Mai întâi vei alege tipul de dovleac bun pentru a fi copt în cuptor. Poți opta pentru un dovleac turcesc sau pentru un dovleac plăcintar. Important pentru reușita coacerii este și aspectul uniform al dovleacului.

Cum prepari dovleac copt picant

După ce ai optat pentru dovleacul preferat și l-ai ales pe cel mai uniform, urmează pregătirea acestuia. Mai întâi spală bine coaja dovleacului folosind un burete abraziv de vase. Șterge bine dovleacul spălat cu prosoape de hârtie, apoi secționează-l în două jumătăți. Cu ajutorul unei linguri înlătură semințe și nervurile inestetice din ambele jumătăți de dovleac.

Porționează cele două jumătăți de dovleac în câte 4-5 felii mai groase. Încearcă să le porționezi egale, pentru a se coace uniform și în același timp.

Pune hârtie de copt în tava mare a cuptorului și așază în feliile de dovleac în ea, la mici distanțe între ele. Presară sare și piper peste feliile de dovleac. Taie cele două căpățâni de usturoi în jumătăți, pe rotund și unge-le cu ulei de măsline. Așază-le în tavă printre feliile de dovleac, cu decupajul în sus.

Uleiul va avea rolul de a ajuta usturoiul să degaje mai bine aroma în timpul tratamentului termic. Unge ușor crenguțele de cimbru și rozmarin cu ulei de măsline și așază-le în tavă, printre feliile de dovleac și căpățânile de usturoi.

Introdu tava în cuptor și setează temperatura la 200 de grade Celsius pentru 60 de minute. Timpul de coacere va depinde și de tipul dovleacului. Este indicat să verifici din când în când dacă este copt.

Poți întoarce feliile de dovleac de pe o parte pe cealaltă dacă observi că nu se rumenesc uniform.

Poți servi deliciosul dovleac copt picant cald sau rece, după preferințe.

Dacă vrei să-l incluzi în diferite preparate, poți încerca rețeta de hummus cu dovleac copt.