Ghimbirul, cel mai versatil condiment. Cum să îl folosești în bucătărie sau ca tratament

Ghimbirul este unul dintre puținele condimente pe care le poți folosi și proaspăt și uscat și pudră și confiat. Este atât de versatil că poate fi ingredient în preparate sărate, dulci, se poate face ceai din el sau smoothie.

Ghimbirul proaspăt și măcinat aranjat pe o masă de lemn
Ghimbirul este folosit în bucătăria asiatică de mii de ani / Shutterstock

Deși este adesea menționat ca rădăcină de ghimbir, acesta provine de fapt din rizomul (tulpina subterană) plantei tropicale Zingiber officinale. Aceasta face parte din aceeași familie cu cardamomul și turmericul. 

Gustul astringent al ghimbirului proaspăt crud provine de la gingerol, un compus aromatic care se transformă în zingeron mai dulce atunci când este încălzit sau uscat, făcând din ghimbir un ingredient deosebit de versatil.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se folosește ghimbirul

Ghimbirul a fost folosit în China și India de mii de ani. A fost importat în Marea Mediterană în secolul I d.Hr., devenind ulterior un ingredient important în bucătăria europeană medievală. A fost folosit atât drept condiment cât și ca remediu naturist, în special pentru a reduce greața și răul de mișcare. De asemenea, este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante.

Vei găsi ghimbirul în rețete sub formă proaspătă, măcinat, murat, conservat, confiat.

  • Ghimbirul întreg, nedecojit, se adaugă în apă și alte lichide pentru a aroma supe, orez, ceaiuri.
  • Ghimbirul murat este folosit drept condiment în bucătăria japoneză și indiană.
  • Ghimbir tocat condimentează orezul prăjit și cartofii prăjiți, marinadele pentru carne și vinaigrete .
  • Ghimbirul zdrobit poate fi pus în chutney sau zdrobit împreună cu usturoi pentru a forma baza mâncărurilor indiene, cum ar fi chana masala.

Cum se folosește ghimbirul măcinat

Ghimbirul uscat necesită mai puțină muncă de pregătire pentru a aroma mâncărurile. Se adaugă pur și simplu la produse de copt, cum ar fi turta dulce, plăcinta cu dovleac și preparate sărate. Ghimbirul se vinde și cristalizat și confiat. Află mai multe despre ce se întâmplă în corpul tău dacă bei zilnic ceai de ghimbir.

Ghimbirul murat și confiat

Ghimbirul murat, numit gari sau beni shoga în Japonia, este ținut în oțet dulce și colorat de obicei în roșu aprins sau roz. Se servește drept garnitură pentru sushi sau pentru a împrospăta respirația. 

Ghimbirul conservat este disponibil în piețele asiatice sau în magazinele care vând produse gourmet. Se păstrează într-un amestec de zahăr și sare. Se folosește în general în produse de cofetărie sau se adaugă la deserturi și este deosebit de bun în combinație cu pepenele galben.

Ghimbirul cristalizat sau confiat a fost gătit într-un sirop de zahăr până când devine fraged și apoi acoperit cu zahăr granulat. Este folosit în mod obișnuit în deserturi și poate fi făcut cu ușurință acasă .

Cum se curăță ghimbirul proaspăt

Depinde de tine dacă vrei sau nu să folosești rădăcina proaspătă de ghimbirul proaspăt. Cel tânăr are o coajă foarte subțire care nu trebuie curățată, dar în cazul celui matur este recomandat să îndepărtezi coaja ridată, închisă la culoare. O poți face folosind oricare dintre aceste tehnici:

  • Cu un curățător de legume;
  • Prin frecarea cu dosul unei linguri;
  • Cu un microplan, care este un instrument excelent pentru răzuirea fină a ghimbirului, dar îi poate deteriora fibra;
  • Cu o răzătoare de ghimbir japoneză;

Cum se păstrează ghimbirul proaspăt

Ghimbirul proaspăt poate fi păstrat într-un loc întunecat, răcoros și bine ventilat timp de până la o lună. De asemenea, se poate congela după ce este răzuit. Apoi se poate folosi direct, fără să mai fie nevoie să îl decongelezi.

