Cum să faci un sos bechamel perfect. 11 trucuri de folos pentru tine
Un sos bechamel bun este cheia pentru preparatele din paste la cuptor, cum sunt lasagna sau cannelloni, musaca sau alte plăcinte cu legume sau carne. Descoperă cum să faci un sos bechamel perfect și 11 trucuri care te vor ajuta atunci când îl prepari.
Bechamel este un sos celebru cu origini franceze, care face parte din tradiția culinară italiană de secole. În Italia este cunoscut și sub numele de ”salsa madre” (”sosul mamă”) deoarece sunt o mulțime de alte sosuri care îl au ca bază.
O soluție ca să te bucuri de un sos bechamel perfect este să îl cumperi. Găsești atât de multe variante în toate supermarketurile, încât poate nu mai ai tragere de inimă să încerci să îl prepari tu. În ciuda multitudinii de oferte din magazine, îți spunem că merită să înveți să îl prepari la tine în bucătărie.
Dacă respecți rețeta, este simplu de pregătit și nici nu necesită multe ingrediente. Dacă urmezi pașii, succesul este garantat.
Care este rețeta de sos bechamel perfect
Pentru a face 500 de grame de sos bechamel ai nevoie de doar 500 ml de lapte, 40 grame unt, 40 grame făină, sare și nucșoară după gust.
Cum să faci sosul bechamel perfect
1. Conform rețetei originale, partea grasă (adică untul) și făina trebuie să aibă greutate egală. Acest sfat te poate ajuta dacă vrei să faci o cantitate mai mare sau mai mică de sos. Pur și simplu trebuie să respecți aceste proporții.
2. Folosește o oală mică cu margini destul de înalte. Cel mai bine este să fie antiaderentă și să aibă fundul destul de gros.
3. Untul trebuie topit la foc mediu. Pentru a face sosul bechamel perfect este nevoie de răbdare. Așteaptă să se reducă bulele și să se evapore apa.
4. Făina trebuie adăugată deodată și amestecată rapid folosind un tel.
5. Amestecă până când compoziția devine lichidă, fără să aibă niciun fel de cocoloașe. Acesta este cel mai important pas. Dacă îl respecți vei avea un sos fin.
6. După ce sosul nu mai are cocoloașe, mai lasă-l un pic pe foc, pentru ca făina să se gătească suficient. În felul acesta nu va avea gust de crud, dar va absorbi toată aroma și grăsimea untului.
În funcție de aroma preferată, îți oferit și rețetele a șapte sosuri pentru carnea la grătar pe care să le încerci vara aceasta.
Ce este roux
7. Amestecul de unt și făină se numește din punct de vedere tehnic „roux” și vine din limba franceză. Acest tip de amestec se mai folosește pentru a îngroșa și alte sosuri, majoritatea de bază în bucătăria franceză și italiană.
8. Pentru a face sosul bechamel, trebuie să adaugi laptele în roux. Acesta trebuie să fie rece. Adaugă-l dintr-o singură mișcare, amestecând rapid, tot cu telul.
9. Trebuie să amesteci continuu până sosul bechamel ajunge la o consistență destul de densă. După aceea trebuie să reduci focul la minimum și să acoperi timp de cinci minute.
10. La sfârșit, când sosul este gata, adăugă un praf de sare (sau mai mult, după gust) și nucșoară măcinată.
11. Dacă ai gătit mai mult sos decât ai nevoie, îl poți păstra la frigider, într-un recipient care se închide etans, 4-5 zile.
Află totul și despre sosurile pe care e recomandat să le eviți. Specialiștii spun că îți încetinesc metabolismul.