Vrei să faci pizza de casă? Sfaturi practice cu care nu ai cum să dai greș

Pizza este unul dintre preparatele pe care de cele mai multe ori le comanzi sau le mănânci la restaurant. Se poate face și acasă, doar că de cele mai multe ori efortul este mult prea mare. Dacă totuși îți place să gătești pizza atunci ar trebui să știi că secretul stă în aluat. Hai să descoperim împreună cum poți să faci pizza de casă.

Un blat mare pe care se află pizza de casă alături de roșii și făină
Poți face și acasă pizza ca la restaurant / Shutterstock

Aluatul de pizza nu conține multe ingrediente: făină, apă, drojdie și sare. Modul în care acestea sunt transformate în aluat necestită respectarea unor pași exacți. Unele greșeli, chiar dacă mici, pot să strice tot preparatul. Iată 10 sfaturi pentru a face cel mai bun aluat de pizza de casă de la specialiști.

Sfaturi utile pentru a prepara pizza de casă

Pizza de casă poate fi extrem de delicioasă. Chiar dacă procesul de preparare este mai lung, efortul va fi răsplătit pe măsură cu un gust deosebit. Nu ai nevoie de multe ingrediente. Poți să fii inventivă atunci când îți prepari singură pizza acasă. Uite câteva sfaturi utile de la specialiștii în bucătărie pentru a te putea bucura de cel mai bun preparat chiar la tine acasă. Nu uita că totul pornește de la obținerea aluatului perfect.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Folosește bere

Pizza și berea fac o pereche foarte bună. O felie caldă de pizza se potrivește perfect cu o halbă rece de bere. Dincolo de acest aspect, berea mai poate avea un rol important atunci când vine vorba despre pizza.

Pusă în aluat poate ajuta la procesul de fermentație, aducând și un plus de gust. În unele rețete este folosită în loc de drojdie, iar în altele este amestecată cu drojdia instant sau cea proaspătă. Descoperă aici rețeta de aluat de pizza de casă.

Lasă aluatul să se odihnească

Dacă ai mai făcut și alte tipuri de aluat probabil știi că are nevoie să se odihnească. Acest lucru este necesar pentru că are în compoziție atât gluten, cât și gliadină, două proteine care fac aluatul să fie aerat fără să se lase. Acestea au nevoie de odihnă pentru a-și face treaba.

În cazul în care pregătești o rețetă de aluat care are nevoie de multă frământare etapa de odihnă te va ajuta să îl modelezi mai ușor.

Folosește drojdie proaspătă

Dacă vrei să faci aluat crocant sau subțire, poți folosi drojdie instant. Pentru un aluat pufos vei avea nevoie de drojdie proaspătă. Trebuie să fii atentă și ca făina să nu fie expirată, iar apa să fie la temperatura camerei pentru ca magia să se întâmple.

Nu doar că aluatul va crește frumos, dar drojdia proaspătă îi va da o aromă specifică, iar pizza ta va fi delicioasă.

Preîncălzește cuptorul

Cel mai bun cuptor pentru pizza este cel cu lemne pentru că acolo se pot atinge temperaturi foarte mari. Pizza are nevoie de ele pentru ca timpul de coacere să fie foarte scurt. În felul acesta aluatul nu se va usca și își va păstra consistența.

La cuptorul de acasă trebuie să ai minimum 200°C, dar dacă poți atinge 240°C cu atât mai bine. Dacă ai și o piatră specială pentru pizza folosește-o cu încredere. Poți încerca și rețeta de pizza la tigaie.

Folosește cantitatea potrivită de apă

Apa este esențială pentru textura și consistența aluatului pentru pizza de casă. Raportul dintre ingredientele lichide și cele solide trebuie să fie într-un echilibru perfect.

Apa se transformă în aburi în timpul coacerii ceea ce contribuie la creșterea aluatului și ajută glutenul să lucreze astfel încât să se poată forma bule de aer.

Este nevoie de experiență pentru a simți aluatul și a pune atâta apă cât are nevoie. Bucătarii cu experiență recomandă ca ingredientele lichide să aibă un procent de 65% din cantitatea de făină.

Folosește hârtie pergament pentru a pune pizza în cuptor

După ce ai făcut aluatul și ai adăugat și toppingurile apare o problemă. Cum pui pizza în cuptor? În pizzerii există o paletă specială cu care se face acest lucru și poți să cumperi și tu una dacă faci des acest preparat acasă.

În lipsa paletei, poți să folosești o hârtie pergament pe care să o tragi ușor de sub aluat de îndată ce l-ai așezat pe piatra specială sau pe tava încinsă din cuptor.

Folosește o piatră de copt

Chiar dacă este greu să obții un aluat ca cel copt în cuptorul cu lemne poți totuși să ajungi la un rezultat similar dacă folosești o piatră de copt.

Trebuie așezată în cuptorul aragazului înainte de a-l preîncălzi. De îndată ce va ajunge o temperatură foarte înaltă va coace pizza de jos și în felul acesta eviți ca blatul să se întărească.

Folosește o tavă/tigaie de fontă

Dacă ți se pare greu să tranferi pizza în cuptor poți încerca să o prepari într-o tavă sau tigaie de fontă. Acest material este excelent atunci când vine vorba de transferul de căldură. Ca să nu se lipească aluatul de vas amestecă o mână de făină cu una de mălai și presară compoziția în tavă înainte de a pune pizza. În felul acesta o vei putea scoate foarte ușor de îndată ce va fi gata.

Pentru aluat încearcă rețeta de foccacia

Foccacia este una dintre sortimentele de pâine cel mai ușor de preparat. Nu are nevoie de frământat insistent și se potrivește perfect ca blat pentru pizza.

De fapt, este una dintre modalitățile folosite de bunicile din Italia pentru a face pizza. Trebuie doar să ții cont de faptul că aluatul va crește mult mai mult decât cel de pizza, așa că întinde-l mai mult.

Asigură-te că apa are temperatura potrivită

Atunci când vine vorba despre aluatul de pizza de casă orice detaliu este important. Temperatura apei este foarte importantă și ar trebuie să aibă între 43°C și 46°C. Dacă folosești drojdie instant ai nevoie ca apa să aibă între 48°C și 54°C.

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
sfiha
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
Pizza cu ciuperci și măsline porționată și decorată cu frunze de busuioc
Galerie foto
Pizza cu ciuperci și măsline. Rețetă simplă și ușoară
Pizza cu ciuperci și măsline. Rețetă simplă și ușoară
pizza congelată care a fost pusă la cuptor
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
20 noiembrie, 05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: Doar el putea să facă asta
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
închide