Reducție de vin roșu. Sosul de care ai nevoie pentru o friptură suculentă

timpul de preparare
Timp de gătire: 10 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Rețeta de reducția de vin roșu, cunoscută și sub denumirea de „sos de vin” sau „glazură de vin” este folosită pentru a îmbogăți preparatele din carne sau din legume. Aduce nu doar eleganță preparatelor, ci și un plus de gust și o textură deosebită.

Reducție de vin roșu pusă peste friptură
Reducția de vin roșu se prepară din vinuri roșii seci / Shutterstock

Reducția de vin este folosită în bucătăria europeană din cele mai vechi timpuri. Dovezi istorice arată că în regiunile viticole din Franța și Italia tehnica era folosită încă din Antichitate. Rolul ei era în acele vremuri de a conserva cât mai bine vinul pentru perioade mai lungi de timp.

Apoi s-a dovedit rapid a fi un ingredient minunat pentru a adăuga profunzime gusturilor. A devenit un element cheie al bucătăriei franceze, fiind folosit în numeroase rețete celebre, cum ar fi Coq au Vin și Boeuf Bourguignon. De-a lungul timpului, această tehnică a fost adoptată în bucătăria internațională.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Într-o tigaie, la foc mediu mare, se pune suficient ulei de măsline cât să acopere fundul vasului. Apoi se pune șalota și se lasă până devine translucidă. Apoi se pune vinul roșu și supa de vacă și se lasă să se reducă la foc mic până se înjumătățește. Apoi se adaugă untul și rozmarinul și se amestecă ușor până se omogenizează.

Trucuri pentru a face reducția de vin

Reducția de vin roșu este simplă. Nu folosi pentru acest sos un vin cu care nu mai ai ce face. Calitatea acestuia influențează gustul final al reducției. Vinurile seci, cum ar fi Cabernet Sauvignon sau Merlot, sunt potrivite pentru majoritatea rețetelor, dar poți alege și un vin mai dulce pentru preparatele cărora vrei să le dai o notă dulce.

Opțional, în funcție de preferințe și de scopul sosului, poți adăuga și ceapă, morcov, usturoi, ierburi proaspete sau condimente.

Sfaturi pentru a prepara o reducție de vin roșu perfectă

Reducția de vin roșu este un preparat care are nevoie de o atenție deosebită. De aceea, trebuie să supraveghezi cu atenție tot procesul. Poate fierbe rapid și se va transforma într-o pastă lipicioasă cu care nu prea ai ce să faci. Sosul trebuie lăsat să fiarbă încet pentru a permite aromelor să se concentreze și să se dezvolte.

Descoperă mai multe și despre 5 sosuri franțuzești de bază. Află cum poți să le prepari la tine acasă.

Pe parcursul procesului de preparare este bine să mai guști din când în când simți că are nivelul potrivit de arome și consistența potrivită.

Reducția de vin roșu se păstrează bine în frigider timp de aproximativ o săptămână. Este important să o depozitezi într-un recipient etanș, de preferință într-un recipient de sticlă sau ceramică, pentru a-și păstra aromele. Dacă vrei să o păstrezi mai mult timp, o poți congela în porții mici care pot fi apoi dezghețate la nevoie.

Cum se folosește reducția de vin

Cel mai frecvent reducția de vin se folosește pentru preparate din carne de vită, porc, miel sau pui. De asemenea, este perfect pentru a marina carnea înainte de gătire sau pentru a glazura legume sau fructe la grătar.

Reducția este delicioasă atunci când este combinată cu brânzeturi sănătoase, cu gust puternic, cum ar fi brânza de capră sau brânza Roquefort.

