Adevărul despre gătitul cu vin. Trucuri utile în bucătărie

Ce fel de vin ar trebui să folosești pentru gătit? Pui la marinadă vinul scump pe care îl bei de obicei sau alegi unul mai ieftin? Îți explicăm tot ce ar trebui să știi despre gătitul cu vin. Descoperă și tu care este adevărul despre gătitul cu vin. Iată câteva trucuri și sfaturi utile în bucătărie.

O persoană care gătește cu vin în timp ce prepară un sos
Vinul ales pentru gătit nu trebuie să fie scump / Profimedia Images

Vinul folosit pentru gătit influențează gustul preparatului final, dar diferențele nu țin de prețul sticlei, ci de cu totul alte caracteristici. Evident contează foarte mult și cantitatea de vin folosită.

Citește și

Sunt rețete care cer doar câțiva mililitri, iar în altele, cum este coq au vin, este ingredientul principal. Pentru că sunt mii de soiuri de vin în toată lumea ar fi imposibil ca cineva să spună care este cea mai bună variantă, însă specialiștii de la SeriousEats.com au creat un ghid bazându-se pe experiențele mai multor bucătari cu care colaborează.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Adevărul despre gătitul cu vin

Pentru a face ghidul au trecut trei sortimente de vin alb prin testul reducției. Au ales Riesling, Sauvignon Blanc și Chardonnay. Din fiecare au făcut o reducției, astfel încât dintr-o cană de vin a rămas doar un sfert.

Pe măsură ce sosul se gătea culoarea se transforma ajungând până la portocaliu. Vinul Chardonnay a suferit cea mai puternică schimbare, deși inițial avea cea mai deschisă nuanță.

Modificarea culorii ține mai mult de aspectul preparatului final, însă gustul preparatului are legătură cu alte caracteristici ale vinului.

Zaharurile influențează într-un mod evident rezultatul final. Dacă vrei să dai o notă dulce preparatului atunci folosește vinuri mai dulci.

Ține cont de faptul că în urma tratamentului termic se va accentua dulceața. Cel mai sigur este să alegi un vin sec pentru gătit, mai ales dacă în rețetă nu se specifică altceva.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este aciditatea vinului. Cele cu note acrișoare, cum este Sauvignon Blanc, vor deveni și mai acre în urma gătitului. Chiar și Chardonnay care nu este un vin cu o  aciditate mare a căpătat note de acru după ce a fost supus tratamentului termic.

Pentru a testa vinurile roșii s-au folosit Cabernet Sauvignon și Beaujolais. Acestea au reacționat la fel ca cele albe. Aciditatea s-a potențat, iar culoarea li s-a schimbat.

Cum faci sosuri cu vin

Bucătarii de la SeriousEats au testat un preparat simplu: mușchiuleț de porc cu sos de vin. Au folosit Savignon Blanc—cu o aciditate mare, Chardonnay—robust, Beajolais—ușor și Cabernet Sauvignon—puternic aromat. Sosul de vin a fost preparat cu supă de pui și unt.

La final au constatat că vinurile acide au adus sosului note de citrice ca și când a fost folosită de fapt lămâie, nu vin. Acest lucru s-a întâmplat atât în cazul vinurilor albe, cât și a celor roșii. Evident, este foarte importantă proporția de ingrediente. Dacă vei folosi doar puțin vin, atunci va fi nevoie și de alte ingrediente acide pentru a echilibra gustul final al sosului.

Cum să faci marinadă cu vin

Cel mai popular fel de mâncare care cere marinarea cărnii în vin este coq au vin, pentru care în mod tradițional se folosește vin Burgund, obișnuit din struguri Pinot Noir.

Totuși, acesta este un vin destul de scump, încât nu se justifică în totalitate folosirea lui. Testele făcute de specialiști arată că atâta timp cât vinul este unul produs corect, fără adaos de zahăr sau alte ingrediente, și preparatul final va fi gustos.

Nu trebuie neapărat să fie un vin pe care obișnuiești să îl bei și nici nu trebuie să îți placă acel sortiment. În timpul procesului de gătire intervin schimbări date de tratamentul termic și de îmbinarea de ingrediente.

Poți utiliza chiar și vin dintr-o sticlă ce a fost desfăcută în urmă cu câteva zile, chiar și o săptămână și rezultatul să fie unul savuros.

Ce vin să folosești dacă faci fondue

Nici în cazul în care prepari fondue nu trebuie să pui mare accent pe prețul vinului folosit. Specialiștii de la SeriousEats spun că rezultatul final va fi la fel de bun indiferent dacă pui un vin de colecție sau unul de la bag in box.

Odată ce este pus în brânza topită și aromele se contopesc nu se se mai simte nicio diferență.

De ce trebuie să ții cont atunci când gătești cu vin

Dacă rețeta cere să folosești vin sec nu încerca să pui unul demi-sec doar pentru că îl ai în casă. Zaharurile vor schimba serios gustul final al preparatului.

Nu te crampona de detalii. Aroma vinului și alte caracteristici pe care le ai în vedere atunci când alegi un vin pe care urmează să îl bei nu mai sunt atât de importante când vine vorba de gătit. În timpul tratamentului termic se vor pierde. Descoperă și cum faci reducția de vin roșu. Sfaturi simple și utile.

Ține cont de aciditatea vinului. În timpul gătitului aciditatea este potențată, așa că trebuie să ai grijă cât vin pui în preparat.

Vinurile slabe pot fi perfecte pentru gătit. Atâta timp cât vinurile sunt produse corect pot fi folosite la gătit cu rezultate surprinzător de bune.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
brânzeturi proaspete din Europa puse pe un tocător de lemn
Galerie foto
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
O sticlă cu ulei de măsline alături de o farfurie plină cu măsline negre
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Urzici puse pe un tocător de lemn și care urmează să fie congelate
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: Este o formă de respect
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
închide