Vrei să faci pizza de casă? Sfaturi practice cu care nu ai cum să dai greș

Pizza este unul dintre preparatele pe care de cele mai multe ori le comanzi sau le mănânci la restaurant. Se poate face și acasă, doar că de cele mai multe ori efortul este mult prea mare. Dacă totuși îți place să gătești pizza atunci ar trebui să știi că secretul stă în aluat. Hai să descoperim împreună cum poți să faci pizza de casă.

Un blat mare pe care se află pizza de casă alături de roșii și făină
Poți face și acasă pizza ca la restaurant / Shutterstock

Aluatul de pizza nu conține multe ingrediente: făină, apă, drojdie și sare. Modul în care acestea sunt transformate în aluat necestită respectarea unor pași exacți. Unele greșeli, chiar dacă mici, pot să strice tot preparatul. Iată 10 sfaturi pentru a face cel mai bun aluat de pizza de casă de la specialiști.

Sfaturi utile pentru a prepara pizza de casă

Pizza de casă poate fi extrem de delicioasă. Chiar dacă procesul de preparare este mai lung, efortul va fi răsplătit pe măsură cu un gust deosebit. Nu ai nevoie de multe ingrediente. Poți să fii inventivă atunci când îți prepari singură pizza acasă. Uite câteva sfaturi utile de la specialiștii în bucătărie pentru a te putea bucura de cel mai bun preparat chiar la tine acasă. Nu uita că totul pornește de la obținerea aluatului perfect.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Folosește bere

Pizza și berea fac o pereche foarte bună. O felie caldă de pizza se potrivește perfect cu o halbă rece de bere. Dincolo de acest aspect, berea mai poate avea un rol important atunci când vine vorba despre pizza.

Pusă în aluat poate ajuta la procesul de fermentație, aducând și un plus de gust. În unele rețete este folosită în loc de drojdie, iar în altele este amestecată cu drojdia instant sau cea proaspătă. Descoperă aici rețeta de aluat de pizza de casă.

Lasă aluatul să se odihnească

Dacă ai mai făcut și alte tipuri de aluat probabil știi că are nevoie să se odihnească. Acest lucru este necesar pentru că are în compoziție atât gluten, cât și gliadină, două proteine care fac aluatul să fie aerat fără să se lase. Acestea au nevoie de odihnă pentru a-și face treaba.

În cazul în care pregătești o rețetă de aluat care are nevoie de multă frământare etapa de odihnă te va ajuta să îl modelezi mai ușor.

Folosește drojdie proaspătă

Dacă vrei să faci aluat crocant sau subțire, poți folosi drojdie instant. Pentru un aluat pufos vei avea nevoie de drojdie proaspătă. Trebuie să fii atentă și ca făina să nu fie expirată, iar apa să fie la temperatura camerei pentru ca magia să se întâmple.

Nu doar că aluatul va crește frumos, dar drojdia proaspătă îi va da o aromă specifică, iar pizza ta va fi delicioasă.

Preîncălzește cuptorul

Cel mai bun cuptor pentru pizza este cel cu lemne pentru că acolo se pot atinge temperaturi foarte mari. Pizza are nevoie de ele pentru ca timpul de coacere să fie foarte scurt. În felul acesta aluatul nu se va usca și își va păstra consistența.

La cuptorul de acasă trebuie să ai minimum 200°C, dar dacă poți atinge 240°C cu atât mai bine. Dacă ai și o piatră specială pentru pizza folosește-o cu încredere. Poți încerca și rețeta de pizza la tigaie.

Folosește cantitatea potrivită de apă

Apa este esențială pentru textura și consistența aluatului pentru pizza de casă. Raportul dintre ingredientele lichide și cele solide trebuie să fie într-un echilibru perfect.

Apa se transformă în aburi în timpul coacerii ceea ce contribuie la creșterea aluatului și ajută glutenul să lucreze astfel încât să se poată forma bule de aer.

Este nevoie de experiență pentru a simți aluatul și a pune atâta apă cât are nevoie. Bucătarii cu experiență recomandă ca ingredientele lichide să aibă un procent de 65% din cantitatea de făină.