Ghimbirul dă un gust puternic mâncărurilor și băuturilor în care este adăugat. În bucătăria din Caraibe, în cea indiană și cea asiatică rădăcina proaspătă de ghimbir se folosește în multe preparate din carne, fructe de mare și legume. 

În bucătăria occidentală, ghimbirul măcinat conferă adesea o notă picantă biscuiților, conservelor și unor sortimente de pâine, dar și unor băuturi precum ginger ale și ceai.

Ghimbirul este un ingredient incredibil de versatil și în băuturi, cum ar fi ceaiuri, sucuri și cocktailuri. Este ușor să faci un sirop simplu infuzat cu ghimbir proaspăt pentru a aroma băuturi mixte. 

Ceaiul de rădăcină de ghimbir este una dintre acele băuturi utilitare care este la fel de bun atât cald, cât și rece. Ghimbirul se potrivește bine în mod natural cu mierea, lămâia și cu fructe precum piersici, afine și merișoare. Află cum poți să prepari ghimbir cu lămâie și miere la borcan.

Cu ce se poate înlocui ghimbirul

Ghimbirul măcinat este mai concentrat decât ghimbirul proaspăt, dar este mai puțin astringent. Dacă ai doar măcinat la îndemână, o lingură de ghimbir proaspăt este egală cu 1/4 linguriță de ghimbir măcinat. 

Cu toate acestea, nu poți să aplici această substituție în orice rețetă, mai ales în cele de patiserie. În aceste cazuri, ar fi mai bine să înlocuiești ghimbirul cu un alt condiment măcinat, cum ar fi ienibahar, cardamom, scorțișoară, sau nucșoară. 

Ghimbirul ca medicament

Ghimbirul conține substanțe chimice care ar putea reduce greața și balonarea. Aceste substanțe chimice au efecte benefice asupra sistemului gastrointenstinal, dar acționează și asupra creierului și sistemului nervos.

Ghimbirul este folosit din cele mai vechi timpuri ca remediu. El este folosit pentru crampe menstruale, osteoartrita, diabet, migrene, rău de mișcare.

Totuși, uneori apar și efecte adverse. Poate provoca forme ușoare de arsuri la stomac, diaree, eructație. Administrarea de doze mai mari de 5 grame pe zi crește riscul acestor simptome.

Supă de morcovi cu ghimbir

Inspirată de aromele bucătăriei marocane, această supă mătăsoasă de morcovi este condimentată subtil cu ghimbir, chimen și scorțișoară. Rețeta este foarte ușor de adaptat putând fi folosite și alte amestecuri de condimente.

Supă de morcovi cu ghimbir într-un bol negru
Supa de morcovi cu ghimbir este de inspirație orientală / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • 30 g unt nesărat
  • 1 ceapă medie, curățată și tocată
  • 2 căței mari de usturoi, curățați și tocați
  • 1,5 kg morcovi, decojiți, tăiați și feliați
  • 1 l  supă de legume
  • 1 1/2 linguriță de miere
  • 1/2 linguriță de ghimbir
  • 1/2 linguriță de chimen
  • 1/8 linguriță de scorțișoară
  • sare de mare, după gust
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare

Se pun uleiul de măsline și untul într-o oală la foc mediu și se amestecă până când untul se topește. Se adaugă ceapa și usturoiul și se călesc până când ceapa se înmoaie și devine translucidă, aproximativ 5 minute.

Se amestecă morcovii și se călesc timp de un minut. Se pune supa de legume și se aduce compoziția la punctul de fierbere, apoi se reduce focul, se acoperă și se lasă să fiarbă, până când morcovii sunt foarte fragezi, aproximativ 20 de minute.

