Reducție de vin roșu. Sosul de care ai nevoie pentru o friptură suculentă
Rețeta de reducția de vin roșu, cunoscută și sub denumirea de „sos de vin” sau „glazură de vin” este folosită pentru a îmbogăți preparatele din carne sau din legume. Aduce nu doar eleganță preparatelor, ci și un plus de gust și o textură deosebită.
Reducția de vin este folosită în bucătăria europeană din cele mai vechi timpuri. Dovezi istorice arată că în regiunile viticole din Franța și Italia tehnica era folosită încă din Antichitate. Rolul ei era în acele vremuri de a conserva cât mai bine vinul pentru perioade mai lungi de timp.
Apoi s-a dovedit rapid a fi un ingredient minunat pentru a adăuga profunzime gusturilor. A devenit un element cheie al bucătăriei franceze, fiind folosit în numeroase rețete celebre, cum ar fi Coq au Vin și Boeuf Bourguignon. De-a lungul timpului, această tehnică a fost adoptată în bucătăria internațională.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-o tigaie, la foc mediu mare, se pune suficient ulei de măsline cât să acopere fundul vasului. Apoi se pune șalota și se lasă până devine translucidă. Apoi se pune vinul roșu și supa de vacă și se lasă să se reducă la foc mic până se înjumătățește. Apoi se adaugă untul și rozmarinul și se amestecă ușor până se omogenizează.
Trucuri pentru a face reducția de vin
Reducția de vin roșu este simplă. Nu folosi pentru acest sos un vin cu care nu mai ai ce face. Calitatea acestuia influențează gustul final al reducției. Vinurile seci, cum ar fi Cabernet Sauvignon sau Merlot, sunt potrivite pentru majoritatea rețetelor, dar poți alege și un vin mai dulce pentru preparatele cărora vrei să le dai o notă dulce.
Opțional, în funcție de preferințe și de scopul sosului, poți adăuga și ceapă, morcov, usturoi, ierburi proaspete sau condimente.
Sfaturi pentru a prepara o reducție de vin roșu perfectă
Reducția de vin roșu este un preparat care are nevoie de o atenție deosebită. De aceea, trebuie să supraveghezi cu atenție tot procesul. Poate fierbe rapid și se va transforma într-o pastă lipicioasă cu care nu prea ai ce să faci. Sosul trebuie lăsat să fiarbă încet pentru a permite aromelor să se concentreze și să se dezvolte.
Descoperă mai multe și despre 5 sosuri franțuzești de bază. Află cum poți să le prepari la tine acasă.
Pe parcursul procesului de preparare este bine să mai guști din când în când simți că are nivelul potrivit de arome și consistența potrivită.
Reducția de vin roșu se păstrează bine în frigider timp de aproximativ o săptămână. Este important să o depozitezi într-un recipient etanș, de preferință într-un recipient de sticlă sau ceramică, pentru a-și păstra aromele. Dacă vrei să o păstrezi mai mult timp, o poți congela în porții mici care pot fi apoi dezghețate la nevoie.
Cum se folosește reducția de vin
Cel mai frecvent reducția de vin se folosește pentru preparate din carne de vită, porc, miel sau pui. De asemenea, este perfect pentru a marina carnea înainte de gătire sau pentru a glazura legume sau fructe la grătar.
Reducția este delicioasă atunci când este combinată cu brânzeturi sănătoase, cu gust puternic, cum ar fi brânza de capră sau brânza Roquefort.
În funcție de condimentele pe care le adaugi în reducție o poți folosi pentru deserturi precum înghețata sau cheesecake sau pentru tarte de fructe și torturi de ciocolată.