Vrei să faci pizza de casă? Sfaturi practice cu care nu ai cum să dai greș

Pizza este unul dintre preparatele pe care de cele mai multe ori le comanzi sau le mănânci la restaurant. Se poate face și acasă, doar că de cele mai multe ori efortul este mult prea mare. Dacă totuși îți place să gătești pizza atunci ar trebui să știi că secretul stă în aluat. Hai să descoperim împreună cum poți să faci pizza de casă.

Un blat mare pe care se află pizza de casă alături de roșii și făină
Poți face și acasă pizza ca la restaurant / Shutterstock

Aluatul de pizza nu conține multe ingrediente: făină, apă, drojdie și sare. Modul în care acestea sunt transformate în aluat necestită respectarea unor pași exacți. Unele greșeli, chiar dacă mici, pot să strice tot preparatul. Iată 10 sfaturi pentru a face cel mai bun aluat de pizza de casă de la specialiști.

Sfaturi utile pentru a prepara pizza de casă

Pizza de casă poate fi extrem de delicioasă. Chiar dacă procesul de preparare este mai lung, efortul va fi răsplătit pe măsură cu un gust deosebit. Nu ai nevoie de multe ingrediente. Poți să fii inventivă atunci când îți prepari singură pizza acasă. Uite câteva sfaturi utile de la specialiștii în bucătărie pentru a te putea bucura de cel mai bun preparat chiar la tine acasă. Nu uita că totul pornește de la obținerea aluatului perfect.

Citește și

Folosește bere

Pizza și berea fac o pereche foarte bună. O felie caldă de pizza se potrivește perfect cu o halbă rece de bere. Dincolo de acest aspect, berea mai poate avea un rol important atunci când vine vorba despre pizza.

Pusă în aluat poate ajuta la procesul de fermentație, aducând și un plus de gust. În unele rețete este folosită în loc de drojdie, iar în altele este amestecată cu drojdia instant sau cea proaspătă. Descoperă aici rețeta de aluat de pizza de casă.

Lasă aluatul să se odihnească

Dacă ai mai făcut și alte tipuri de aluat probabil știi că are nevoie să se odihnească. Acest lucru este necesar pentru că are în compoziție atât gluten, cât și gliadină, două proteine care fac aluatul să fie aerat fără să se lase. Acestea au nevoie de odihnă pentru a-și face treaba.

În cazul în care pregătești o rețetă de aluat care are nevoie de multă frământare etapa de odihnă te va ajuta să îl modelezi mai ușor.

Folosește drojdie proaspătă

Dacă vrei să faci aluat crocant sau subțire, poți folosi drojdie instant. Pentru un aluat pufos vei avea nevoie de drojdie proaspătă. Trebuie să fii atentă și ca făina să nu fie expirată, iar apa să fie la temperatura camerei pentru ca magia să se întâmple.

Nu doar că aluatul va crește frumos, dar drojdia proaspătă îi va da o aromă specifică, iar pizza ta va fi delicioasă.

Preîncălzește cuptorul

Cel mai bun cuptor pentru pizza este cel cu lemne pentru că acolo se pot atinge temperaturi foarte mari. Pizza are nevoie de ele pentru ca timpul de coacere să fie foarte scurt. În felul acesta aluatul nu se va usca și își va păstra consistența.

La cuptorul de acasă trebuie să ai minimum 200°C, dar dacă poți atinge 240°C cu atât mai bine. Dacă ai și o piatră specială pentru pizza folosește-o cu încredere. Poți încerca și rețeta de pizza la tigaie.

Folosește cantitatea potrivită de apă

Apa este esențială pentru textura și consistența aluatului pentru pizza de casă. Raportul dintre ingredientele lichide și cele solide trebuie să fie într-un echilibru perfect.

Apa se transformă în aburi în timpul coacerii ceea ce contribuie la creșterea aluatului și ajută glutenul să lucreze astfel încât să se poată forma bule de aer.

Este nevoie de experiență pentru a simți aluatul și a pune atâta apă cât are nevoie. Bucătarii cu experiență recomandă ca ingredientele lichide să aibă un procent de 65% din cantitatea de făină.

Folosește hârtie pergament pentru a pune pizza în cuptor

După ce ai făcut aluatul și ai adăugat și toppingurile apare o problemă. Cum pui pizza în cuptor? În pizzerii există o paletă specială cu care se face acest lucru și poți să cumperi și tu una dacă faci des acest preparat acasă.

