Primul pas pentru prepararea delicioasei fripturi constă în pregătirea cărnii. Pentru a obține o friptură fragedă și foarte gustoasă,  lasă carnea la marinat pentru 1-2 ore.

Cum pregătești carnea pentru friptură de porc cu vin la cuptor

Porționează carne pentru friptură și îndepărtează de pe ea surplusul de grăsime, pielițe și tendoane. Așază fiecare bucată de carne pe un tocător de lemn și aplatizeaz-o ușor cu un ciocan de șnițele. Amestecă puțin ulei cu suc de lămâie și unge cu acest amestec fiecare porție de carne. Apoi presară sare, piper proaspăt măcinat și boia de ardei peste ele.

Curăță ceapa, clătește-o și toac-o în rondele sau în fâșii. Curăță usturoiul și toacă-l în rondele. Ia o caserolă cu capac sau o pungă de plastic și pune bucățile de carne în aceasta. Adaugă ceapa și usturoilor, 2-3 crenguțe de cimbru și puțin vin. Închide caserola sau punga și pune-o la frigider pentru 1-2 ore.

Cum prepari friptura de porc la cuptor

Ia un vas termorezistent sau o tavă de cuptor și pune carnea bine scursă în ea. Lichidul folosit la marinare scurge-l printr-o sită și adaugă-l peste carnea din vas. Completează cu câte puțin ulei și vin și introdu tava la cuptor. Setează temperatura la 220 de grade Celsius, pentru 15 minute.

Apoi vei micșora temperatura la 165 de grade Celsius. Mai prepară friptura și la această temperatură timp de o oră. Întoarce-o de pe o parte pe alta periodic și unge-o cu sosul din vas, pentru  a se rumeni frumos și uniform. Asezonea-zo după propriul gust cu sare, piper și celelalte condimente. Dintre ingredientele folosite la marinadă mai poți adăuga în tava cu friptură usturoiul și crenguța de rozmarin. Ceapa o vei arunca pentru că se va arde preparată timp îndelungat la cuptor și va influența negativ gustul cărnii.

După ce ai preparat delicioasa friptură de porc cu vin la cuptor, transferă carnea în alt vas cu capac și păstreaz-o la cald. Lichidul rămas în tavă îl poți trece prin sită și îl pui din nou la fiert, pe aragaz, într-o crăticioară. Adaugă restul de vin și o lingură de zahăr brun și mai fierbe sosul pentru 6-8 minute. Cu acest sos poți să glazurezi porțiile de friptură în timpul servirii.

Descoperă și un articol cu sfaturi despre gătitul cu vin și trucuri utile în bucătărie.