Laptele de migdale sau laptele de ovăz. Care băutură este mai sănătoasă pentru tine
Laptele de migdale și cel de ovăz sunt unele dintre cele mai populare alegeri pentru persoanele care vor să evite consumul de lactate. Totuși, care dintre ele este mai sănătos? Hai să aflăm împreună care sunt diferențele și asemănările dintre laptele de migdale sau laptele de ovăz.
În ultima perioadă laptele vegetal a câștigat tot mai mult teren în fața celui de origine animală. Sunt zeci de produse, de la cele simple, la cele cu arome sau combinate între ele. Poți alege dintre lapte de soia, de migdale, de cocos, de ovăz, de cânepă, de fistic, de soia, de caju și nu numai.
Acestea la rândul lor sunt îndulcite sau nu, cu arome sau simple, fortifiate cu diverse vitamine sau minerale. Se pot consuma simple, dar și ca ingrediente pentru o mulțime de preparate atât dulci, cât și sărate.
Laptele de migdale sau laptele de ovăz
Proprietățile nutritive ale fiecărui tip de lapte vegetal în parte depind de cele ale plantelor din care a fost extras, dar și de restul ingredientelor adăugate de producător. Chiar și același tip de lapte poate avea calități diferite în funcție de producătorul său.
Lapte de ovăz și de migdale vs lapte de vacă
Atât laptele de migdale, cât și cel de ovăz este consumat de oameni de secole. Ambele sunt variante potrivite pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, pentru cei cu alergie la lapte sau pentru cei care pur și simplu vor să renunțe la alimentele de origine animală.
Studiile arată că laptele din surse vegetale poate ajuta la susținerea unui sistem cardiovascular sănătos.
Laptele de migdale și cel de ovăz se obțin în mod foarte simplu. Migdalele sau ovăzul, după caz, se lasă la înmuiat în apă peste noapte, după care se pun în blender și se mixează foarte bine.
Atunci când este produs în mod industrial pot fi adăugate uleiuri, agenți de îngroșare, stabilizatori și zaharuri pentru a-i crește durata de viață la raft. Află mai multe și depsre cum să pregătești fulgi de ovăz.
Niciunul dintre tipurile de lapte vegetal nu îți va asigura cantitatea de calciu pe care o are laptele de vacă. Totuși, trebuie să iei în calcul că, pe de altă parte, nici laptele de migdale, nici cel de ovăz nu are grăsimi saturate așa cum are cel de vacă. Totuși, multe dintre sortimentele de lapte vegetal sunt fortifiate cu vitamina D, calciu sau alte vitamine și minerale.
Deși există multe asemănări între laptele de migdale și cel de ovăz profilul nutrițional al celor două este diferit. Dacă ai alergie la alune, laptele de migdale nu este o opțiune pentru tine.
Ingrediente la care să fii atentă
Atunci când cumperi lapte vegetal trebuie să citești cu atenție eticheta produselor pentru că de cele mai multe ori vei găsi tot felul de aditivi alimentari pe care nu vrei să îi consumi.
Caragenan
Caragenaanul este o alternativă vegetală la gelatină. Este folosit în multe băuturi și alimente pentru a le îmbunătăți stabilitatea, consistența și textura.
Îl mai poți găsi pe etichetă și ca E407. Este considerat sigur pentru consum, însă unele studii arată că poate cauza inflamații la nivelul sistemului digestiv. Persoanele cu sindrom de intestin iritabil sunt cele mai predispuse la astfel de probleme. Citește mai multe și despre ingredientul care te poate ajuta să reduci balonarea.
Zahăr adăugat
Este recomandat să alegi laptele vegetal neîndulcit. Zahărul nu doar că aduce un aport caloric mai mare, dar nu aduce niciun beneficiu nutritiv. Citește cu atenție eticheta și dacă conține vreun fel de zahăr atunci caută un alt produs.
Beneficiile nutritive ale laptelui de ovăz și cel de migdale
Laptele de ovăz este o opțiune excelentă pentru persoanele care au alergie la alune sau nuci. În cazul în care suferi de celiachie este bine să faci un test înainte de a consuma lapte de ovăz în cantitate mai mare pentru că poate interveni contaminarea încrucișată.
250 de ml de lapte de ovăz îți aduc 80 de calorii, 2,5 g de proteine, 4 g de grăsimi nesaturate, 16 g carbohidrați, 2 g de fibre, 15% din doza zilnică recomandată de calciu, 10% din doza zilnică recomandată de vitamina A. Pentru că are un aport mare de grăsimi și de proteine, laptele de ovăz este mai sățios decât cel de migdale. De asemenea este mult mai cremos și mai consistent.
250 ml de lapte de migdale au 30 de calorii, 1 g de proteine, 3 g de grăsime, 1 g carbohidrați, 0 g fibre, 30% din doza recomandată de calciu, 2% din doza recomandară de fier și 15% din doza recomandată de vitamina A. De asemenea, este o sursă bună de vitamina E, potasiu și magneziu.
Atunci când trebuie să alegi între cele două tipuri de lapte trebuie să te gândești care se potrivește mai bine stilului tău de viață sau nevoilor tale nutritive. Ambele au caracteristicile și pot fi potrivite și sănătoase, doar dacă ții cont de ceea ce ai nevoie.