Orez cu dovleac și ciuperci. O rețetă de toamnă hrănitoare

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Această rețetă de orez cu dovleac și ciuperci este perfectă pentru zilele răcoroase, fiind gustoasă, consistentă și foarte hrănitoare. Rețeta combină dulceața discretă a dovleacului cu savoarea ciupercilor și cremozitatea orezului.

Orez cu dovleac și ciuperci în bol cu furculiță, alături de o solniță și o felie de dovleac
Orezul cu dovleac și ciuperci este un preparat rustic, dar rafinat în același timp, ce îmbină texturi și arome contrastante / Shutterstock

Este rețeta unui preparat rustic, dar rafinat în același timp, ce îmbină texturi și arome contrastante. Cremozitatea naturală a orezului se potrivește de minune cu dulceața catifelată a dovleacului. Acesta aduce o notă solară și caldă în farfurie. Ciupercile, cu gustul lor bogat și ușor afumat dacă sunt bine rumenite, echilibrează compoziția. În același timp acestea oferă un caracter mai robust.

Citește și

Mirosul care se degajă este o combinație irezistibilă de ceapă călită, cimbru proaspăt și dovleac caramelizat. Fiecare lingură conține o armonie de gusturi și texturi. Avem granulele de orez al dente, bucățelele moi de dovleac și fragmentele cărnoase de ciuperci. Dacă se adaugă parmezan, totul devine și mai cremos, cu un strat fin de umami care completează gusturile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Se servește fierbinte, ca fel principal vegetarian, sau ca garnitură lângă carne friptă ori pește. Este o mâncare ce inspiră confort și simplitate, dar în același timp are o eleganță naturală care o face potrivită și pentru o masă festivă. Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu așa mâncare delicioasă de orez cu dovleac și ciuperci.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei pregăti dovleacul pe care îl cureți și îl tai în cuburi micuțe.  Acestea se pun într-o tavă, se stropesc cu puțin ulei de măsline și se coc 15-20 min la 180°C, până devin moi și ușor caramelizate.

Cum prepari orez cu dovleac și ciuperci

În timp ce bucățile de dovleac se prepară la cuptor te poți ocupa de sotarea ciupercilor. Așază o tigaie pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie și pune o lingură de unt la topit. Apoi adaugă ciupercile și prăjește-le pentru câteva minute, până când se deshidratează și capătă culoare aurie. Scoate-le cu o spumieră pune-le deoparte într-un bol acoperit.

Descoperă și o rețetă de ciuperci cu sos de smântână la tigaie.

În locul ciupercilor adaugă ceapa și usturoiul și călește-le până când devin translucide. Mai adaugă puțin unt sau ulei, dacă este cazul. Apoi adaugă orezul și amestecă-l cu ingredientele din tigaie timp de 1-2 minute, cât să se îmbrace în grăsime și să devină ușor sticlos.

Toarnă treptat supa fierbinte, punând câte un polonic și amestecând continuu. Dacă nu ai supă poți folosi apă fiartă cu puțină sare. Continuă să amesteci ușor până când orezul absoarbe lichidul și devine cremos. Cam în 18-20 minute preparatul este gata.

Spre final de preparare încorporează cuburile de dovleac copt și ciupercile sotate. Din acest moment deliciosul orez cu dovleac și ciuperci se mai gătește pentru aproximativ 2-3 minute.

În acest timp mai asezonează preparatul cu sare, piper, frunzulițe de cimbru. Opțional, poți adăuga și parmezan ras pentru un plus de onctuozitate.

