Musaca de dovlecei cu carne tocată la cuptor. Cea mai rapidă rețetă
Rețeta de musaca de dovlecei cu carne tocată la cuptor înseamnă straturi moi de dovlecei, carne aromată, brânză răzuită și un sos bechamel cremos. Este un preparat de bază din bucătăria grecească, pe care îl poți face și tu la tine acasă.
Musacaua este un fel de mâncare pentru a cărui origine se luptă de sute de ani grecii și ciproții. Totuși își are originea în Egiptul Antic. S-a răspândit repede în spațiul oriental, unde a rămas populară până în zilele noastre. Se gătește foarte mult în țările balcanice. Fiecare țară are propriul mod de a o găti, deși baza este oarecum comună.
Rețeta de musaca are la bază un sos de carne tocată – poate fi vită, miel sau porc, legume – în general dovlecei, cartofi și/sau vinete, sos bechamel și brânză răzuită. Se poate face și fără carne. În unele zone se consumă fierbinte, în altele rece. Alături de ea se poate pune un sos de iaurt sau de smântână.
Rețeta de sos bechamel, ideal pentru musaca
Sosul bechamel îl poți cumpăra de la magazin gata preparat sau îl poți face tu în casă din lapte, unt și făină. Ai nevoie de:
- două linguri de unt 82% grăsime,
- 2 linguri de făină,
- 300 ml lapte încălzit,
- sare și piper proaspăt măcinat.
Topește untul într-o cratiță cu fundul greu, apoi adaugă făina și amestecă constant, până când începe să facă bule.
Adaugă laptele, continuând să amesteci pe măsură ce sosul se îngroașă. Aduci la punctul de fierbere și apoi asezonezi cu sare și piper. Mai lași la foc mic 2-3 minute. Sosul bechamel e gata!
Cum prepari musaca de dovlecei cu carne tocată la cuptor
O porție de musaca de dovlecei cu carne tocată la cuptor este foarte sățioasă. Indiferent de tipul de carne folosit – vită sau miel – se servește de obicei în porții destul de mari. La garnitură ai nevoie de ceva foarte ușor. Ca să o mai temperezi pune alături o salată verde simplă și un pahar de vin roșu sec.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru a face sos se pune la foc mic o oală încăpătoare. Când este încinsă se adaugă 2 linguri de ulei și se dă focul mai tare. Se pune ceapa și se călește ceapa până devine translucidă. Se adaugă carnea și se lasă până se rumenește ușor. Apoi se pun roșiile, jumătate din cantitatea de pesmet, sarea, piperul, usturoiul, scorțișoara, foaia de dafin, ienibaharul, cuișoarele, vinul și pasta de roșii și se amestecă bine.
Se reduce căldura, se acoperă și se fierbe până când tot lichidul este absorbit, aproximativ 45 de minute-1 oră. Dacă mai există lichid se continuă fierberea fără ca vasul să fie acoperit, amestecând pentru a nu se lipi, până când amestecul este cât mai uscat posibil.
Apoi se scot și se aruncă frunzele de dafin, cuișoarele și se lasă sosul deoparte neacoperit până când este gata de utilizare.
Cum se pregătesc dovleceii pentru musaca
Într-o tigaie se călesc feliile de dovlecel până se rumenesc ușor. Se scot și se lasă deoparte
Se preîncălzește cuptorul 180°C. Se unge o tavă mare de copt cu ulei și se presară cu pesmetul rămas. Se așază un strat de felii de dovlecel și se întinde uniform amestecul de carne deasupra. Se pun restul de felii de dovlecel și se toarnă uniform sosul bechamel.
Se coace timp de 30 de minute, apoi se presară brânza deasupra și se continuă să se gătească încă 15-30 de minute sau până când se rumenește.
Se scoate musacaua din cuptor și se lasă să se răcească 20-30 de minute. Se servește caldă.