Ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie. Rețetă de fursecuri pentru Crăciun
Printre rețetele de turtă dulce sau alte fursecuri, preparate pentru sărbătorile de iarnă, mai adaugă și rețeta de ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie. Vei avea pe același platou o gamă bogată de gusturi, arome și texturi.
Galerie foto
Rețeta de ișlere este inspirată din bucătăria austro-ungară și este foarte apreciată în toate bucătăriile lumii. A fost creată prin anii 1950 de un patiser din Bad Ischl, pe numele sau Richard Kurth. Acesta a obținut medalia de aur pentru rețetă, prezentând-o la Expoziția Mondiala de la Bruxelles, în anul 1958. Ișlerele se compun din doi biscuiți umpluți cu cremă și glazurați cu ciocolată.
Aluatul din care se prepară biscuiții este un aluat fraged cu unt și migdale, nucă sau alune de pădure măcinate fin. După coacere, biscuiții se lipesc doi câte doi cu diferite creme sau dulceață și se glazurează cu ciocolată.
Tot din bucătăria austriacă îți recomandăm să mai prepari și rețeta de fursecuri Linzer. Iar pentru rețeta de ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii de urmat.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului pentru fursecuri, care necesită un timp scurt de frământare, un timp de relaxare la rece și apoi modelare și coacerea biscuiților.
În timpul cât aluatul se va relaxa la rece, poți prepara crema, iar glazura de ciocolată o vei prepara după formarea ișlerelor.
Cum prepari aluatul pentru ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie
Începe prin a trece făina prin sită și amestec-o cu sarea, zahărul și făina de migdale. Creează o adâncitură la mijlocul acestui amestec și adaugă acolo untul rece tăiat în cuburi mici, dar și ouăle. Amestecă toate aceste ingrediente până când obții un aluat sfărâmicios. Pune aluatul într-o pungă de plastic și lasă-l la rece pentru 30 de minute.
Pentru a forma biscuiții, scoate aluatul pe masa presărată cu făină. Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius, apoi întinde aluatul într-o foaie cu grosimea de aproximativ 5-6 mm. Decupează cercuri din aluat, folosind un inel metalic sau un pahar.
Pune hârtie de copt în tava cuptorului și pune biscuiții în ea, la mici distanțe unii față de alții. Pune tava în cuptor și coace biscuiții la 200 de grade Celsius, pentru 10-12 minute.
Cum prepari crema de vanilie și glazura de ciocolată
Pune gălbenușurile într-o crăticioară, adaugă un praf de sare și zahărul și amestecă până la omogenizare. Adaugă făina și diluează totul cu puțin lapte rece. Apoi, adaugă și restul de lapte, dar fierbinte, în timp ce amesteci intens pentru omogenizarea compoziției.
Fierbe compoziția rezultată, amestecând continuu, până când se îngroașă ca o budincă. După stingerea focului adaugă vanilia și omogenizează. Pune o folie de prospețime direct peste cremă și las-o să se răcească bine. După răcire, încorporează în cremă untul moale.
Pentru a forma ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie, lipește câte doi biscuiți cu un strat generos de cremă, apoi prepară glazura de ciocolată.
Pune smântâna lichidă la încălzit și adaugă ciocolata mărunțită în ea. Amestecă intens până când se topește ciocolata, iar compoziția este omogenizată. La final, adaugă untul și omogenizează din nou compoziția.
Glazurează ișlerele cu ciocolata ușor răcorită și decorează-le câte o migdală, miez de nucă, sau un amestec de migdale, nuci și alune de pădure.
Tot din categoria fursecurilor pentru Crăciun îți mai recomandăm să prepari și rețeta de fursecuri steluțe cu jeleu de zmeură.
Galerie foto