Galette cu nectarine și migdale. Rețetă de tartă rustică, franțuzească
Nu lăsa sezonul nectarinelor să treacă fără a testa o rețetă rustică și rafinată de galette cu nectarine și migdale. Este un desert cu aer franțuzesc care îmbină simplitatea cu eleganța.

Galette este o tartă rustică, fără formă rigidă, cu marginile pliate liber peste umplutură. În această versiune, nectarinele proaspete, dulci și ușor acrișoare, sunt așezate peste un strat fin de migdale măcinate, care absorb sucul fructelor în timpul coacerii și creează o bază fragedă, parfumată.
Perfectă pentru vară, această tartă neuniformă scoate în evidență gustul fructelor proaspete și textura crocantă a aluatului, completată de aroma migdalelor. Aluatul este fraged, cu unt, sfărâmicios la exterior și ușor moale sub fructe. Gustul e o combinație de caramel ușor ars, migdale prăjite și fructe coapte . Este un desert simplu, dar spectaculos în savoare.
Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii de urmat pentru a prepara și tu această delicioasă galette cu nectarine și migdale.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea tartei constă în pregătirea aluatului fraged. Dacă vrei, poți opta pentru un aluat din comerț, chiar și un aluat foietaj.
Cum prepari aluatul pentru galette cu nectarine și migdale
Într-un bol încăpător amestecă făina cu zahărul și sarea. Adaugă untul rece tăiat în cuburi mici și frământă rapid cu vârfurile degetelor până când obții un aluat nisipos. Adaugă apa rece treptat, amestecând până când rezultă un aluat compact, dar moale.
Formează o bilă din aluat, învelește-o în folie de prospețime și pune-o la rece pentru 30–60 minute.
Descoperă și o rețetă de aluat foietaj, preparat în casă.
În timp ce aluatul stă la rece poți prepara umplutura. Spală nectarinele, șterge-le și tai-le în jumătăți, sferturi sau felii, în funcție de mărime.
Amestecă migdalele măcinate cu o lingură de zahăr și pesmetul (sau făina de migdale).
Dacă dorești, poți stropi nectarinele cu puțin lichior de migdale sau rom pentru un plus de aromă.
Întinde aluatul într-un cerc de cca 30 cm diametru, direct pe hârtia de copt. Presară amestecul de migdale în centru, lăsând o margine liberă de cca 4–5 cm. Așază nectarinele artistic, una lângă alta, cu partea tăiată în sus. Presară restul de zahăr peste fructe.
Împăturește marginile de aluat peste fructe, lăsând centrul descoperit.
Unge marginile cu ou bătut și presară zahăr tos și fulgi de migdale.
Coace delicioasa tartă galette cu nectarine și migdale la 190°C (cuptor preîncălzit) timp de 35–40 de minute, până marginile devin aurii, iar fructele se înmoaie ușor și caramelizează.
Opțional, cât este tarta caldă, unge fructele cu puțină miere sau gem de caise încălzit pentru luciu și aromă.
Lasă tarta să se răcească ușor înainte de servire.
O poți servi simplă, cu o cupă de înghețată de vanilie sau cu iaurt grecesc rece.
Opțional o poți presăra cu zahăr pudră și decora cu frunze de mentă.
Merge foarte bine și alături de un pahar de vin dulce sau ceai aromat de fructe.