Folosind un blender se pasează supa până devine piure. Se adaugă mierea, ghimbirul, chimenul și scorțișoara. Apoi se pune sarea de mare și piperul și supa de mai lasă la foc mic 1-2 minute. se poate servi caldă sau rece.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cornuri cu iaurt în aluat, umplute cu gem de fructe într-un bol, alături de un ceainic și o ceașcă
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cremă de mascarpone și lime în două boluri de sticlă cu două lingurițe și trei fructe lime
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Mini tarte cu lămâie și fructe, alături de un bol cu cremă de lămâie
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Chec cu prune și migdale, aromat cu scorțișoară porționat pe un suport de lemn
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei gulii așezate într-un coș din nuiele.
Beneficiile consumului de gulie. Cum poate fi inclusă în dieta zilnică
Beneficiile consumului de gulie. Cum poate fi inclusă în dieta zilnică
Motive să consumi semințe de in în fiecare zi ilustrate cu ajutorul unui borcan plin cu semințe de in pe un blat negru
5 motive pentru care e indicat să consumi semințe de in în fiecare zi, potrivit nutriționiștilor
5 motive pentru care e indicat să consumi semințe de in în fiecare zi, potrivit nutriționiștilor
Fructe și legume de primăvară pe o masă gri
6 fructe și legume de primăvară pe care trebuie să le consumi sezonul acesta
6 fructe și legume de primăvară pe care trebuie să le consumi sezonul acesta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Marmeladă de gutui feliată
08:00
Marmeladă de gutui. Rețetă simplă, fără gelatină și fără conservanți Marmeladă de gutui. Rețetă simplă, fără gelatină și fără conservanți
Extractul de vanilie pus într-un borcănaș și în două sticluțe
07:00
Extractul de vanilie se poate face și acasă. Descoperă metoda simplă și rapidă Extractul de vanilie se poate face și acasă. Descoperă metoda simplă și rapidă
Două porții de prăjitură cu mere și cocos
06:00
Prăjitură cu mere și cocos, simplă și delicioasă Prăjitură cu mere și cocos, simplă și delicioasă
Clătite din piure de cartofi, umplute cu brânzeturi și roșii cherry, secționate pe un platou
26 septembrie, 08:00
Clătite din piure de cartofi, umplute cu brânzeturi și roșii cherry Clătite din piure de cartofi, umplute cu brânzeturi și roșii cherry
alimente potrivite pentru reducerea colesterolului așezate pe o masă albă
26 septembrie, 07:00
9 alimente potrivite pentru reducerea colesterolului. Care sunt sfaturile specialiștilor 9 alimente potrivite pentru reducerea colesterolului. Care sunt sfaturile specialiștilor
Sandvici cu pastramă de vită pentru a ilustra diferența dintre aceasta și carnea sărată de vită
26 septembrie, 06:00
Pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Care sunt diferențele Pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Care sunt diferențele
Ulei de porumb turnat dintr-o cană într-un bol mai mic
25 septembrie, 08:00
Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști
Mai multe brânzeturi vegane puse pe o masă
25 septembrie, 07:00
Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ouă de prepeliță puse pe un blat de lemn pentru a ilustra de ce e indicat să le consumi zilnic
1
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
Data viitoare când mergi la cumpărături pune în coșul tău și o cutie cu ouă de prepeliță. Sunt gustoase și mai ales foarte bogate în nutrienți, așa că ar fi bine...
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
2
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Mămăliga este, în aparență, foarte simplu de preparat. Apă, sare, mălai și atât. Totuși, proporția între aceste ingrediente, timpul de fierbere și momentul în care adaugi mălaiul sunt foarte importante. Iată...
Chec marmorat cu cafea, servit pe un blat de lemn
3
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Rețeta de chec marmorat cu cafea este rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să faci o prăjitură simplă, cu o aromă care să îl facă deosebit. Este o combinație...
Trei porții de plăcintă cu prune ca la bunica pe un platou alb, rotund, alături de un bol cu prune
4
Plăcintă cu prune ca la bunica. Rețetă din copilărie
Plăcintă cu prune ca la bunica. Rețetă din copilărie
Dacă te-a cuprins nostalgia după deserturile mult adorate în copilărie, avem pentru tine o rețetă de plăcintă cu prune ca la bunica. Este simplă și ușor de preparat, iar gustul ei...
Plăcinta cu brânză servită de o doamnă după ce au fost aduse de pe tigaie
5
Plăcintă cu brânză, preparată la tigaie. Rețeta care este gata în 30 de minute
Plăcintă cu brânză, preparată la tigaie. Rețeta care este gata în 30 de minute
Rețeta de plăcintă cu brânză, preparată la tigaie, este o rețetă tradițională românească care îți va readuce în memorie gustul copilăriei și al meselor de acasă. Această plăcintă este ușor de...
Parteneri
Horoscopul dragostei pentru luna octombrie 2023. Vărsătorii adoptă o atitudine pozitivă în relații

