Patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi
Dacă adori fripturile, dar și cartofii alături de sosuri delicioase, îți recomandăm să încerci cel puțin una dintre cele patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi.
Galerie foto
Sunt sosurile cele mai frecvent preparate de marii bucătari și servite alături de cărnuri fripte la grătar, la cuptor, sau de garniturile de cartofi. Orice friptură indiferent de modul de gătire poate fi înnobilata cu un sos cremos și delicios. Pentru fiecare tip de carne există cel puțin un sos care i se potrivește.
Dar există o mulțime de rețete de sosuri pe care le poți pregăti. Sunt sosuri dulci, sosuri picate, sau chiar acrișoare, dar sunt și sosuri care înglobează toate gusturile la un loc. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru patru dintre cele mai frecvente sosuri care se prepară în toate bucătăriile lumii.
Care sunt cele patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi
Printre cele mai des preparate sosuri și foarte îndrăgite se numără sosul de muștar, sosul de piper roz cu smântână și vin, sosul de iaurt cu mentă și lămâie și sosul de brânzeturi.
Sos de muștar – ingrediente:
- 2 -3 lingurițe de muștar franțuzesc Dijon,
- 2 -3 lingurițe de muștar franțuzesc cu boabe,
- 1 ceapă albă,
- 50 ml vin alb,
- 2-3 linguri de smântână,
- 1 lingură ulei de măsline,
- sare și piper,
- verdeață.
Sos de muștar – Mod de preparare
Într-o tigaie adâncă pune ulei de măsline și lasă-l la înfierbântat. Adaugă ceapa curățată și tocată mărunt, sau dată pe răzătoare. Las-o să se pătrundă ușor până când devine sticloasă și adăugă vinul. Caramelizează ceapa în vin până când se evaporă alcoolul.
Adaugă smântâna și cele două tipuri de muștar. Presară puțin piper și puțină sare și amestecă ingredientele până la omogenizare. Lasă sosul de muștar să se gătească pentru 1-2 minute, amestecând constant. La final, poți adăuga și verdeață tocată.
Sos de muștar este perfect pentru orice tip de friptură, dar și pentru diverse garnituri de cartofi.
Vezi aici cum se prepară rețeta pentru cartofi la cuptor în crustă de mălai, unde poți folosi sosul de muștar pentru a glazura cartofii.
Sos de piper roz cu smântână și vin – Ingrediente
- 2 lingurițe cu piper roz,
- 100 ml de vin roze,
- 1 lingură ulei de măsline,
- 200 ml de smântână lichidă,
- sare după gust.
Sos de piper roz cu smântână și vin – Mod de preparare
Pune o tigaie cu uleiul la înfierbântat. Adaugă jumătate din piper măcinat și cealaltă jumătate boabe. Amestecă intens pentru 1-2 minute, timp în care piperul își va degaja aroma în uleiul fierbinte.
Toarnă vinul în timp ce amesteci pentru omogenizare și lasă sosul la fiert până când se evaporă alcoolul. Apoi adaugă smântâna lichidă, amestecând intens. Mai gătește sosul de piper până când se îngroașă ca o budincă. Potrivește-i gustul cu sare.
Sos de brânzeturi – Ingrediente
500 ml lapte,
100 gr unt,
50 gr făină,
150 gr cremă de brânză,
100 gr parmezan,
sare și piper alb,
1 vârf de linguriță cu nucșoară.
Sos de brânzeturi – Mod de preparare
Pune laptele la fiert și adaugă un praf de sare în el. Pune untul într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului, Lasă-l să se topească și adaugă făina. Amestecă intens până când făina absoarbe tot untul.
Adaugă câte puțin din laptele fierbinte, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare. Adaugă cele două tipuri de brânzeturi și lasă-le să se topească lin în sos. Presară un praf de nucșoară și piper alb măcinat și stinge focul.
Sosul de brânzeturi, este potrivit la rețete de paste, rețete de legume, aperitive, etc.
Vezi aici și o rețetă de paste cu pui și sos.
Sos de iaurt cu mentă și lămâie – Ingrediente
- 500 gr de iaurt grecesc,
- 2 căței de usturoi,
- 2-3 lingurițe cu ulei de măsline,
- câteva frunze de mentă,
- sucul de la 1/2 lămâie,
- puțină coajă de lămâie, răzuită fin,
- sare și piper.
Sos de iaurt cu mentă și lămâie, printre cele patru idei de sosuri – Mod de preparare
Curăță usturoiul, pune-l în mojar. Adaugă frunze de mentă tocate mărunt, sare grunjoasă și pisează bine totul.
Adaugă uleiul de măsline și amestecă bine, ca la rețeta de mujdei. Adaugă iaurtul, coajă de lămâie răzuită fin și piper măcinat. Omogenizează și pune sosul la rece.
Sos de iaurt cu mentă și lămâie, este delicios savurat cu chiftele de orice fel, dar și cu fripturi și cartofi.
Vezi aici cum poți prepara o rețetă de chifteluțe din piept de pui la cuptor, perfecte cu sos de iaurt cu mentă și lămâie.
Galerie foto