Ghimbirul, cel mai versatil condiment. Cum să îl folosești în bucătărie sau ca tratament

Ghimbirul este unul dintre puținele condimente pe care le poți folosi și proaspăt și uscat și pudră și confiat. Este atât de versatil că poate fi ingredient în preparate sărate, dulci, se poate face ceai din el sau smoothie.

Ghimbirul proaspăt și măcinat aranjat pe o masă de lemn
Ghimbirul este folosit în bucătăria asiatică de mii de ani / Shutterstock

Deși este adesea menționat ca rădăcină de ghimbir, acesta provine de fapt din rizomul (tulpina subterană) plantei tropicale Zingiber officinale. Aceasta face parte din aceeași familie cu cardamomul și turmericul. 

Gustul astringent al ghimbirului proaspăt crud provine de la gingerol, un compus aromatic care se transformă în zingeron mai dulce atunci când este încălzit sau uscat, făcând din ghimbir un ingredient deosebit de versatil.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se folosește ghimbirul

Ghimbirul a fost folosit în China și India de mii de ani. A fost importat în Marea Mediterană în secolul I d.Hr., devenind ulterior un ingredient important în bucătăria europeană medievală. A fost folosit atât drept condiment cât și ca remediu naturist, în special pentru a reduce greața și răul de mișcare. De asemenea, este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante.

Vei găsi ghimbirul în rețete sub formă proaspătă, măcinat, murat, conservat, confiat.

  • Ghimbirul întreg, nedecojit, se adaugă în apă și alte lichide pentru a aroma supe, orez, ceaiuri.
  • Ghimbirul murat este folosit drept condiment în bucătăria japoneză și indiană.
  • Ghimbir tocat condimentează orezul prăjit și cartofii prăjiți, marinadele pentru carne și vinaigrete .
  • Ghimbirul zdrobit poate fi pus în chutney sau zdrobit împreună cu usturoi pentru a forma baza mâncărurilor indiene, cum ar fi chana masala.

Cum se folosește ghimbirul măcinat

Ghimbirul uscat necesită mai puțină muncă de pregătire pentru a aroma mâncărurile. Se adaugă pur și simplu la produse de copt, cum ar fi turta dulce, plăcinta cu dovleac și preparate sărate. Ghimbirul se vinde și cristalizat și confiat. Află mai multe despre ce se întâmplă în corpul tău dacă bei zilnic ceai de ghimbir.

Ghimbirul murat și confiat

Ghimbirul murat, numit gari sau beni shoga în Japonia, este ținut în oțet dulce și colorat de obicei în roșu aprins sau roz. Se servește drept garnitură pentru sushi sau pentru a împrospăta respirația. 

Ghimbirul conservat este disponibil în piețele asiatice sau în magazinele care vând produse gourmet. Se păstrează într-un amestec de zahăr și sare. Se folosește în general în produse de cofetărie sau se adaugă la deserturi și este deosebit de bun în combinație cu pepenele galben.

Ghimbirul cristalizat sau confiat a fost gătit într-un sirop de zahăr până când devine fraged și apoi acoperit cu zahăr granulat. Este folosit în mod obișnuit în deserturi și poate fi făcut cu ușurință acasă .

Cum se curăță ghimbirul proaspăt

Depinde de tine dacă vrei sau nu să folosești rădăcina proaspătă de ghimbirul proaspăt. Cel tânăr are o coajă foarte subțire care nu trebuie curățată, dar în cazul celui matur este recomandat să îndepărtezi coaja ridată, închisă la culoare. O poți face folosind oricare dintre aceste tehnici:

  • Cu un curățător de legume;
  • Prin frecarea cu dosul unei linguri;
  • Cu un microplan, care este un instrument excelent pentru răzuirea fină a ghimbirului, dar îi poate deteriora fibra;
  • Cu o răzătoare de ghimbir japoneză;

Cum se păstrează ghimbirul proaspăt

Ghimbirul proaspăt poate fi păstrat într-un loc întunecat, răcoros și bine ventilat timp de până la o lună. De asemenea, se poate congela după ce este răzuit. Apoi se poate folosi direct, fără să mai fie nevoie să îl decongelezi.

Ghimbirul dă un gust puternic mâncărurilor și băuturilor în care este adăugat. În bucătăria din Caraibe, în cea indiană și cea asiatică rădăcina proaspătă de ghimbir se folosește în multe preparate din carne, fructe de mare și legume. 

În bucătăria occidentală, ghimbirul măcinat conferă adesea o notă picantă biscuiților, conservelor și unor sortimente de pâine, dar și unor băuturi precum ginger ale și ceai.

Ghimbirul este un ingredient incredibil de versatil și în băuturi, cum ar fi ceaiuri, sucuri și cocktailuri. Este ușor să faci un sirop simplu infuzat cu ghimbir proaspăt pentru a aroma băuturi mixte. 

Ceaiul de rădăcină de ghimbir este una dintre acele băuturi utilitare care este la fel de bun atât cald, cât și rece. Ghimbirul se potrivește bine în mod natural cu mierea, lămâia și cu fructe precum piersici, afine și merișoare. Află cum poți să prepari ghimbir cu lămâie și miere la borcan.

