Reducție de vin roșu. Sosul de care ai nevoie pentru o friptură suculentă

timpul de preparare
Timp de gătire: 10 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Rețeta de reducția de vin roșu, cunoscută și sub denumirea de „sos de vin” sau „glazură de vin” este folosită pentru a îmbogăți preparatele din carne sau din legume. Aduce nu doar eleganță preparatelor, ci și un plus de gust și o textură deosebită.

Reducție de vin roșu pusă peste friptură
Reducția de vin roșu se prepară din vinuri roșii seci / Shutterstock

Reducția de vin este folosită în bucătăria europeană din cele mai vechi timpuri. Dovezi istorice arată că în regiunile viticole din Franța și Italia tehnica era folosită încă din Antichitate. Rolul ei era în acele vremuri de a conserva cât mai bine vinul pentru perioade mai lungi de timp.

Apoi s-a dovedit rapid a fi un ingredient minunat pentru a adăuga profunzime gusturilor. A devenit un element cheie al bucătăriei franceze, fiind folosit în numeroase rețete celebre, cum ar fi Coq au Vin și Boeuf Bourguignon. De-a lungul timpului, această tehnică a fost adoptată în bucătăria internațională.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Într-o tigaie, la foc mediu mare, se pune suficient ulei de măsline cât să acopere fundul vasului. Apoi se pune șalota și se lasă până devine translucidă. Apoi se pune vinul roșu și supa de vacă și se lasă să se reducă la foc mic până se înjumătățește. Apoi se adaugă untul și rozmarinul și se amestecă ușor până se omogenizează.

Trucuri pentru a face reducția de vin

Reducția de vin roșu este simplă. Nu folosi pentru acest sos un vin cu care nu mai ai ce face. Calitatea acestuia influențează gustul final al reducției. Vinurile seci, cum ar fi Cabernet Sauvignon sau Merlot, sunt potrivite pentru majoritatea rețetelor, dar poți alege și un vin mai dulce pentru preparatele cărora vrei să le dai o notă dulce.

Opțional, în funcție de preferințe și de scopul sosului, poți adăuga și ceapă, morcov, usturoi, ierburi proaspete sau condimente.

Sfaturi pentru a prepara o reducție de vin roșu perfectă

Reducția de vin roșu este un preparat care are nevoie de o atenție deosebită. De aceea, trebuie să supraveghezi cu atenție tot procesul. Poate fierbe rapid și se va transforma într-o pastă lipicioasă cu care nu prea ai ce să faci. Sosul trebuie lăsat să fiarbă încet pentru a permite aromelor să se concentreze și să se dezvolte.

Descoperă mai multe și despre 5 sosuri franțuzești de bază. Află cum poți să le prepari la tine acasă.

Pe parcursul procesului de preparare este bine să mai guști din când în când simți că are nivelul potrivit de arome și consistența potrivită.

Reducția de vin roșu se păstrează bine în frigider timp de aproximativ o săptămână. Este important să o depozitezi într-un recipient etanș, de preferință într-un recipient de sticlă sau ceramică, pentru a-și păstra aromele. Dacă vrei să o păstrezi mai mult timp, o poți congela în porții mici care pot fi apoi dezghețate la nevoie.

Cum se folosește reducția de vin

Cel mai frecvent reducția de vin se folosește pentru preparate din carne de vită, porc, miel sau pui. De asemenea, este perfect pentru a marina carnea înainte de gătire sau pentru a glazura legume sau fructe la grătar.

Reducția este delicioasă atunci când este combinată cu brânzeturi sănătoase, cu gust puternic, cum ar fi brânza de capră sau brânza Roquefort.

În funcție de condimentele pe care le adaugi în reducție o poți folosi pentru deserturi precum înghețata sau cheesecake sau pentru tarte de fructe și torturi de ciocolată.

Citește și
CELE MAI CITITE
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Păstăi de fasole înfășurate în bacon,pe salată verde
05:41
Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor
Galette cu caise și migdale porționată, alături de o ceașcă cu cafea și caise
05:27
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
11 iulie, 05:35
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
11 iulie, 05:25
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Două pahare pline cu kombucha
10 iulie, 17:13
(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății (P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
Porții de tartă cu ciocolată albă și zmeură, una într-o mână
10 iulie, 05:24
Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat
Pui întreg la cuptor cu unt si ierburi aromate, alături de legume în tavă
10 iulie, 05:20
Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
9 iulie, 05:22
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Katy Perry l-a făcut gelos pe Orlando Bloom într-un costum minuscul de baie. Cum trece artista peste despărțirea de fostul partener
Katy Perry l-a făcut gelos pe Orlando Bloom într-un costum minuscul de baie. Cum trece artista peste despărțirea de fostul partener
Katy Perry l-a făcut gelos pe Orlando Bloom într-un costum minuscul de baie. Cum trece artista peste despărțirea de fostul partener
EXCLUSIV. Reacţia lui Selly după ce un copil a fost îndemnat de un artist să sară de pe scenă, la Beach Please
EXCLUSIV. Reacţia lui Selly după ce un copil a fost îndemnat de un artist să sară de pe scenă, la Beach Please
EXCLUSIV. Reacţia lui Selly după ce un copil a fost îndemnat de un artist să sară de pe scenă, la Beach Please
Ajuns la 86 de ani şi cu o avere de 2.3 miliarde, Ion Ţiriac a spus care e cel mai mare regret al vieţii lui!
Ajuns la 86 de ani şi cu o avere de 2.3 miliarde, Ion Ţiriac a spus care e cel mai mare regret al vieţii lui!
Ajuns la 86 de ani şi cu o avere de 2.3 miliarde, Ion Ţiriac a spus care e cel mai mare regret al vieţii lui!
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome

Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome

Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor

Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor
închide