Vrei să faci pizza de casă? Sfaturi practice cu care nu ai cum să dai greș
Pizza este unul dintre preparatele pe care de cele mai multe ori le comanzi sau le mănânci la restaurant. Se poate face și acasă, doar că de cele mai multe ori efortul este mult prea mare. Dacă totuși îți place să gătești pizza atunci ar trebui să știi că secretul stă în aluat. Hai să descoperim împreună cum poți să faci pizza de casă.
Aluatul de pizza nu conține multe ingrediente: făină, apă, drojdie și sare. Modul în care acestea sunt transformate în aluat necestită respectarea unor pași exacți. Unele greșeli, chiar dacă mici, pot să strice tot preparatul. Iată 10 sfaturi pentru a face cel mai bun aluat de pizza de casă de la specialiști.
Sfaturi utile pentru a prepara pizza de casă
Pizza de casă poate fi extrem de delicioasă. Chiar dacă procesul de preparare este mai lung, efortul va fi răsplătit pe măsură cu un gust deosebit. Nu ai nevoie de multe ingrediente. Poți să fii inventivă atunci când îți prepari singură pizza acasă. Uite câteva sfaturi utile de la specialiștii în bucătărie pentru a te putea bucura de cel mai bun preparat chiar la tine acasă. Nu uita că totul pornește de la obținerea aluatului perfect.
Folosește bere
Pizza și berea fac o pereche foarte bună. O felie caldă de pizza se potrivește perfect cu o halbă rece de bere. Dincolo de acest aspect, berea mai poate avea un rol important atunci când vine vorba despre pizza.
Pusă în aluat poate ajuta la procesul de fermentație, aducând și un plus de gust. În unele rețete este folosită în loc de drojdie, iar în altele este amestecată cu drojdia instant sau cea proaspătă. Descoperă aici rețeta de aluat de pizza de casă.
Lasă aluatul să se odihnească
Dacă ai mai făcut și alte tipuri de aluat probabil știi că are nevoie să se odihnească. Acest lucru este necesar pentru că are în compoziție atât gluten, cât și gliadină, două proteine care fac aluatul să fie aerat fără să se lase. Acestea au nevoie de odihnă pentru a-și face treaba.
În cazul în care pregătești o rețetă de aluat care are nevoie de multă frământare etapa de odihnă te va ajuta să îl modelezi mai ușor.
Folosește drojdie proaspătă
Dacă vrei să faci aluat crocant sau subțire, poți folosi drojdie instant. Pentru un aluat pufos vei avea nevoie de drojdie proaspătă. Trebuie să fii atentă și ca făina să nu fie expirată, iar apa să fie la temperatura camerei pentru ca magia să se întâmple.
Nu doar că aluatul va crește frumos, dar drojdia proaspătă îi va da o aromă specifică, iar pizza ta va fi delicioasă.
Preîncălzește cuptorul
Cel mai bun cuptor pentru pizza este cel cu lemne pentru că acolo se pot atinge temperaturi foarte mari. Pizza are nevoie de ele pentru ca timpul de coacere să fie foarte scurt. În felul acesta aluatul nu se va usca și își va păstra consistența.
La cuptorul de acasă trebuie să ai minimum 200°C, dar dacă poți atinge 240°C cu atât mai bine. Dacă ai și o piatră specială pentru pizza folosește-o cu încredere. Poți încerca și rețeta de pizza la tigaie.
Folosește cantitatea potrivită de apă
Apa este esențială pentru textura și consistența aluatului pentru pizza de casă. Raportul dintre ingredientele lichide și cele solide trebuie să fie într-un echilibru perfect.
Apa se transformă în aburi în timpul coacerii ceea ce contribuie la creșterea aluatului și ajută glutenul să lucreze astfel încât să se poată forma bule de aer.
Este nevoie de experiență pentru a simți aluatul și a pune atâta apă cât are nevoie. Bucătarii cu experiență recomandă ca ingredientele lichide să aibă un procent de 65% din cantitatea de făină.
Folosește hârtie pergament pentru a pune pizza în cuptor
După ce ai făcut aluatul și ai adăugat și toppingurile apare o problemă. Cum pui pizza în cuptor? În pizzerii există o paletă specială cu care se face acest lucru și poți să cumperi și tu una dacă faci des acest preparat acasă.
În lipsa paletei, poți să folosești o hârtie pergament pe care să o tragi ușor de sub aluat de îndată ce l-ai așezat pe piatra specială sau pe tava încinsă din cuptor.
Folosește o piatră de copt
Chiar dacă este greu să obții un aluat ca cel copt în cuptorul cu lemne poți totuși să ajungi la un rezultat similar dacă folosești o piatră de copt.
Trebuie așezată în cuptorul aragazului înainte de a-l preîncălzi. De îndată ce va ajunge o temperatură foarte înaltă va coace pizza de jos și în felul acesta eviți ca blatul să se întărească.
Folosește o tavă/tigaie de fontă
Dacă ți se pare greu să tranferi pizza în cuptor poți încerca să o prepari într-o tavă sau tigaie de fontă. Acest material este excelent atunci când vine vorba de transferul de căldură. Ca să nu se lipească aluatul de vas amestecă o mână de făină cu una de mălai și presară compoziția în tavă înainte de a pune pizza. În felul acesta o vei putea scoate foarte ușor de îndată ce va fi gata.
Pentru aluat încearcă rețeta de foccacia
Foccacia este una dintre sortimentele de pâine cel mai ușor de preparat. Nu are nevoie de frământat insistent și se potrivește perfect ca blat pentru pizza.
De fapt, este una dintre modalitățile folosite de bunicile din Italia pentru a face pizza. Trebuie doar să ții cont de faptul că aluatul va crește mult mai mult decât cel de pizza, așa că întinde-l mai mult.
Asigură-te că apa are temperatura potrivită
Atunci când vine vorba despre aluatul de pizza de casă orice detaliu este important. Temperatura apei este foarte importantă și ar trebuie să aibă între 43°C și 46°C. Dacă folosești drojdie instant ai nevoie ca apa să aibă între 48°C și 54°C.