărtezi coaja ridată, închisă la culoare. O poți face folosind oricare dintre aceste tehnici:

  • Cu un curățător de legume;
  • Prin frecarea cu dosul unei linguri;
  • Cu un microplan, care este un instrument excelent pentru răzuirea fină a ghimbirului, dar îi poate deteriora fibra;
  • Cu o răzătoare de ghimbir japoneză;

Cum se păstrează ghimbirul proaspăt

Ghimbirul proaspăt poate fi păstrat într-un loc întunecat, răcoros și bine ventilat timp de până la o lună. De asemenea, se poate congela după ce este răzuit. Apoi se poate folosi direct, fără să mai fie nevoie să îl decongelezi.

Ghimbirul dă un gust puternic mâncărurilor și băuturilor în care este adăugat. În bucătăria din Caraibe, în cea indiană și cea asiatică rădăcina proaspătă de ghimbir se folosește în multe preparate din carne, fructe de mare și legume. 

În bucătăria occidentală, ghimbirul măcinat conferă adesea o notă picantă biscuiților, conservelor și unor sortimente de pâine, dar și unor băuturi precum ginger ale și ceai.

Ghimbirul este un ingredient incredibil de versatil și în băuturi, cum ar fi ceaiuri, sucuri și cocktailuri. Este ușor să faci un sirop simplu infuzat cu ghimbir proaspăt pentru a aroma băuturi mixte. 

Ceaiul de rădăcină de ghimbir este una dintre acele băuturi utilitare care este la fel de bun atât cald, cât și rece. Ghimbirul se potrivește bine în mod natural cu mierea, lămâia și cu fructe precum piersici, afine și merișoare. Află cum poți să prepari ghimbir cu lămâie și miere la borcan.

Cu ce se poate înlocui ghimbirul

Ghimbirul măcinat este mai concentrat decât ghimbirul proaspăt, dar este mai puțin astringent. Dacă ai doar măcinat la îndemână, o lingură de ghimbir proaspăt este egală cu 1/4 linguriță de ghimbir măcinat. 

Cu toate acestea, nu poți să aplici această substituție în orice rețetă, mai ales în cele de patiserie. În aceste cazuri, ar fi mai bine să înlocuiești ghimbirul cu un alt condiment măcinat, cum ar fi ienibahar, cardamom, scorțișoară, sau nucșoară. 

Ghimbirul ca medicament

Ghimbirul conține substanțe chimice care ar putea reduce greața și balonarea. Aceste substanțe chimice au efecte benefice asupra sistemului gastrointenstinal, dar acționează și asupra creierului și sistemului nervos.

Ghimbirul este folosit din cele mai vechi timpuri ca remediu. El este folosit pentru crampe menstruale, osteoartrita, diabet, migrene, rău de mișcare.

Totuși, uneori apar și efecte adverse. Poate provoca forme ușoare de arsuri la stomac, diaree, eructație. Administrarea de doze mai mari de 5 grame pe zi crește riscul acestor simptome.

Supă de morcovi cu ghimbir

Inspirată de aromele bucătăriei marocane, această supă mătăsoasă de morcovi este condimentată subtil cu ghimbir, chimen și scorțișoară. Rețeta este foarte ușor de adaptat putând fi folosite și alte amestecuri de condimente.

Supă de morcovi cu ghimbir într-un bol negru
Supa de morcovi cu ghimbir este de inspirație orientală / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • 30 g unt nesărat
  • 1 ceapă medie, curățată și tocată
  • 2 căței mari de usturoi, curățați și tocați
  • 1,5 kg morcovi, decojiți, tăiați și feliați
  • 1 l  supă de legume
  • 1 1/2 linguriță de miere
  • 1/2 linguriță de ghimbir
  • 1/2 linguriță de chimen
  • 1/8 linguriță de scorțișoară
  • sare de mare, după gust
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare

Se pun uleiul de măsline și untul într-o oală la foc mediu și se amestecă până când untul se topește. Se adaugă ceapa și usturoiul și se călesc până când ceapa se înmoaie și devine translucidă, aproximativ 5 minute.

Se amestecă morcovii și se călesc timp de un minut. Se pune supa de legume și se aduce compoziția la punctul de fierbere, apoi se reduce focul, se acoperă și se lasă să fiarbă, până când morcovii sunt foarte fragezi, aproximativ 20 de minute.

Folosind un blender se pasează supa până devine piure. Se adaugă mierea, ghimbirul, chimenul și scorțișoara. Apoi se pune sarea de mare și piperul și supa de mai lasă la foc mic 1-2 minute. se poate servi caldă sau rece.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec cu dovleac și nuci porționat
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
tartă franțuzească cu ciocolată
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Brownie de sfeclă roșie
Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine
Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine
carne de pui și condimente pe o masă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon pe un tocător de lemn
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
persoană cu un borcan de murături în mână
Cât de sănătos este să consumi murături? Ce legume murate au cele mai multe beneficii pentru organism
Cât de sănătos este să consumi murături? Ce legume murate au cele mai multe beneficii pentru organism
Kombucha pusă într-un borcan transparent
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
O lădiță plină cu mere pe o masă de lemn
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Supă de sfeclă roșie
06:01
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust
sfecla roșie la cuptor cu iaurt aromat
16 noiembrie, 06:45
Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială
prăjitură răsturnată cu prune
16 noiembrie, 06:18
Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă
Chai Latte
16 noiembrie, 05:34
Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei
camembert la cuptor
15 noiembrie, 06:25
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Baba Ganoush
15 noiembrie, 06:14
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
15 noiembrie, 05:28
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
14 noiembrie, 06:50
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Angelina Censori a urmat exemplul de stil al surorii sale, Bianca Censori. Cum a pozat vedeta într-o rochie transparentă din dantelă
Angelina Censori a urmat exemplul de stil al surorii sale, Bianca Censori. Cum a pozat vedeta într-o rochie transparentă din dantelă
Angelina Censori a urmat exemplul de stil al surorii sale, Bianca Censori. Cum a pozat vedeta într-o rochie transparentă din dantelă
Produsele tradiţionale de Crăciun, preparate de lux pentru români. Ce alimente se vând cu 180 de lei/kg
Produsele tradiţionale de Crăciun, preparate de lux pentru români. Ce alimente se vând cu 180 de lei/kg
Produsele tradiţionale de Crăciun, preparate de lux pentru români. Ce alimente se vând cu 180 de lei/kg
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
fresh
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar

Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios

Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios

Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă

Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă

Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială

Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială
închide