În lipsa paletei, poți să folosești o hârtie pergament pe care să o tragi ușor de sub aluat de îndată ce l-ai așezat pe piatra specială sau pe tava încinsă din cuptor.

Folosește o piatră de copt

Chiar dacă este greu să obții un aluat ca cel copt în cuptorul cu lemne poți totuși să ajungi la un rezultat similar dacă folosești o piatră de copt.

Trebuie așezată în cuptorul aragazului înainte de a-l preîncălzi. De îndată ce va ajunge o temperatură foarte înaltă va coace pizza de jos și în felul acesta eviți ca blatul să se întărească.

Folosește o tavă/tigaie de fontă

Dacă ți se pare greu să tranferi pizza în cuptor poți încerca să o prepari într-o tavă sau tigaie de fontă. Acest material este excelent atunci când vine vorba de transferul de căldură. Ca să nu se lipească aluatul de vas amestecă o mână de făină cu una de mălai și presară compoziția în tavă înainte de a pune pizza. În felul acesta o vei putea scoate foarte ușor de îndată ce va fi gata.

Pentru aluat încearcă rețeta de foccacia

Foccacia este una dintre sortimentele de pâine cel mai ușor de preparat. Nu are nevoie de frământat insistent și se potrivește perfect ca blat pentru pizza.

De fapt, este una dintre modalitățile folosite de bunicile din Italia pentru a face pizza. Trebuie doar să ții cont de faptul că aluatul va crește mult mai mult decât cel de pizza, așa că întinde-l mai mult.

Asigură-te că apa are temperatura potrivită

Atunci când vine vorba despre aluatul de pizza de casă orice detaliu este important. Temperatura apei este foarte importantă și ar trebuie să aibă între 43°C și 46°C. Dacă folosești drojdie instant ai nevoie ca apa să aibă între 48°C și 54°C.

Citește și
CELE MAI CITITE
Bol negru cu Salată de cartofi cu ceapă roșie alături de o sosieră albă și un bol mic cu capere
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Mâncare de urzici cu orez și mămăliguță
Mâncare de urzici cu orez și mămăliguță, pentru masa de prânz
Mâncare de urzici cu orez și mămăliguță, pentru masa de prânz
Două blaturi umede pentru tort, alături de un recipient cu tacâmuri
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Lobodă roșie și verde care urmează să fie pusă în retețele simple cu lobodă
4 rețete cu lobodă pe care să le încerci în această primăvară
4 rețete cu lobodă pe care să le încerci în această primăvară
Pporție de Supă cremă de urzici cu crutoane aromate în bol maro, alături de un tocător de lemn cu crutoane și urzici proaspete
Supă cremă de urzici cu crutoane aromate, plină de gust și de sănătate
Supă cremă de urzici cu crutoane aromate, plină de gust și de sănătate
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pizza al tegamino într-o cratiță aranjată pe o masă
Pizza al tegamino, rețeta pe care o poți face acasă cu ușurință
Pizza al tegamino, rețeta pe care o poți face acasă cu ușurință
Felii de pizza marinara aranjate pe un blat gri dat cu făină
Pizza marinara, cea mai simplă rețetă din lume
Pizza marinara, cea mai simplă rețetă din lume
O masă pe care se află mai multe feluri de pizza pentru a ilustra ce să nu comanzi niciodată de la o pizzerie
Ce să nu comanzi niciodată dintr-o pizzerie. Sfaturi de la specialiști
Ce să nu comanzi niciodată dintr-o pizzerie. Sfaturi de la specialiști
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei ardei umpluți cu legume și orez pe o farfurie albă
08:00
Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent
Trei melcișori din aluat cu urzici și usturoi într-un vas metalic cu toarte
07:00
Melcișori din aluat cu urzici și usturoi, pentru gustări delicioase Melcișori din aluat cu urzici și usturoi, pentru gustări delicioase
Hummus cu avocado în bol de servire
06:00
Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă
Mai mulți cannoli, serviți pe un platou alb
28 martie, 08:00
Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia
Sandvișuri de post pe o masă albă
28 martie, 07:00
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Bucăți de tofu într-un bol
28 martie, 06:00
Totul despre tofu, brânza de soia bogată în proteine Totul despre tofu, brânza de soia bogată în proteine
Carnea de origine vegetală aranjată pe două platouri gri
27 martie, 08:00
8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală 8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală
Salata boeuf de post pe o farfurie albă
27 martie, 07:00
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Gogoși din 2 ingrediente puse într-un suport negru de metal
1
Gogoși din 2 ingrediente. Rețeta care e gata în 5 minute
Gogoși din 2 ingrediente. Rețeta care e gata în 5 minute
Te-ai gândit că poți faci gogoși din 2 ingrediente? Vor ieși ușoare și pufoase și sunt foarte ușor de făcut. Nu ai nevoie de drojdie, ouă sau unt. De asemenea, poți adăuga aromele...
Salata boeuf de post pe o farfurie albă
2
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post este la fel de gustoasă și de apetisantă ca cea care conține carne. Chiar și cu maioneza vegetală rămâne un aperitiv pe care îl poți servi la...
Bol negru cu Salată de cartofi cu ceapă roșie alături de o sosieră albă și un bol mic cu capere
3
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Dacă ești în căutarea unei rețete de preparate simple și rapide pentru o zi de post, încearcă rețeta de salată de cartofi cu ceapă roșie. Pe cât de simplă este, pe...
Două blaturi umede pentru tort, alături de un recipient cu tacâmuri
4
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Pentru reușita unui tort delicios și spectaculos, blatul de tort reprezintă piesa principală. Îți oferim în acest scop o rețetă de blat umed pentru tort ce nu mai necesită însiropare. Dacă...
Sandvișuri de post pe o masă albă
5
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Pare destul de complicat să faci sandvișuri de post care să fie și arătoase și gustoase, dar nu este deloc așa. Ai la îndemână o mulțime de ingrediente, de la salate...
Parteneri
Alimentul care are puternic efect inflamator. Mulți români îl manancă la cina fară să știe riscurile