Folosește hârtie pergament pentru a pune pizza în cuptor

După ce ai făcut aluatul și ai adăugat și toppingurile apare o problemă. Cum pui pizza în cuptor? În pizzerii există o paletă specială cu care se face acest lucru și poți să cumperi și tu una dacă faci des acest preparat acasă.

În lipsa paletei, poți să folosești o hârtie pergament pe care să o tragi ușor de sub aluat de îndată ce l-ai așezat pe piatra specială sau pe tava încinsă din cuptor.

Folosește o piatră de copt

Chiar dacă este greu să obții un aluat ca cel copt în cuptorul cu lemne poți totuși să ajungi la un rezultat similar dacă folosești o piatră de copt.

Trebuie așezată în cuptorul aragazului înainte de a-l preîncălzi. De îndată ce va ajunge o temperatură foarte înaltă va coace pizza de jos și în felul acesta eviți ca blatul să se întărească.

Folosește o tavă/tigaie de fontă

Dacă ți se pare greu să tranferi pizza în cuptor poți încerca să o prepari într-o tavă sau tigaie de fontă. Acest material este excelent atunci când vine vorba de transferul de căldură. Ca să nu se lipească aluatul de vas amestecă o mână de făină cu una de mălai și presară compoziția în tavă înainte de a pune pizza. În felul acesta o vei putea scoate foarte ușor de îndată ce va fi gata.

Pentru aluat încearcă rețeta de foccacia

Foccacia este una dintre sortimentele de pâine cel mai ușor de preparat. Nu are nevoie de frământat insistent și se potrivește perfect ca blat pentru pizza.

De fapt, este una dintre modalitățile folosite de bunicile din Italia pentru a face pizza. Trebuie doar să ții cont de faptul că aluatul va crește mult mai mult decât cel de pizza, așa că întinde-l mai mult.

Asigură-te că apa are temperatura potrivită

Atunci când vine vorba despre aluatul de pizza de casă orice detaliu este important. Temperatura apei este foarte importantă și ar trebuie să aibă între 43°C și 46°C. Dacă folosești drojdie instant ai nevoie ca apa să aibă între 48°C și 54°C.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Două mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată, una secționată cu lingurița
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cornuri cu iaurt în aluat, umplute cu gem de fructe într-un bol, alături de un ceainic și o ceașcă
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pizza turcească pe o hârtie de copt, alături de roșii proaspete
Galerie foto
Pide turcești sau Pizza turcească, preparată sub formă de bărcuțe
Pide turcești sau Pizza turcească, preparată sub formă de bărcuțe
Blat de pizza napoletana alături de ingredientele principale pentru topping
Blat de pizza napoletana. Cum să aduci aroma Italiei la tine acasă
Blat de pizza napoletana. Cum să aduci aroma Italiei la tine acasă
Pizza al tegamino într-o cratiță aranjată pe o masă
Pizza al tegamino, rețeta pe care o poți face acasă cu ușurință
Pizza al tegamino, rețeta pe care o poți face acasă cu ușurință
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ulei de porumb turnat dintr-o cană într-un bol mai mic
08:00
Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști
Mai multe brânzeturi vegane puse pe o masă
07:00
Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele
Chec cu lămâie servit pe un grătar special
06:00
Chec cu lămâie. Cel mai pufos și mai răcoritor desert Chec cu lămâie. Cel mai pufos și mai răcoritor desert
pudră de unt de arahide într-un bol pentru a ilustra cel mai simplu mod de a consuma proteine
24 septembrie, 07:00
Cel mai simplu mod de a consuma proteine. Nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta ta Cel mai simplu mod de a consuma proteine. Nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta ta
Chec marmorat cu cafea, servit pe un blat de lemn
24 septembrie, 06:00
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Ouă de prepeliță puse pe un blat de lemn pentru a ilustra de ce e indicat să le consumi zilnic
24 septembrie, 06:00
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
23 septembrie, 08:00
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Porții de prăjitura cu gem și aluat ras pe o farfurie
23 septembrie, 07:00
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ouă de prepeliță puse pe un blat de lemn pentru a ilustra de ce e indicat să le consumi zilnic
1
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
Data viitoare când mergi la cumpărături pune în coșul tău și o cutie cu ouă de prepeliță. Sunt gustoase și mai ales foarte bogate în nutrienți, așa că ar fi bine...
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
2
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Mămăliga este, în aparență, foarte simplu de preparat. Apă, sare, mălai și atât. Totuși, proporția între aceste ingrediente, timpul de fierbere și momentul în care adaugi mălaiul sunt foarte importante. Iată...
Chec marmorat cu cafea, servit pe un blat de lemn
3
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Rețeta de chec marmorat cu cafea este rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să faci o prăjitură simplă, cu o aromă care să îl facă deosebit. Este o combinație...
Trei porții de plăcintă cu prune ca la bunica pe un platou alb, rotund, alături de un bol cu prune
4
Plăcintă cu prune ca la bunica. Rețetă din copilărie
Plăcintă cu prune ca la bunica. Rețetă din copilărie
Dacă te-a cuprins nostalgia după deserturile mult adorate în copilărie, avem pentru tine o rețetă de plăcintă cu prune ca la bunica. Este simplă și ușor de preparat, iar gustul ei...
Plăcinta cu brânză servită de o doamnă după ce au fost aduse de pe tigaie
5
Plăcintă cu brânză, preparată la tigaie. Rețeta care este gata în 30 de minute
Plăcintă cu brânză, preparată la tigaie. Rețeta care este gata în 30 de minute
Rețeta de plăcintă cu brânză, preparată la tigaie, este o rețetă tradițională românească care îți va readuce în memorie gustul copilăriei și al meselor de acasă. Această plăcintă este ușor de...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
2.450 euro pe mp, preţul mediu al unui apartament nou în Cluj. Comparaţie cu Bucureşti şi Braşov