Horoscopul dragostei pentru luna octombrie 2023. Vărsătorii adoptă o atitudine pozitivă în relații

Horoscopul dragostei pentru luna octombrie 2023. Vărsătorii adoptă o atitudine pozitivă în relații
O zi din viaţa localnicilor din Vaslui, judeţul pe care baronul Dumitru Buzatu a avut grijă să îl menţină cel mai sărac de 30 de ani

O zi din viaţa localnicilor din Vaslui, judeţul pe care baronul Dumitru Buzatu a avut "grijă" să îl menţină cel mai sărac de 30 de ani

O zi din viaţa localnicilor din Vaslui, judeţul pe care baronul Dumitru Buzatu a avut "grijă" să îl menţină cel mai sărac de 30 de ani
„Pensia de 700.000 de euro” a lui Ion Ţiriac. Cum a ajuns magnatul să primească suma uriaşă de la statul român

„Pensia de 700.000 de euro” a lui Ion Ţiriac. Cum a ajuns magnatul să primească suma uriaşă de la statul român

„Pensia de 700.000 de euro” a lui Ion Ţiriac. Cum a ajuns magnatul să primească suma uriaşă de la statul român
Cine este primul concurent eliminat din competiția sezonului 12. Anii de experiență nu au fost în favoarea sa: I-am dezamăgit!

Cine este primul concurent eliminat din competiția sezonului 12. Anii de experiență nu au fost în favoarea sa: „I-am dezamăgit!”

Cine este primul concurent eliminat din competiția sezonului 12. Anii de experiență nu au fost în favoarea sa: „I-am dezamăgit!”
Hilal Ildiz din Moștenirea a îmbrăcat un top scurt și s-a lăsat fotografiată în mai multe ipostaze. Vezi cum arată

Hilal Ildiz din Moștenirea a îmbrăcat un top scurt și s-a lăsat fotografiată în mai multe ipostaze. Vezi cum arată

Hilal Ildiz din Moștenirea a îmbrăcat un top scurt și s-a lăsat fotografiată în mai multe ipostaze. Vezi cum arată
Cel mai lacom prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă

Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă

Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Cum îți protejezi copilul de gripa sezonieră

Cum îți protejezi copilul de gripa sezonieră

Cum îți protejezi copilul de gripa sezonieră
Miley Cyrus și-a schimbat culoarea părului. A renunță la blond și a optat pentru o nuanță închisă

Miley Cyrus și-a schimbat culoarea părului. A renunță la blond și a optat pentru o nuanță închisă

Miley Cyrus și-a schimbat culoarea părului. A renunță la blond și a optat pentru o nuanță închisă
Proteine animale vs. vegetale: de ce nu au aceleași beneficii nutriționale

Proteine animale vs. vegetale: de ce nu au aceleași beneficii nutriționale

Proteine animale vs. vegetale: de ce nu au aceleași beneficii nutriționale
fresh
Ulei de porumb turnat dintr-o cană într-un bol mai mic
Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști
Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști
Chec cu lămâie. Cel mai pufos și mai răcoritor desert
Chec cu lămâie. Cel mai pufos și mai răcoritor desert
Clătite din piure de cartofi, umplute cu brânzeturi și roșii cherry
Clătite din piure de cartofi, umplute cu brânzeturi și roșii cherry
Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele
Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele
Pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Care sunt diferențele
Pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Care sunt diferențele
închide