Biscuiți șprițați cu ciocolată. Rețetă cu gust de copilărie

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Biscuiții șprițați fac parte dintre deserturile pe care le preparau în trecut mamele sau bunicile. Erau nelipsiți de pe platourile cu dulciuri festive de sărbători. Dacă vrei să aduci și tu gustul copilăriei pe masa de Crăciun sau pentru alte evenimente, îți oferim o rețetă de biscuiți șprițați cu ciocolată.

Biscuiți șprițați cu ciocolată pe o farfurie albă
Galerie foto

Galerie foto

Romul este aroma ideală pentru astfel de biscuiți / Shutterstock

Este o variantă mai deosebită a celebrilor biscuiți cu gust de copilărie. Pentru prepararea acestora ai nevoie de mașina de tocat și de forma specială pentru modelarea lor. În lipsa formei speciale, poți folosi o furculiță, pentru a trasa dungi pe biscuiții formați.

Citește și

Aluatul pentru acești biscuiți se prepara, în mod clasic, cu untură de porc. Însă aceasta poate fi înlocuită cu unt gras, de calitate. Pe lângă unt, ingredientele care oferă frăgezime biscuiților mai sunt smântâna acră și bicarbonatul de sodiu. Rețeta de azi diferă de cea clasică prin adaosul de cacao în aluat și prin glazura de ciocolată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și varianta clasică a biscuiților șprițați, așa cum o preparau mama și bunica. Pentru varianta de biscuiți șprițați cu ciocolată, îți oferim mai jos rețeta detaliată.

Ingrediente

Mod de preparare

Aluatul pentru biscuiți se prepară în același mod ca și aluaturile fragede pentru foi de prăjituri, pentru nuci umplute sau pentru alte fursecuri. Diferă cantitățile și unele dintre ingrediente. Nu necesită frământare excesivă, dar necesită un timp de relaxare la rece, pentru a putea fi modelat cu ușurință.

Descoperă și o rețetă interesantă de biscuiți conuri de brad cu cacao.

Cum prepari aluat pentru biscuiți șprițați cu ciocolată

Pune în bolul mixerului untul moale cu zahărul tos și amestecă-le până când obții o compoziție cremoasă. Încorporează în compoziție, unul câte unul, ouăle, apoi smântâna și esența.

Omogenizează bine compoziția, apoi adaugă treptat, făina trecută prin sită împreună cu pudra de cacao și bicarbonatul de sodiu. Frământă aluatul doar până când devine compact și se dezlipește de bolul mixerului sau de mâini, dacă îl frămânți manual. Împachetează aluatul fraged în folie de prospețime și pune-l la rece pentru o oră.

După ce aluatul s-a relaxat, pregătește mașina de tocat și atașează la ea forma specială pentru biscuiți șprițați. Mai pregătește tava mare a cuptorului în care așezi hârtie de copt și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Rupe câte o bucată din aluat și adaug-o în cuva mașinii de tocat. Pornește mașina și lasă aluatul să treacă prin forma de biscuiți rupând fâșii din el de aproximativ 7-8 cm lungime. Așază biscuiții în tava de copt, la distanțe de  aproximativ 1 cm unii față de ceilalți.

Apoi introdu tava în cuptor și coace biscuiții pentru 10-12 minute, la 180 de grade Celsius.

Pentru a prepara glazura de ciocolată, încălzește frișca lichidă până aproape de punctul de fierbere și adaugă ciocolata mărunțită. Amestecă până când aceasta se topește și obții o compoziție omogenă.

Lasă biscuiții să se răcească, apoi îi glazurezi cu ciocolată, la capete. Așază delicioșii biscuiți șprițați cu ciocolată pe un grătar până când glazura devine fermă. Apoi îi poți pune în cutii metalice sau de carton, cu capace în dotare. Îi poți păstra până la două săptămâni la loc mai răcoros.

Citește și
Biscuiți șprițați cu ciocolată pe un covoraș alb, dantelat
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de formare a biscuiților șprițați
Biscuiți șprițați cu ciocolată pe o farfurie albă
+0
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Biscuiți cu cireșe confiate în cutie de cadouri, verde
Galerie foto
Biscuiți cu cireșe confiate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Biscuiți cu cireșe confiate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Ruladă de porc cu cașcaval și legume secționată
Galerie foto
Ruladă de porc cu cașcaval și legume. Rețetă pentru o masă festivă
Ruladă de porc cu cașcaval și legume. Rețetă pentru o masă festivă
Tort cu blaturi de turtă dulce pe un platou cu picior, într-un decor de iarnă
Galerie foto
Tort cu blaturi de turtă dulce, perfect pentru masa de Crăciun
Tort cu blaturi de turtă dulce, perfect pentru masa de Crăciun
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
varza murata si zeama de varza
06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Prăjitură cu banane și cocos
05:31
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
21 noiembrie, 13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
21 noiembrie, 07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
21 noiembrie, 07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
El este tânărul care a murit în accidentul din Murfatlar. Maşina în care se afla Ionuţ s-a rupt în două
El este tânărul care a murit în accidentul din Murfatlar. Maşina în care se afla Ionuţ s-a rupt în două
El este tânărul care a murit în accidentul din Murfatlar. Maşina în care se afla Ionuţ s-a rupt în două
Afacerea care l-a ruinat pe Ciprian Marica. Cum a risipit 2 milioane de euro: amp;#8220;Investiții prost făcute”
Afacerea care l-a ruinat pe Ciprian Marica. Cum a risipit 2 milioane de euro: amp;#8220;Investiții prost făcute”
Afacerea care l-a ruinat pe Ciprian Marica. Cum a risipit 2 milioane de euro: amp;#8220;Investiții prost făcute”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
închide