Ghimbirul, cel mai versatil condiment. Cum să îl folosești în bucătărie sau ca tratament

Ghimbirul este unul dintre puținele condimente pe care le poți folosi și proaspăt și uscat și pudră și confiat. Este atât de versatil că poate fi ingredient în preparate sărate, dulci, se poate face ceai din el sau smoothie.

Ghimbirul proaspăt și măcinat aranjat pe o masă de lemn
Ghimbirul este folosit în bucătăria asiatică de mii de ani / Shutterstock

Deși este adesea menționat ca rădăcină de ghimbir, acesta provine de fapt din rizomul (tulpina subterană) plantei tropicale Zingiber officinale. Aceasta face parte din aceeași familie cu cardamomul și turmericul. 

Gustul astringent al ghimbirului proaspăt crud provine de la gingerol, un compus aromatic care se transformă în zingeron mai dulce atunci când este încălzit sau uscat, făcând din ghimbir un ingredient deosebit de versatil.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se folosește ghimbirul

Ghimbirul a fost folosit în China și India de mii de ani. A fost importat în Marea Mediterană în secolul I d.Hr., devenind ulterior un ingredient important în bucătăria europeană medievală. A fost folosit atât drept condiment cât și ca remediu naturist, în special pentru a reduce greața și răul de mișcare. De asemenea, este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante.

Vei găsi ghimbirul în rețete sub formă proaspătă, măcinat, murat, conservat, confiat.

  • Ghimbirul întreg, nedecojit, se adaugă în apă și alte lichide pentru a aroma supe, orez, ceaiuri.
  • Ghimbirul murat este folosit drept condiment în bucătăria japoneză și indiană.
  • Ghimbir tocat condimentează orezul prăjit și cartofii prăjiți, marinadele pentru carne și vinaigrete .
  • Ghimbirul zdrobit poate fi pus în chutney sau zdrobit împreună cu usturoi pentru a forma baza mâncărurilor indiene, cum ar fi chana masala.

Cum se folosește ghimbirul măcinat

Ghimbirul uscat necesită mai puțină muncă de pregătire pentru a aroma mâncărurile. Se adaugă pur și simplu la produse de copt, cum ar fi turta dulce, plăcinta cu dovleac și preparate sărate. Ghimbirul se vinde și cristalizat și confiat. Află mai multe despre ce se întâmplă în corpul tău dacă bei zilnic ceai de ghimbir.

Ghimbirul murat și confiat

Ghimbirul murat, numit gari sau beni shoga în Japonia, este ținut în oțet dulce și colorat de obicei în roșu aprins sau roz. Se servește drept garnitură pentru sushi sau pentru a împrospăta respirația. 

Ghimbirul conservat este disponibil în piețele asiatice sau în magazinele care vând produse gourmet. Se păstrează într-un amestec de zahăr și sare. Se folosește în general în produse de cofetărie sau se adaugă la deserturi și este deosebit de bun în combinație cu pepenele galben.

Ghimbirul cristalizat sau confiat a fost gătit într-un sirop de zahăr până când devine fraged și apoi acoperit cu zahăr granulat. Este folosit în mod obișnuit în deserturi și poate fi făcut cu ușurință acasă .

Cum se curăță ghimbirul proaspăt

Depinde de tine dacă vrei sau nu să folosești rădăcina proaspătă de ghimbirul proaspăt. Cel tânăr are o coajă foarte subțire care nu trebuie curățată, dar în cazul celui matur este recomandat să îndepărtezi coaja ridată, închisă la culoare. O poți face folosind oricare dintre aceste tehnici:

  • Cu un curățător de legume;
  • Prin frecarea cu dosul unei linguri;
  • Cu un microplan, care este un instrument excelent pentru răzuirea fină a ghimbirului, dar îi poate deteriora fibra;
  • Cu o răzătoare de ghimbir japoneză;

Cum se păstrează ghimbirul proaspăt

Ghimbirul proaspăt poate fi păstrat într-un loc întunecat, răcoros și bine ventilat timp de până la o lună. De asemenea, se poate congela după ce este răzuit. Apoi se poate folosi direct, fără să mai fie nevoie să îl decongelezi.

Ghimbirul dă un gust puternic mâncărurilor și băuturilor în care este adăugat. În bucătăria din Caraibe, în cea indiană și cea asiatică rădăcina proaspătă de ghimbir se folosește în multe preparate din carne, fructe de mare și legume. 

În bucătăria occidentală, ghimbirul măcinat conferă adesea o notă picantă biscuiților, conservelor și unor sortimente de pâine, dar și unor băuturi precum ginger ale și ceai.

Ghimbirul este un ingredient incredibil de versatil și în băuturi, cum ar fi ceaiuri, sucuri și cocktailuri. Este ușor să faci un sirop simplu infuzat cu ghimbir proaspăt pentru a aroma băuturi mixte. 

Ceaiul de rădăcină de ghimbir este una dintre acele băuturi utilitare care este la fel de bun atât cald, cât și rece. Ghimbirul se potrivește bine în mod natural cu mierea, lămâia și cu fructe precum piersici, afine și merișoare. Află cum poți să prepari ghimbir cu lămâie și miere la borcan.

Cu ce se poate înlocui ghimbirul

Ghimbirul măcinat este mai concentrat decât ghimbirul proaspăt, dar este mai puțin astringent. Dacă ai doar măcinat la îndemână, o lingură de ghimbir proaspăt este egală cu 1/4 linguriță de ghimbir măcinat. 

