Orez cu dovleac și ciuperci. O rețetă de toamnă hrănitoare
Această rețetă de orez cu dovleac și ciuperci este perfectă pentru zilele răcoroase, fiind gustoasă, consistentă și foarte hrănitoare. Rețeta combină dulceața discretă a dovleacului cu savoarea ciupercilor și cremozitatea orezului.

Este rețeta unui preparat rustic, dar rafinat în același timp, ce îmbină texturi și arome contrastante. Cremozitatea naturală a orezului se potrivește de minune cu dulceața catifelată a dovleacului. Acesta aduce o notă solară și caldă în farfurie. Ciupercile, cu gustul lor bogat și ușor afumat dacă sunt bine rumenite, echilibrează compoziția. În același timp acestea oferă un caracter mai robust.
Mirosul care se degajă este o combinație irezistibilă de ceapă călită, cimbru proaspăt și dovleac caramelizat. Fiecare lingură conține o armonie de gusturi și texturi. Avem granulele de orez al dente, bucățelele moi de dovleac și fragmentele cărnoase de ciuperci. Dacă se adaugă parmezan, totul devine și mai cremos, cu un strat fin de umami care completează gusturile.
Se servește fierbinte, ca fel principal vegetarian, sau ca garnitură lângă carne friptă ori pește. Este o mâncare ce inspiră confort și simplitate, dar în același timp are o eleganță naturală care o face potrivită și pentru o masă festivă. Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu așa mâncare delicioasă de orez cu dovleac și ciuperci.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti dovleacul pe care îl cureți și îl tai în cuburi micuțe. Acestea se pun într-o tavă, se stropesc cu puțin ulei de măsline și se coc 15-20 min la 180°C, până devin moi și ușor caramelizate.
Cum prepari orez cu dovleac și ciuperci
În timp ce bucățile de dovleac se prepară la cuptor te poți ocupa de sotarea ciupercilor. Așază o tigaie pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie și pune o lingură de unt la topit. Apoi adaugă ciupercile și prăjește-le pentru câteva minute, până când se deshidratează și capătă culoare aurie. Scoate-le cu o spumieră pune-le deoparte într-un bol acoperit.
Descoperă și o rețetă de ciuperci cu sos de smântână la tigaie.
În locul ciupercilor adaugă ceapa și usturoiul și călește-le până când devin translucide. Mai adaugă puțin unt sau ulei, dacă este cazul. Apoi adaugă orezul și amestecă-l cu ingredientele din tigaie timp de 1-2 minute, cât să se îmbrace în grăsime și să devină ușor sticlos.
Toarnă treptat supa fierbinte, punând câte un polonic și amestecând continuu. Dacă nu ai supă poți folosi apă fiartă cu puțină sare. Continuă să amesteci ușor până când orezul absoarbe lichidul și devine cremos. Cam în 18-20 minute preparatul este gata.
Spre final de preparare încorporează cuburile de dovleac copt și ciupercile sotate. Din acest moment deliciosul orez cu dovleac și ciuperci se mai gătește pentru aproximativ 2-3 minute.
În acest timp mai asezonează preparatul cu sare, piper, frunzulițe de cimbru. Opțional, poți adăuga și parmezan ras pentru un plus de onctuozitate.
Tot din categoria preparatelor cu dovleac mai poți încerca și rețeta de tocană de vită cu dovleac și vin roșu.