Musaca de dovlecei cu carne tocată la cuptor. Cea mai rapidă rețetă

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore
tipul preparatului
tipul preparatului: Cină
tipul bucătăriei
bucătăria: Grecească

Rețeta de musaca de dovlecei cu carne tocată la cuptor înseamnă straturi moi de dovlecei, carne aromată, brânză răzuită și un sos bechamel cremos. Este un preparat de bază din bucătăria grecească, pe care îl poți face și tu la tine acasă.

tavă cu musaca de dovlecei cu carne tocată la cuptor
Poți mânca musaca de dovlecei cu carne tocată la cuptor chiar și rece / Shutterstock

Musacaua este un fel de mâncare pentru a cărui origine se luptă de sute de ani grecii și ciproții. Totuși își are originea în Egiptul Antic. S-a răspândit repede în spațiul oriental, unde a rămas populară până în zilele noastre. Se gătește foarte mult în țările balcanice. Fiecare țară are propriul mod de a o găti, deși baza este oarecum comună.

Rețeta de musaca are la bază un sos de carne tocată – poate fi vită, miel sau porc, legume – în general dovlecei, cartofi și/sau vinete, sos bechamel și brânză răzuită. Se poate face și fără carne. În unele zone se consumă fierbinte, în altele rece. Alături de ea se poate pune un sos de iaurt sau de smântână.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețeta de sos bechamel, ideal pentru musaca

Sosul bechamel îl poți cumpăra de la magazin gata preparat sau îl poți face tu în casă din lapte, unt și făină. Ai nevoie de:

  • două linguri de unt 82% grăsime,
  • 2 linguri de făină,
  • 300 ml lapte încălzit,
  • sare și piper proaspăt măcinat.

Topește untul într-o cratiță cu fundul greu, apoi adaugă făina și amestecă constant, până când începe să facă bule.

Adaugă laptele, continuând să amesteci pe măsură ce sosul se îngroașă. Aduci la punctul de fierbere și apoi asezonezi cu sare și piper. Mai lași la foc mic 2-3 minute. Sosul bechamel e gata!

Cum prepari musaca de dovlecei cu carne tocată la cuptor

O porție de musaca de dovlecei cu carne tocată la cuptor este foarte sățioasă. Indiferent de tipul de carne folosit – vită sau miel – se servește de obicei în porții destul de mari. La garnitură ai nevoie de ceva foarte ușor. Ca să o mai temperezi pune alături o salată verde simplă și un pahar de vin roșu sec.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru a face sos se pune la foc mic o oală încăpătoare. Când este încinsă se adaugă 2 linguri de ulei și se dă focul mai tare. Se pune ceapa și se călește ceapa până devine translucidă. Se adaugă carnea și se lasă până se rumenește ușor. Apoi se pun roșiile, jumătate din cantitatea de pesmet, sarea, piperul, usturoiul, scorțișoara, foaia de dafin, ienibaharul, cuișoarele, vinul și pasta de roșii și se amestecă bine.

Se reduce căldura, se acoperă și se fierbe până când tot lichidul este absorbit, aproximativ 45 de minute-1 oră. Dacă mai există lichid se continuă fierberea fără ca vasul să fie acoperit, amestecând pentru a nu se lipi, până când amestecul este cât mai uscat posibil.

Apoi se scot și se aruncă frunzele de dafin, cuișoarele și se lasă sosul deoparte neacoperit până când este gata de utilizare.

Cum se pregătesc dovleceii pentru musaca

Într-o tigaie se călesc feliile de dovlecel până se rumenesc ușor. Se scot și se lasă deoparte

Se preîncălzește cuptorul 180°C. Se unge o tavă mare de copt cu ulei și se presară cu pesmetul rămas. Se așază un strat de felii de dovlecel și se întinde uniform amestecul de carne deasupra. Se pun restul de felii de dovlecel și se toarnă uniform sosul bechamel.

Se coace timp de 30 de minute, apoi se presară brânza deasupra și se continuă să se gătească încă 15-30 de minute sau până când se rumenește.

Se scoate musacaua din cuptor și se lasă să se răcească 20-30 de minute. Se servește caldă.

CELE MAI CITITE
Chec cu morcovi și nuci porționat
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Cum să păstrezi lămâile zemoase
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Gem de pere cu ghimbir proaspăt în borcan, două pere și o bucată de ghimbir
Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă
Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola în două farfurii
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
poutine
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Musaca de cartofi piure cu spanac secționată în vasul de copt
Galerie foto
Musaca de cartofi piure cu spanac, cremoasă și gustoasă
Musaca de cartofi piure cu spanac, cremoasă și gustoasă
Două porții de musaca de cartofi cu ciuperci și mazăre, pe două platouri
Galerie foto
Musaca de cartofi cu ciuperci și mazăre. Rețetă de post
Musaca de cartofi cu ciuperci și mazăre. Rețetă de post
Cartofi cu paprika și pătrunjel preparați la cuptor și serviți ăntr-un bol alb, alături de un bol cu sos de roșii
Galerie foto
Cartofi cu paprika și pătrunjel la cuptor. O garnitură simplă și delicioasă
Cartofi cu paprika și pătrunjel la cuptor. O garnitură simplă și delicioasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie pe o farfurie, alături de un borcan cu dressing, smochine și un bol cu salată rucola
10:07
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
Supă franțuzească de ceapă cu baghete prăjite și gratinate cu brânză
09:26
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
16 octombrie, 07:40
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Ravioli cu unt și salvie
16 octombrie, 07:05
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Struguri negri și patru pahare cu lichior de struguri negri
16 octombrie, 05:27
Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată
souvlaki
15 octombrie, 09:59
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Spaghetti cu lămâie
15 octombrie, 06:59
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
rețetă muștar de casă
15 octombrie, 05:04
Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Imagini cu rezerviştii de peste 50 de ani, chemaţi la mobilizare de Armată. Nu pot sta toată ziua
Imagini cu rezerviştii de peste 50 de ani, chemaţi la mobilizare de Armată. "Nu pot sta toată ziua"
Imagini cu rezerviştii de peste 50 de ani, chemaţi la mobilizare de Armată. "Nu pot sta toată ziua"
Prima reacţie a lui Cristi Borcea după ce numele lui a apărut într-un dosar de înşelăciune cu un prejudiciu mare
Prima reacţie a lui Cristi Borcea după ce numele lui a apărut într-un dosar de înşelăciune cu un prejudiciu mare
Prima reacţie a lui Cristi Borcea după ce numele lui a apărut într-un dosar de înşelăciune cu un prejudiciu mare
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Muffins cu pere și scorțișoară. Desert pufos și parfumat
Muffins cu pere și scorțișoară. Desert pufos și parfumat
Muffins cu pere și scorțișoară. Desert pufos și parfumat
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din Bridgerton. Cine face parte din distribuție
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din „Bridgerton”. Cine face parte din distribuție
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din „Bridgerton”. Cine face parte din distribuție
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
fresh
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste

Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste

Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste

Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți

Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți

Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă

Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă

Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol

Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol

Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat

Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
închide