Alimentul care are puternic efect inflamator. Mulți români îl manancă la cina fară să știe riscurile

Alimentul care are puternic efect inflamator. Mulți români îl manancă la cina fară să știe riscurile
La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă

La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă

La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă
Presupusa amantă a lui Laurenţiu Reghecampf asigură: „Sunt foarte loială!”. Care este secretul frumuseţii ei

Presupusa amantă a lui Laurenţiu Reghecampf asigură: „Sunt foarte loială!”. Care este secretul frumuseţii ei

Presupusa amantă a lui Laurenţiu Reghecampf asigură: „Sunt foarte loială!”. Care este secretul frumuseţii ei
Prima imagine cu chipul lui Josephine. Cum arată fiica Ginei Pistol și a lui Smiley și cu cine seamănă micuța

Prima imagine cu chipul lui Josephine. Cum arată fiica Ginei Pistol și a lui Smiley și cu cine seamănă micuța

Prima imagine cu chipul lui Josephine. Cum arată fiica Ginei Pistol și a lui Smiley și cu cine seamănă micuța
Özge Yağız și Gökberk Demirci apar într-o fotografie de cuplu. Asemănarea dintre cei doi nu a putut fi trecută cu vederea

Özge Yağız și Gökberk Demirci apar într-o fotografie de cuplu. Asemănarea dintre cei doi nu a putut fi trecută cu vederea

Özge Yağız și Gökberk Demirci apar într-o fotografie de cuplu. Asemănarea dintre cei doi nu a putut fi trecută cu vederea
A apărut o gaură imensă pe Soare. Ce efecte incredibile poate avea pe Pământ

A apărut o „gaură” imensă pe Soare. Ce efecte incredibile poate avea pe Pământ

A apărut o „gaură” imensă pe Soare. Ce efecte incredibile poate avea pe Pământ
Supă de chimen pentru un plus de sănătate

Supă de chimen pentru un plus de sănătate

Supă de chimen pentru un plus de sănătate
Drake, asaltat de niște mămici într-un club. Rapperul a uitat să mai urce pe scena festivalului Lollapalooza

Drake, asaltat de niște mămici într-un club. Rapperul a uitat să mai urce pe scena festivalului Lollapalooza

Drake, asaltat de niște mămici într-un club. Rapperul a uitat să mai urce pe scena festivalului Lollapalooza
fresh
Salata boeuf de post pe o farfurie albă
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Supă clară de pui. Rețeta simplă și rapidă
Supă clară de pui. Rețeta simplă și rapidă
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală
8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală
Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia
Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia
închide