Adevărul despre gătitul cu vin. Trucuri utile în bucătărie

Ce fel de vin ar trebui să folosești pentru gătit? Pui la marinadă vinul scump pe care îl bei de obicei sau alegi unul mai ieftin? Îți explicăm tot ce ar trebui să știi despre gătitul cu vin. Descoperă și tu care este adevărul despre gătitul cu vin. Iată câteva trucuri și sfaturi utile în bucătărie.

O persoană care gătește cu vin în timp ce prepară un sos
Vinul ales pentru gătit nu trebuie să fie scump / Profimedia Images

Vinul folosit pentru gătit influențează gustul preparatului final, dar diferențele nu țin de prețul sticlei, ci de cu totul alte caracteristici. Evident contează foarte mult și cantitatea de vin folosită.

Citește și

Sunt rețete care cer doar câțiva mililitri, iar în altele, cum este coq au vin, este ingredientul principal. Pentru că sunt mii de soiuri de vin în toată lumea ar fi imposibil ca cineva să spună care este cea mai bună variantă, însă specialiștii de la SeriousEats.com au creat un ghid bazându-se pe experiențele mai multor bucătari cu care colaborează.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Adevărul despre gătitul cu vin

Pentru a face ghidul au trecut trei sortimente de vin alb prin testul reducției. Au ales Riesling, Sauvignon Blanc și Chardonnay. Din fiecare au făcut o reducției, astfel încât dintr-o cană de vin a rămas doar un sfert.

Pe măsură ce sosul se gătea culoarea se transforma ajungând până la portocaliu. Vinul Chardonnay a suferit cea mai puternică schimbare, deși inițial avea cea mai deschisă nuanță.

Modificarea culorii ține mai mult de aspectul preparatului final, însă gustul preparatului are legătură cu alte caracteristici ale vinului.

Zaharurile influențează într-un mod evident rezultatul final. Dacă vrei să dai o notă dulce preparatului atunci folosește vinuri mai dulci.

Ține cont de faptul că în urma tratamentului termic se va accentua dulceața. Cel mai sigur este să alegi un vin sec pentru gătit, mai ales dacă în rețetă nu se specifică altceva.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este aciditatea vinului. Cele cu note acrișoare, cum este Sauvignon Blanc, vor deveni și mai acre în urma gătitului. Chiar și Chardonnay care nu este un vin cu o  aciditate mare a căpătat note de acru după ce a fost supus tratamentului termic.

Pentru a testa vinurile roșii s-au folosit Cabernet Sauvignon și Beaujolais. Acestea au reacționat la fel ca cele albe. Aciditatea s-a potențat, iar culoarea li s-a schimbat.

Cum faci sosuri cu vin

Bucătarii de la SeriousEats au testat un preparat simplu: mușchiuleț de porc cu sos de vin. Au folosit Savignon Blanc—cu o aciditate mare, Chardonnay—robust, Beajolais—ușor și Cabernet Sauvignon—puternic aromat. Sosul de vin a fost preparat cu supă de pui și unt.

La final au constatat că vinurile acide au adus sosului note de citrice ca și când a fost folosită de fapt lămâie, nu vin. Acest lucru s-a întâmplat atât în cazul vinurilor albe, cât și a celor roșii. Evident, este foarte importantă proporția de ingrediente. Dacă vei folosi doar puțin vin, atunci va fi nevoie și de alte ingrediente acide pentru a echilibra gustul final al sosului.

Cum să faci marinadă cu vin

Cel mai popular fel de mâncare care cere marinarea cărnii în vin este coq au vin, pentru care în mod tradițional se folosește vin Burgund, obișnuit din struguri Pinot Noir.

Totuși, acesta este un vin destul de scump, încât nu se justifică în totalitate folosirea lui. Testele făcute de specialiști arată că atâta timp cât vinul este unul produs corect, fără adaos de zahăr sau alte ingrediente, și preparatul final va fi gustos.

Nu trebuie neapărat să fie un vin pe care obișnuiești să îl bei și nici nu trebuie să îți placă acel sortiment. În timpul procesului de gătire intervin schimbări date de tratamentul termic și de îmbinarea de ingrediente.

Poți utiliza chiar și vin dintr-o sticlă ce a fost desfăcută în urmă cu câteva zile, chiar și o săptămână și rezultatul să fie unul savuros.

Ce vin să folosești dacă faci fondue

Nici în cazul în care prepari fondue nu trebuie să pui mare accent pe prețul vinului folosit. Specialiștii de la SeriousEats spun că rezultatul final va fi la fel de bun indiferent dacă pui un vin de colecție sau unul de la bag in box.

Odată ce este pus în brânza topită și aromele se contopesc nu se se mai simte nicio diferență.

De ce trebuie să ții cont atunci când gătești cu vin

Dacă rețeta cere să folosești vin sec nu încerca să pui unul demi-sec doar pentru că îl ai în casă. Zaharurile vor schimba serios gustul final al preparatului.

Nu te crampona de detalii. Aroma vinului și alte caracteristici pe care le ai în vedere atunci când alegi un vin pe care urmează să îl bei nu mai sunt atât de importante când vine vorba de gătit. În timpul tratamentului termic se vor pierde. Descoperă și cum faci reducția de vin roșu. Sfaturi simple și utile.

Ține cont de aciditatea vinului. În timpul gătitului aciditatea este potențată, așa că trebuie să ai grijă cât vin pui în preparat.

Vinurile slabe pot fi perfecte pentru gătit. Atâta timp cât vinurile sunt produse corect pot fi folosite la gătit cu rezultate surprinzător de bune.

Citește și
CELE MAI CITITE
mini-tarte cu fructe, așezate pe un fundal albastru deschis
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe sticle de vin surprinse într-o cramă
(P) Tradiția vinului care leagă trecutul și prezentul
(P) Tradiția vinului care leagă trecutul și prezentul
Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
O bucătărie aranjată de designeri
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
26 iunie, 06:33
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
25 iunie, 06:55
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Jeff Bezos și Lauren Sánchez s-au căsătorit. Ce rochie a ales mireasa pentru marele eveniment
Jeff Bezos și Lauren Sánchez s-au căsătorit. Ce rochie a ales mireasa pentru marele eveniment
Jeff Bezos și Lauren Sánchez s-au căsătorit. Ce rochie a ales mireasa pentru marele eveniment
Zonele lovite de vânt cu forţa unui uragan. Temperaturile scad drastic şi vin furtunile
Zonele lovite de vânt cu forţa unui uragan. Temperaturile scad drastic şi vin furtunile
Zonele lovite de vânt cu forţa unui uragan. Temperaturile scad drastic şi vin furtunile
Amănuntul neştiut despre milionarul român cu 3 pensii! Cu ce ajunsese să se ocupe: amp;#8220;Pe ce pun mâna, ridic”
Amănuntul neştiut despre milionarul român cu 3 pensii! Cu ce ajunsese să se ocupe: amp;#8220;Pe ce pun mâna, ridic”
Amănuntul neştiut despre milionarul român cu 3 pensii! Cu ce ajunsese să se ocupe: amp;#8220;Pe ce pun mâna, ridic”
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: A dispărut tot!
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
închide