2.450 euro pe mp, preţul mediu al unui apartament nou în Cluj. Comparaţie cu Bucureşti şi Braşov

2.450 euro pe mp, preţul mediu al unui apartament nou în Cluj. Comparaţie cu Bucureşti şi Braşov
„Frumuseţe stratosferică!” Mădălina Ghenea i-a înnebunit pe fani cu ultima apariţie: „Un înger”

„Frumuseţe stratosferică!” Mădălina Ghenea i-a înnebunit pe fani cu ultima apariţie: „Un înger”

„Frumuseţe stratosferică!” Mădălina Ghenea i-a înnebunit pe fani cu ultima apariţie: „Un înger”
Cele 3 zodii din horoscop care sunt binecuvântate în săptămâna 25 septembrie-1 octombrie 2023. Despre ce nativi este vorba

Cele 3 zodii din horoscop care sunt binecuvântate în săptămâna 25 septembrie-1 octombrie 2023. Despre ce nativi este vorba

Cele 3 zodii din horoscop care sunt binecuvântate în săptămâna 25 septembrie-1 octombrie 2023. Despre ce nativi este vorba
Natalia Oreiro ar fi actriță cel mai bine plătită din lume. Ce sume ar încasa

Natalia Oreiro ar fi actriță cel mai bine plătită din lume. Ce sume ar încasa

Natalia Oreiro ar fi actriță cel mai bine plătită din lume. Ce sume ar încasa
Cel mai lacom prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă

Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă

Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă
Tort cu mousse din fructe de pădure

Tort cu mousse din fructe de pădure

Tort cu mousse din fructe de pădure
Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși

Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși

Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși
Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței

Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței

Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței
Beneficiile consumului de smochine. Cum îți pot completa dieta aceste fructe aromate

Beneficiile consumului de smochine. Cum îți pot completa dieta aceste fructe aromate

Beneficiile consumului de smochine. Cum îți pot completa dieta aceste fructe aromate
fresh
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Fructe cu index glicemic scăzut. 9 variante de care să te bucuri toamna aceasta
Fructe cu index glicemic scăzut. 9 variante de care să te bucuri toamna aceasta
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
închide