Cu ce se poate înlocui ghimbirul

Ghimbirul măcinat este mai concentrat decât ghimbirul proaspăt, dar este mai puțin astringent. Dacă ai doar măcinat la îndemână, o lingură de ghimbir proaspăt este egală cu 1/4 linguriță de ghimbir măcinat. 

Cu toate acestea, nu poți să aplici această substituție în orice rețetă, mai ales în cele de patiserie. În aceste cazuri, ar fi mai bine să înlocuiești ghimbirul cu un alt condiment măcinat, cum ar fi ienibahar, cardamom, scorțișoară, sau nucșoară. 

Ghimbirul ca medicament

Ghimbirul conține substanțe chimice care ar putea reduce greața și balonarea. Aceste substanțe chimice au efecte benefice asupra sistemului gastrointenstinal, dar acționează și asupra creierului și sistemului nervos.

Ghimbirul este folosit din cele mai vechi timpuri ca remediu. El este folosit pentru crampe menstruale, osteoartrita, diabet, migrene, rău de mișcare.

Totuși, uneori apar și efecte adverse. Poate provoca forme ușoare de arsuri la stomac, diaree, eructație. Administrarea de doze mai mari de 5 grame pe zi crește riscul acestor simptome.

Supă de morcovi cu ghimbir

Inspirată de aromele bucătăriei marocane, această supă mătăsoasă de morcovi este condimentată subtil cu ghimbir, chimen și scorțișoară. Rețeta este foarte ușor de adaptat putând fi folosite și alte amestecuri de condimente.

Supă de morcovi cu ghimbir într-un bol negru
Supa de morcovi cu ghimbir este de inspirație orientală / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • 30 g unt nesărat
  • 1 ceapă medie, curățată și tocată
  • 2 căței mari de usturoi, curățați și tocați
  • 1,5 kg morcovi, decojiți, tăiați și feliați
  • 1 l  supă de legume
  • 1 1/2 linguriță de miere
  • 1/2 linguriță de ghimbir
  • 1/2 linguriță de chimen
  • 1/8 linguriță de scorțișoară
  • sare de mare, după gust
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare

Se pun uleiul de măsline și untul într-o oală la foc mediu și se amestecă până când untul se topește. Se adaugă ceapa și usturoiul și se călesc până când ceapa se înmoaie și devine translucidă, aproximativ 5 minute.

Se amestecă morcovii și se călesc timp de un minut. Se pune supa de legume și se aduce compoziția la punctul de fierbere, apoi se reduce focul, se acoperă și se lasă să fiarbă, până când morcovii sunt foarte fragezi, aproximativ 20 de minute.

Folosind un blender se pasează supa până devine piure. Se adaugă mierea, ghimbirul, chimenul și scorțișoara. Apoi se pune sarea de mare și piperul și supa de mai lasă la foc mic 1-2 minute. se poate servi caldă sau rece.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Kombucha pusă într-un borcan transparent
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
O lădiță plină cu mere pe o masă de lemn
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
brânza feta pusă pe o farfurie neagră alături de câteva legume
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Șnițel de soia de post, tăiat în secțiune, pe o farfurie alături de piure de cartofi
05:55
Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post
Risotto cu spanac în bol alb cu furculiță și un ștergar
05:36
Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
15 mai, 05:22
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
14 mai, 05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
5 zodii găsesc claritate în relații după 17 mai 2025. Ce arată astrele
5 zodii găsesc claritate în relații după 17 mai 2025. Ce arată astrele
5 zodii găsesc claritate în relații după 17 mai 2025. Ce arată astrele
Casele şi apartamentele s-ar putea ieftini, după ce vânzările au scăzut. Iancu Guda: Cel puţin 10%
Casele şi apartamentele s-ar putea ieftini, după ce vânzările au scăzut. Iancu Guda: "Cel puţin 10%"
Casele şi apartamentele s-ar putea ieftini, după ce vânzările au scăzut. Iancu Guda: "Cel puţin 10%"
Ce sumă primește lunar, de la statul român, soția milionarului cu trei pensii: Nevasta e sfântă
Ce sumă primește lunar, de la statul român, soția milionarului cu trei pensii: „Nevasta e sfântă”
Ce sumă primește lunar, de la statul român, soția milionarului cu trei pensii: „Nevasta e sfântă”
Ce spune Dana Rogoz despre George Simion. Au învățat în același liceu, iar vedeta a fost martora unui moment surprinzător
Ce spune Dana Rogoz despre George Simion. Au învățat în același liceu, iar vedeta a fost martora unui moment surprinzător
Ce spune Dana Rogoz despre George Simion. Au învățat în același liceu, iar vedeta a fost martora unui moment surprinzător
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Sparanghel înfășurat în bacon. Gustare crocantă și plină de savoare
Sparanghel înfășurat în bacon. Gustare crocantă și plină de savoare
Sparanghel înfășurat în bacon. Gustare crocantă și plină de savoare
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
fresh
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat

Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat

Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post

Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post
închide