Tot din categoria preparatelor cu dovleac mai poți încerca și rețeta de tocană de vită cu dovleac și vin roșu.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide în două boluri, unul cu lingură de lemn, alături de alte boluri cu ingrediente
Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide
Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide
Brioșe cu mere, nuci și scorțișoară, alături de o ceașcă cu ceai
Brioșe cu mere răzuite, nuci și scorțișoară. Un desert gustos și aromat
Brioșe cu mere răzuite, nuci și scorțișoară. Un desert gustos și aromat
Cartofi umpluți cu ciuperci și brânză, pe o hârtie de copt
Cartofi umpluți cu ciuperci și brânză, preparați la cuptor
Cartofi umpluți cu ciuperci și brânză, preparați la cuptor
Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate porționată
Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate. Desert cu arome de toamnă
Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate. Desert cu arome de toamnă
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tarte Flambée cu dovleac și smochine porționată pe un tocător, alături de un pahar cu vin, un dovleac secționat și o smochină
Galerie foto
Tarte Flambée cu dovleac și smochine. Rețetă tradițională alsaciană
Tarte Flambée cu dovleac și smochine. Rețetă tradițională alsaciană
Cartofi umpluți cu ciuperci și brânză, pe o hârtie de copt
Galerie foto
Cartofi umpluți cu ciuperci și brânză, preparați la cuptor
Cartofi umpluți cu ciuperci și brânză, preparați la cuptor
Orez cremos cu ciuperci și cimbru proaspăt pe o farfurie albă
Orez cremos cu ciuperci și cimbru proaspăt, pentru o cină elegantă
Orez cremos cu ciuperci și cimbru proaspăt, pentru o cină elegantă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Orez cu dovleac și ciuperci în bol cu furculiță, alături de o solniță și o felie de dovleac
05:42
Orez cu dovleac și ciuperci. O rețetă de toamnă hrănitoare Orez cu dovleac și ciuperci. O rețetă de toamnă hrănitoare
Plăcintă cu varză călită porționată și decorată cu frunze de busuioc
05:00
Plăcintă cu varză călită. Un clasic al bucătăriei românești și est-europene Plăcintă cu varză călită. Un clasic al bucătăriei românești și est-europene
Tarte Flambée cu dovleac și smochine porționată pe un tocător, alături de un pahar cu vin, un dovleac secționat și o smochină
23 septembrie, 06:55
Tarte Flambée cu dovleac și smochine. Rețetă tradițională alsaciană Tarte Flambée cu dovleac și smochine. Rețetă tradițională alsaciană
Trei cornuri cu dovleac și scorțișoară, unul secționat
23 septembrie, 05:00
Cornuri cu dovleac în aluat și umplutură de scorțișoară Cornuri cu dovleac în aluat și umplutură de scorțișoară
Cum se dezosează puiul
22 septembrie, 05:29
Trebuie să dezosezi un pui? Procedeul simplu care te ajută să faci totul mult mai ușor Trebuie să dezosezi un pui? Procedeul simplu care te ajută să faci totul mult mai ușor
Pasta alla gricia
22 septembrie, 05:19
Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente
sarmale în bol
21 septembrie, 05:18
Rețetă de sarmale ca la mama acasă. Pașii ca să-ți iasă gustoase Rețetă de sarmale ca la mama acasă. Pașii ca să-ți iasă gustoase
Supă de linte cu morcovi și țelină în bol metalic cu lingură, o ceașcă de ulei, o roșie secționată în două și frunze de busuioc
21 septembrie, 05:09
Supă de linte cu morcovi și țelină. Una dintre cele mai hrănitoare supe Supă de linte cu morcovi și țelină. Una dintre cele mai hrănitoare supe
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Bianca Censori trece de la muză pentru Kanye West, la designer. Soția artistului își lansează un brand de haine
Bianca Censori trece de la muză pentru Kanye West, la designer. Soția artistului își lansează un brand de haine
Bianca Censori trece de la muză pentru Kanye West, la designer. Soția artistului își lansează un brand de haine
Cine este elevul care a ameninţat cu masacre în şcoli şi spitale. Ar fi încercat să îşi distrugă telefonul
Cine este elevul care a ameninţat cu masacre în şcoli şi spitale. Ar fi încercat să îşi distrugă telefonul
Cine este elevul care a ameninţat cu masacre în şcoli şi spitale. Ar fi încercat să îşi distrugă telefonul
Suma pe care a pierdut-o Ion Ţiriac la cazino într-o singură seară! Cum a ajuns să rămână fără toţi banii din buzunare
Suma pe care a pierdut-o Ion Ţiriac la cazino într-o singură seară! Cum a ajuns să rămână fără toţi banii din buzunare
Suma pe care a pierdut-o Ion Ţiriac la cazino într-o singură seară! Cum a ajuns să rămână fără toţi banii din buzunare
Roxana Nemeș a născut! Prima imagine cu bebelușii gemenii ai artistei. Ce mesaj a transmis proaspăta mămică
Roxana Nemeș a născut! Prima imagine cu bebelușii gemenii ai artistei. Ce mesaj a transmis proaspăta mămică
Roxana Nemeș a născut! Prima imagine cu bebelușii gemenii ai artistei. Ce mesaj a transmis proaspăta mămică
Hande Soral se află în vacanță. A publicat primele imagini alăuri de fiul său
Hande Soral se află în vacanță. A publicat primele imagini alăuri de fiul său
Hande Soral se află în vacanță. A publicat primele imagini alăuri de fiul său
2 supercontinente se ascund în interiorul Pământului. Ce vechime fantastică au
2 „supercontinente” se ascund în interiorul Pământului. Ce vechime fantastică au
2 „supercontinente” se ascund în interiorul Pământului. Ce vechime fantastică au
Tocană de pui cu cartofi și morcovi
Tocană de pui cu cartofi și morcovi
Tocană de pui cu cartofi și morcovi
Modalități de a te conecta cu copilul tău
Modalități de a te conecta cu copilul tău
Modalități de a te conecta cu copilul tău
Christina Aguilera a readus la viață celebrul look din Dirrty, la 23 de ani de la lansarea piesei
Christina Aguilera a readus la viață celebrul look din „Dirrty”, la 23 de ani de la lansarea piesei
Christina Aguilera a readus la viață celebrul look din „Dirrty”, la 23 de ani de la lansarea piesei
Beneficiile consumului de secară. Cum îți poate susține sănătatea
Beneficiile consumului de secară. Cum îți poate susține sănătatea
Beneficiile consumului de secară. Cum îți poate susține sănătatea
fresh
Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente

Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente

Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente

Trebuie să dezosezi un pui? Procedeul simplu care te ajută să faci totul mult mai ușor

Trebuie să dezosezi un pui? Procedeul simplu care te ajută să faci totul mult mai ușor

Cornuri cu dovleac în aluat și umplutură de scorțișoară

Cornuri cu dovleac în aluat și umplutură de scorțișoară

Tarte Flambée cu dovleac și smochine. Rețetă tradițională alsaciană

Tarte Flambée cu dovleac și smochine. Rețetă tradițională alsaciană

Plăcintă cu varză călită. Un clasic al bucătăriei românești și est-europene

Plăcintă cu varză călită. Un clasic al bucătăriei românești și est-europene
închide