În funcție de condimentele pe care le adaugi în reducție o poți folosi pentru deserturi precum înghețata sau cheesecake sau pentru tarte de fructe și torturi de ciocolată.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gem de mere în borcan cu lingură de lemn
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Porții de ruladă cu ness
Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat
Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat
Galette cu pere și migdale porționată, alături de un bol cu miere, unul cu brânză și o jumătate de pară
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Pastă de sardine în borcan și pe felii de pâine
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Ciorbă de burtă pusă într-un castron alături de un ardei iute
Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă
Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două boluri cu Supă de conopidă cu multe legume pe o tavă, alături de pâine, două linguri și un bol cu condimente
09:17
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
06:10
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci în bol
9 octombrie, 07:23
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango secționat
9 octombrie, 06:19
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Cremă de vanilie cu unt în bol și două păstăi de vanilie alături
8 octombrie, 08:20
Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline
Porție de tort Malakoff
8 octombrie, 06:28
Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă
Imam bayildi servite pe o farfurie albă
7 octombrie, 08:40
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Un săculeț în care se află mai multe tipuri de nuci
7 octombrie, 06:36
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...
Parteneri
Cea mai norocoasă zi pentru fiecare zodie în parte. Vezi ce spun astrele în favoarea ta
Cea mai norocoasă zi pentru fiecare zodie în parte. Vezi ce spun astrele în favoarea ta
Cea mai norocoasă zi pentru fiecare zodie în parte. Vezi ce spun astrele în favoarea ta
Doamne, Dumnezeule mare! Momentul în care o Tesla evită milimetric un turist care cade din senin de pe trotuar în faţa maşinii, în centrul Braşovului
"Doamne, Dumnezeule mare!" Momentul în care o Tesla evită milimetric un turist care cade din senin de pe trotuar în faţa maşinii, în centrul Braşovului
"Doamne, Dumnezeule mare!" Momentul în care o Tesla evită milimetric un turist care cade din senin de pe trotuar în faţa maşinii, în centrul Braşovului
George Simion, dezvăluiri rare despre cadoul de două tone primit de la Gigi Becali: „E în declarația de avere!”. Cât a costat
George Simion, dezvăluiri rare despre cadoul de două tone primit de la Gigi Becali: „E în declarația de avere!”. Cât a costat
George Simion, dezvăluiri rare despre cadoul de două tone primit de la Gigi Becali: „E în declarația de avere!”. Cât a costat
Ce facultate a terminat Anca Țurcașiu de la Asia Express 2024. Puțini știau acest detaliu despre artistă
Ce facultate a terminat Anca Țurcașiu de la Asia Express 2024. Puțini știau acest detaliu despre artistă
Ce facultate a terminat Anca Țurcașiu de la Asia Express 2024. Puțini știau acest detaliu despre artistă
Călătoria faimoasei Hande Erçel de la începuturi și până astăzi. Cum s-a transformat de-a lungul timpului
Călătoria faimoasei Hande Erçel de la începuturi și până astăzi. Cum s-a transformat de-a lungul timpului
Călătoria faimoasei Hande Erçel de la începuturi și până astăzi. Cum s-a transformat de-a lungul timpului
O furtună solară severă se va izbi de Pământ azi. Experții prezic aurore boreale inedite, dar și probleme de comunicații
O furtună solară „severă” se va izbi de Pământ azi. Experții prezic aurore boreale inedite, dar și probleme de comunicații
O furtună solară „severă” se va izbi de Pământ azi. Experții prezic aurore boreale inedite, dar și probleme de comunicații
Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă
Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă
Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă
Clătite cu dovleac. Un desert delicios pentru cei mici
Clătite cu dovleac. Un desert delicios pentru cei mici
Clătite cu dovleac. Un desert delicios pentru cei mici
RM de la BTS și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ziua lansării noului său documentar. RM: Right People, Wrong Place va avea premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Busan 2024 
RM de la BTS și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ziua lansării noului său documentar. „RM: Right People, Wrong Place” va avea premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Busan 2024 
RM de la BTS și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ziua lansării noului său documentar. „RM: Right People, Wrong Place” va avea premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Busan 2024 
Leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți. Ce remedii naturale funcționează
Leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți. Ce remedii naturale funcționează
Leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți. Ce remedii naturale funcționează
fresh
Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline

Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline

Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline

Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă

Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă

Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango

Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango

Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci

Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci

Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece

Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
închide