Cu toate acestea, nu poți să aplici această substituție în orice rețetă, mai ales în cele de patiserie. În aceste cazuri, ar fi mai bine să înlocuiești ghimbirul cu un alt condiment măcinat, cum ar fi ienibahar, cardamom, scorțișoară, sau nucșoară. 

Ghimbirul ca medicament

Ghimbirul conține substanțe chimice care ar putea reduce greața și balonarea. Aceste substanțe chimice au efecte benefice asupra sistemului gastrointenstinal, dar acționează și asupra creierului și sistemului nervos.

Ghimbirul este folosit din cele mai vechi timpuri ca remediu. El este folosit pentru crampe menstruale, osteoartrita, diabet, migrene, rău de mișcare.

Totuși, uneori apar și efecte adverse. Poate provoca forme ușoare de arsuri la stomac, diaree, eructație. Administrarea de doze mai mari de 5 grame pe zi crește riscul acestor simptome.

Supă de morcovi cu ghimbir

Inspirată de aromele bucătăriei marocane, această supă mătăsoasă de morcovi este condimentată subtil cu ghimbir, chimen și scorțișoară. Rețeta este foarte ușor de adaptat putând fi folosite și alte amestecuri de condimente.

Supă de morcovi cu ghimbir într-un bol negru
Supa de morcovi cu ghimbir este de inspirație orientală / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • 30 g unt nesărat
  • 1 ceapă medie, curățată și tocată
  • 2 căței mari de usturoi, curățați și tocați
  • 1,5 kg morcovi, decojiți, tăiați și feliați
  • 1 l  supă de legume
  • 1 1/2 linguriță de miere
  • 1/2 linguriță de ghimbir
  • 1/2 linguriță de chimen
  • 1/8 linguriță de scorțișoară
  • sare de mare, după gust
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare

Se pun uleiul de măsline și untul într-o oală la foc mediu și se amestecă până când untul se topește. Se adaugă ceapa și usturoiul și se călesc până când ceapa se înmoaie și devine translucidă, aproximativ 5 minute.

Se amestecă morcovii și se călesc timp de un minut. Se pune supa de legume și se aduce compoziția la punctul de fierbere, apoi se reduce focul, se acoperă și se lasă să fiarbă, până când morcovii sunt foarte fragezi, aproximativ 20 de minute.

Folosind un blender se pasează supa până devine piure. Se adaugă mierea, ghimbirul, chimenul și scorțișoara. Apoi se pune sarea de mare și piperul și supa de mai lasă la foc mic 1-2 minute. se poate servi caldă sau rece.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați în bol cu lingură și felii de pâine
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Varză cu prune uscate și coaste de porc în vas oval, alături de un bol cu prune uscate, o râșniță de condimente și o sticlă de ulei
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit în pahar, alături de rodie secționată, jumătate de grapefruit, felii de sfeclă și bucăți de țelină apio
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată
linte roșie rețete
Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase
Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase
cartofi prăjiți în tigaie
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Kombucha pusă într-un borcan transparent
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
O lădiță plină cu mere pe o masă de lemn
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
brânza feta pusă pe o farfurie neagră alături de câteva legume
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta în bol, alături de o rodie secționată, furculițe, o sosieră și un pahar
06:51
Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta
ceapă roșie murată
05:18
Rețetă de ceapă roșie murată. Cum să o prepari rapid la tine acasă Rețetă de ceapă roșie murată. Cum să o prepari rapid la tine acasă
Tartă cu legume spiralate porționată
05:06
Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt pe platou și în bol
5 noiembrie, 06:34
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată
5 noiembrie, 05:47
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă
dulceață de smochine fără zahăr
5 noiembrie, 05:34
Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
4 noiembrie, 06:13
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
chifteluțe suedeze
4 noiembrie, 06:07
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Meghan Markle revine pe platourile de filmare după 8 ani de pauză. Ce rol va interpreta Ducesa de Sussex
Meghan Markle revine pe platourile de filmare după 8 ani de pauză. Ce rol va interpreta Ducesa de Sussex
Meghan Markle revine pe platourile de filmare după 8 ani de pauză. Ce rol va interpreta Ducesa de Sussex
ANIMAŢIE. Femeie, în stare critică după ce a fost rănită de un cablu STB, agăţat de un camion
ANIMAŢIE. Femeie, în stare critică după ce a fost rănită de un cablu STB, agăţat de un camion
ANIMAŢIE. Femeie, în stare critică după ce a fost rănită de un cablu STB, agăţat de un camion
Alimentele interzise în dieta lui Mircea Lucescu. Care este secretul longevităţii pentru selecţionerul României
Alimentele interzise în dieta lui Mircea Lucescu. Care este secretul longevităţii pentru selecţionerul României
Alimentele interzise în dieta lui Mircea Lucescu. Care este secretul longevităţii pentru selecţionerul României
Ema Oprișan de la Insula Iubirii sezonul 7 a apărut cu ochiul bandajat. Ce i s-a întâmplat
Ema Oprișan de la Insula Iubirii sezonul 7 a apărut cu ochiul bandajat. Ce i s-a întâmplat
Ema Oprișan de la Insula Iubirii sezonul 7 a apărut cu ochiul bandajat. Ce i s-a întâmplat
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Vafe aperitiv din sfeclă roșie
Vafe aperitiv din sfeclă roșie
Vafe aperitiv din sfeclă roșie
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
fresh
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas

Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas

Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas

Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene

Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene

Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă

Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă

Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă

Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă

Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare

Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare
închide